filmozof

05.02.2009., četvrtak

OSCAR REVIJA: HRVAČ

Image and video hosting by TinyPic

THE WRESTLER, SAD, 2008, sportska/biografska drama
REŽIJA: Darren Aronofsky
GLUME: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood
SCENARIJ:Robert D. Siegel
TRAJANJE:115 min

2 NOMINACIJE ZA OSCARA

Priča prati dio života profesionalnog hrvača Randya 'The Ram' Robinsona (Mickey Rourke) čija je karijera na zalasku. Nakon pretrpljenog srčanog udara, Randy izlazi iz ringa i počinje živjeti " normalnim " životom radeći u trgovini i pokušavajući izgladiti odnose s kćeri Stephanie (Rachel Wood) koju je napustio još dok je bila mala. U slobodno vrijeme druži se sa striptizetom Cassidy (Marisa Tomei) prema kojoj gaji osjećaje...

Image and video hosting by TinyPic

The Wrestler je tek treći " veći " film relativno, za svoje zvanje, mladog redatelja Aronofskog čija je karijera, čini se na uzlaznoj putanji. Prisjetimo se, dosad mu je najveće dostignuće izvrsni Rekvijem za snove, a u pripremi je i remake Robocopa. Što se tiće Hrvača moram već na početku napomenuti da film zbilja nije ništa posebno. S druge strane, bila bi laž reći da je film loš. Ono što me se najviše dojmilo jest da je Aronofsky kod nekih scene koristio ručnu kameru koja " ide za likom " pa tako imate dojam da gledate dokumnetarac, što daje dodatnu uvjerljivost filmu. Aronofsky se nije previše zamarao cjelom životnom pričom nama iovako malo poznate zvijezde, nego je iznjeo samo jedan bitan, prijeloman dio te priče. Robinson je prikazan kao običan, malen čovjek koji jedva spaja kraj s krajem nakon što se udalji od sjajnog ringa koji njemu na neki način predstavlja život. Grubijan kakvog su ljudi navikli gledati, zapravo je emocionalno vrlo nježna osoba koja kao i svi mi treba pažnju drugih ljudi. Nažalost, Robinson se u tom pogledu teško snalazi i shvaća da je njegov jedini život zapravo onaj u ringu. Uz to, Aronofsky nam je približio pozadinu sporta koji kod nas i ne postoji. Hrvači, zapravo zabavljači, koji jedni drugima "razbijaju" glave u namještenim borbama, međusobno se jako dobro slažu i druže izvan ringa.
Mogao bih reći kako je ovo jedan od onih biografskih filmova gdje puno više do izražaja dolazi interpretacija protagonista nego sam sadržaj filma. S te strane gledano, Mickey Rourke je izvrstan kao ostarjela zvijezda i znatno je pridonjeo kvaliteti filma. Ne mogu reći da mu je ovo najbolja uloga karijere, ali nominaciju za Oscara je zaslužio, kao i njegova partnerica u filmu Marisa Tomei.
Ovaj film nije veliko djelo i čak ni ne spada u bolje biografske filmove posljednjih godina, ali je upravo ono što se naziva pristojnim filmom u kojem ocjenu podižu, kao što sam već rekao, izvrsni glumci.

OCJENA: 4 / 5
- 13:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi