Jedite što želite, pijte što volite

utorak, 22.04.2014.

Ponediljak od smotri!

*Fames cibi condimentum

Treću godinu za redom, obitelj Buršić organizira degustaciju špalete u Vodnjanu. Već tradicionalna manifestacija "Vodnjanska špaleta" privukla je brojne gurmane na ovaj Uskrsni ponedjeljak (da se pojede još malo, jer se nismo najeli za Uskrs njami ). Špaleta (prednja noga svinje) u Vodnjanu se tradicionalno priprema giravolta. Tradicija je da se kuha za Uskrs. Jede se u kombinaciji sa pincom i mladim lukom. Na Stanciji Buršić, na degustacijskom pijatu se za simboličnih 20 kn osim kuhane špalete našlo i fritaje sa špaletom i škalonjom, te špaleta giravolta sa domaćom palentom ili purom.
Povratak tradiciji pripreme špalete cilj je bio i organizatorima, Darinki i Milanu Buršiću, voditeljima Stancije Buršić i Pršutarne "Kod Milana".

"Drago mi je jer su oduševljeni i stranci koji su došli kod nas. U Istri se špaleta treba vratiti na banak, mi smo stili to obnoviti kako se nikad delalo", rekla je Darinka Buršić.

(preuzeto sa www.glasistre.hr )

Mi smo naravno probali sve što se nudilo i mogu vam reći kako je špaleta bila odlična u svim kombinacijama. Punog želuca (čitaj:postavljenog temelja) krenuli smo sjevernije..

*In vino veritas

"Proizvod pripada teritoriju, a ne državama, teran i malvazija pripadaju Istri, i manje je važno proizvode li se u Sloveniji, Istarskoj ili Primorsko-goranskoj županiji " bile su riječi istarskog župana Valtera Flega na otvorenju 21. izložbe vina središnje Istre.

Smotra se ponovno održala u Gračišću, 21. travnja 2014. Na kišni Uskrsni ponedjeljak zaputili smo se na to veselo druženje vinoljubaca (ne može nam kiša ništa). Stotinu i jedan vinar je u osamnaest konoba ponudio oko 260 vina na kušanje.

Ova manifestacija je 21. put pretvorila Gračišće u vinski centar svijeta. Uzorci vina uglavnom su bili s područja Istarske županije, ali sudjelovalo je i nekolicina vinara iz Primorsko-goranske županije uz tradicionalne goste iz bratske općine Trebelno-Mokronog Slovenija i grada Sv. Ivan Zelina. Širom tog srednjovjekovnog gradića vino se degustiralo u „konobama“ koje su dobile nazive prema drevnim obiteljskim imenima ili mjestima u Gračišću kao što su primjerice Bohter, Dohtorić i Burin ili Potok i Forteca. Konobe su bile raspoređene po cijeloj starogradskoj jezgri, a iznad ulaza su bile obješene žute zastave koje su predstavljale bijelo vino i ljubičaste, koje su predstavljale crno. U konobama su na raspolaganju bile i simpatične hostese koje su točile vino u za to predviđene degustacijske čaše. Degustacijska čaša koštala je 70 kn (vrijedi svake lipe), a sa njom ste mogli degustirati sva ponuđena vina. party



Kušali smo, kuckali čašama, nazdravljali i tu i tamo zapjevali. Moje društvo i ja smo nakon nekoliko konoba napokon naišli na nešto po našem guštu. Zaljubili smo se u muškat u konobi "Potok". "107" bio je broj žutog muškata obitelji Baćac z Kukurini. Njemu je društvo pravio broj "47" (također žuti muškat; San Zvanini), te "102" (muškat obitelji Mijandrušić) i "122" (muškat Daria Sirotića pod nazivom Diamant) u konobi "Poldina". thumbup
Crna vina nismo kušali, a od malvazija smo odustali nakon ovih silnih muškata.
Međutim, podijeljene su i nagrade za najbolje ocjenjene vinare i vina. Dodijeljeno je ukupno 25 zlatnih medalja: za malvaziju pozlatili su se Vina Fakin (čija je malvazija i najbolje ocijenjeno bijelo vino na ovogodišnjoj smotri), Vina Perun dva puta, Vina Vivoda, OPG Robi Bertoša, San Zvanini dva puta i još nekoliko obitelji. Za teran zlato su osvojili PTO Tomaz dva puta, Vina Bažon i Mišel Simonović; za merlot PTO Tomaz (najbolje ocijenjeno crno vino na smotri). Postojali su i punktovi na kojima ste mogli kupiti koju botelju vina koje vam se svidjelo (ja sam kupila dvije! cerek )



VINUM BONUM, PAX IN DOMUM


Sve u svemu, kvalitetno odrađen ponedjeljak. Najeli se jesmo, napili malo, i sve je bilo odlično. Veselim se idućoj godini njami party

Berečić, Doris



22.04.2014. u 10:52 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (4)

Opis bloga

Kolegij: Online novinarstvo
Teme: gastro & ostalo
Studentica: Berečić, Doris

Linkovi

- Valentina Baus

- Vjekoslav Šago