bogatstvo ,sreca i zdravlje

16.04.2012., ponedjeljak

OTEKLINE KOSTIJU (OSTEOMI, KOSTANI OTOCI)


Otekline kostiju mogu se razviti na svim kostima. Uglavnom su dobroćudne, ali postoje i zloćudne koje uzrokuju velike bolove.
Od dobroćudnih najčešće se pojavljuju ekstoze (koštane kvrge) na lubanji, ili izvana ili iznutra. Izazivaju jake glavobolje. S obzirom na njihovu tvrdoću i sjaj nazivaju ih »slonovom kosti«.
Otekline se ne pojavljuju samo na kostima nego i na koštanoj hrskavici. Hrskavične otekline nazivaju se hondromi, a najčešće se pojavljuju na prstima. Mogu biti dobroćudne i zloćudne.
LijeCenje
Svaki dan oteklinu kupati uvarkom od trine od sijena i hrastove kore. U 10 litara vode preko noći namočiti 1 kg trine od sijena i 1/4 kg hrastove kore. Ujutro se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Uvarak procijediti. Jedanput pripremljen uvarak može se koristiti mjesec dana. Nakon kupke, oteklinu namazati mješavinom rakije lozovače i gline (ilovače). U 1 litru rakije staviti 4 žlice gline i muć-kati dok se glina ne rastvori. Kad se taj premaz osuši, lagano namazati melemom od:
20 g samljevenog ili stucanog čičkova sjemena
20 g samljevenog ili stucanog lanenog sjemena
20 g samljevenog ili stucanog sjemena piskavice
10 g gline (iskopane iz što veće dubine zemlje)
Pripremanje melema:
Mješavinu sastojaka staviti u ernajliranu posudu i dodati 6 dcl čaja od lepuha i gaveza. Čaj se priprema tako da se u 6 dcl vode stavi 5 g gaveza i 5 g lepuha, kuha se poklopljeno na jačoj vatri 10 minuta. Nakon što ste melemom namazali, oteklinu utopliti i povezati pamučnom krpom.
Uz kupku i melem piti čaj od slijedecih Ijekovitih biljaka:
30 g listova i cvjetova divlje nane
20 g stabljike preslice
20 g konjogriza bez listova
20 g stabljike ive trave
20 g listova breze
20 g listova vinove loze
Pripremanje čaja:
Trave jako usitniti i srniješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g rnješavine trava i kuhati na laganoj vatri 2 minute. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i držati začepljenog na tamnom i hladnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Također 3 puta dnevno, ponajbolje uz jelo, uzeti 1 jušnu žlicu ribljeg ulja.




- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (25)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (85)
Veljača 2013 (10)
Siječanj 2013 (24)
Prosinac 2012 (62)
Studeni 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (28)
Lipanj 2012 (14)
Travanj 2012 (105)
Ožujak 2012 (30)
Veljača 2012 (103)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S LJUBAVLJU ZA LJUBAV ULJE LAVANDE

Linkovi

Prestanite pušit

Brojač