*Conscious Sun*

29.09.2006., petak

Haile Selassie I.




Rođen 1892., Haile Selassie je postao kralj Etiopije 1928. Kasnije, 2. studenog 1930., također je postao Car i odsada je vladao pod naslovom His Imperial Majesty Emperor Haile Selassie I. Njegovo carstvo često je bilo opisano kao 'prosvjetljeno', kako je on ukinuo ropstvo, ciljao je osuvremeniti Etiopiju, i dao je svojoj zemlji njezino prvo pisano osnivanje (1931). 1935., talijanski fašisti su napali Etiopiju, i Selassie se borio hrabro sve do kad je prisiljen pobjeći u Britaniju gdje je tražio pomoć da konačno uspješno suzbije invaziju.

Selassie je vjerovao da je direktno sišao od Kralja Solomona izraelskog i Crne Kraljice Makeda-e Sheba-e. Biblijski opis (1 Kinga 101:-13) sastanka ovih dvaju legendarnih likova izraelske zlatne dobi ne spominje nikakve njihove navodne unije. Ali elaborirana verzija priče je povezana u prastarom etiopskom dokumentu, Kebra Nagast ('Slava Kralja'), koji tvrdi da su oni postali roditelji sina Menelik-a. Po tradiciji, Menelik ne samo da je nastavio osnovati kraljevsku dinastiju u Etiopiji, od kojeg Haile Selassie I sam tvrdio spuštanje, nego je također ukrao Ark of the Covenant(Arku Ugovora) i hramu od svojeg oca Solomona u Jeruzalemu, i uzeo je sa sobom u Etiopiju. (Ovo nikada je bio dokazano, iako je to činjenica da je Arka misteriozno nestala od Hrama svet od najsvetijih, vjerojatno tijekom carstva Solomona i u bilo kojem slučaju, davno prije Pada Jeruzalema u 589 B.C.E.)

Prema priči o ~The Ark of the Covenant~ Haile Selassie I bio viđen da održava važnu biblijsku tradiciju koja se rastegnula natrag preko tri milenija. Osim toga, kao vladar Etiopije, on je usvojio različite biblijske naslove koji su dugo bili spojeni s Mesijom - Selassie je bio prozvan Kralj kraljeva i Gpspodar gospodara, i je bio također povezan s motom, 'Lav Plemena Judah.

Ime 'Haile Selassie' (Amharic, 'Power of the Trinity') je impliciralo božansku nazočnost utjelovljenu u čovjeku.

Tako je Haile Selassie počeo biti različito obožavan ili je obožavao kao lik Krista ili čak kao svemogućii Bog. Njegovi odani jamajski sljedbenici su postali poznati kao Rastafarianci, naziv izveden iz Haile Selassie-va krštena imena od rođenja, Ras Tafari Mekonnen.

Sam Selassie je bio pobožan pravoslavan Kršćanin. On je tražio da uvjeri ljude da on nije Bog, ali grešni čovjek za koga je Isus Krist bio umro. Međutim, ovo je učinio malo prema stanci porasta Rastafarianskog pokreta, jer je bilo rezonirano da je Bog utjelovljen u čovjeku da nebi bio poznat u prirodi kao Bog.

Kao različite grane Rastafarianske tradicije koje su se razvile, neke grupe su nastavile obožavati Božanstvo Haile Selassie, Moć Trojstva, dok su ostali (kao na primjer dvanaestero Plemena) došli da pogledaju njega kao prosvijećenog vladara i lika Krist koji je naputio put prema Bogu iako za sebe nije bio Bog.

Selassie je bio osuđen kao okrutan diktator kod nekoliko neprijatelja i političkih protivnika, pa je Selassie I bio s vremenom smijenjen od Marksista vođe Mengistu Haile Mariam-a. Prema povijesnim knjigama, Selassie je umro sljedeću godinu u misterioznim prilikama, bio je u zatvoren i vjerojatno mučen. Međutim, Rastafarianci koji su vjerovali da je on besmrtni Bog ,Jah Rastafari je tvrdio da ovo je bila puka neprijateljska propaganda, i da je Selassie I bio još živ.



nazivi za selassie-a =) ima još nekih naziva. Prevelik Bog za jednu religiju...

