ponedjeljak, 13.11.2006.

Dvicom karo u finale

Nakon dva vikenda u prostorijama Bridge kluba Split završeno je polufinale Dalmatinske lige. Dubrovnik je pobijedio Zadar sa 4 IMP-a na 64 borda dok Astarea nije došla na susret sa Splitom zbog bolesti i spriječenosti igrača. Prvo poluvrijeme završeno je sa neriješenim rezultatom.

Dubrovnik je igrao u sastavu Ana Čeović (konavoka) - Mozara (sve u PM) i Obad (Obby) sa mnom. Prije dva tjedna smo izgubili prva 32 borda sa -18 IMP-a. Meni je bilo prvi put da igram sa Obijem i prosuo sam par swingova na uigravanje te sam kumovao lošem rezultatu. To me je malo razmrdalo pa sam se pripremio za ovaj vikend. Imali smo sreće da smo trenirali igrajući timski turnir sa turistima koji su preko Mercian Travel igrali u hotelu Excelsior veći dvodnevni timski turnir. Savku večer smo probali napraviti preko 18 IMP igrajući 24 borda i obje večeri nam je uspjeli. To nam je značajno dignulo samopouzdanje.

Put do Splita je jako loš način za početak turnira: krenemo prije osam ujutro a u splitski klub ovisno o prometu dođemo između podne i podne i po. Šteta da klub nema vode trenutno i ima dosta problema sa strujnom instalacijom, nadam se da će uspijeti to brzo riješiti. Igrali smo dva poluvremena po 16 bordova sa pauzom od 45 minuta za ručak. Srećom ima odličan restoran odmah pored dvorane Gripe u blizini. Sudio nam je Radelja ali nije imao puno problema osim jednog renonsa. Zadrani su ugodni protivnici kojima je dobar rezultat iz prvog poluvremena dao krila.

Prvo poluvrijeme dobili smo sa +9 što bi bio dobar rezultat da nije bilo katastrofe na jednom bordu gdje smo pustili protivnike igrati u dva pik u kontri gdje su nam napravili dva ibera. Imao sam u ruci x-J10xxx-AKx-QJxx. Partner je otvorio jedan karo, rekao sam jedan herc, lijevi je prelicitirao jedan pik. Došla je podrška dva herc i dva pik od desnog. Dao sam kontru sa idejom invita manše u hercu, partner je pasirao kazneno sa 9xx u piku. U obrani sam prodao štih i Zadrani su upisali +1090 dok su na drugom stolu svi pasirali.

Drugo poluvrijeme smo igrali dobro i rezultati su sjajno izgledali. Srušili smo 3NT u kontri za 500 i protivnici nisu rekli slem. Našim suigračima je krenulo posve suprotno, na prva četiri borda su izgubili oko dvije tisuće poena i skoro 30 IMP-ova je otišlo protivnicima. Obad je na jednom bordu otišao previsoko u pet herc ali je majstorski izveo za 650. U ruci je imao A10974 u adutu, dok je na stolu bilo 86. Morao je odigrati adute za jedan luzer i uspio! Desni protivnik je rezao drugu rundu sa adutskom peticom a Obad je nadrezao sa sedmicom. Trebali su mu biti aduti 3-3 i da se nekako protivničke figure sudare. Nije vidio ni dvojku ni trojku te je zaključio da desni ima QJ5. Igrao je odmah Asa i desni je igrao damu! Sad mu je lijevi protivnik potpuno ispao iz igre. Igrao je mali adut prema singl osmici na stolu. Lijevi je htio spriječiti dolazak na stol i igrao je kralja i pokupio partnerovog dečka. Za drugim stolom naši partneri su iz iste kombinacije napravili tri adutska štiha. 13 IMP-a nama.

Na kraju smo morali napraviti teških 4 herc za pobjedu. West je otvorio tri tref, dao sam kontru a Obby je zabio 4 herc. Frano Mozara je otvorio odmah 5 tref, nije dobio kontru i pao je dvaput za -100. Došla je ataka as tref i svi su pratili. Nakon pauze West je nastavio sa damom tref. Izvođaču je pauza bila sumnjiva i nije stavio kralja što je bilo odlično - East je rezao a South nadrezao.

4
A
K Q 9
A J x
8 x x x
K 10 x
 
x x
x x x

A Q J 9 x x x x
  A J x x x
x x
A 10 9 x x
x
  10 x x
K Q 10 x x
K Q J 2
x
 


East je dobro napravio što je rezao jer bi odmah dao karo šnaper partneru, međutim bilo je kasno. Obad je odigrao dvije runde aduta, East je bacio pik na drugi adut. Slijedi tref kralj za odbac pik i zatim herc u ruku. Igrao je pik do kralja i asa. Protivnik je vratio malog karona jer se pik povrat zabija u gabulu. Izvođač stavlja kralja karo i vidi dobre vijesti - karoni su 5-0. Slijedila je dama karo koju je East pokrio asem i vratio desetku karo do puba. Na zadnji herc baca karo sa stola a East u skvizu odbacuje karo. Karo dvojka postaje visoki štih a zadnji pik odnosi dama na stolu. +8 IMP-a za 13 razlike i ukupnu pobjedu sa 4 poenčića nakon 64 borda! Da je Frano kontriran na drugom stolu i pao za -300 zaradili bi samo +3 i izgubili meč za jedan IMP.

Za srušiti bord West atakira pik ili nakon asa tref igra pik. East mora zaključiti da West nema singl pik i sad uzme karo asa i daje partneru porez za jednom ne. Bord se ne ruši ako West ne uzme damu karo, jer se sa pikom prijeđe na stol i igra karo prema pubu za deset štihova.

13.11.2006. u 09:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess