Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dothereggae

Marketing

Marcus Mosiah Garvey




Rođen 1887., Marcus Mosiah Garvey je bio jedan od prvih Jamajkanskih narodnih heroja, moćan govornik, vođa i aktivist, koji je nastavio osnovati Universal Negro Improvement Association.
Garvey je bio onaj koji je navodno u početku proricao krunidbu etiopijskog Cara Haile Selassie I., ispunjenje od koje je nadahnulo Rastafari kretanje, zato je dandanas Garvey također smatran prorokom, često je bio spomenut u istom dahu kao neki od prastarih likova Starog Zavjeta.
Doista, njegove izvanredne sposobnosti vodstva su zaslužile za njega privrženo ime 'Black Mosiah' ('Mosiah' je kombinacija 'Mojsijea' i 'Mesije', obje izvorno hebrejske riječi).

Kao i Mojsije vodio je Izraelićane iz ropstva u Egiptu i uputio ih preko Jordana prema Obećanoj Zemlji iako ga nikada nije postignuo sam, Garvey je ohrabrio povratak crnaca 'Natrag u Afriku'.
Prihvateći ovu ideju veoma ozbiljno, Garvey je organizirao takozvanu Black Star Line Steamship Corporation, da bi odveo ljude preko Atlantika. Tužno, on je bio uhićen pod troškove prijevare. Kasnije je umro siromašan u Londonu u 1940.


Free Image Hosting at www.ImageShack.usThe African Redemption Fund
Free Image Hosting at www.ImageShack.usThird Annual Convention


Želite li znati više:
bigrafija Garvey-a
ili:
Garvey web site

Garvey speeches:
speech 1
speech 2

Kratko o Garvey-u:
Garvey facts




Post je objavljen 18.08.2006. u 14:30 sati.