Biti ili ne biti...

Jutros sam dobila posljednju ocjenu, a upisat ću se u drugu godinu u ponedjeljak, jer je referada danas bila krcata i nisam bila raspoložena za čekanje, samo kako bi mi rekli da se vratim sutra - jer ja sam sutra doma i SPAVAM.

Ovo tipkam u autobusu, jer iako nisam spavala dvije noći za redom, i dalje mi se ne spava pa nekako moram ubiti vrijeme. A nisam pisala jako dugo, pa evo idealne prilike. Plus, imam WiFi :D

Čitav mjesec vodila sam sama sa sobom bitku - ostati u Zadru i upisati drugu godinu, ili se vratiti kući, pauzirati godinu i sljedeće jeseni upisati nešto drugo. Što bih upisala? Nisam sgurna. Najvjerojatnije informacijske znanosti a.k.a. knjižničarstvo. Ali sasvim sigurno ne engleski. Ili bilo koji drugi jezik. Ne više. Kao tečaj - vrlo rado, ali kao studij - nikako.

Da, zaključila sam kako studij jezika nije za mene. Da se razumijemo - ja zaista volim engleski i ta ljubav nikada neće nestati, ali preračunala sam se kad sam, prije nešto više od godinu dana, zaključila kako ga volim dovoljno da bih mu intenzivnno posvetila pet godina studija. Tri - možda. Jednu sam već preživjela, mogu i ove koje su ostale. Ali pet - nikako. Pedagogiju želim diplomirati, možda čak i nešto više od toga, bez obzira što će mi itko na to reći, ali studij jezika ipak nije za mene. Za to su potrebne određene kvalitete koje ja ne posjedujem.

I neizmjerno se divim ljudima koji mogu studirati jezik. Ili čak dva. I napisati i završni i diplomski rad, odnosno dva. Ja se mogu samo nadati da ću biti sposobna napisati završni rad iz engleskog, kad na njega dođe red - jer nije baš lako pisati o nečemu što te ne zanima. Ja ću pronaći temu koja me zanima, kao što sam ju pronašla za maturalni rad, ali će mi to biti puno teže nego osobama koje žele studirati jezik.

Ja ću preživjeti preddiplomski studij engleskog jezika i književnosti, i nadam se u međuvremenu otkriti dio koji me zanima dovoljno da ga budem voljna završiti s pristojnim ocjenama.

Pozdrav!

Voli vas
Bella

27.09.2016. u 22:53 · Penny for your thoughts? (2) · Isprintaj · #

Načelo zornosti

Za početak, dobro jutro cerek

Ne sjećam se kad sam posljednji puta bila ovako budna ovako rano (od sedam, zapravo) i radila nešto vezano za pisanje... Većinom u ova doba učim =)

Posljednjih nekoliko dana družim se s knjigama "Zadar i Padova - gradovi prijatelji i središta znanja" i "Povijest hrvatskog školstva i pedagogije". Ili u prijevodu, učim nacionalnu povijest pedagogije. I moram priznati da sam veoma iznenađena činjenicom da mi je oko 95% gradiva iznesenog u navedene dvije knjige zapravo veoma zanimljivo - i da ga želim naučiti. Ovo je za mene ravno čudu, jer meni je povijest zanimljiva, ali ju mrzim učiti iz dna duše - ne podnosim štrebanje.

Zahvaljujući povijesnom pregledu razvoja školstva na hrvatskim prostorima od dolaska Hrvata u 7. stoljeću pa do danas, puno više cijenim današnji školski sustav, koliko god on bio manjkav i koliko god u njemu bilo mjesta za poboljšanja - jer sad znam koliko je vremena i truda bilo potrebno da ga se dovede na ovu razinu.

Zahvaljujući ovom predmetu shvatila sam koliko su obje škole koje sam pohađala zapravo dobro organizirane, i kako je velika većina mojih profesora izninmo kvalitetno stručno i pedagoški obrazovana (naglasak na velika većina - jer ima nekih kojima u školi nikako nije mjesto, to što si ti stručnjak u svom području ne znači da znaš prenijeti znanje drugima i to što si tu zahvaljujući pripadnosti stranci te tek ne čini profesorom), kao i koliko svatko od njih voli svoj posao.

To nisu zaključci do kojih sam mogla doći dok sam pohađala osnovnu i srednju školu. Nisam to mogla vidjeti jer sam bila direktno uključena u taj dio obrazovnog sustava, a to mi je onemogućilo objektivno zaključivanje. I to je u redu - jer objektivnost i zahtjeva odmak od situacije. Neizmjerno sam zahvalna na činjenici da mi se pružila prilika za uvid u kvalitetu ustanova koje sam pohađala - uvid kakav ne bih imala da nisam krenula na studij pedagogije, jer tu cijelu situaciju sad gledam puno drugačijim očima.

Sad bi bio red da objasnim naslov posta =)
Načelo zornosti je jedno od osnovnih načela pedagogije, koje se odnosi na činjenicu da učenici sa svojim profesorim provode jako puno vremena, stoga profesori trebaju postavljati dobar primjer za svoje učenike u svim aspektima - i akademski i osobno. Stjepan Basariček je to objasnio puno bolje nego ja sada: "Ništa ne odgaja toliko koliko prisutnost čestita čovjeka. On ne treba govoriti ni pripovijedati budući da sama njegova osobnost djeluje kao sunce koje grije i svijetli."

O problematici iz prošlog posta ću se očitovati krajem mjeseca, kad dotična bude definitivno razriješena. Sad odoh učiti gramatiku jer sutra imam usmeni.

Pozdrav!

Voli vas
Bella

12.09.2016. u 08:20 · Penny for your thoughts? (8) · Isprintaj · #

Bitka

Nije pitanje mogu li ja položiti ispite koji su mi ostali za jesenski rok.

Pitanje je želim li.

A više nisam sigurna da je odgovor na to pitanje potvrdan.

04.09.2016. u 15:27 · Penny for your thoughts? (0) · Isprintaj · #

');