bogatstvo ,sreca i zdravlje

21.03.2012., srijeda

Moja e-mail adresa



bogatstvosrecazdravlje@gmail.com
- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.03.2012., ponedjeljak

TUBERKULOZNA UPALA ZGLOBA KOLJENA


Razvija se gotovo isključivo iz koštane tuberkuloze gnjata. 1 ta bolest uglavnom napada djecu. U početku se gotovo ne zamje-ćuje. Bolest izbija na vidjelo tek kad djeca počnu vući nogu i hramati. Dijete postaje umomo i osjeća bolove. Noga otekne, a koža postaje sve više bijelom, zbog čega se bolest naziva bijelom oteklinom. Bolest se razvija kao tuberkulozna upala zgloba. Naposljetku djeca ne mogu stajati i hodati te legnu u postelju.
Liječenje
S obzirom na prirodu bolesti, liječenje je zajedničko i za tuberkuloznu upalu kuka i zgloba koljena.
Kantarion uljem namazati bolesne dijelove i okolnu površinu, a zatim umotati pamučnom krpom da bude toplo (svaku večer prije spavanja). Ujutro lagano ispirati u uvarku od listova oraha i bršćanovih listova. U 7 litara proključale vode staviti mješavinu jednakih količina svježih orahovih i bršćanovih listova (500 g) i lagano kuhati u trajanju od 1 sata. Dok kuha, dodati 100 g krupne (morske) soli. Uvarak se može dugo vremena koristiti, samo ga prije upotrebe ugrijati.
Umjesto kantarion ulja, za mazanje može korisno poslužiti mješavina od po 1/2 litre maslinova i lovorova ulja, 100 g samlje-venih plodova divljeg kestena s korom i 2 jušne žlice meda. Sastojke jako urniješati i držati čvrsto začepljeno na tamnom i hladnom mjestu. Dio mješavine kojom ćete rnazati, ugrijati neposredno prije upotrebe.
Sastav čaja:
20 g stabljike timijana
20 g cvjetova i listova kantarije muške
20 g stabljike dubčaca
20 g stabljike plućnjaka
20 g stabljike puzave pirike
20 g vodene trublje
20 g listova bokvice
20 g cvjetova zovine
10 g stabljike preslice
10 g (u hladu sušenih) mladih listova bijele imele
10 g (u hladu sušenih) mladih izdanaka kunice
10 g (u hladu sušenih) igličastih smrekovih listića
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 2 1/2 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Preostalu količinu od litre čaja popiti umjesto vode između obroka. Po želji može se i medom zasladiti.
Jesti 3 puta dnevno po 3 česna oguljenog i stucanog bijelog luka i 4 stucane smrekove bobe. To pomiješati sa 1 žlicom maslinova ulja, najpogodnije za vrijeme objeda.
Jesti jako raskuhanu hranu sa što više zeleni, posebice divljeg zelja, te crvenog i bijelog luka. Ukoliko prilike dopuštaju, jesti što više kozjeg mesa pripremljenog ili suhog, sa što više loja. Jesti voće i piti svježe voćne sokove.


- 00:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BOLESTI KOSTIJU I ZGLOBOVA


