/

ponedjeljak, 30.11.2020.

Uokolo


Kraj je godine (sva sreća), a sutra je i kraj zadnjeg lockdowna za ovu godinu (hura!) , što znači da smo slobodni da se friziramo,
jedemo u restoranima i putujemo unutar countya.
Nakon što smo 6 tjedana patili što ne možemo landrati, sada ne znam kamo bih prvo išla. Dok razmišljam, bacit ću se u opise mjesta koja
smo dosad posjetili.
Prvo krećemo s gradovima. (Kinsale već spomenuh.)

Crosshaven

Duguljasti zaljev pruža se od Carrigalinea do Crosshavena. Jedrilice i manji brodovi odmaraju se u plavom moru zaštićenom zelenim brdima.
Što se dalje ide, šume zamjenjuju zelena polja na kojima pasu krave i zlatna polja žitarica, išarana u doba berbe. Nizozemski štih daju velike vjetrenjače.
Neću linkati slike jer je tlaka, ali na YouTubeu ima krasnih snimki dronom.

Zaljev je odlično mjesto za šetnju jer je na ruti nekadašnje željeznice koja je slijedila obalu napravljena duga šetnica, odnosno greenway.
Koliko god mi je tužno što je željeznica crkla, i to tako brzo nakon dana ponosa i slave (na prijelazu u 20 stoljeće bile su glavne, a zatvaranja pruga su se dogodila 1930-ih kada su ih istisnuli auti i autobusi), drago mi je da se danas mogu šetati u ovako divnoj prirodi.

Crosshaven je dom Royal Yacht Club, koji je navodno najstariji na svijetu. U mjestu je i veliko brodogradilište, kao i lunapark s vintage dekorom.
Šetnjom od brodogradilišta uzbrdo kraj finih kuća stiže se, uz nešto stenjanja pri usponu, do tvrđave. Pogled odozgo je sjajan, preporučujem odmor na zelenim brdašcima oko tvrđave. Vratiti se u centar može i cestom, koja zahtijeva manje truda.


Cobh
Prva asocijacija bila mi je Opatija. Lijepi centar pun šarenih ušminkanih zgrada. Veliki lijepi park uz more. Cobh se diči kao do pohane sladoledne krafne, koju je fora probati.
Glavna turistička asocijacija ove luke je Titanic, koji je upravo odavde krenuo u dugu, mračnu noć. Osim turističkih tura postoji i memorijalni vrt
(zgodno, ništa posebno). Turistički centar nudi dvije važne povijesne i, kad malo razmislim, poprilično koma teme - Titanic i priču o gladi u 19 stoljeću zbog koje su mnogi Irci emigrirali.
Svaka čast što su upjeli to dvoje pretočiti u nešto o čemu ljudi žele saznati više.

U idućim nastavcima slijede svjetionici i plaže. Stay tuned!


Oznake: Irska, Cork, Putovanja, izleti


- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2021  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          





I don't want to sell anything, buy anything, or process anything as a career. I don't want to sell anything bought or processed,
or buy anything sold or processed, or process anything sold, bought, or processed, or repair anything sold, bought, or processed.
You know, as a career, I don't want to do that.

(John Cusack, Say Anything)




Stats Creative Commons License
candy store by Candy Kane is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Croatia License.