Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

OSCAR 2009:PROGNOZA

Oscarovska groznica je na vrhuncu, nešto više od 24 sata nas djeli do 81. dodjele najprestižnije filmske nagrade, a ja
prvi puta da sam uspio prije same dosjele pogledati filmove koji su nominirani u glavnoj kategoriji, osim THE READERA koji kasni u distribuciji. Evo što ja mislim kako će se stvari sutra odvijati:

NAJBOLJI FILM:
Glavni favorit: SLUMDOG MILLIONAIRE
Opasan kandidat: NEOBIČNA PRIČA O BENJAMINU BUTTONU
Mogu iznenaditi: MILK i FROST / NIXON
Autsajder: ŽENA KOJOJ SAM ČITAO

Pobjednik:SLUMDOG MILLIONAIRE

Kao što rekoh, pogledao sam prva 4 navedena filma i SLUMDOG je zbilja najboji. Film jednostavno ima sve, kompletan je, osim toga do sada je osvojio sve važnije nagrade. BENJAMIN BUTTON nekako nije originalan, ali je u stilu filmova na kakve Akademija pada, pa uz 13 nominacija predstavlja najveću prijetnju SLUMDOGU. MILK i FROST/NIXON djeluju obično, dobri su to filmovi, ali im dosta fali za pozlaćeni kipić. Ipak, ima jedna caka koja možda nije uvjerljiva,ali svejedno - MILK je priča o homoseksualcima i njihovim borbama za prava, pa ako uzmemo u obzir da je Akademija sklona dokazivanju svoje liberalnosti i demokracije, te da nije dodjelila nagradu možda najboljem gay filmu BROCKBACK MOUNTAINU, zašto se nebi iskupili i potvrdili MILKOM?Zato sam ga uvrstio u "može oznenaditi".
FROST / NIXON je film u stili SVIH PREDSJEDNIKOVIH LJUDI, LAKU NOĆ I SRETNO, JFK...dakle politička drama, a takvima več dugo Akademija nije ništa dodjelila, no sumnjam da će se suprotno dogoditi ove godine,ipak...
MIslim da ŽENA KOJOJ SAM ČITAO nema šanse. Ne mogu suditi o njegovoj kvaliteti jer ga nisam pogledao, ali prema svim dosadašnjim nagadama, anketama i kladionicama stvar je jasna.

NAJBOLJI REŽISER:
Glavni favorit: Danny Boyle
Opasan kandidat: David Fincher
Mogu iznenaditi: Gus Van Sant, Ron Howard i Stephen Daldry
Autsajder:/

Pobjednik: Danny Boyle

Pitate se zašto mislim da nema autsajdera?Na to mjesto možda bih trebao staviti Stephena Daldrya, ali jednostavno smatram da je ovo kategorija bez autsajdera. Danny Boyle zaslužio je Oscara na temelju trenutnog rada i zato je glavni favorit. Međutim, zanamo da je Akademija sklona vračanju dugova, a po tom pitanju David Fincher ima neke nerješene račune - SEDAM, KLUB BORACA, ZODIAC. Favorit je Boyle,ali Finchera se nesmije otpisati,nikako i lako bi se moglo dogoditi da upravo on odnese nagradu za režiju,no ne i za film. Ron Howard nagradu je osvojio 2001. za GENIJALNI UM i sumnjam da će ju dobiti opet,iako je Akademija sklona redateljima koji se bave američkim važnim ličnostima i politikom.Ipak, Howard ostaje praznih ruku. Gus Van Sant i Stephen Daldry također imaju nerješene račune s Akademijom, ovaj prvi za WILLA HUNTINGA, a ovaj drugi za BILLYA ELLIOTA i SATE, tako da mislim da neće biti veliko iznenađenje ako im se Akademija odluči odužiti. No ipak mislim kako im se neće odužiti ovaj puta - Boyle i Fincher su prevelike ribe.

GLAVNI GLUMAC:
Glavni favorit: Mickey Rourke
Opasan kandidat: Sean Penn
Mogu iznenaditi: Frank Langela i Brad Pitt
Autsajder: Richard Jenkins

Pobjednik: Mickey Rourke

Dakako, ovo je jedna od izvjesnijih kategorija. Mickey Rourke je izvrstan i do sada je osvojio većinu važnijih nagrada. Međutim Sean Penn je bolji, jednostavno to moram reći. Bilo kako bilo, davno su prošla vremena kad je Akademija dodjeljivala nagrade na temelju trenutne zasluge, zato kipić ide u ruke Mickeyu. U prilog tome ide što zano da amerikanci vole pojednice koji izgube sve, a onda se vrate u velikom stilu, baš kao i MIckey Rourke sada. Osim toga, Penn je nagradu osvojio relativno nedavno 2003. Nisam upoznat s karakterom i držanjem Richarda Nixona, no stari mi kaže da Langeli puno nedostaje u Nixonovoj interpretaciji. Nominacija je dovoljna sama po sebi. Brad Pitt - veliki HM...Ima šanse, ali jedino ako nagradu osvoji i Angelina pa da to ispadne velika priča, ali Angelina ju neće osvojiti.
Čudim se kako se Jenkins našao ovdje, zbilja...

GLAVNA GLUMICA:
Glavni favorit: Kate Winslet
Opasan kandidat: Angelina Jolie i Meryl Streep
Može iznenaditi: Anne Heathaway
Autsajder: Melisa Leo

Pobjednica: Kate Winslet

Kao i kod prethodne kategorije radi se o vraćanju dugova, no bilo bi glupo reći da Kate nije zaslužila Oscara ako ga osvoji. Angelina je izvrsna, možda u svom najboljem izdanju do sada, no ona je kipić već osvojila 1999. Meryl Streep NIKADA se nesmije otpisati, jer svi znamo o kakvoj se glumici radi. U negativ joj idu već 2 osvojena Oscara. Anne Heathaway je mlada i može pričekati. Melisa Leo - svrstao sam je u autsajdere, ali opasna je ona...Bilo kako bilo, britanka Kate se penje na poornicu.

SPOREDNI GLUMAC:
Glavni favorit: Heath Ledger
Opasan kandidat: Robert Downey,Jr.
Mogu iznenaditi: Josh Brolin i Philiph Seymour Hoffman
Autsajder: Michael Shannon

Pobjednik:Heath Ledger

Najizvjesnija kategorija ove godine. Suvišno je obrazlagati zašto je Ledger glavni favorit. Sve ostalo izazvalo bi debakl, a Akademija si to neće dopustiti. Ovi ostali kod mene imaju status iz čiste formalnosti.

SPOREDNA GLUMICA:
Glavn favorit: Penelope Cruz
Opasan Kandidat: Marisa Tomei
Mogu iznenaditi: Amy Adams i Taraji P. Hanson
Autsajder: Viola Davis

Pobjednica: Penelope Cruz

Opet se radi o vraćanju dugova. Nisam gledao VICKY CHRISTINA BARCELONA pa ne neznam Penelopino izdanje, ali opet sudim na temelju anketa i dosadašnjih nagrada, te one jedne prijašnje nominacije. Marisa Tomei svog je kipića odavno odnjela, ipak u HRVAČU je odlična. Amy Adams također je bila nominirana i mogli bi joj isplatiti dug, a Taraji je tu kao predstavnica obojenih glumaca koju bi Akademija još jednom mogla iskoristiti da dokaže kako nema rasizma. Gotovo Anonimna Viola Davis odlična je, no onabi se mogla probiti pa će valjda imati još prilika.

Animirani film: WALL - E

Strani film: VALS IM BASHIR

Što se tehničkih kategorija tiće bit će jako zanimljivo. Tu prednjači, dakako, VITEZ TAME, no ako BUTTON ostane bez glavnh nagrada mogao bi se zadovoljiti jednom od onih tipa scenografija, kostimografija...Montaža je uvijek zanimljiva kategorija i tu pobjeđuje SLUMDOG MILLIONAIRE. Nikada nisam volio prognozirati sporedne kategorije pa neću ni sada...ovo je samo okvirno.

Nakon dodjele i posta o tome stižu recenzije MILKA i FROST / NOXONA, do tada, uživajte...

Post je objavljen 21.02.2009. u 11:46 sati.