Rambler

Rambler

srijeda, 11.01.2017.

Dosije I

Imati istoriju je dozvola za odstrel. Ne možeš se boriti protiv toga. U prtljagu ti je. Dovoljno je vrlo malo pa da ti istorija iskoči kao klovn iz kutije, pau i padaš od prvog metka, ranjen, uglavnom smrtno i ne preostaje ti ništa drugo nego da umreš, koliko god ti se živelo. Tako je to kada imaš istoriju.
Istorija nametanja stida. Istorija varanja. Istorija iskrenosti. Čak naziv i nije bitan. Bitno je da imaš istoriju u prtljagu. Koliko god nastojao da ima odgovarajuće ime ili da se ime i ne pominje, na kraju uvek ima isto. Ono koje dozvoljava odstrel.

Sticanje istorije počinje nečim nimalo dramatičnim. Nečim kao što je prijateljstvo, retkom vrstom, vrstom za koju kažu da ne postoji. Naletiš na tu vrstu prijateljstva kao na zid, proveriš koliko je to stvarno zid. Ej, zid je i to je dobro. Prijateljstvo uz takav zid je tako opuštajuće kada shvatiš da te oslobađa velikog dela ponašanja koje smatraju svojstvenim ti. Naletanje na takav zid je vrsta zaraze, neizlečive. Što je najbolje, nemaš ni potrebu da se izlečiš. Ne boli te, prijatno ti je, osećaš se odlično tako zaražen.

Zarazio sam se vozeći rolere po pešačkoj zoni u nastajanju. Prvi roleri u gradu. Naprava na nogama koja još nije imala ime. Stigla sa istoka gde je korišćena za trening u doba kada nema leda. Mora da sam bio atrakcija a samo sam pretvarao san u javu. Snovi o letenju pretvoreni u javu na rolerima.

Letnja haljina, skoro bela da nije bilo sitnih cvetova, nasmejano lice uokvireno crnom kosom do ramena, "Koliko ima sati" sa engleskim naglaskom kao izgovorom za zaustavljanje, klupa u parku, priča o svemu i svačemu, ubrzo samo na engleskom, uskoro i u njenom prostoru, zatim namenjeni poljubac koji se nije dogodio jer nije ni bio potreban. Dobijaš druga. Rođendan, Nova godina. poljubaca puna kapa.

Jedino što je trebalo, trebalo je biti kod kuće od 5 do 7 popodne. Tog dana sam se pojavio kad kuće malo kasnije, mokar od rolanja po gradu. U vratima cedulja. Pau, padam pogođen. Skoro umrem sutradan, ali... Ostavimo detalje...

- 14:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 07.01.2017.

Nada

Priručnik za takve stvari! Ne postoji, nema, najn, no, nada! Niko nas ne priprema ni usmeno ni pisano o tako strašnim, čak, užasnim stvarima. Dogodi ti se i posle toga ne možeš da budeš isti. Bar većina ne. Taj prvi put te sasvim samelje uz sve ono što na tom početku imaš u ogromnim količinama a što se sa svakim sledećim smanjuje, dok sve ne nestane. Nekada pre nekada posle.
Čak pri tim prvim dešavanjima, na neki način budemo i pošteđeni. To o strašnosti i užasnosti dođe kao naknadna pamet kada probamo nekom da objasnimo svoje stanje duha, ali stvarno budemo pošteđeni. Kao da nas se čuva za kasnije, kada malo očvrsnemo i budemo u stanju da podnesemo puni teret svega. Ili mi se samo čini da je tako zbog te početne bezglavosti koja vlada kod priličnog dela nas. Delujemo stameno, promišljeno, vežbali smo, i ne znajući, da budemo takvi da bi uopšte pristali, da bi se uopšte upustili.
Kada prođe, i još malo vremena posle, skoro da i ne možemo da se prisetimo kako beše. Zavlada neki mir, bez one usplahirenosti, hoće li da se desi ili neće, jer, u međuvremenu smo naučili da neće. Ponekad nam, čak, i zafali, zbog svih situacija do kojih dovodi, a od kojih neke mogu da budu smešne. Bar nama.
Toliko bih ja o tome, Pa Me Shvatite kako želite...

- 21:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 03.01.2017.

