Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dothereggae

Marketing

The Ark of the Covenant





Po Bibliji, Arka Ugovora su bila drvena prsa izgrađena da sadržavaju dvije kamene tablete Zakona ('svjedočanstvo' ugovora) da je Bog dao Mojsiju odozgo Brda Sinaja. To je bilo jedno od tri elementa namještaja za unutar spremišta svete euharistije (tip kraljevskog šatora, napravljeno kao prebivalište za Boga).

Sama kutija je bila oko 1.1 metar duga, 0.7 metara širom i 0.7 metara u visini. Napravljena od 'shittim' (akacija) drva, pokriveno sa čistim zlatom. Polovi su bili pričvršćeni zato da omogući da se nosi. Arka je imala poklopac (tradicionalno nazavno 'milosrdno sjedište', iako je moglo jednako biti nazavno 'poklopac kajanja') napravljeno od čistog zlata, koje je pokrilo cijelo područje površine vrha.

Kod bilo kojeg kraja ovog poklopca su bile slike kerubina (kerubini, iako ne zbunjuju s 'kerubinima viktorijanske umjetnosti). U prastarom prednjoazijskom svijetu, kerubini su bili tradicionalni čuvari svetih i svetišta. Kerubin nacrti su bili također upleteni u tkivo zastora spremišta svete euharistije, i zastor koji je prevjesio naj pobožnije mjesto u kojem je sama arka bila držana. Uspoređena također dva kerubina opisana u 1 Kralja 623:-27, koji je stražario unutarnje svetište Solomonova raskošna hrama. Mišljeno je da su ovi kerubini sličili u izgledu prema sfingama, s ljudskom glavom, četveronožno tijelo, i krila.

Arka ugovora je bila zato ne samo spremnik za Svjedočanstvo, nego i mjesto stražara pored kerubina. Arka je postala samo prijestolje Boga.
Očito, arka ugovora je bila jedna od najočuvanijeg i svetog objekta prastarog Izraela. Izraelićani su nosili njega s njima gdje god su išli tijekom razdoblja njihovih 'pustinjskih skitanja' i je bilo također naoko zaposleno kao prestrašeno moćno oružje masovnog uništenja u ratu i u osvajanjima za Obećanu Zemlju. Samo jednom je palo privremeno u neprijateljske ruke.

Kasnije, Kralj Solomon je izgradio Hram da smjesti ovu dragocjenu relikviju. Ono je bilo stavljeno u Sveto od Svetijeg, kao što je bilo u Najpobožnijem Mjestu spremišta svete euharistije. Ovo je bilo tamno i misteriozno mjesto, koje su nekoliko ljudi vidjeli. Međutim, daleko sjajnija tajna okruži arku sljedeći nestanak. Nakon vremena Solomona, ne postoje nikakve osvrte prema njemu da bude u Hramu, i svakako kod vremena taj Hram je bio pretraživan i uništen u padu Jeruzalema, tamo više nije postojao, bilo koji znak arke, i doista dobro je bio uklonjen dugo unaprijed.

Ovo je dovelo do mnogo legenda i teorija kako takav svet i čuvan objekt bi mogao biti tako nemarno izgubljen. Jedna takva legenda, koja je bila inspiraciona prema modernim Rastafariancima je zabilježena u prastarom etiopijskom tekstu je nazvanom Kebra Negast ('Slava Kinga). Ukratko, ova priča brine kako je arka ugovora bila ukradena od Hrama od sina Kralja Solomona i Kraljice Sheba-e, koji su to donijeli na odmor u Etiopiju, gdje je ono ostalo dandanas.

Tamo je bilo nekoliko nedavnih pokušaja napravljenih za dokaz ili demantiranje ove priče. Jedan od većine dobrog-proučavanja, zanimljivog i intenzivno vrijednog čitanja računa je Graham Hancock-ova najbolje prodavana knjiga, 'Znak i Pečat Potraga za izgubljenom Arkom ugovora', koja također istražuje mnoge povezane legende,uključujući tajne misterije okolnog svetog Grala.





Post je objavljen 09.08.2006. u 20:31 sati.