*Conscious Sun*

28.08.2006., ponedjeljak

Lion Of Judah




Lav je naravno dugo bio
zvan Kralj Zvijeri,
u priznanju njegovae sjajne snage,
i tako je prirodno da bi takve
slike trebale biti korištene da opišu
Kralja Kraljeva, samog Mesiju.

Po Novom Zavjetu, moćan trijumf Isusa Krista preko moći smrti, grijehu i paklu u njegovom čudesnom oživljavanju je pokazao da je on sam vrijedan da završi svoj posao i otkupi svo čovječnostvo. Tako on je točno nazvan Conquering Lion of the Tribe of Judah.

Judah se jednom nesebično nudio sebe umjesto njegovog mlađeg brata Benjamina (Postanak 4418:-34). Tako je bilo od njegove linije da su svi kraljevi izraelski, od Davida i Solomona naprijed, bili pali, kao što je sam Isus Krist. Zato, 'Judah je lavovsko mladunče...' (Postanak 499:), i njegovo ime je bilo utjelovljeno u ovaj naslov Mesije.

'Lav Plemena Judah' također je postao moto etiopskih vladara, i izražavanje je često je dodano na ime Cara, kao znak etiopskog pravoslavnog uvjerenja. U reggae pjesmama, zato, je mnogo povezan s Haile Selassie I.


" Otkriće Johna sadržava mnoga sveta Imena, još ovaj osvrt prema Gospodinu kao Lav Judah je jedan od fascinirajućih. Lav, ili divlja mačka, je hrabar i neustrašiv, u tišini je potjera njegovog cilja. Također potroši mnogo vremena u promatranju i čekanju sa strpljenjem za prave prilike da se pojavi prije nego što postigne svoj cilj. U viziji Johna, nitko nije mogao biti nađen koji bi mogao otvoriti pečate knjige Života. Ipak Gospodin je bio predstavljan kao da ima sposobnost otvoriti knjigu zato što on je bio lav Judah — onaj koji je imao strpljenje i hrabrost i usredotočenu pažnju lava. Mi možemo steći uvid od ovog, u toj našoj potjeri Boga — i Njegovu od nas — reflektira ove kvalitete. Mi trebamo hrabrost da poduzmemo i nastavimo proces prepoznavanja božanskog, otvaranja pečata koji vežu nas u našim prilikama. Kada se mi odmaramo u božanskoj šutnji, mi smo oba oprezani i pažljivi. Mi smo napravljeni u te kvalitete reflektirane u ovom svetom Imenu Gospodina, i preko te Milosti, mi smo otvoreni na Knjigu Života."


Lav Judah u Rastafari

U Rastafari, "Lav Judah " predstavlja Njegovo Carsko Veličanstvo Haile Selassie I. Raste držie da je Selassie direktan nasljednik izraelićanskog Plemena Judah preko podrijetla Kralja Davida i Solomona, i da on je također Lav Judah spomenut u Knjizi Otkrivenja.



Lav Judah u Kršćanstvu

U kršćanskoj tradiciji, lav obično pretpostavljeno, predstavlja Isusa. Mnoge kršćanske organizacije i ministarstva upotrijebljuju lava Judah kao njihov znak ili čak njihovo ime.

Fraza se pojavlja u Novom Zavjetu Knjige Otkrivenja 55:; " I jedan od starijih reče meni, Ne plači: eto, Lav plemena Judah, Korijen Davida, prevladao je otvoriti knjigu, i izgubiti sedam pečata o tome."

Upotreba u C. S. Lewisa-voj Povijesti Narnia-e lava kao mesijanskog lika vidi se kao potencijalan osvrt prema ovom odsjeku Otkrivenja.



Lav Judah u Etiopiji

Tradicije Etiopije, zabilježene su i pažljivo obrađene u 13. stoljeću rasprave, " Kebre Negest ", izjavi spuštanja od svite Izraelićana koji su se vratili s Kraljicom Sheba-om od njezinog posjeta Kralju Solomonu u Jeruzalemu, od koga je postala oplođena s dinastijskim osnivačem, Menelik-om I. Oba Kršćanska i židovska etiopska tradicija je ta da su ovi useljenici bili uglavnom od Plemena Dana i Judah; zato Ge'ez motto Mo`a 'Anbessa Ze'imnegede Yihuda ("Lav Plemena Judah je pobijeđen "), je uključila između naslova Cara (Kralja Kraljeva) kroz Dinastiju Solomona. Nepoznto je da li je John Patmos-a bio direktno svjestan ovog naslijeđenog naslova kada ga je napisao u tekst njegovog proročanstva, ili ako tradicija traganja spuštanja kraljevske kuće od Solomona i Kraljice Sheba-e je predstavljena u Etiopiji u ovo vrijeme.

Motiv Lava Judah je prominentno shvatio na staroj carskoj zastavi, valuta, marku, itd.. i ne bi li još bili viđeni ukrašena terasa kapitala kao nacionalni simbol. Nakon kolapsa Komunista Derg 1990. i povećanju zapadno-stil političke slobode, manje važna politička stranka nosi ime MO' Anbessa napravljena svojim izgledom.



- 15:57 - Word (8) - On paper - #

20.08.2006., nedjelja

Joseph Hill (Culture) R.I.P



22.01.1949 - 19.08.2006.

Joseph Hill glavni pjevač reggae grupe Culture preminuo je u Berlinu ujutro 19.kolovoza 2006. usred europske turneje. Rođen je 22. sječnja 1949. Uživao je u dužoj karijeri u reggae glazbi i vrlo će nedostajati obožavateljima. Grupa planira završiti trenutnu europsku turneju i čast sve druge predanosti sa sinom Josepha. Kenyatt će zamjenjivat na glavnim vokalima kao priznanje prema svom ocu.

joseph hill




Culture
(Telford Nelson, Albert Walker, Joseph Hill)

- 14:14 - Word (13) - On paper - #

18.08.2006., petak

Marcus Mosiah Garvey




Rođen 1887., Marcus Mosiah Garvey je bio jedan od prvih Jamajkanskih narodnih heroja, moćan govornik, vođa i aktivist, koji je nastavio osnovati Universal Negro Improvement Association.
Garvey je bio onaj koji je navodno u početku proricao krunidbu etiopijskog Cara Haile Selassie I., ispunjenje od koje je nadahnulo Rastafari kretanje, zato je dandanas Garvey također smatran prorokom, često je bio spomenut u istom dahu kao neki od prastarih likova Starog Zavjeta.
Doista, njegove izvanredne sposobnosti vodstva su zaslužile za njega privrženo ime 'Black Mosiah' ('Mosiah' je kombinacija 'Mojsijea' i 'Mesije', obje izvorno hebrejske riječi).

Kao i Mojsije vodio je Izraelićane iz ropstva u Egiptu i uputio ih preko Jordana prema Obećanoj Zemlji iako ga nikada nije postignuo sam, Garvey je ohrabrio povratak crnaca 'Natrag u Afriku'.
Prihvateći ovu ideju veoma ozbiljno, Garvey je organizirao takozvanu Black Star Line Steamship Corporation, da bi odveo ljude preko Atlantika. Tužno, on je bio uhićen pod troškove prijevare. Kasnije je umro siromašan u Londonu u 1940.


Free Image Hosting at www.ImageShack.usThe African Redemption Fund
Free Image Hosting at www.ImageShack.usThird Annual Convention


Želite li znati više:
bigrafija Garvey-a
ili:
Garvey web site

Garvey speeches:
speech 1
speech 2

Kratko o Garvey-u:
Garvey facts



- 14:30 - Word (5) - On paper - #

13.08.2006., nedjelja

Nyabinghi

Riječ 'Nyabinghi' ima nešto složene povijesti. Izvorno je povezano s ustankom protiv bijelog europskog kolonijalizma u jugozapadnoj Ugandi tijekom sredine prema kasnom XIX. stoljeću i ranom dijelu dvadesetiog stoljeća.

Kretanje je bilo uglavnom pod vodstvom nekoliko žena, uključujući karizmatičnu iscjeliteljicu nazvanu Muhumusa, koje se bilo mnogo bojalo. Ona je bila vjerovana posjedovanjem od duha legendarne Amazonke Kraljice, Nyabinghi. Muhumusa nije samo nadahnula ogromne popularne sljedbenike, nego je također organizirala vojnu akciju protiv njemačkih kolonijalista. Nyabinghi kretanje je poslije bilo osuđeno od Britanca kao 'čarolija', i Muhumusa je bila uhvaćena 1913., iako su se ustanci nastavili, pod vodstvom drugih žena i povremeno muškarca koji su bili postali slično su posjedovani od duha Nyabinghi. Ugandsko kretanje je s vremenom bilo obuzdano kao moć žena koje su bile uništene od vlasti.

Ali takav hrabar otpor ne bi mogao biti tako lako zaboravljen. Ono je živjelo na mnogim načinima, imalo je mnogo utjecaja na Rastafari tradiciju, u kojem takozvanom Nyabinghi napjevi su vrlo popularani i obično formiraju bazu godišnjeg Grounation slavlja. U jamajskom načinu govora, ime Nyabinghi je došlo prema značenju 'Smrti prema Crnoj Boji i bijelih tlačitelja'.



Ethiopian Anthem
---------------------------


Ithiopia the land of our Fathers

The Land where our JAH loved to be
As the swift bee to hive sudden gathers
Thy children are gathered to Thee
With our Red, Gold and Green floating over us
With our Emperor to shield us from wrong
With our Jah and our future before us
We will hail thee with shout and with song


Jah bless our Negus Negus I
Who keeps Ithiopia free
To advance. with truth and right
To advance, with love and light
With righteousness pleading
We haste to our Jah and King
Humanity's pleading, one Jah for us all.


O eternal thou Jah of the ages
Grant unto us sons that lead
Thy wisdom is given to our ages
When Isreal was sore in need
Thy voice thro' the dim past has spoken
Ithiopia shall stretch forth her hands
By thee shall all barriers be broken
And Zion bless our dear Motherland.


Ithiopia the tyrants are falling
Who smote thee upon my knees
Thy children are heartically calling
From over the distant seas
Rastafari the great one has heard us
He has noted our sighs and our tears
With the spirit of love he has stirred us
To be one, through all the coming years.


- 13:55 - Word (4) - On paper - #

09.08.2006., srijeda

The Ark of the Covenant





Po Bibliji, Arka Ugovora su bila drvena prsa izgrađena da sadržavaju dvije kamene tablete Zakona ('svjedočanstvo' ugovora) da je Bog dao Mojsiju odozgo Brda Sinaja. To je bilo jedno od tri elementa namještaja za unutar spremišta svete euharistije (tip kraljevskog šatora, napravljeno kao prebivalište za Boga).

Sama kutija je bila oko 1.1 metar duga, 0.7 metara širom i 0.7 metara u visini. Napravljena od 'shittim' (akacija) drva, pokriveno sa čistim zlatom. Polovi su bili pričvršćeni zato da omogući da se nosi. Arka je imala poklopac (tradicionalno nazavno 'milosrdno sjedište', iako je moglo jednako biti nazavno 'poklopac kajanja') napravljeno od čistog zlata, koje je pokrilo cijelo područje površine vrha.

Kod bilo kojeg kraja ovog poklopca su bile slike kerubina (kerubini, iako ne zbunjuju s 'kerubinima viktorijanske umjetnosti). U prastarom prednjoazijskom svijetu, kerubini su bili tradicionalni čuvari svetih i svetišta. Kerubin nacrti su bili također upleteni u tkivo zastora spremišta svete euharistije, i zastor koji je prevjesio naj pobožnije mjesto u kojem je sama arka bila držana. Uspoređena također dva kerubina opisana u 1 Kralja 623:-27, koji je stražario unutarnje svetište Solomonova raskošna hrama. Mišljeno je da su ovi kerubini sličili u izgledu prema sfingama, s ljudskom glavom, četveronožno tijelo, i krila.

Arka ugovora je bila zato ne samo spremnik za Svjedočanstvo, nego i mjesto stražara pored kerubina. Arka je postala samo prijestolje Boga.
Očito, arka ugovora je bila jedna od najočuvanijeg i svetog objekta prastarog Izraela. Izraelićani su nosili njega s njima gdje god su išli tijekom razdoblja njihovih 'pustinjskih skitanja' i je bilo također naoko zaposleno kao prestrašeno moćno oružje masovnog uništenja u ratu i u osvajanjima za Obećanu Zemlju. Samo jednom je palo privremeno u neprijateljske ruke.

Kasnije, Kralj Solomon je izgradio Hram da smjesti ovu dragocjenu relikviju. Ono je bilo stavljeno u Sveto od Svetijeg, kao što je bilo u Najpobožnijem Mjestu spremišta svete euharistije. Ovo je bilo tamno i misteriozno mjesto, koje su nekoliko ljudi vidjeli. Međutim, daleko sjajnija tajna okruži arku sljedeći nestanak. Nakon vremena Solomona, ne postoje nikakve osvrte prema njemu da bude u Hramu, i svakako kod vremena taj Hram je bio pretraživan i uništen u padu Jeruzalema, tamo više nije postojao, bilo koji znak arke, i doista dobro je bio uklonjen dugo unaprijed.

Ovo je dovelo do mnogo legenda i teorija kako takav svet i čuvan objekt bi mogao biti tako nemarno izgubljen. Jedna takva legenda, koja je bila inspiraciona prema modernim Rastafariancima je zabilježena u prastarom etiopijskom tekstu je nazvanom Kebra Negast ('Slava Kinga). Ukratko, ova priča brine kako je arka ugovora bila ukradena od Hrama od sina Kralja Solomona i Kraljice Sheba-e, koji su to donijeli na odmor u Etiopiju, gdje je ono ostalo dandanas.

Tamo je bilo nekoliko nedavnih pokušaja napravljenih za dokaz ili demantiranje ove priče. Jedan od većine dobrog-proučavanja, zanimljivog i intenzivno vrijednog čitanja računa je Graham Hancock-ova najbolje prodavana knjiga, 'Znak i Pečat Potraga za izgubljenom Arkom ugovora', koja također istražuje mnoge povezane legende,uključujući tajne misterije okolnog svetog Grala.




- 20:31 - Word (4) - On paper - #

02.08.2006., srijeda

Amharic

Amharic (Amarinnya) je nacionalni jezik Etiopije, i kao takav je vrlo važan prema Rastafariancima.
Izveden iz prastarog Gi'iz (ponekad je slovkan Ge'ez), ono je semitski jezik, također je vezan za druge jezike kao na primjer aebrejski i arapski.
Neke Reggae pjesme uključuju riječi i fraze od Amharic ili Gi'iz.
Ovo su neki primjeri, ključne riječi i izražavanja, s prijevodima.



Amlak = God
Fiqir = Love
Fiqir Bandinet = One Love
Haile Sellassie = means literally 'Power (Haile) of the Trinity (Selassie)'.
Iyesus Kristos = Ethiopian name for Jesus Christ
'Igzee'abihier = Ethiopian name for God, meaning literally, "Lord of the Universe". This is composed of 'Igzee (Lord) 'ab (father) bihier (of the nation). The complete phrase, 'Igzee'abihier Yimmesgen, means "Let God be praised".
Itiopia (pronounced with a long 'ee' sound at the beginning)= Ethiopia
Janhoy = the emperor, or majesty, sometimes affectionately referred to as 'Ababa Janhoy' (Father Majesty).
Kebra Nagast = 'Glory of Kings'
Medhanie 'Alem = "Saviour of the World"
Moa Anbesa Ze'imnegede Yehuda = Conquering Lion of the Tribe of Judah (A motto of the Ethiopian monarchs, and often attached to the Emperor's name).
Nigus = (sometimes transliterated 'Negus', but pronounced 'nih-goose') means 'king', 'emperor'. Hence also the phrases, Negusa Negest ze Itiopia, meaning "Emperor of Ethiopia", and YeNegustit Nigus meaning 'King Of Kings'.
YeIsrael Nigus = King of Israel
Yetsion Nigus = King of Zion
Qedamawi = is Ge`ez for 'first', and may also mean 'old' or 'holy'.
Ras Fetari = 'First Creator', or 'Head Creator'
Ras Tafari Mekonnen (name of HIM Haile Selassie I)
Ras = head Tafari = he who inspires awe'. Mekonnen = 'the angel'.
Satta amassagana = Satta amassagana ahamlack, ulaghize is usually translated as "Give thanks to God continually". Strictly, however, this is not quite accurate Amharic, for the vowels in amassagana are mispronounced. More properly, it should be ames-seggene.
Sehumi Igzeeabhier = Elect of God
Sellassie = Trinity
Tenayistilgn = 'Greetings' or 'Hello', etc.
Tewahido = 'made one'
Yebrehanu Alem = Light of the World

satta massagana (give thanks)



ABYSSINIANS – SATTA MASSAGANA

There is a land far, far away
Where there's no night, there's only day
Look into the book of life and you will see
That there's a land far, far away
That there's a land far, far away.
The King of Kings and the Lord of Lords
Sits upon his throne and He rules us all
Look into the book of life and you will see
That He rules us all
That He rules us all.

There is a land...

Satta Massagana Ahamlack, ulaghize
Satta Massagana Ahamlack, ulaghize

Ulaghize (repeat & fade)



- 23:47 - Word (10) - On paper - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.