King Ras Tafari
King Alpha
King of Kings
Lord of Lords
Conquering Lion of Judah
Elect of God
Light of the world
His Majesty
His Royal Highness of Ethiopia
Paz Master
Black Arch Sovreign of most Holy Times
Monarch of life
Earth Superior
Perfect Royal Head of the World
Biblical Sovreign of this world
Ever Living Soreign owner of life
master builder of Creator
living Creator
Heaven and Earth*s Creator
First and Last
beginning and ending
Everliving God / living God
Supreme God
Jah / Jah Rastafari
Emperor Selassie-I
His Imperial Majesty (H.I.M.)
I-n-I Divine Majesty
Almighty
Most High
Eternal High
Triumphant High
First Ancient King of Creation
Omnipotent
Earth Rightful Ruler

speechs of selassie

- 16:54 - Word (1) - On paper - #

21.09.2006., četvrtak

PeAcE iN tHe WoRlD

21.09 je dan mira...yes so...peace for my brothers for my sisters, for all mankind!!
mir,ljubav,sloboda,pravda,poštovanje!







- 23:05 - Word (4) - On paper - #

11.09.2006., ponedjeljak

Peter Tosh R.I.P




Rođen kao Hubert Winston McIntosh 09. listopada 1944., Peter Tosh rodio se u Grangeu Hillu (crkveni Lincoln Okrug),
Zajedno sa tinejdžerskim prijateljima Bob Marleyem i Neville " Bunny " Livingstone-om, formirao je the Wailing Wailers.

Nakon razvoda od The Wailers-a, Peter je osigurao ugovor snimke s Capitol Records i pustio je svoj debi album, Legalize It, upitan pozivu legaliziranju ganje. Izdvojen s većinom The Wailers benda, prikazivale su se, od starijih pjesama Burial ("Burial", "No Sympathy", "Brand New Second Hand") i nove pjesme ("Igziabeher", "Why Must I") Utemeljenje trenda kojeg bi nastavio kroz svoju karijeru, Peter je upotrijebio svoju glazbenu platformu u borbi protiv nepravde. Dok album nije bio međunarodan velik hit kojem Peter se bio nadao, Legalize It ostaje jak u prodaji dandanas.

Peterov drugi solo album,Equal Rights, je razmotren od mnogih kao njegov najbolji posao. Zamjenjujući the Wailers band je Peterova vlastita Riječ, Zvuk, i Moć benda, usidren pored slavnog para, Sly Dunbar i Robbie Shakespeare, na bubnju i basu. Equal Rights prikazuje nove verzije klasike kao " Get Up Stand Up " i " Downpressor Man " i njegov potpis verzije Joea Higgs napisan " Stepping Razor " sa trenutnim klasicima kao, "Apartheid", "African", i "Jah Guide".

Nedugo nakon puštanja Equal Rights, Tosh je nastupao na One Love Peace Concert isto kao Bob Marley, RAS Michael, Inner Circle, Culture, i ostali. Peter je snažno bičevan kod Predsjednika Vlade Michaela Manleya i Opposition Leader Edward Seaga, oba u prisustvovanju, o vladinoj neaktivnosti i legalizaciji ganje. On je napao " shitstem " koji je osjećao da je bio dizajniran tištiti crnu utrku. Osvećivanje kod posramljenih političara je bilo brzo i surov. Nvućen u policijskoj stanici za pušenje ganje, Tosh je bio udaren od kod šest prema sedam policajaca preko devedesetih minuta. Po Peteru, to je bilo samo zato što on je znao kako smotati očima iza svoje glave koja je preživjela prebijanje.

Nešto dobro je došlo od One Love concert, kao Mick Jagger je bio u publici prema svjedoku moćnoj izvedbi Peter-a koju je Peter bio dao. Impresioniran s magnetizmom Tosha,Jagger je potpisao njega kao prvi čin prema novom Rolling Stones rekordu (ploči).

Jagger je pridonio vokal na hitu " Don't Look Back " koji je doveo do međunarodne televizijske izloženosti, uključujući izgled u Saturday Night Live Tosh je bio također izabran kao čin otvaranja na Stones' US Turneji. Dok rock and roll publike nisu bile uvijek dojmljive od militanta reggae-a kojeg je Tosh izveo, turneja je bila općenito dobro primljena i pružala je nezapamćenu izloženost.

Na večer 11. rujna, 1987., Peter je provodio večer s prijateljima kod njegove kuće u Kingstonu. Njihova večer je bila prekinuta od pokuca na vrata. Denis " Leppo " Lobban, ulični prodavač koji je često molio novac od Petera, i dva neidentificirana čovjeka galamili su u kući zahtjevajući novac. Drugi pokucaj na vrata dao je popularan DJ Jeff "Free-I" Dixon i njegova žena Joy. Revolveraši su donijeli sve u dnevnu sobu i tražen novac, pištoljem je udaren Tosh i nekoliko ostalih. Kada je kazao da nikakav novac nije u kući, revolveraši su otvorili vatru. "Doc " Brown je poginuo odmah i Free-I i Peter Tosh je umro kasnije kod Sveučilišta Bolnice u Kingstonu. Peteru je bilo 43 godine.

Peter Tosh nije bio čovjek uplašen da bi se izjasnio...ovo ga je često prouzročilo velikom boli i fizički i profesionalno ali nije ga zaustavilo na njegovoj potrazi za istinom.

REST IN PEACE...BLESSIN




- 17:51 - Word (7) - On paper - #

02.09.2006., subota

Red ,Gold ,Green



Fraza 'Crvena, Zlatna i zelene' često se javlja u tekstovima reggae pjesmama, kao privržen osvrt prema trobojnici zastavi Etiopije.

Boje crvena, žuta i zelena su bile prvo upotrijeljene kao nacionalna zastava tijekom kasnog 19. stoljeća, iako su u početku bile vijorile kao tri odvojenih zastavica (duge uske zastavice) jednake širine, jedana nad drugom. 1897., ovo je bilo utjelovljeno u jednu pravokutno-oblikovan horizontalni dizajn trobojnice, u poredku crveno, žuto, zeleno, od vrha prema dnu. 1941, pored pruga je bio obratan, sa zelenim na vrhu. Nedavno, u 1996, u centru je dodana isprepletena pet-zašiljena zvijezda na plavom disku, iako je zastava je upotrijebljena bez diska u mnogim područjima.

Simbolizam boja je vrlo važan. Crvena boja je spomenik prema prolivenoj krvi kod rodoljuba. Žuta boja obično znači bogatstvo od cijenjene baštine. Zeleno predstavlja šume i vegetaciju, bez koje čovjekov život ne bi mogao postojati. Doista, ove boje su došle simbolizirati napad-afričkog oslobođanja u zastavama mnogih bivših kolonija, bila je naizgled usvojena od zastave Gane od nekoliko novih neovisnih zemlja tijekom kasnih 1950-ih i 60-ih.

Mnogi Rastafarjanci se ponose u nošenju elementa odjeće pokazujući crvenu, žutu i zelenu. Tradicionalan Rasta tam šešir je dobar primjer, nošen kao krunska slava. Danas, velika raznolikost druge odjeće i dodaci su raspoloživi, omogućavajući jedan obućen doslovno od glave prema nožnom prstu u sjajnoj crvenoj, zlatnoj (žutoj) i zelenoj, koje mogu biti očno-hvatanje izjave pozitivnog stava poštivanja prema ostalima.

Red, the color of the blood
Of my fathers fathers
My mothers mothers


Gold, the color of the sun
That lights and hits this land
That warms and feed us


Green, the color of the earth
The place that gave us birth
That shelter us with love


PEACE!

- 21:21 - Word (8) - On paper - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.