Komšiluk

Jutros mi je bila policija. Mislio sam da su se izgubili i bio sam voljan da im pomognem ali nisu bili kooperativni. Njihova navala pitanjima me je najzad smilovala da ih pustim u kuću izvinjavajući im se što je takav svinjac okolo. Nije im smetalo. Rasporedili su se i posedali. Nisu imali ništa protiv kafe a ne bi imali ni protiv da iznesem meze i pečenje da je nešto preteklo od nove godine. Tu sam se baš izbrukao.
Iz niza njihovih pitanja ubrzo sam shvatio da komšiluk mnogo više zna o meni nego ja i da ću propitivanje morati mnogo ozbiljnije da shvatim od pokazivanja puta zalutalima. Gde sam bio sinoć oko 21:25? Odavno ne pamtim takve stvari. Zato sam se i razveo! Takva pitanja mi uključuju nervirator na trojku. Hranio sam psa, kažem. Ali ti nemaš psa, kažu. To prisno obraćanje je značilo da sam prvi osumnjičeni, ako ne i jedini. Ima komšija, pomirljivo kažem. Jedan od njih je izašao, valjda da uzme iskaz rundovu, ali se ubrzo vratio jer rundov ne voli uniforme. Mic po mic dođemo dotle da je komšinicu koja stanuje malo niže preko puta neko napao u mraku pored bandere na kojoj nije radilo osvetljenje. Po toj tačci sam bio veoma sumnjiv jer na stolu je bilo alata kojim je i rad hidrocentrale mogao da se ugrozi a ne jedno osvetljenje, bandersko.
A komšinica! Prelepa crnka kojoj ni debela zimska odeća ne može da sakrije ništa a letnja više otkriva nego što sakriva. Svakom normalnom bi pao mrak na oči a ostalim nek je bog na pomoći da se uzdrže. Jedan od mojih zakona kaže, ne diraj komšiluk, ali nisam bio slep. Svakako je neko koga volim da vidim, kažem, dobar dan, dižući sa glave kakvo god pokrivalo. Da su nju pitali znali bi da nema razloga da me posećuju. Znači, u tom napadu je lošije prošla nego sam pretpostavio.
Malo su pretreseli moj lom i u donjoj fioci, desno, među gaćama i čarapama nađoše neke igračke na baterije, nikada upotrebljene, časna reč. Moje opravdanje zašto je to tu, da nema smisla da stoje sa escajgom, nije bilo prihvaćeno. Ni ona jedna kutija Durex klasika, još u celofanu, nije ostavila bolji utisak. Kada ste zadnji put? Ako im kažem da je bilo pre šest meseci, daću im motiv i dok razmišljam kako da se izvučem, što je narušilo njihovo strpljenje, obaveste me da je bilo pre pet meseci i tri dana. Komšiluk je precizan kao atomski sat. Pokažu mi i fotke. Sedimo na terasi i kikoćemo se. Nisam smeo da se upuštam u objašnjavanje tog fenomena jer bih morao da priznam da sam pričao onaj urnebesni vic o policajcima. Iz ugla snimanja shvatim da ona baba iskosa preko puta ima odličnu kameru na mobilnom. Bacim pogled kroz prozor i vidim je. Privukla kafu prozoru i osmatra.
Ubrzo, nakon gomile pitanja, sastavim listu komšiluka sa kojima su policajci obavili razgovor. Među njima je bila ona komšinica što živi sama, kojoj se ljubazno javljam. Znamo se od mog detinjstva jer sam porastao dole u kući na uglu, preko puta. Prosto se osećala žestoka neugodnost ako bih potrošio reč više od uobičajenog dobar dan ili dobro jutro. Tu je bio i onaj komšija koji usiljeno odgovara na moje dobardananje. Od njega su saznali kada je bilo koje žensko čeljade kročilo kod mene i koliko je sve trajalo. Od one komšinice što misli da se lepo nosi saznali su kako je ta ženska čeljad bila obučena. Imali su njihovu rejting listu poređanu po količini sviđova. Na vrhu liste je bila kratkokosa gospođa, lepog osmeha i veselog ponašanja a na dnu ona što iz taksija nije izlazila. Visoko na listi bile su vruće pantalonice, kasnije maskirane u nešto pristojnije. Lista je bila duža od mog sećanja i kapaciteta ali, komšiluk je sigurno bio u pravu. Očevici su to.
Na kraju smo nekako došli do toga da je većina prikupljenih iskaza nepouzdana. Odlučujući je bio poziv čeljadeta koje povremeno dođe da skrasi lom koji pravim i kojem svesrdno pomažem kako bi uspela da posao uradi za jedan dan. Dogovorili smo se za sutra kako bih Praznik sačekao u primerenom redu.
Popili su kafu, onu treću i udaljili se. Jedan od policajaca se pri izlaženju okrenuo, slegnuo ramenima i sa grimasom, jbg, ne zameri, takav je posao, pridružio ostalima.
Skinuo sam zavesu i drvene šalone sa okvira prozora kako se komšiluk ne bi mučio u sagledavanju mog života.
Ipak, RedTjub prelistavam samo kada sunce sija direktno, odbijajući se od stakala i zaslepljujući preradoznale.

- 15:18 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.01.2017.

Dolazak

Kada bih došao u tvoj grad, nenajavljen, i hodao ka tebi nogu pred nogu sokacima koje znaju samo posvećeni, da li bi, stvarno, da li bi osećala plimu negde u sebi i potrebu da otvoriš vrata kao da je neko već tu, ispred, ili bi se spremila i bez valjanog razloga krenula mi u susret, tek da savladaš taj neopisiv osećaj? Da li bi, kada me vidiš, onako, iz trka, skočila na mene i obavila me sobom uz rizik da se oboje srušimo na asfalt i razvejemo sinoć napadali sneg. Zasula poljupcima. Bila u nedoumici šta to još da mi uradiš kako bi ispraznila tu radost što nisi išla u susret uzalud.
Samo pitam. Stvarno ne znam šta bih radio pred vratima koja nema ko da otvori.

- 23:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.