30.11.2006., četvrtak

Gdje zapinje sa zakonima?

A gdje ne? Često se kaže: zakoni su nam dobri, ali se ne provode kako treba. Pola je točno, a pola baš i ne. Ja mislim da su nam mnogi zakoni loši, oni koji trebaju brinuti o njihovom provođenju su isto loši, a ni mi nismo anđeli. Evo zašto tako mislim:

1.
Među nama govoreći, mi ne volimo držati se zakona i propisa kao pijan plota. Ugodnije je onako light, malo liberalnije, kad se radi o nama samima. Evo, postoji propis o tome kada i gdje se psi moraju držati na uzici - ali to je za druge. Moj pas je tako dobar i neće ništa pa nemam srca braniti mu natjerivanje s djecom u parkiću. Postoji propis o 130 km/h na autocestama. Većina naših vozača misli da se to odnosi samo na kombajne s prikolicama. Postoji zakon o 0 promila. Mi većinski mislimo da se to odnosi na radioaktivni polonij. Parkiranje, krupni otpad, građevinske dozvole? Sva sreća da se kod nas brak zove brak, a ne zakon kao na slovenskom. Inače bi naša statistika u provođenju zakona bila još tužnija.

2.
A zašto bismo i bili bolji kad zakone i propise ne štite oni kojima je to posao? (Izuzetak je Zagrebparking kojem je to core bussines.) Npr., nisam siguran da se 0 promila, kad već postoji, baš najdosljednije provodi. Meni to više liči na ideju propiši 0 pa se nadaj da će se smanjiti broj onih koji će se natočiti preko 0,5.
U svakom dućanu piše da se alkohol i duhan ne smiju prodavati maloljetnicima. I? Meni se čini da se to da riješiti u, otprilike, 12 dana. Naplati poslovođama takvu globu da im se puši iz ušiju, a za ponovljeni prekršaj zatvori butigu. Nakon 12 dana (dobro, možda 14) klinci će morati postati znatno kreativniji ako im je stalo da se razbiju u piću.
Ili bespravna gradnja. Muka bi bila upola manja samo da je bilo prave volje da se propisi provode. Kad je nedavno počelo rušenje po Viru, vidio sam na TV načelnika općine upetljanog do grla u izdavanje kvazi-dozvola. Upinjao se svom snagom da nam objasni kako je on to sve radio zakonito, možda ne baš sasvim, ali jedino što mu je bilo važno je dobrobit njegovih sumještana, ribara i težaka. Riječju: demokrat, legalist i humanista.
A što bi se tek reklo o slučaju narko-dilera s Korčule koji je još uvijek u bijegu? Navodno, već n godina svi na Korčuli sve znaju ...

3.
Sve štetne i nemoralne zakone od 90-te na ovamo ne mislim niti spominjati. Niti sve one izmjene i dopune, ponekad sasvim sićušne, ali taman dovoljne da se neki lupež domogne ovoga ili onoga na posve legalan način.
Manje se zna o onim zakonima koji su loši jednostavno zato jer su nemarno i šlampavo napisani, a sve bez ikakve namjere da se načini šteta. Uvjeravam vas da dobar dio od milijardu izmjena i dopuna raznih zakona nije posljedica nekih prethodnih loših namjera, niti iznenadnih uzleta naše pravne misli. Puno prizemniji je razlog: padaju nam friško zalijepljene pločice u kupaonici. Krpamo rupe.
Nije moje područje, kako bi se reklo u milijunašu, ali znam nekoliko primjera.
Evo jednog o kojem sam saznao nedavno na Hrvatskom radiju 2 u emisiji "Z kao zemlja". Otkrila ga je novinarka Jordanka Grubač u Slobodnoj Dalmaciji od 24.2.2006.
U Zakonu o morskom ribarstvu se kaže u Čl. 48 da je
- zabranjeno loviti nedorasle ribe i druge morske organizme,
- zabranjeno loviti ribe i druge morske organizme u vrijeme lovostaja.
U istom članku zakona se kaže da nadležni ministar uredbom određuje što je nedoraslo i kad je lovostaj za svaku pojedinu vrstu. I zaista. Ministar je izdao svoju Naredbu o zaštiti riba koja se referira na Čl. 48 spomenutog zakona. Tamo se kaže da se ne smije loviti arbun manji od 12 cm, zubatac manji od 30 cm, lovostaj na komarče da je od 1. listopada do 15. studenog i sl. Bez obzira na veličinu, ulovljene ženke jastoga i hlapova s vanjskim jajima se moraju vratiti u more. Itd.
U čemu je problem? U tome što u Čl. 2 Zakona o morskom ribarstvu izrijekom piše da se niti taj zakon, pa onda niti pripadajuća naredba, ne odnose na posebno zaštićene dijelove prirode. Ima li onda neka slična odredba koja bi se odnosila na nacionalne parkove? Nema.
Tako novinarka Grubač zaključuje da je nevjerojatnom smušenošću našeg zakonodavstva riba zaštićena svugdje, osim na Kornatima i Brijunima. Ti si, dragi čitatelju, čist pred zakonom ako na Kornatima loviš kirnje u vrijeme kad se mrijeste. Samo gledaj da te ribička strast ne odvede na krivu stranu granice Nacionalnog parka Kornati.
Kao poslastica za kraj dođe izjava Zorana Šikića, pomoćnika ministra u Ministarstvu kulture RH dana Slobodnoj 3.3.2006. On kaže da su to sve neprihvatljive konstrukcije i da domicilno stanovništvo oko nacionalnih parkova ne lovi jastoge manje od 10 cm jer da domincilno stanovništvo poštuje zakone prirode jer da da se ta spoznaja prenosi generacijama. O rupi u zakonu niti slova.
Ne mislim da je ovdje greška načinjena namjerno. Ali mi je tužno kad pomislim kako naši zakonopisci nisu u stanju napisati zakon ili paketić zakona od kojih je svaki konzistentan u sebi, svi usklađeni međusobno, i još da cijeli paket bude u skladu s ostalim propisima.
Možda bi pomoglo da si tu i tamo nacrtaju kakav dijagram. Ili da svoje uratke daju na čitanje još kome osim saborskim zastupnicima.

Eto. Nije mi bila namjera pisati nekakav katalog nevolja. Uostalom, takav popis bi mogao biti znatno dulji. No, očito je da stvari treba početi popravljati. Za početak, propise o sitnim ribicama. To je lagano.
- 22:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.11.2006., subota

De nautis

Hvala Bogu, štrajk je gotov. Nemate pojma koliko je teško biti u štrajku. Za kraj, evo priče o mom profesoru latinskog.

Moj profesor latiskog se zvao Milan Arsenić. Bio je markantan, sjedokos, već onda pred penzijom, uvijek u plavoj kuti. Porijeklom iz Sremskih Karlovaca, bio je đak tamošnje poznate gimnazije. Bog zna kako je završio kao profesor u mom malom gradu. Milan Arsenić je bio strah i trepet, bič božji i opća opasnost. Ali je bio beskrajno požrtvovan, marljiv i predan poslu.
Na prvom satu u prvom razredu ovako se predstavio: zovem se Arsenić. Milan Arsenić. Za marljive i pametne: Milan. Za ljenčine i tupave: Arsen. Nema Arsenić. Arsen, smrtonosni otrov.

Danas bi stoposto bio optužen za mobbing. Sjećam se kolege, neizlječivog ljenčine, recimo da se zvao Strgan. Taj je znao izvaljivati nebeske gluposti, a plan B mu je bio da se brani šutnjom. Arsenić ga je mrtav-hladan proglasio jedinicom za glupost. Pa kad je netko izustio nešto prestrašno, Arsenić bi znao reći: pa ne mogu vjerovati, ti si gluplji od Strgana! Kad bi se nesretni Strgan trgnuo i naučio koju deklinaciju, Arsenić je to znao cijeniti. Ali je i on imao plan B: ako je netko bubnuo kakvu glupost, Arsenić je podigao ljevicu kao Mate Parlov i kriknuo: drž'te mi ruku da ga ne udarim.

Jednom je pitao neki čudni akuzativ. Pola razreda nije znalo. Kako je koji neznao, tako je u njemu proključavao gnjev. Više nije mogao izdržati pa je pitao mene, štrebera, znao je da ću ja znati, da dokine mučnu epizodu. Znao sam. Ali se digla tolika fertutma da sam se zarekao. Istog časa sam zaustio da se ispravim. Uzalud. Arsenić je bio toliko izbezumljen od količine neznanja da mi nije dozvolio. Kaže: evo, pitam akuzativ, pa ne zna. A sad ću ga pitati cijelu deklinaciju i znat će. Papagaj! Eto to je! Papagaj! Ajde reci deklinaciju!
Nisam imao današnju pamet da odšutim; opet, imao sam toliko pameti da shvatim kakvo mi se poniženje sprema. Ipak sam deklinaciju izdeklamirao. Dalje, bolje da ne govorim... Trijumfalno mi je zapisao 1!
Ima nastavak. Idući sat pitao me nešto bezazleno, jedva dočekao da mi upiše 5 i gledao me onako prijateljski.

Milan Arsenić je na onom istom prvom satu s nama sklopio ovakav deal: što god ne znali, koliko god jedinica dobili, za ukupnu ocjenu 2 će uvijek biti dovoljno ako znate točno i precizno reći 10 poslovica i 10 sentenci. I svi su to znali, to je bio džoker svima dostupan. Tako da, ako dođete u moj mali grad, odmah možete sa svima naći zajednički jezik; ili ab ovo ili in medias res.
A ako pitate našeg Strgana i više, siguran sam da i danas zna: terra est stella. Galileo i Kopernik i svi se mogu na glavu postavit, ali Arsenić je bio jači.
- 21:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.11.2006., petak

Hi fi

Neki dan prijatelj i ja sjedimo u kuhinji, pijemo rakiju i kužimo svijet. Tako smo nadošli na muziku, pjevačice i omiljene stihove. Pitam ga jel se konačno zna o kome pjeva Carly Simon: Mick Jagger, Cat Stevens, Kris Kristofferson ili Warren Beatty? Ne zna se, ali i njemu je ovo super:

"You're so vain
You probably think this song is about you
You're so vain
I'll bet you think this song is about you."

Onda me on pita za Joan Baez, Diamonds and rust. Naravno da volim. I tu se zna o kome je pjesma. Često stavim to na gramofon, jedino se moji doma ponekad žale. Kažu, prenostalgična je (manji problem) i pretužna (ozbiljniji problem). Pita me jel i meni super kakvu je fintu prodala kad kaže

"And here I sit
Hand on the telephone
Hearing the voice I'd known
A couple of light years ago"

Čim je zaustio, shvatio sam o čemu govori - jedino mi je bilo čudno da mi to nikad prije nije palo na pamet. Toliko me ta pjesma nekako preuzme ...




- 20:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.11.2006., srijeda

Štrajk

Mislim da Šuker i Sanader neće popustiti.
Prije više od mjesec dana penzići su svom koalicijskom partneru podnijeli zahtjev za isplatu božićnice. Prijedlog je jednostavan, dobro razrađen, i koštao bi državu 300 milijuna kuna. To u ukupnom proračunu i nije tako velik novac, ali prijedlog je neprihvatljiv.
Ne samo zato što božićnica nije mirovinska kategorija. Mirovinsko osiguranje je osiguranje. A niste još doživjeli da vam osiguravajuća kompanija isplati božićnicu ako ste se osigurali protiv poplave ili tornada. Ja bih volio da moja mama dobije tu božićnicu. Znam koliko bi joj značilo tih 300 ili 400 kuna (a ionako bi ih potrošila na djecu), ali to jednostavno ne ide. Druga je stvar cijela priča o HZMO i ukupnom položaju penzića.
Sanader zna da je to otrovna jabuka. Ako sad isplati božićnicu, kako će je uskratiti u idućoj, izbornoj godini? A ako je i tada isplati, koja vlada i koji premijer će ikada moći odlučiti da se, nakon 2 godine, s tom praksom prestane? Dodatno, tu je još i MMF i EU monitoring. A za njih je ideja o isplati božićnice penzionerima ridikulozna.
Već mjesec dana Sanader i Šuker penzićima na njihov zahtjev ne odgovaraju. Traže jaku kartu i jaki alibi za reći ne. Jer iduća godina je ipak izborna.
Štrajk u prosvjeti je došao kao naručen. Čvrsto ne prosvjetarima - unatoč evidentnoj nuždi da se njihovim zahtjevima udovolji - to je as u rukavu koji im toliko treba za penzićima reći jednako ne.
Tako su na tipično dnevno-politički način sučeljena dva zahtjeva: jedan apsurdan i jedan koji se ne da racionalno protuargumentirati.
Vlada će odbiti oba.

Sanader i Šuker nisu bedasti. Oni bi voljeli udovoljeti i penzićima i profesorima. Ukupno bi to proračun opteretilo za cca 600 milijuna kuna ili nešto slično, svakako manje od 1% ukupnog proračuna za iduću godinu. Oni se, međutim, boje kako neće moći izaći na kraj s lavinom zahtjeva koja bi tada uslijedila. Oni nemaju kredibiliteta niti vizije čime bi, jednim ili drugim, mogli amortizirati proteste drugih javnih službenika.
A možda se sprema neka velika igra koju mi još ne možemo razumjeti. Ne znam.
U svemu tome, jadno je i kukavno kako se ponaša ministar Dragan Primorac. Danas je štrajk profesora u srednjim školama, ja mislim, u svakoj zemlji nemala stvar. Od ministra ni mu ni be. Nema izjave (čak niti na HRT), nema stava, nema ničega. To je potpuna katastrofa.
Ako ste optimisti, ima još jedno tumačenje. Možda i on igra veliku igru. Možda, kao u fotofinišu ovog pokera, uspije izmoliti od Šukera da se zahtjevima naših sindikata udovolji. Ako bi tako bilo, pomislio bih da nam je ministar ne Primorac, nego Šurbek i Stipančić zajedno. Ali, toliki optimist nisam.
- 20:56 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.11.2006., ponedjeljak

Sutra ću baciti radio kroz prozor

Naš prvi radio je imao magično zeleno oko koje je blinkalo kad smo potrefili točnu frekvenciju neke stanice. Što još uvijek nije značilo da smo tu stanicu mogli i čuti. Svjetlucavo oko je samo značilo da smo kotačić za traženje stanica nariktali najbolje što se moglo. Ispod pruge po kojoj se micao kursor (kursor!?) kad se vrtio onaj kotačić bio je popis radio stanica koje je naš aparat obećavao: London, Berlin, Tirana, Rome, Bucarest ...
Još uvijek pamtim kako bi moj ujak oko 11 navečer u svečanom raspoloženju i napetom iščekivanju tražio Radio Louxembourg. Ponekad sam i ja smio ostati budan. Dobro se sjećam njegovog beskrajnog strpljenja u namještanju kotačića. Najčešće uzalud. Kotačić je ignorirao minuciozne potiske, a kad bi se pokrenuo, skočio bi za najmanje 2 MHz. (Puno kasnije, kad sam rastavio jedan radio, shvatio sam da je cijeli mehanizam bio spojen jednom debelom gumicom, puno debljom od onih kojima je moja baka stezala celofan na teglicama s pekmezom.) I još, plus toga, ovisili smo o meteo-uvjetima. Tako da smo najčešće od Radio Louxembourga čuli samo nepodnošljivo krčenje. Ali i danas pamtim pjesmu koju sam prvu čuo na R.L.
Beatlesi: Obladi, oblada.

Kasnije, kad sam malo narastao, radio mi je služio samo nedjeljom popodne kad sam strastveno slušao emisiju Sport-muzika-sport. Uključenje iz Maksimira i sa stadiona "pokraj stare plinare" (i rodilišta!), s Grbavice, Karaburme i Ljudskog vrta. (Ljudski vrt me uvijek zbunjivao; znao sam da u Zagrebu zoološki, kaj je sad taj Ljudski ...) Moji prijatelji nedjeljom popodne su bili Ivo Tomić i Edo Pezzi, Lado Jakše i Marjan Rauš i zlosretni Maksimović, Tomislav Ivić i Miljan Miljanić (argh), Slaviša Žungul i Franjo Vladić plus zlosretni Jusuf Hatunić.

S vremenom, i to me prošlo. Došle su 80-te, a naši radio-programi su onda bili uzbudljivi kao Narodne novine i Sudoku puzzle.
Deus ex machina se zvao Radio 101. I odmah sam znao da opet volim radio. Opet smo navečer okretali šugavu antenu i još jadniji kotačić da dobijemo signal. Opet smo prepričavali ono što je jučer bilo na radiju i pazili da ne propustimo omiljene emisije. Poznajem ljude koji su snimali pojedine emisije i kazete slali prijateljima izvan Zagreba da čuju novu muziku i Zločestu djecu. Meni je najluđe bilo da sam postao ovisnik o reklamama i vijestima - ako ste ikad slušali radio prije nastanka stojedinice, znate na što mislim. (Bilo bi zgodno danas čuti neke radijske vijesti i reklame iz 70-tih.) Petkom na večer je išla GostIOna: Ogresta je ležerno pričala s Nikom Nakićem ili Reljom Bašićem, Kniewald je puštao muziku - učenje petkom je tada bilo lagan posao. Pa su polako teme postajale sve teže jer takvo je vrijeme dolazilo. Jel se sjećate Hloverke i emisije Krezubi trozubac: Zagreb-Ljubljana-Beograd (nešto kao 3 srca junačka)? Onda je došlo vrijeme Week Reporta, ja mislim, uz kviz Ciguli miguli, najbolje emisije koja je emitirana na stojedinici.
Kroz sve to vrijeme je 101 bio baš kako treba: brz, pametan, zabavan i naš.

A onda se desilo ono. Drhtavi glas Zinke Bardić u eteru i 10 kleinen Jaegermeister i Dinamo ja volim cijeli dan u programu. Niti jednog momenta se nisam brinuo za ishod - mislim da svi koji su dan prije Trga bili na Cvjetnom placu imaju isti osjećaj. Ostatak je urbana legenda i meni jedan od najdražih događaja u kojima sam sudjelovao.

Evo nas sutra 10 godina poslije. Sutra je fešta i svečanost i koncert.
Neću ići. I inače mislim da je to malo onako ... Ali, nije zbog toga. Za današnju stojedinicu se ne bih vezao. Možda bih bio na demonstracijama, no ovog puta zbog načela, ne zbog srca.
Danas je 101 uhodan posao koji meni ne znači ništa. Reklame su konfekcijske, a vijesti isto. A što bi čovjek rekao za trijumfalnu Uj-fuj spiku subotom? No sve to bi još nekako, ajde, da ekipa nije postala tako arogantna i samodopadna. Ako ste nedavno čuli koji Kniewaldow One man ili Zrinkinu reakciju kad se javi slušatelj, ma kako pristojan bio, koji drukčije misli, opet znate na što mislim. Ah, Zrile-The-Magic ...
Svi starimo. Ali, nije to. Problem je u tome kao starimo, osobito ako ispadne jedan od (ili kombinacija) sljedećih načina:
(a) living-legend-style,
(b) per-media-ad-diplomacy-style,
(c) Dorian-Gray-style,
(d) demokracija-na-moj-način-style.

I tako. Vi odite na koncert. Ja ću ostati doma.
Na programu ništa za mene. Samo reklame i dileme.


- 16:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.11.2006., četvrtak

Portfelj bez ministra

Nikada nisam razumio zašto se Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta tako zove. Ponekad se obrazovanje i znanost razdvoje, ponekad spoje, već kako dođe koja vlada, ali sport je neizbježan. To je, kako se meni vidi, jedno od zadnjih uporišta naše kolektivne uspomene na prošla vremena. Nešto kao zdravi duh u zdravom tijelu i fizkultura kao stup društva.

Ali dobro, i to bi već nekako imalo smisla kad bi vrlo ministarstvo nešto činilo u Dugoj Resi i u Rijeci i u Splitu ne bismo li našli nove Stipančiće, Sušnje i Đurđe Bjedov. Ili da barem jedan bazen sagradimo u Vinkovcima ili da barem nešto osiguramo atletskim entuzijastima u Sinju. Ili barem kuglanu u Travnom. Ma barem terene za stolni nogomet.

To je, naravno, nemoguće. Nemoguće, jer je sport u nazivu ministarstva zapravo lažno predstavljanje. Možda bi mu bolje odgovaralo ime Ministarstvo ovoga i onoga i profesionalnog sporta. Jer to je čime se oni zapravo bave. Brzojav Janici, brzojav Davis cup reprezentaciji, potpora Markoviću, gostovanje s reprezentacijom u Izraelu. I još, kad ministar nađe vremena (a nađe), mali nogomet s Thompsonom.

Evo, vidim danas na zadnjoj stranici Sportskih novosti ozareno lice ministra Primorca u "opuštenom razgovoru s Vlatkom Markovićem" u Tel Avivu. I ja sam gledao utakmicu, doduše na Tel Eviziji. Nije u tome stvar. Međutim se donosi proračun za iduću godinu. Za idući tjedan svi Primorčevi podanici najavljuju štrajk (dobro, svi osim Vlatka HNS Markovića). S pravom, jer situacija je tragična. Ministar bi bio prvi pozvan da kaže:
(a) vaši zahtjevi su neopravdani zato i zato,
ili
(b) imate pravo; ili ću stvar popravljati, i to odmah, ili se ja iz tog vlaka iskrcavam.
Avaj, on se, brižan, ukrcao na avion za Tel Aviv.

Pitanje za 100 kuna: što je po profesiji naš ministar znanosti i obrazovanja?
Odgovor: forenzičar!

PS
Još uvijek mi se čini da Hrvatska nije načinila niti jedan faul u 1. poluvremenu. Možda jedan? Jel netko zna?
- 21:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.11.2006., srijeda

1. poluvrijeme

Izrael - Hrvatska 1:2

Nisam vidio sluzbenu statistiku, Božo i Štimac nisu to rekli, jos ne cujem komentare, ali:
čini mi se da je Hrvatska načinila manje faulova nego što je zabila golova. Možda i nula faulova, osim ako nisam nešto propustio na početku. Ali, ako je stvarno manje faulova od golova, to je svjetski rekord koji nikad neće biti oboren.
- 18:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2006., utorak

Dinamo - Hajduk 27:27

Evo svih trenera Dinama i Hajduka od 1990 do danas:

Dinamo: Kuže, Marković, Kobeščak, Marković, Blažević, Bedi, Kranjčar, Barić, Vlak, Kranjčar, Bedi, Braović, Zajec, Lončarević, Ardiles, Vlak, Braović, Lončarević, Vlak, Blažević, Jurčević, Bago, Gračan, Lončarević, Cvetković, Kuže, Ivanković.
Hajduk: Nadoveza, Peruzović, Skoblar, Poklepović, Katalinić, Buljan, Jozić, Buljan, Bonačić, Ivić, Bonačić, Vulić, Katalinić, Matković, Nadoveza, Vulić, Gračan, Bilić, Vulić, Nadoveza, Katalinić, Slišković, Štimac, Blažević, Gudelj, Poklepović, Vulić.

Ako su moji podaci točni, voda se mrtva trka i Dinamo je upravo jučer izjednačio na 27:27.

A neki dan je Alex Ferguson proslavio 20-godišnjicu neprekidnog rada u Manchesteru. Što su ti Englezi opičeni ...
- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.11.2006., ponedjeljak

Pitanje za poreznike

O slučaju Ane Magaš već je rečeno skoro sve. Sad je još njezin bivši odvjetnik dodao sol na ranu. Već su se novi odvjetnici nepravomoćno osuđene Ane o tome izjasnili, a vjerojatno će i Odvjetnička komora.
Cijela situacija je teška i vrvi nepravdama. Teško je sad smireno i pametno bilo što reći pa ću ja uzeti lakšu zadaću. Ja bih o bivšem odvjetniku.
Prvo.
Meni je tarifa koju on podastire suluda. Opet, vjerujem da ta tairifa ima pokriće u komori. Što nas sad dovodi do profesije: 250 kn je satnica, a da ne govorimo o honorarima koji su iskazani procentualno u ovisnosti o vrijednosti spora. Zar njihov sat, njihova ekspertiza, i njihov rad zaista vrijedi baš toliko?
Drugo.
Bivši Anin odvjetnik je podastro račun za 60000 eura a, eto, naplatio samo 15000 eura. Kako je naplatio? Jel izdao neki račun? Ako da, kakvu je onda paralelnu tarifu predočio? Možda neki specijalan popust? Nešto kao što autosaloni imaju akcije: besplatni kasko i osiguranje od udara groma?
Pitam: da li g. Marinović i kolege mu advokati izdaju račune za svoje usluge, da li dokumentiraju svoje prihode, i da li i kako plaćaju porez?
To je pitanje za poreznike.
- 23:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nature i društvo

Kaže jučer Jutarnji da će Ivan Đikić i Ruđer Bošković dobiti svoje zvijezde u Ulici slavnih na Slatini u Opatiji.
Kad smo već zvijezde na pločniku ustanovili, svakako je dobro da jedna pripada i Ruđeru. Usput, bilo bi lijepo da svoju zvijezdu onda dobije i matematičar William (Vilim) Feller, zagrebački đak. Lako ćete se složiti ako provjerite Wikipediu ili, još bolje, http://www.hr/darko/mat/matlink.html

Sa Đikićem bih ja ipak malo pričekao. Đikićeva je zvijezda, ako baš o zvijezdama govorimo, greška.
Odmah ću pripomenuti: o Đikiću mislim sve dobro. Dovoljno je vidjeti reference. Jednako je važno kako on istupa u aktualnim polemikama. Baš Đikić je često glas one tihe manjine stvarnih znanstvenika koja se rezultatima i argumentima bori protiv demagogije, kvaziznanosti i nepravdi.
Ali meni to sa zvijezdom više liči na kič. I nezgodno je i Đikiću činiti tako lošu uslugu. To je trivijaliziranje ozbiljnog posla. To je bezvezni kič kojeg meritum stvari zapravo ne zanima. To je točno kako kaže Duško Trifunović:

"Pokidali neke strane,
i pošli da traže druge,
i pošli da traže druge,
zatim pošli da traže druge."

Znanosti se ovako čini medvjeđa usluga. Tobože smo joj dali dužnu pažnju, a kad smo se tako lijepo legitimirali, sad deri dalje o tome jel Majoli isplatila Cetinskog i je li Butković pojeo steak od delfina.

Jednako je tako kič i kako su naši mediji prenijeli vijest o tome kako su Zahradka, Slade, Petranović i Radman objavili članak u "Nature". Nisu oni otkrili Sveti gral niti tajnu vječnog života kako bi naši novinari htjeli da jesu. Međutim su napisali članak kojeg je prihvatio Nature, a to je toliko puno da više i ne treba. A ako vi, novinari, mislite da vaši čitatelji ne znaju što je Nature, onda ih naučite.
I dajte Đikiću i drugima mira da rade svoj posao i taj posao cijenite kako treba.
- 16:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.



sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!





Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje