ponedjeljak, 27.09.2004.

Dragulji na mreži

Mreža svih mreža u sebi krije mnoštvo bridge materijala, koji samo čekaju da ih netko otkrije i pročita. Internet je među nama već desetak godina i zato vrijeme se skupilo mnogo toga. Samo treba tražiti i tražiti. Velika zamjerka je što skoro svi poznati američki bridge igrači pokušavaju pod svaku cijenu zaraditi za svaku malu stranicu koju stave dostupnom. Taj trend pomalo jenjava i danas se može naći na internetu i Michaela Lawrencea i Eddia Kantara kao dvojicu najpoznatijih.

Početak svakog pretraživanja bi trebali biti linkovi na crobridge stranici. Oni su nedavno osvježeni i imaju mali opis sadržaja što se mogu naći na pojedinoj adresi. Dakle odete na crobridge i odaberite linkove. Dakle pogledajte na lijevo od svoje pozicije na rang listi su neki gumbi i tamo imaju neki linkovi. Kliknite i opla! Sljedećih deset dana imate što tražiti i čitati.

Odlično mjesto za prenošenje informacija i učenje je i forum. No najveći forum je rec.games.bridge news grupa. Najjednostavniji pregled te news grupe je da odete na www.google.com. Štos je da odaberete opciju Groups i dalje birate rec - recreational, sad na popisu nađete games i odaberete grupu bridge. Tu je svakodnevna diskusija o gomili bordova i licitaža a uz to veliki broj postova o raznim presudama i prekršajima. Čitajte barem par dana prije nego se odlučite poslati neki post da steknete uvid u način komunikacije među sudionicima grupe. Trebali bi i pročitati FAQ sa svim odgovorima na najčešća pitanja. Forum je dobar ali na njemu imate osjećaj da ste otvorili ormar i da su vas zatrpale stvari do grla. Da bi se snašli u tom metežu imate odličnu opciju pretraživanja po naslovima, piscima, datumima itd. Najstariji postovi su još iz 1989. godine a kako se po svaki dan objavi bar pedesetak mailova...

Dalje treba tražiti novinske kolumne koje su dostupne na internetu. Najpoznatija je New York Times koju vodi Alan Truscott. On je jedan od najdugovječnijih komentatora i ostavio je iza sebe stvarno mnoštvo odličnih članaka. Nažalost možete kvalitetno pratiti samo zadnji mjesec jer u arhive članaka nisu stavljali dijagrame bordova. Arhiva je inače do 1996 godine ali zbog ovog problema praktično je neupotrebljiva. Site zahtjeva besplatnu registraciju gdje se slobodno možete prijaviti kao Stipe Mesić, Zlatko Vujović ili tko god. Druga poznata kolumna je u Londonskom Timesu koju vodi Andy Robson. Izlazi puno češće ali ima dva dana kad je posvećena potpunim početnicima te onda raspreda o osnovama igre i licitacije. Početnicima je to obavezno štivo. Nezgodno je što su u obliku skaniranih slika kolumni pa ne mogu prepisivati.

Obavezno potražite evropska i svjetska prvenstva. Najednostavnije je preko EBF i WBF stranica, tj evropske i svjetske bridge organizacije. Tamo su dnevni bulletini sa takmičenja u PDF formatu. Osim što davaju rezultate i tablice imaju uvijek zanimljivih i dobro analiziranih bordova. Jedan takav bulletin se čita i po par sati kad se pogode dobre ruke. Odličan je urednik bulletina Barry Rigal kojeg sam upoznao na svjetskom juniorskom parskom prvenstvu u Tati prošle godine. No najpoznatiji je i najkvalitetniji Eric Kokish, kanađanin koji obično izvještava sa pozivnih turnira i svjetskih prvenstava. Njegovi se bulletini spremaju i iščitavaju kao Dobro Jutro! Usput ako vam fali neki dobrojutro i oni se mogu naći negdje na netu, to vam ostavljam za vježbu!

27.09.2004. u 17:41 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess