Bruno Senna fan klub

utorak, 30.12.2008.

Nova pravila u sezoni 2009 - 2.dio




straznje krilo

Manje i više zadnje krilo

Jedna od najupadljivijih promjena za 2009 godinu je svakako zadnje krilo, koje će biti manje i više. Nove dimenzije krila su sada definirane da moraju biti maksimalno 750 mm u širini, i 950mm u visini.

Da bi takva promjena bila estetički zadovoljna, u osnovi se zasniva na zadnjem krilu iz devedesetih. Prije par godina, FIA je pokušala smanjiti aerodinamičnu silu potiska, tako da je spustila stražnje krilo. Ali kako se na kraju ispostavilo različitim analizama, momčadi su napravile takav napredak u razvoju tog krila da nije postignut željeni efekt. Zajedno sa time, također se pogoršalo biti sa bolidom iza drugog bolida, i tako je rezultat bio sve težem i nemogućem praćenju bolida i samim time smanjila su se pretjecanja.
Pravilo za novo zadnje krilo je konstruirano prema odluci da bude smješteno poviše od stražnjih difuzora, tako dopušta bolju samo učinkovitost.

Unatoč tome, zadnje krilo koje je prikazano na slici, je samo pripremna verzija takvog krila na BMW Sauberu za sljedeću godinu, točnije za F1.08B. Kako je moguće vidjeti, zadnje krilo je napravljeno po pravim dimenzijama, samo što ima 3 zakrivljena krila, umjesto 2 koja su sada dopuštena.

Dugo očekivani povratak slick guma

2009 slicks

Jedno od pozitivnih stvari koje se tiču novih pravila, to što se vraćaju nakon dugo godina takozvane slick gume. Kako je FIA jako smanjila utjecaj aerodinamičkih pomagala na bolidu, pa zbog toga je smanjena brzina u brzim zavojima, pa je tako bilo da se poveća mehanički grip koji će omogućiti bolidu da brže prolazi kroz sporije zavoje.

Takva promjena nije tako jednostavna kako se čini na prvi pogled, potrebno je komponente i strukturu guma definirati. Također će biti potrebno mijenjati raspodjelu težine bolida, bit će potrebno raspodjelu težine po bolidu premjestiti prema naprijed. Tako recimo dok je Michelin bio, momčadi koje su vozile na njima imali su tako namještenu raspodjelu težine po bolidu prema odostraga, tako da te momčadi će se jako puno trebati prilagoditi.
I kako možemo očekivati, Bridgestone će ospskrbljavati momčadi sa gumama, sa dvije različite smjese kod svake Velike Nagrade, gdje će moći izabrati između četiri različita tipa guma kroz cijelu sezonu.

napisao: Silvester "Tex" Štahan

30.12.2008. u 11:29 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.




Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Bruno Senna fan klub

Dobro došli na blog koji je posvećen Bruni Senni nećaku legendarnog vozača Formule 1 Ayrtona Senne.

S obzirom na stanje u kavoj se nalazila Honda za Brunu je bolje da nije usao u F1?
Da
Ne
Da, jer nema testiranja i ne bi se lako prilagodio
Ne, Bruno brzo uci i ubrzo bi postao konkurentan
  
pollcode.com free polls













Arhiva vijesti

Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (7)
Veljača 2009 (26)
Siječanj 2009 (45)
Prosinac 2008 (40)
Studeni 2008 (30)
Listopad 2008 (4)