Image Hosted by ImageShack.us
f1croamateur

f1croamateur

nedjelja, 25.05.2008.

VN MONACA

Na klalifikacijama u subotu pole position je osvojio Massa, njegov momčadski kolega i aktualni svjetski prvak Raikonen bio je drugi. Iza njih plasirao se McLarenov dvojac Hamilton i Kovalainen, pa Kubica , Rosberg, Alonso, Trulli, Webber i Coultard.

Image Hosted by ImageShack.us


Napokon smo dočekali kišnu utrku, i to na najpoznatijoj i najboljoj stazi .Prije starta kada su vozači treboli voziti instalacijski krug Kovalainenov bolid se je ugasio pa je morao startati iz boksa. Na samom startu Hamilton je prestigao Raikonena. u prvih 20 krugova bilo je svega Hamiltonu i Alonsu je pukla guma , Raikonen je dobio kaznu prolaska kroz boks zato jer 3min prije starta nije imao gume na bolidu, kasnije je izletio sa staze i oštetio prednji spojler pa je morao u boks, Massa je isto izletio , ali na svu sreču nije oštetio bolid , ali ga je Kubica prestigao i postao vodeči čovjek u utrci, vodio je punih 10 krugova. Rosberg je oštetio prednji spojler na bolidu 2 puta tokom tijekom utrke da bi kasnije izletio i završio svoj nastup prije reda. Coultard i Burdais su se zabili i obojica su ispali.Massa je kroz boksove uspio preči Kubicu, a Hamilton je uvjerljivo gomilao svoju prednost, tako kad je ušao u boks vratio se je na vodeču poziciju. Pravo iznenađenje napravio je Sutil u Force Indiji, koji je uvjerljivo držao Raikonena, iza sebe sve dok Raikonen nije izgubio kontrolu nad svojim bolidom i zabio se u stražnji kraj Sutilovog bolida nakon čega je Sutil odustao a Raikonen je morao u boks i na kraju je ostao bez bodova na 9.mjestu. Pobijedi je Hamilton ispred Kubice i Masse. Webber i Vettel, Barrihello i Nakajima su osvjolili bodove, i priredili nam pravo iznenađenje pogotovo Webber na 4. mjestu a još veče iznenađenje je Vettel na 5. mjestu. Bod je još osvojio i Kovalainen unatoč svim problemima.

Image Hosted by ImageShack.us


6 utrka sezone bila je definitivno najbolja do sada napokon je pala kiša i to na u famoznom Monte Carlu, i da nije bilo kiše vjerujem da bi utrka bila dobra. Nije se vozilo svih 78 krugo jer se je utka odužila zbog mokre staze i dva izlaska Safetly cara pa se vozilo 2h + 1krug.Pokazala je koliko je teško voziti po kiši bez elektroničkih pomagala, bolidi su dosta "plesali". Utrka je bila puna događaja, od pretjecanja, izletanja..... Samo 6 vozača nije završilo utrku i to Coultard, Bourdais,Fisicella, Piquet, Rosberg. i Sutil. Vidjeli smo i brojne pogreške vodečih vozača. Za dva tjedna slijedi VN Kanade i nadam se da če biti jednako zanimljiva.
- 19:26 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.05.2008.

KRATKA ANALIZA VN TURSKE

Na klalifikacijama prvi je bio Massa, ispred McLarenovog dvojca Kovalainena i Hamiltona, Četvrti je bio Raikonen, pa Kubica, Alonso,Webber, Trulli, Haidfeld i Coultard.
Bila je ovo najzanimljivija utka sezone, puno preticanja, i malo odustajanja. Na samom startu Massa je odjurio naprijed, Hamilton i Kubica ubacili su se ispred Kovalainena, Raikonen je izgubio dvije pozicije i to od Kubice i Alonsa kojeg je u prvom krugu odmah pretekao, Fissicella i Nakajima su se sudarili u prvom zavoju te su obojica odustali, izašao je safetly car i nakon krug ili dva otišao sa staze. Kovalainen je ubrzo otišao u boks što je uzrokovalo njegov veliki pad u poredku.
Alonso je prvi otišao u boks, za njim i Hamilton, nakog toga vidjeli smo borbu između Masse i Hamiltona za prvu poziciju i Hamilton je nakon tog dvoboja izašao kao pobijednik, njegov momčadski kolega Kovalainen je napravio pravi šow prelazeči vozače iz slabijih momčadi, te fantastičnom borbom sa Glockom kroz nekoliko zavoja.Hamilton je bio na strategiji tri odlaska u boks zbog toga nije konkuirao Massi za prvo mjesto več se je borio s Raikonenom za 2mjesto. Na kraju poredak je izgledao ovako:

1. F. Massa 1:26:49:451
2. L. Hamilton + 0:03:779
3. K. Raikkonen + 0:04:271
4. R. Kubica + 0:21:945
5. N. Heidfeld + 0:38:741
6. F. Alonso + 0:53:724
7. M. Webber + 1:04:229
8. N. Heidfeld + 1:11:406
9. D. Coulthard + 1:15:270
10. J. Trulli + 1:16:344
11. J. Button + 1 krug
12. H. Kovalainen + 1 krug
13. T. Glock + 1 krug
14. R. Barrichello + 1 krug
15. N. Piquet + 1 krug
16. A. Sutil + 1 krug
17. S. Vettel + 1 krug
18. S. Bourdais -Odustao
19.K. Nakajima -Odustao
20. G. Fisichella -Odustao

Ovo je treča uzastopna pobijeda Masse na ovoj stazi.Za 14 dana slijedi VN Monte Carla, gdje bi trebao McLaren biti u prednosti, no realno gledajuči Ferrari je u velikoj formi, a McLaren i ostali če se morati jako potruditi da prekinu dominaciju Ferrarija.E da, ovaj vikend imali smo dva slavljenika Barichello je postavio novi rekord u nastupima, a Haidfeld je proslavio 32 rođendan.
- 19:44 - Komentari (14) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.05.2008.

VN TURSKE

Image Hosted by ImageShack.us


Staza Instanbul Park je još jedno remek-djelo uglednog njemačkog arhitekta, Hermana Tilkea. Staza je duga 5 340m,ukupno se vozi 57krugova ukupne duljine 309.720km a najbrži krug odvozio je J.P. Montoya (1:25:390) 2005 g.Ovu stazu čine posebnom dvije stvari. Jedna je to što se vozi u suprotnome smjeru od kazaljke na satu , a druga stvar je zavoj 8 ( najzahtjevniji zavij u F1). Najniža izmjerena brzina u tom zavoju je 266 km/h u šestom stupnju prijenosa brzine. Njegova duljina čini ga tako teškim zato jer 7 sekundi na vozače djeluje sila od 5g. Ulazak u osmicu nalazi se na kraju uzbrdice pa je prvi vrh nepregledan, važno je usko presjecanje prvog vrha zbog neravnina koje mogu bolid destabilizirati, u drugom vrhu vozač se i dalje bori sa neravninama i razmišlja hoče li podiči nogu sa gasa, u trečem vrhu važno je da neravnine ne izbace bolid iz točnog zanošenja prema vanjskom rubniku, izlazna brzina važna je za spust prema zavoju 9.Od presudne važnosti je podesiti konprezacijske opruge, amortizera i visine bolida. Svi ostali zavoji su ravni, te ravne dionice prikladni su za malu visinu bolida, a i zavoji koji imaju oštra skretanja su spori.

Image Hosted by ImageShack.us


21.08. 2005. na prvoj VN Turske pobijedio je Raikkonen.Samo tri kruga prije kraja T.Monteiro se zabio u stražnji kraj Montoyinog bolida koji je uspio zadržati drugu poziciju samo jedan krug, nakon čega je proklizao zbog oštećenja na bolidu i tako omogućio da ga Fernando Alonso prestigne, tako je Alonso završio drugi, a Montoya treči.2006 pobjedio je Massa ispred Alonsa i Schumachera. Massi je ovo bila prva pobjeda u F1 karijeri, koju je osvojio samo dan nakon prvog plasmana na pole poziciji.2007 Massa je ponovno pobijedio ispred Raikkonena i Alonsa.
Image Hosted by ImageShack.us

Ove godine vrlo je vjerovatno da če Ferrari nastaviti dominaciju na ovoj stazi i dominaciju u ovoj sezoni. Super Aguri je odustao od Formule 1 zbog manjka financijskih sredstava, a Kovalainen je jutros dobio zeleno svjetlo od FIA-e za nastup na VN Turske.
- 21:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.