Tko voli tamnu čokoladu zna da je ona, što ima više kakaa zapravo gorča. Tako je moguće i igrati se s okusima, pa toj gorčini dodavati šećer ili sol, voćne ili povrtne okuse, kombinacije kiselo-slatkih, slano-ljutih i još mnogih različitih okusa.
Već je poznato da konzumiranje tamne čokolade ima mnoge zdravstvene prednosti, a sada su znanstvenici pronašli način da je učine još nutritivnijom i slađom. Zanimljivo istaživanje koje se bavilo proučavanjem vremena kojeg zrno kakaa provede u različitim fazama obrade prije nego se 'pretvori' u čokoladu, predstavljeno je u ožujku na Nacionalnom sastanku i predstavljanju američkog društva kemije, najvećeg znansvenog društva na svijetu.
Samo primjera radi - zrna koja su bile pohranjena, a zatim 45 minuta pržena imala su više polifenola i veću antioksidativnu aktivnost od onih koja nisu pohranjena prije fermentacije, objašnjavaju kemičari. Novo otkrivena tehnika omogućit će zadržavanje više slatkoće u inače gorkom kakau. Posebno će biti korisne u državama Jugoistočne Azije i Latinske Amerike čija kakao zrna proizvode manje intenzivne čokoladne okuse i imaju smanjenu antioksidansku aktivnost.
Istraživači naglašavaju kako će se još detaljnije istraživati utjecaj prženja na okus svježe ubranog u usporedbi s pohranjenim zrnima kakaa. Testirat će se i različite temperature na kojima se kakao prži te vremena pohranjivanja kako bi se ustvrdilo da li čak i veće količine antioksidanta mogu biti zadržane kroz proces.
Ovisno o tome što otkriju, čokolada bi u buduće mogla biti još finija!
Nedavno sam pročitala jedan tekst 'proždrljive' majke koja je potkradala čokoladu od svoje djece. Malo me podsjetilo na mene :)
Sinoć sam pomogla Louie da pojede svog velikog čokoladnog Lindt zeku. Pod tim mislim da sam pojela Louievog čokoladnog zeca..
Počela sam lomljenjem uha. Potom sam je ponovno zamotala. Krađa je u tom trenutku izgledala gotovo nezamjetno. Moje dijete definitivno neće primijetiti da zecu nedostaje uho.
Dok sam surfala internetom, zeko me dozivao. 'Pojedi moje drugo uho, meni ne smeta', šaputao je. Pa sam to i učinila.
Potom se, bez ušiju da drže njegovu glavu, lice na neki način urušilo unutra i u samo nekoliko trenutaka cijela je stvar bila proždrljivo pojedena.
Jesam li se osjećala krivom? Malo.
Moje je dijete tek nedavno razvilo sklonost prema čokoladi. Čim ju je probao prvi put, znala sam da je naslijedio moju ljubav prema toj slastici. Ja nemam previše nezdravih poroka. Ne pušim, ne pijem (osim za posebne prigode) i pokušavam se zdravo hraniti. Međutim, slaba sam na čokoladu.
Krivim svog tatu, koji čak i sada ne može sakriti razočaranje ako mu moj brat ili ja zaboravimo kupiti čokoladu za Božić. Stoga, krivim svoje gene. Ja nisam jedina koja krade čokoladu svojoj djeci. U razgovoru s drugim majkama, najmanje su tri priznale istu stvar. Donijele smo nekoliko zaključaka kako bismo se utješile oko toga što radimo.
Mama br. 1: 'Ako je dijete nije pojelo, onda je niti ne želi, zar ne?'
Mama br. 2: 'Tako je. Što uopće imaju voljeti u velikom čokoladnom zecu?'
Mama br. 3: 'Spasile smo ih od toga da pojedu velike nezdrave zečeve! Žrtva koju mi majke podnosimo za svoju djecu....'
Mama br. 4: 'Pretilost djece postaje veliki problem... Mi ćemo učiniti sve da naša djeca ne budu pretila'
Prilično je očito da problem s čokoladom neće nestati. Ako nastavim jesti sve što je ostalo mom djetetu, pretilost djece neće biti problem, ali moj indeks tjelesne mase hoće. Mogu učiniti još samo jedno. A to je da prestanem kupovati čokoladu za svoju djecu.
Znam da se ovo dogodilo prije nekoliko dana, ali u posljednje sam vrijeme morala staviti neke stvari ispred bloga. Međutim, vjerujem da za dobru informaciju o čokoladi nikada nije prekasno :)
Na Peristilu je u subotu, Nadalina - splitska tvornica čokolade, postavila 101 kvadratni metar tamne čokolade. Divovska čokolada prijavljena je u Guinnessovu knjigu rekorda, a kušali su je Splićani i znatiželjni turisti koji su se oko nje okupljali.
Vlasnik Nadaine, Marinko Biškić objasnio je da 101 kvadrat nije slučajnost, već aluzija na 101 Dalmatinca.
Događaj je bio popraćen pjesmom 'Ti si moja čokolada...' Kako je sve izgledalo možete pogledati u priloženom videu.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Nadalina
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com