L'angolo bordeaux

subota, 31.12.2005.

Inventura i želje

Još par sati i ode ova 2005.
Skužila sam ovih dana da je in napravit inventuru godine, pa ću i ja pokušat ukratko naravit rezime proteklih 12 mjeseci.

Ono što je svakako obilježilo moju godinu jest:

DIPLOMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!




Konačno, rekla sam ja a vjerojatno su mislili oni koji su sa mnom studirali sve ove godine. Mama, tata i Najdraži su svi završili faks. Skupa sa mnom :-).
Imam osjećaj da su svi drugi događaji ostali nekako u sjeni.

Oni koji malo bolje prate ovaj moj blog (koji je, btw, isto tako jedan od mojih događaja u 2005.) znaju i to da smo krajem godine Najdraži i ja odlučili krenuti u pregovore oko kupovine par kvadrata stambenog prostora.

Što se posla tiče, nastavila sam u rujnu tamo gdje sam stala u srpnju. S jednom bitnom razlikom: nakon 5. srpnja mi ono prof. ispred imena više nije smetalo i nisam osjećala da imam nešto što mi ne pripada. Sve je postalo nekako lakše s famoznim dugoočekivanim papirom.

Želje za 2006?

Pa najviše zdravlja, sebi i svima oko sebe. A onda želim da mi se ostvari to da kročim svojim kvadratima zajedno s Nadjražim, naravno. Da mi stigne pismo iz Ministarstva u kojem će pisati da mi priznaju inozemnu diplomu. Da nakon toga dobijem stalan posao.
I još na kraju, ali ne manje bitno za mene, da s jednom meni jako bitnom i bliskom osobom imam mrvicu bolji odnos. Jer ju jako volim i jer joj puno dugujem.

Felice Anno Nuovo a tutti!

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.12.2005.

Svaka riječ je suvišna...



Update u 18 sati : evo što sam radila danas popodne dobra dva sata!:-)

- 10:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.12.2005.

Feliz Navidad

To mi je jedna od najdražih pjesama prigodnih za današnji dan....

Feliz Navidad, Feliz Navidad
Feliz Navidad, Prospero ańo y felicidad.
Feliz Navidad, Feliz Navidad
Feliz Navidad, Prospero ańo y felicidad.

I want to wish you a Merry Christmas,
I want to wish you a Merry Christmas,
I want to wish you a Merry Christmas,
From the bottom of my heart

Feliz Navidad, Feliz Navidad
Feliz Navidad, Prospero ańo y felicidad.
Feliz Navidad, Feliz Navidad
Feliz Navidad, Prospero ańo y felicidad.


I tako, sretan vam Božić te veseli i zdravi bili (lipički studenac pili :D ).

Neki ovdje su shvatili da meni Božić ne znači ništa. Krivo.
Meni ne znači ništa onaj Božić zbog kojeg svi kroz cijeli prosinac peglaju svoje kartice da bi onda u siječnju plakali i kukali kako nemaju love.
Meni ne znači ništa onaj Božić kad svi veliki vjernici od '90-e na ovamo hrle na polnoćku ne bi li pjevali "Rajska djevo, kraljice Hrvata".
Meni ne znači ništa onaj Božić koji se čestita sa "Čestit Božić. Bog i Hrvati".
Meni ne znači ništa onaj Božić prilikom kojeg čovjek na radiju naruči pjesmu "Tiha noć" za jedinog pravog Hrvata: Antu Gotovinu.

Kill me, but that's how I feel about it.

Mi smo Božić proslavili tako što smo mama i ja otišle u crkvu u 11 sati a onda spremile ručak za nas i goste: Najdražeg i njegovog brata. Ovaj potonji me jako razveselio poklonom: dobila sam svoju novu caffettieru, onu koju sam htjela kupiti. Onu koja radi cappuccino s pjenom i ima crne fleke kao kravica. Zaljubila sam se. I popila svoj cappuccino nakon ručka.

Feliz Navidad ...

- 20:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 21.12.2005.

Šutnja je zlato? 2.dio

Teško je ponekad shvatiti nečije ponašanje. Uzalud mi sav trud ako na kraju ne uspijem razumijeti zašto mi je nešto rečeno ili učinjeno.
Zaista pokušavam doći do nekog zaključka, ali nijedan nije dovoljno dobar. Ne zato što sam ja komplicirana pa mi ništa nije zadovoljavajuće, već zato što neke stvari jednostavno ne mogu shvatiti.
Znam da pišem kao da rješavam križaljku i da je teško shvatiti što ovaj put želim reći, ali tako se i osjećam.

I onda drugi dan kao da ništa nije bilo.
Bojim se da prelako opraštam i prelazim preko nekih stvari. Pitala sam jučer mamu zašto me je tako odgojila i zašto mi je uvijek govorila "molim te, šuti. Bolje je tako". Da, bolje je. Za onu drugu stranu. Za mene ne.
Žalosna sam.

- 08:42 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.12.2005.

Kraj godine i svijeta

Zgadio mi se prosinac. I to već prije nekoliko godina. Desetak, otprilike.

-Gdje ćeš za Novu godinu?
-Gdje ćeš slaviti?
-Gdje ćeš na doček?
-Si odlučila gdje ćeš na Staru godinu?


Bla bla bla
Slavit? Što imam slavit? To što sam preživjela još jednu godinu? To što ću umjesto petice nakon dvojke i dvije nule pisat šesticu? Ne'š ti razloga za slavlje!
Ne kužim i gotovo.
Meni je to dan kao svaki drugi. A opet, neki ga doživljavaju kao dan/noć kad je sve dopušteno. Kad se isplati potrošit dvije i pol mjesečne plaće za četiri pet sati provoda. Bezveze. Dan kao i svaki drugi. Izlazak kao i svaki drugi. Uz jeftinjava šampanjac.

Kuda idem? Nikud organizirano, već godinama. Uglavnom smo doma, uz zdjelu francuske salate i narezak. Odbrojavamo zadnjih deset sekundi uz, već poslovično, odličan tv program, čestitamo si i onda uglavnom instaliramo na zidove nove kalendare. I to je to. Doček je uspio.

A tek Božić? To je smak svijeta. Par tjedana prije ne možeš ući u niti jednu trgovinu jer svi kupuju darove. Iz svakih novina iskaču ankete tipa "koliko ćete potrošiti na kupnju darova? Što ćete kuhati? Što ćete jesti na Badnjak?". Gluposti. Nekad toga nije bilo. A Božića je uvijek bilo.

Ne sjećam se više da li se ovo dogoilo za Velu Gospu ili za Dan domovinske zahvalnosti, ali nije niti bitno. Uglavnom, otišla ja do Todorićevog carstva kupit par gluposti. A ono...gužva za skretanje s glavne ceste prema crveno-zelenom cirkusu. Pomislih si "možda se nešto besplatno dijeli...možda slave rođendan...a možda su u šumi". Više nisu u šumi nego su svi došli napunit kolica prije blagdana! Jer Todorić je sutradan dao slobodan dan svojim djelatnicima. Dakle, neće se moći ništa kupiti! Jedan dan se neće moći ništa kupiti...Apokalipsa.
Grozno. Kad sam nakon tri sata došla kući, tata mi je rekao da je mislio da su me oteli.
Što će tek biti ovaj tjedan...


Nego, da se vratim prosincu.
Korzo nam je i ove godine grozno uređeno. Šatore su doduše zamijenile neke kućice gdje se prodaje sve i svašta, a budući da bura puše, nerijetko se vide i čarape u letu. Eskimi-prodavači su ipak uporni. Pa trče za čarapama. U Robnoj kući je gužvetina. Svi kupuju i troše novac kojeg većina nema. Ali dok ima plastike, ima i kupovine.

Ja ne kupujem darove za Božić. I ne očekujem ih.


I tako jedva čekam da ova ludnica prođe. Računi za struju su nekima i duplo veći jer od silne količine žarulja i lampica kojima su ukrasili svoje kuće i kućice po uzoru na one Made in USA iz filmova, u HEP-u pizde.

A tek sva ona silna čestitanja. Sretan čestit vesel. Sretna uspješna. A na kraju bude kako bude.

I onda dođe Valentinovo. Dan kada proizvođači čokolade i plišanih životinja trljaju ruke. Čista komercijala. Dan zaljubljenih. Grad pocrveni od silnih srdaca i riječi Volim te, Ti amo, Je t'aime, Te amo, Jaz te imam rad itd.
Bljak. Ja sam zaljubljena ali ne volim taj dan. Meni je svaki dan Valentinovo :o hehehehe.

Nakon toga, eto Uskrsa. Farbaju se jaja. A ostalih 364 dana se farbamo međusobno. Sretan Uskrs. Jaja svih oblika, veličina i okusa, ukrašena naljepnicama Big Brother likova koje jedan ugledni časopis poklanja svojim još uglednijim čitateljima, umotana u šarene i sjajne papire, s većim ili manjim iznenađenjima.

Ali, prosinac je najopakiji. Moj rođendan, pa Sveti Nikola, pa Božić, pa Nova Godina. Sretno!
Vaš Djed Mraz.

- 22:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.12.2005.

Sitno brojim(o)

Još malo pa je gotovo. I neka je, jer sam na izmaku snaga. Podržavam u potpunosti prijedlog (ne znam ni čiji, da li Ministarstva ili sindikata, ali nije bitno) da se na polugodištu ne zaključuju ocjene.
Atmosfera je grozna. I za jedne i za druge. Zadnjih pet dana bi svi učili, ispravljali i slično. A gdje su bili dosad? Nigdje. Što su radili? Ništa.

Još malo...

Kaže mi jučer jedna kolegica kako joj je mama rekla "ma daj svima dva i gotovo. Tako si na miru". Ne krivim ju, to i meni moji poznanici kažu. I razumijem ja to s obzirom na događaje o kojima čitamo i pričamo, ali nemoguće je. I nije u redu. Jer ako se tako počnemo svi ponašati (kažem svi jer neki već jesu), onda neka sve ide k vragu. A mi prat pijate u neki restoran.

Još malo...

- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.12.2005.

Ukor u Danskoj

Bura je ovaj vikend opet bila kod kuće u Rijeci. Svi kažu da je danas bilo hladnije nego jučer, ali meni se tako ne čini.

Ipak, sledila sam se maloprije kad sam na naslovnici bloga pročitala o "slučaju u riječkoj gimnaziji" kojeg je pokrenuo ovaj link.
Ne znam što bih rekla. U kakvom mi to svijetu živimo? Internet je svugdje oko nas, ušao je u svaku poru života. Radimo preko Interneta, kupujemo preko Interneta, ali ne želimo pročitati svoje ime i prezime na Internetu i uz njega bezazleni dječji komentar i ocjenu? Ne znam...ne znam što reći.
Ok, autor je mogao izbjeći pisanje imena i prezimena svojih profesora. Mogao je samo koristiti neke nadimke poznate njemu i njegovim kolegama iz škole, s obzirom na to da onima koji ne idu u tu školu ni imena neće govoriti pretjerano ništa. Ali nije bilo tako. On je naveo njihova imena i prezimena i uz svakog od njih napisao svoju ocjenu. I dobio...
Ukor pred isključenje? S kojom motivacijom? Narušavanje ugleda i dostojanstva? Hrabro, nema šta.
Hoće li inspekcija izaći na teren? S kojim rezultatom?
Nešto je trulo u državi Danskoj...

- 20:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.12.2005.

Raspoloženja

Danas mi je rođendan. Sinoć sam ga dočekala u suzama, nakon posjeta stranici http://karlab.blog.hr. Link sam dobila mejlom od jednog prijatelja.
Život je ponekad zaista nepravedan i jednostavno ga ne mogu shvatiti. Što je to malo biće skrivilo ikome na ovom svijetu da bi time zaslužilo ovakav život. Iako vjerujem da ima nekog gore, iznad nas, kad čujem za ovakve situacije, upitam se da li je otišao na godišnji ili u mirovinu.

Iako sam danas 26. put slavila rođendan, htjela sam tortu sa svjećicama. Onim od brojeva. Dakle kupila sam dvojku i šesticu, a budući da mogu trajati, poslužit će i za 62. rođendan. I puhala sam u svjećice. Moj mali prijatelj Carlo mi je pomogao. Njemu je to najbolji dio rođendana. Puhao je nekoliko puta u moje brojke.

Najbolje prijateljica mi je prva čestitala. Par minuta nakon ponoći. Sms-om. Nije me nazvala. Ne znam da li da budem žalosna zbog tog mobitelnog otuđivanja ili je to danas postalo normalno. A i mnogi koji me se inače na ovaj dan sjete, danas me se nisu sjetili. Ipak, nije bitno jer oni koji su mi zaista dragi nisu zaboravili da je danas 3.prosinac.

Na kraju sam opet žalosna. Dovela sam nekoga u neugodnu situaciju i ostala povrijeđena. Ali onako, teško. Oči su mi kao kapule, ali oporavit ću se ja. Moram. Spadam u one malobrojne koji vjeruju da razgovor rješava sve. Jedan dio sam već obavila a drugi ću, nadam se, sutra. U četiri oka. Jer vjerujem da mogu uspjeti. Jer volim i mislim da je to dobar put za rješenje nekih nesuglasica.

Ponekad poželim biti snažna i uspjeti sakriti neke svoje emocije. Neka svoja raspoloženja. Ali, ne ide. Možda naučim u dvadesetsedmoj...

- 22:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #