OTEKLINE KOSTIJU (OSTEOMI, KOSTANI OTOCI)
Otekline kostiju mogu se razviti na svim kostima. Uglavnom su dobroćudne, ali postoje i zloćudne koje uzrokuju velike bolove. Od dobroćudnih najčešće se pojavljuju ekstoze (koštane kvrge) na lubanji, ili izvana ili iznutra. Izazivaju jake glavobolje. S obzirom na njihovu tvrdoću i sjaj nazivaju ih »slonovom kosti«. Otekline se ne pojavljuju samo na kostima nego i na koštanoj hrskavici. Hrskavične otekline nazivaju se hondromi, a najčešće se pojavljuju na prstima. Mogu biti dobroćudne i zloćudne. LijeCenje Svaki dan oteklinu kupati uvarkom od trine od sijena i hrastove kore. U 10 litara vode preko noći namočiti 1 kg trine od sijena i 1/4 kg hrastove kore. Ujutro se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Uvarak procijediti. Jedanput pripremljen uvarak može se koristiti mjesec dana. Nakon kupke, oteklinu namazati mješavinom rakije lozovače i gline (ilovače). U 1 litru rakije staviti 4 žlice gline i muć-kati dok se glina ne rastvori. Kad se taj premaz osuši, lagano namazati melemom od: 20 g samljevenog ili stucanog čičkova sjemena 20 g samljevenog ili stucanog lanenog sjemena 20 g samljevenog ili stucanog sjemena piskavice 10 g gline (iskopane iz što veće dubine zemlje) Pripremanje melema: Mješavinu sastojaka staviti u ernajliranu posudu i dodati 6 dcl čaja od lepuha i gaveza. Čaj se priprema tako da se u 6 dcl vode stavi 5 g gaveza i 5 g lepuha, kuha se poklopljeno na jačoj vatri 10 minuta. Nakon što ste melemom namazali, oteklinu utopliti i povezati pamučnom krpom. Uz kupku i melem piti čaj od slijedecih Ijekovitih biljaka: 30 g listova i cvjetova divlje nane 20 g stabljike preslice 20 g konjogriza bez listova 20 g stabljike ive trave 20 g listova breze 20 g listova vinove loze Pripremanje čaja: Trave jako usitniti i srniješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g rnješavine trava i kuhati na laganoj vatri 2 minute. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i držati začepljenog na tamnom i hladnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Također 3 puta dnevno, ponajbolje uz jelo, uzeti 1 jušnu žlicu ribljeg ulja. |
< | travanj, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv