Image Hosted by ImageShack.us
VN TURSKE - f1croamateur - Blog.hr

f1croamateur

četvrtak, 08.05.2008.

VN TURSKE

Image Hosted by ImageShack.us


Staza Instanbul Park je još jedno remek-djelo uglednog njemačkog arhitekta, Hermana Tilkea. Staza je duga 5 340m,ukupno se vozi 57krugova ukupne duljine 309.720km a najbrži krug odvozio je J.P. Montoya (1:25:390) 2005 g.Ovu stazu čine posebnom dvije stvari. Jedna je to što se vozi u suprotnome smjeru od kazaljke na satu , a druga stvar je zavoj 8 ( najzahtjevniji zavij u F1). Najniža izmjerena brzina u tom zavoju je 266 km/h u šestom stupnju prijenosa brzine. Njegova duljina čini ga tako teškim zato jer 7 sekundi na vozače djeluje sila od 5g. Ulazak u osmicu nalazi se na kraju uzbrdice pa je prvi vrh nepregledan, važno je usko presjecanje prvog vrha zbog neravnina koje mogu bolid destabilizirati, u drugom vrhu vozač se i dalje bori sa neravninama i razmišlja hoče li podiči nogu sa gasa, u trečem vrhu važno je da neravnine ne izbace bolid iz točnog zanošenja prema vanjskom rubniku, izlazna brzina važna je za spust prema zavoju 9.Od presudne važnosti je podesiti konprezacijske opruge, amortizera i visine bolida. Svi ostali zavoji su ravni, te ravne dionice prikladni su za malu visinu bolida, a i zavoji koji imaju oštra skretanja su spori.

Image Hosted by ImageShack.us


21.08. 2005. na prvoj VN Turske pobijedio je Raikkonen.Samo tri kruga prije kraja T.Monteiro se zabio u stražnji kraj Montoyinog bolida koji je uspio zadržati drugu poziciju samo jedan krug, nakon čega je proklizao zbog oštećenja na bolidu i tako omogućio da ga Fernando Alonso prestigne, tako je Alonso završio drugi, a Montoya treči.2006 pobjedio je Massa ispred Alonsa i Schumachera. Massi je ovo bila prva pobjeda u F1 karijeri, koju je osvojio samo dan nakon prvog plasmana na pole poziciji.2007 Massa je ponovno pobijedio ispred Raikkonena i Alonsa.
Image Hosted by ImageShack.us

Ove godine vrlo je vjerovatno da če Ferrari nastaviti dominaciju na ovoj stazi i dominaciju u ovoj sezoni. Super Aguri je odustao od Formule 1 zbog manjka financijskih sredstava, a Kovalainen je jutros dobio zeleno svjetlo od FIA-e za nastup na VN Turske.
- 21:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.