DivanSkitnje

utorak, 15.01.2008.

OBLACI


Iz Dnevnika 1991.

NAGOVJEŠTAJI BUDUĆNOSTI

Ispraćaj stare 1990. puno dobrih želja i očekivanja u Novoj 1991. godini. Slavonskobrodski hoteli, kafići, domovi - bili su puni raspjevanih društava, grljenja, ljubljena i nazdravljanja. U potpisu ispod fotografije nekog razdraganog društvanca u Hotelu "Park", napisao sam: 'Ko ne pjeva ,taj Slavonac nije! - reče uglas ovo društvance u Hotelu "Park", nazdravi punom čašom, za lijepe želje i kratki predah do slijedeće pjesme. Ta, pobogu, večeras je najluđa noć, noć kada se pjeva, veseli (zakratko) zaboravlja siva svakodnevica. Jer već jutro, jutro će promijeniti sve.(...) Kako ćemo plesati u 1991. vidjet ćemo,vremena ima...
Prvorođeno dijete te noći bila je Mihaela Kitanović (3 kg i 250 grama,duga 51 cm). Prve dvije novorođene bebe su djevojčice pa „znalci“ prognoziraju kako će 1991. biti "ženska godina". A te male, nježne , uspavane ljepotice nisu ni slutile što će ta i ostale četiri godine donijeti njima, njihovim roditeljima i gradu u kojem su došle na taj ružni, okrutni svijet.
Na duplerici Brodskoga lista reportaža i veliki naslov "Sretni blagdani Jugo!" O gastarbajterima koji su božićne i novogodišnje blagdane dočekuju kod svojih kuća.
Oni koji se još nisu otrijeznili od božićnih i novogodišnjih tulumarenja rastrežnjavanja 3.siječnja vijest iz Knina: Ondje je proglašena tzv. "SAO Krajina". Četiri dana kasnije, u Slavonskom Brodu su građani pravoslavne vjere obilježili javno božićne blagdane u nedovršenom zdanju velikomučenika Gregorija. Božju službu su obavljali protonamjesnik Lazar Hadžić i jerej Milorad Jović uz nazočnost predstavnika brodske vlasti.
Predsjedništvo SFRJ i dalje izdaje priopćenja, ovoga 9.siječnja "o raspuštanju oružanih sastava izvan oružanih snaga SFRJ...". Jasno je da Srbija želi upotrijebiti vojni vrh za razoružavanje hrvatskih branitelja čiji se najveći broj nalazi u pričuvnom sastavu policije.To je u tom trenutku bio jedino, prema tadašnjim zakonima, legalno uporište za legalizaciju podijeljenih kalašnjikova.
16.siječnja 1991. počela je "Pustinjska oluja". Saveznici su bombardirali Bagdad. Kako sam Sadama poistovjećivao sa Slobodanom Miloševićem, naivno mislim kako je to ujedno i upozorenje srbijanskom vođi da smanji velikosrpske težnje i pritiske na Hrvatsku. No, u Bagdadu ima i veći broj Brođana koji kao radnici "Đure Đakovića" rade na izgradnji nekih kapitalnih objekata. Doznajem da su neozlijeđeni i zdravi te osim straha nema drugih posljedica . Za koji dan očekujemo ih u Slavonskom Brodu.
Ovdje, u Slavonskom Brodu, sa zebnjom pratimo "vojne vježbe" JNA na teritoriju Hrvatske. Dan je sv.Vinka zaštitnika vinograda i vinogradara. Imamo neke naznake kako su u brodsku vojarnu pristigli specijalci. Politika i Politika expres naprosto se natječu tko će više ocrniti Hrvatsku i njenu vlast. U međuvremenu je i vojni vrh donio zapovijed kako se ne dopušta gradskim čelnicima da govore na prisegama novaka kako ne bi rekli nešto što neće biti po volji Kadijeviću i Adžiću.
25.siječnja predsjednik Tuđman je otputovao za Beograd na susret s političkim vrhom Srbije, a JNA uhićuje u Virovitici Đuru Dečaka i Antuna Habijanca. U večernjim satima pratim TV program i odjednom, zgranuto promatram film "Što je istina o naoružavanju HDZ-a u Hrvatskoj". Naprosto ne vjerujem onome što vidim i čujem. General Špegelj dogovara ubijanje obitelji oficira i... Jedan prijatelj komentira: -Namještaljka i montaža KOS-a! Želim mu vjerovati, ali takva podlost nekako sporo dopire do moje svijesti. Tek dolje,stotinjak metara niže, u podvinjskom domu gdje je dignuto nekoliko stotina "pričuvnih"policajaca shvaćam svu ozbiljnost situacije i da počinje jedno razdoblje u kojem ništa više neće biti kao prije.

15.01.2008. u 14:10 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"
Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom
za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,