nedjelja, 30.03.2014.
SUPER HIT!
Recimo da ste pozvali društvo kod sebe na večernje druženje, ali neda vam se provesti sate i sate u kuhinji. Uz to ste student i nemate neki budžet a opet ih želite počastiti - evo par ideja kako ćete najesti društvo, sa jednostavnim a opet neuobičajnim stvarima, bez da potrošite veliku količinu novca i provedete pola dana nad štednjakom.
Moje riješenje za sve vaše probleme glasi - PAŠTETEEE! Da dobro ste čuli, a uz to još dobijete i set noževa - šalim se! (za noževe, ne za PAŠTETEEE)
Stvarno ima puno varijanti i načina na koje se pripremaju, ali uglavnom su sve jednostavne i mogu biti razno-raznih okusa, ili čak možete raditi varijacije na istoj bazi... sve ovisi o tome kako si vi zamislite. Ja ću vam danas napisati nekoliko isprobanih recepata, pa vi birajte.
- PAŠTETA OD TUNE
Prvo je potrebno skuhati jaja na tvrdo i dobro ih ohladiti. Onda u posudu za miješanje stavimo dobro ocijeđenu tunu, nasjeckane krastavčiće i jaja i to izmiješamo štapnim mikserom. Zatim u tu istu smjesu dodajemo kapare, sir, češnjak, peršin i majonezu - sve to dobro izmiksamo. Po želji možete dodati papra/soli, sve to savite u frižider na nekoliko sati da se stisne. (p.s. pazite ako solite, jer je tuna sama po sebi poprilično slana) - ova je meni najdraža 

- SIRNA PAŠTETA SA ZAČINSKIM BILJEM
Prvo pomješamo (ponovno štapnim mikserom - ako ga nemate, kupite ga i tretirajte kao dugoročni ulog u svoju kuhinju) dvije vrste sira, ja preporučam posni sir i ricottu. Zatim ubacimo češnjak koji je prethodno sitno narezan, te dodamo malo limunovog soka, sol i papar "po guštu". Ako vam se čini da je pregusto možete dodati i malo kiselog vrhnja, ja ga dodajem jer mi onda ima bolji okus (znam ubaciti i malo mladog luka ako je sezona) Sa strane nasjeckamo začinsko bilje poput bosiljka, peršina, ružmarina na sitne komadiće. Ručno umješamo začinsko bilje u namaz koji smo napravili i stavimo ga u frižider da začini puste okus.
- PAŠTETA OD ŠAMPINJONA S VINOM (

)
Naravno da na samom početku moramo očistiti i oprati gljive, zatim ih moramo narezati na listiće. Sa strane, na ulju kratko popržimo nasjeckani luk i na njega stavimo šampi(nj)one. Začinimo ih vegetom i paprom, te na njih još dodamo češnjak i vino. Dinstamo/pirjamo dok ne nestane sva tekućina. Onda uzimamo štapni mikser (kao što rekoh, dugoročni ulog), i sve to izmiksamo. U smjesu dodamo još maslac, limunov sok i peršin. nakon što to dobro izmješamo, stavimo u frižider.
- PAŠTETA OD PILETINE
Svi vi koji ste do sada okretali očima jer se niste našli u ovim "vege" namazima/paštetama, došao je red i na vas. Piletinu narežite na kockice i popržite na maslacu. Nakon toga, meso pospemo paprom, vegetom i dodamo češnjaka (očito je češnjak ta poveznica između svih mojih recepata. Kažu da je prirodni atibiotik tako da može proći!). Meso podlijevamo vodom dok ne omekša (a možete i vinom). Kada omekša, izmiksamo ga, te dodajemo maslaca dok ne bude lijepo mekan, dodajemo jos malo peršina i limunovog soka, te kada se sve lijepo izmješa, paštetu stavljamo u frižider.
- PAŠTETA OD ČVARAKA I SLANINE
Pancetu (slaninu), čvarke, orahe dobro izmiksamo štapnim mikserom (na mjesta di piše štapni mikser može ići i multipraktik, ali ja koristim štapni mikser pa se pravim da ga koriste svi). U to dodamo neki sirni namaz (tipa ABC) ili majonezu - kako želite. Obje varijante su meni super. U to još ubacimo masline i malo maslinovog ulja (to samo ako vam je smjesa previse kruta). Nakon što izmiksamo, pašteta je spremna za posluživanje.
To je mojih 5 najdražih pašteta. E sad, kako ih poslužiti.

Možete naravno prepeći kruh (francuz) i na topli kruh ih mazati. To je zapravo odlična varijanta. Ali, naravno da nije jedina.. sve ove paštete ili namazi odlično pašu uz domaći svježi kruh ili neka slana peciva/prutiće. Tako da sami odaberite što vam više paše. (ja bi sve varijante ako me ikad pozovete, hvala

) . Uz paštete nije loše poslužiti i neku sezonsku salatu, ali nije obavezno.
I najvažnije, uz sve ove paštete paše vino.
Nadam se da vam se ideja sviđa.
Berečić, Doris
30.03.2014. u 21:19 •
5
Komentara •
Print •
#