evo par riječi
evo da i ja nešto napišem sa svojeg stajališta kao kuhar. baš malo djiram po netu i na preporuku jednog našeg dnevnog lista sam naišao na blog od Nene-djevojke koja dobro kuha i lipo ga je ukrasila sa sličicama i na blog sa receptima-na kojem se trude djevojke pa sam tako odlučio i ja da malo pišem o našoj dalmatinskoj lipoj spizi koja je i na neki način zaboravljena a jednostavna za pripremu bez teških zaprški (čast Slavoniji) ali kod nas hvala bogu nema dugih hladnih zima koja ibi nas držala u kućama dobar dio godine pa nam takva spiza za razliku od njih nije potrebna.

prava spiza

21.07.2008., ponedjeljak

evo jedna lipa gregada od tune i Škampa

Ovo jelo smo moj frend i Ja napravili na jednom od takmicenja i bilo je bas super :)



Potrebne namirnice:

200 gr. tune
150 gr. rakovi
50 gr. škampa repova
50 gr. smokvi svježih
50 gr. poriluka
150 gr. mahuna
0.06 l. domaćeg maslinova ulja
sol, papar, začini..


Priprema:

Tunjevinu narežemo na medaljone, punimo repovima škampa i povežemo blanširanim porilukom. Začinimo i na malo maslinova ulja je ispečemo sa svih strana. Mahune skuhamo lešo i začinimo. Rakove istučemo batom i stavimo kuhati da puste svoj sok. kad je sok gotov procijedimo, reduciramo i začinimo. Poslužujemo uz tunu i povrće.




- 18:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Ljetna tuna

Evo malo da opet nastavim sa blogom, stvarno nisma jako jako dugo, prvo me je zezao kompac, pa internet, sad se nadam da se sve slozilo kako treba pa krecemo opet punom parom. evo za poceztak jedan receptic od tune, jako dobre ribe i sezonskog povrca kojeg sasda ima u izobilju, od mirisljavih pomidora tikvica, paprike i do prosli mjesec su se taman brale kapare koje se preraduju da dobije ono sto svi vole ;), pa evo recept krece.....



Potrebne namirnice za 1 osobu:


100 gr. tune
20 gr. parmezana
20 gr. mrkve
20 gr. tikvica
20.gr paprike
10 gr. kapule
10 gr. pomidora
2 gr. kapara
0.1 l. maslinovog ulja
1 kom. limuna
začini, sol, papar


Priprema:

Tunu narežemo na tanke ploške. Mrkvu, tikvice, pomidore, papriku, kapulu, očistimo, operemo i pustimo da se ocijedi. Nakon toga začinimo i na malo ulja u jako ugrijanoj tavi prepečemo. Kad je gotovo nakapamo limunom i stavimo hladiti. Ostatak maslinova ulja i sok od limuna začinimo i napravimo emulziju. Od parmezana napravimo košaricu.( to je malo zahtijevnija izvedba i treba spretnosti) o tome cemo u naredno vrijeme.

- 17:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
ljepote nase spize i kako je pripremiti
kuhati
kuhati je lijepo kad se to zna, zato uzmi sve što ti kuhar da, skuhati je varljivo i nekad imat čes začine sve ali pazi da kuhača bude uvijek uz tebezujo