četvrtak, 23.12.2004.

Auction bridge

Scorpion

Bridž kakav danas igramo relativno je nova varijanta pravila. U periodu pred prvi svjetski rat bio je popularan Auction Bridge koji je uveo novinu da bilo koji grač može odabrati adutsku boju a ne samo dealer i njegov partner. Licitaciju je razriješila najviša ponuda igrača koji se obavezuje uzeti više štihova od bilo koga za stolom.
Rezultat je bila prava komercijalna licitaža iako je bilo potrebno vrijeme da se dogovore detalji. Veoma brzo je dogovoreno da licit na nivou dva pobjeđuje sve licite sa nivoa jedan ali redoslijed boja na istom nivou je bilo teže usaglasiti. Tako je prvo vrijeme pik bio najniža boja a tref najviša. Uvedeni su bonusi za igru i slem ali nije bilo bitno izlicitirati ih nego samo napraviti. Igrate dva tref, napravite 11 štihova i upišete 400 poena. Zato su licitacije završavale brzo a kompetitivna licitacija je postojala samo kod veoma divljih distribucija kod oba para.
Najpoznatija ruka Auction bridga odigrana je u Istanbulu 1917 godine (tadašnjem Konstantinopolu). Američki razarač Scorpion, zadužen za Američku ambasadu u Turskom carstvu zarobljen je od Turske vojske nakon što je SAD objavila rat Centralnim silama. Njemačka mornarica prisutna u Instanbulu željela je iskoristiti Scorpion kao varku i mamac za savezničke brodove na sredozemlju dok je posada broda htjela proboraviti do kraja rata u zarobljeništvu igrajući bridge. Sudbina broda bila je u ruci ministra unutarnjih poslova Talat Paše koji je bio poznanik zapovjednika broda Lt. Cmdr. Herberta Babbitta. Talat Paša je bio bridž zanesenjak poput mnogih turskih bogataša pred prvi svjetski rat što je dalo ideju zapovjedniku Babbittu da izazove Talat Pašu na partiju rubbera gdje je ulog bio sudbina broda. Ako izgubi brod ide Nijemcima, a ako dobije vojska će ubijati vrijeme na turskoj rivijeri pod budnim okom turskih vojnika.
Talat paša je prihvatio drski prijedlog i igra je počela. Obje strane su napravile igru pa je sudbina broda ovisila o sljedećem djeljenju:



North
East
South
West
-1 1 NT2
passpass3 pass
pass3 NT4 4 NT
passpasspass


Talat Paša je otvorio sa jedan herc i licitacija je polako došla do četiri herc. Danas bi ga rado žbuknuli ali to ne bi završilo partiju i pitanje je što bi se dogodilo sa brodom. Zato je North pogurao u 4 NT računajući na dobru reputaciju zapovjednika Babitta. 4 NT je dosta rijedak kontrakt u auction bridgu koji nema bonuse za izlicitiranu igru. Kapetan je počeo igru na ataku herc znajući da je sva snaga desno od njega.

4 NT
4
7 6 5 4
2
8 7 6 5 2
A K Q
 
10 2
J 9 7 4 3
9 4
J 10 8 7
  J 9 8 3
A K 8 5
K J 3
6 5
  A K Q
Q 10 6
A Q 10
9 4 3 2
 


Talat Paša je probao malo zamutiti vodu igrajući prvo herc Asa pa mali herc. Kapetan je stavio damu i sad ima devet štihova jer mu je karo dama sigurno štih. Za deseti štih East bi trebao imati karo dečka, ali može očekivati da bar jedna crna boja dobro povuče. Pokupio je pik štihove i otkrio da East drži boju a nakon toga je odigrao dva visoka trefa.

  7
-
8 7 6 5
A
 
-
J 9
9 4
J 10
  J
K 8
K J 3
-
  -
10
A Q 10
9 4
 


Kapetan je mogao impasirati karo dečka no ipak je odigrao tref asa nadajući se 3 – 3 u trefovima. Talat Paša je odbacio mali herc umjesto da odblokira kralja i time je kapetanu dao dodatnu šansu. Impasirao je karo dečka i odigrao herc, uzimajući na kraju dva karona za igru i brod.
Talat Paša je održao riječ pa je Scorpion i posada provela rat u zarobljeništvu u turskim vodama. Kapetan broda je do kraja karijere bio znan kao ‘Četiri bez aduta’ Babbitt.

Ovu i mnoge druge zanimljive priče iz povijesti bridža pročitao sam u ‘The New York Times Bridge Book’ Alana i Dorothy Truscott. Cijelu knjigu možete naći na internetu na adresi:

http://olegrub.by.ru/translations.html

Prevedenu na ruski. Na toj adresi imaju i knjigu ‘Right through the pack’ R. Darvasa , ‘Play Bermuda Bowl with me’ Jeffa Meckstrotha i još neke tekstove. Isplati se znati jezike !

23.12.2004. u 13:12 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess