DivanSkitnje

nedjelja, 02.03.2008.

Čovjek koji je poštivao pse…

. ….
Ispričat ću priču o jednom čovjeku koji nema veze o uzgoju pasa, izložbama, genetici i o bilo čemu sličnom u toj domeni…..On ima veze o pisanju, svom poslu i o svim drugim klasičnim životnim obvezama. Jedan od mnogih koji se cijeli život pošteno bori da stekne kuću, auto i dječju školarinu.
Zapitat ćete se kakve veze ta priča ima onda sa uzgajivačnicom pasa?
Nikakve.
Ali ima veze sa psima i o tome kako čista ljubav prema njima može dovesti do ozbiljnog uzgoja .Taj čovjek je cijeli život radio sa ljudima i još više je zavolio pse. Uvijek ih je baš volio bez obzira na pasminu, boju, veličinu, i narav. Podrazumijeva se da ih je isto volio iako nije imao nikakve financijske dobiti od njih. Jednostavno ih je volio samo zato što su uvijek tu. I najbitnije od svega on ih je poštivao. Držao je do njih kao do utjecajnih ljudskih osoba. Zato što oni znaju sve to vratiti-uvijek je govorio…..i bio je upravu. Njegovi psi stalno razgovaraju s njim (da, razgovaraju skoro kao ljudi) točno znaju kad dolazi s posla i jedino drže do njega ma koliko voljeli druge ukućane.
Mnogi imaju sličan odnos sa psom i reći će da tu nema ništa čudno ali on je uvijek imao po 7-8 pasa kraj sebe. I jednako ih je cijenio sve od prvog do zadnjeg. A stigao je i sve ostalo- od obitelji do posla. Od trononog pekinezera i jednooke kuje do pasa spašenih sigurne smrti –sve je uvijek rado dočekivao. Tako je odgajao i svoju djecu .Da vole i poštuju životinje- kao prvo i najvažnije. Zatim sve ide ostalo: uzgoj , izložbe itd.
Da ,taj čovjek je moj otac…..Koji me dan danas uči i podsjeti da pse prvo treba voljeti a ostalo dođe sa iskustvom, vremenom a i novcem.
Ako nemate nikog sličnog u blizini sjetite se ovog članka kad nabavljate psa a posebno ako mislite kako je to samo "biznis"!
Objavljeno: 09.01.2008.
000

Šunjajući virtualnim svijetom, ulazeći i prolazeći tuđim intimama naletjeh na sinovljevu stranicu i ugledah ovo. Pročitao sam dva puta razmišljajući o kome on to piše. O ocu. U prvi tren ne mogah tu pronaći sebe jer on piše o nekom dobrom ocu. A ja… Da li sam to ja ili on priželjkuje da sam to ja?
- Budalo – reče mi žena. – Tko bi mogao biti drugi nego ti. Tko svaku večer hoda oko kuće s amperima hrane: kuhano jelo, krupne granule za veće, sitnije za manje pse i mačke, svježa voda… Da, da barem tako upola vodiš računa o meni – probudi se tipična ženska zloća.
- Ma, dobro, njih volim, a tebe… ovaj, poštujem – kažem supruzi uvjeren da sam iskazao nesvakidašnju nježnost.
- - Znaš što, to tvoje poštivanje okači onom svom mačku o rep. Vas dvojica dovukli ste toliko životinja da mogu otvoriti javnu kuhinju i samo kuhati za njih. Nekada mi se čini da svaka napuštena životinja nepogrešivo zna gdje će naći utočište. Kod nas, ma koliko se ja tome protivila.
- - Što hoćeš, da ih pobijem, odvezem 10- 20 km dalje i pustim kao što rade gospoda iz gradova. Kupe štene i kada poraste više im ne treba. Potrošili su igračku. A k tome treba platiti cijepljenje, veterinara… Najbolje ih je odvesti u vukojebinu, pustiti i neka se snalaze. Ili veterinaru na uspaljivanje, kako nježno kažu za ubijanje dojučerašnjih ljubimaca. Pa tu je pola životinja koje su trebale biti ubijene… - govorim ja sada već uvrijeđenim tonom.
- - Ma dobro, to smo već razjasnili. Pomirila sam se s tim, a ti se nemoj čuditi što te djeca vide takvim jer si im ti upravo to usadio. Uostalom, dijete je istinu napisalo.
- A, valjda je tako kako oni misle – pomislih i još dva, tri puta pročitah što je o meni napisao moj sin. I nekako se osjetih važnim i odlučih i vama predstaviti dio tih razbojnika koji svaku večer u redu stoje, mašu repovima i čekaju večeru.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

02.03.2008. u 23:17 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"




Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom




za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,