četvrtak, 13.03.2008.
Blagoslov jela za Uskrs
Košare su se napunile hranom i prekrile izvezenim ubrusima /krpama/, da se vidi bogatstvo i obilje nekog doma i obitelji. U košarama su bile pisanice – šarena jaja, domaći kruh, hren, luk, sol, meso – šunka, kobasice i razne kolači – makovnjače, orehnjače i kuglof . Jelo se na sam Uskrs u košarama nosilo u crkvu na posvećenje – blagoslov . Košare sa hranom na ranojutarnju misu su nosile mlade snahe ili djevojke obučene u svečanu odjeću, koje su nakon blagoslova trčale kući. Brz odlazak kući značio je brzinu i spretnost tokom cijele godine za sve ukućane.
Kod doručka okupili su se svi ukućani uz svečano postavljen stol. Ostaci hrane se nisu smjeli bacati, već su se skupljali i onda su se rasuli po vrtu ili polju zbog vjerovanja da će im to omogućiti dobar urod.
Uskrsni plesovi i čestitke
Na Uskrsni ponedeljak se odlazilo u čestitanje povodom Uskrsa rođacima i prijateljima. Jelo se pilo i plesalo.
Izvor: HIC
Link:
*VIŠE O USKRSU - HRT
- 09:06 -