Najučestalije bolesti kostiju i zglobova su upale i ozljede. No postoje i takva oboljenja koja su usko povezana s poremećajima u razmjeni tvari, kao što su ulozi, omekšanje kosti, rahitis i sl. Tu su također otekline i izrasline.
UPALA KOSTI
Bolest je koju uzrokuju bakterije, a može biti akutna i kronična. Najteža akutna bolest je infekcijska upala koštane moždine i opne pokosnice — koje se uglavnom javljaju u mlađih osoba. Bolest uglavnom napada kosti u razvoju, a ponajviše butne kosti.
Razlikujemo laki, srednji i teški oblik upale koštane moždine. Najučestaliji su srednji oblici. Bolest počinje visokom groznicom i jakim bolovima u kostima koje oteknu. Težina bolesti zavisi o tome, gnoji li se koštana moždina ili ne. U laganom obliku nema gnojenja ni komplikacija. Stvar postaje veoma opasnom ako se upala proširi na krajeve kostiju, jer rast dugih kostiju (cjevastih kostiju) ovisi upravo od tih krajnjih dijelova. Od upale krajnji dijelovi propadaju i zbog toga kosti više ne mogu rasti, postaju kraće ili zakržljaju. Sto je bolesnik mlađi to ga bolest teže pogađa, jer mu kosti još nisu izrasle.
Liječenje
Sasfav čaja:
40 g stabljike preslice poljske
40 g listova lepuha
40 g listova gaveza
40 g brezove kore
20 g listova i cvjetova ružmarina
10 g listova kadulje
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokljućale vode staviti 10 g mjesavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan
čaj procijediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka jedan dan uzeti srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja.
Svaki dan oboljeli dio kupati u uvarku od trina. Uvarak nije potrebno cijediti. Kupanje u kadi traje 15 minuta. Poslije toga obo-Ijeli dio lagano masirati 15 minuta mješavinom jednakih količina domaćeg vinskog octa i vode. Kad se posuši, lagano namazati maslinovim uljem, a zatim umotati u pamučnu krpu i mirovati.
Svaki dan obavezno vršiti vježbe nogama i rukama u trajanju od 10 minuta, i to ležeći na leđima. Nakon vježbi načiniti kupku s uvarkom od trina, s time što je u ovom postupku hladna.
Jesti što raznovrsniju hranu s mnogo vitamina. Sto češće jesti juhu od telećih potkoljenica i zeleni. Potkoljenicu tako raskuhati da se meso odvoji od kosti.
Izbjegavati bilo kakve fizičke napore.
Upala kostiju s ognojenom koštanom moždinom liječi se, također, čajem, kupkom, masažom i oblozima, s time što je taj postu-pak duži i složeniji.
Sastav čaja:
40 g stabljike timijana
40 g listova bokvice
30 g listova i cvjetova kunice
30 g listova matičnjaka
30 g listova i cvjetova kantarije muške
30 g stabljike preslice
30 g vodene trublje
30 g stucanog sjemena piskavice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Čaju dodati meda, svježeg limunovog ili narančinog soka. Poslije svih napitaka jedan dan uzeti po 1 srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja.
Smiješati pšenicu, ječam i zob i kuhati. Kad se žito jako raskuha, tekućinu procijediti i piti umjesto vode s dodatkom svježeg voćnog soka; žito jesti malo posoljeno.
Ishrana je ista kao kod obične upale kosti, s time što se manje soli. Odbaciti alkohol, cigarete i sve konzervirane prerađevine. Jesti uvijek svježe pripremljenu hranu. Svako jutro lagano kupati oboljele dijelove s jakim uvarkom od trina; zatim lanenim ili pamučnim krpama namočiti u uvarak i staviti obloge. To vršiti više puta u toku dana.
Uvečer, prije spavanja, oboljele dijelove, jedan dan, namazati kantarion uljem, a drugi dan, salom od zeca, divlje mačke ili kozjim lojem natopljenim i pomiješanim s maslinovim uljem.
Boraviti u prozračenoj prostoriji i na čistom zraku. Izbjegavati vlažne i zadimljene prostorije. Mišiće jačati laganim vježbama. (Antibiotici dobro djeluju protiv pojedinih uzročnka upale kostiju.)


- 00:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2012., nedjelja

ČIŠĆENJE KRVNE PLAZME


Usko vezano za bolesti krvi, te bolesti srca i krvnih žila, kao preventivno liječenje javlja se neophodna potreba da se čisti, odnosno pročišćava krvna plazma, čime se odstranjuju suvišna masnoća i drugi štetni sastojci. Ovaj zahvat, tj. liječenje potrebno je poduzeti odmah čim se pokažu nenormalna stanja u sastavu krvi, a to znači da se ne smije čekati da se razvije neka bolest koje je osnova u poremećajima odnosa u sastavu krvne plazme.
Sastav čaja:
40 g hrastove kore (donje bijele)
40 g listova i cvjetova kunice
40 g stucane smrekove cme bobe
40 g listova pitome nane
40 g cvjetova zovine
30 g stabljike dubčaca
30 g vrijeska — plavoga cvijeta
30 g cvjetova gloga
30 g stabljike komorača
30 g listova kunice
20 g listova i cvjetova pasje ruže
20 g listova vinove loze
10 g stabljike ive trave
10 g listova kadulje
Pripremanje i primfena Saja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklop-Ijeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Pije se 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i po 1/2 dcl poslije jela.
Pored toga čaja, u toku dana, umjesto vode pije se čaj priprem-Ijen od jednako srniješanih količina hrastove kore (donje bijele) i mlade vrbove kore. Taj se čaj priprema na slijedeći način: u stak-lenku uliti 4 litre vode, zatim 30 g hrastove i 30 g vrbove kore. Pustiti da odstoji potopljeno 24 sata. Nakon toga voda se procijedi u emajlirani lonac i stavi na vatru da provri. Nakon što je voda proključala, stavlja se ranije izvađena kora i sve se zajedno kuha 15 sekundi. Uvarak se hladi poklopljen, a nakon što se ohladio, procijedi se u boce i čvrsto začepi. U toku dana, umjesto vode. kako je rečeno, popiti najmanje 5 dcl toga čaja.
Za vrijeme liječenja 3 puta dnevno uzima se srednja žlica meda i svježe ocijeđena limunovog soka. Isto tako, 2 puta dnevno pije se uvarak od krumpira. Uvarak se priprema tako da se u 1/2 litre proključale vode stavi 2 poveća krumpira s korom te se pot-puno skuhaju. Krumpir treba da bude dobro opran i isječen na kolutiče. U toku dana pije se 2 dcl, a ostalo se baci.
U pogledu ishrane, u toku liječenja ne postoje nikakva ograni-čenja, osim što je zabranjeno uzimati zaprženu hranu. Isto tako, za vrijeme liječenja potrebno je odbaciti alkohol i cigarete. Ako do-puštaju prilike, preporuča se jesti što više mladog maslačka pri-premljenog sa crvenim lukom i rižom na biljnom ulju.
Ukoliko je bolesnik »šećeraš«, ili, pak, naginje šećemoj bolesti, ne uzima med i limunov sok, kako je to gore preporučeno. Ti bole-snici, uz čaj koji uzimaju umjesto vode, treba da uzimaju 3 puta po 8 kapi tinkture za srce. Pripremanje te tinkture prikazano je u poglavlju o liječenju bolesti srca (ST 40).


- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BJELOKRVNOST (LEUKEMIJA)

BJELOKRVNOST (LEUKEMIJA)
Bjelokrvnost ili leukemija je krvna bolest kod koje se stalno smanjuje broj crvenih, a povećava broj bijelih krvnih tjelešaca. U normalnim prilikama odnos tih tjelešaca iznosi 1:600, tj. na jedno bijelo dolazi otprilike 600 crvenih krvnih tjelešaca. Međutim, kod ove bolesti taj se omjer mijenja tako da u razvijenijoj fazi iznosi 1:10 pa čak i 1:2. Bolest nalikuje na jaku malokrvnost, ali je od nje daleko teža zbog komplikacija koje nastaju na krvotvomim organi-ma. Tada dolazi do jakog oteknuća slezene i limfnih žlijezda, koje mogu narasti do veličine šake. Popratna pojava leukemije je krva-renje koje može nastati u svim dijelovima tijela, kako u unutamjim tako i u vanjskim. Krvarenje može biti tako jako da se jedva može zaustaviti.
U pogledu uspješnosti liječenja, važno je napomenuti da se ta bolest može liječiti u samom početku njezina nastanka, tj. u počet-nom stadiju. (Kronični oblici danas se relativno uspješno liječe ambulantno i u bolnici odgovarajućim lijekovima.)
Liječenje
Sastav čaja:
30 g stabljike dinjice 30 g listova amike
30 g stabljike dubčaca
30 g stucane smrekove crne bobe
30 g stucanih žirova
20 g stabljike brđanke
20 g islandskoga lišaja
20 g stabljike komorača
20 g cvjetova lipe
20 g korijena i žila koprive
20 g stucanoga lanenoga sjemena
20 g stucana sjemena borovih šišarki
20 g listova divlje murve
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i pomiješati. U 1 litru proključale vode sta-viti 10 g rnješavine, kuhati poklopljeno 1 rninutu i zatim poklopljeno hladiti. Hladni čaj izliti u bocu i 3 puta dnevno piti po 1 dcl prije jela i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se sred-nja žlica jednako izmiješanih količina meda i limunova soka, što se svaki put posebno priprema.
U vrijeme ručka i večere, jedan dan, jesti po 2 jedaće žlice nari-bane mrkve pouljene maslinovim uljem, a drugi dan naribane kisele jabuke zaslađene medom s malo svježe ocijeđena limunovog soka.
Dnevno 3 puta piti po 1 dcl zašečerene turšije od tmina. Dnevno 2 puta piti po 1 dcl (nešećerene) turšije od divljih krušaka ili takiša. Po 1 žlicu pekmeza od crnih murava (šanduda) jesti 2 puta dnevno.
Opčenito je potrebno jesti što bolju hranu, osobito prženu jetru i slezenu. Sve vrste hrane su dopuštene. Pušiti je strogo zabranjeno. Obavezno je što više šetati se po čistome zraku, a preporučuje se i lagani rad.
Turšija od crnih tmina priprema se tako da se na 1 kg zgnječe-nih tmina ulije 1/2 litre vode i sve zajedno pusti da stoji 24 sata poklopljeno. Nakon toga ulije se 1 litra prokuhane ali ohlađene vode i 1/4 kg šećera ili meda. Sve se dobro promiješa, poklopi i stavi na laganu vatru da provri. Nakon što je mješavina provrila, procijedi se i začepljena pohranjuje na hladno mjesto. Kad se gnječi tmina valja paziti da se ne zdrobe koštunice. Turšija od tmine može se pripremati i u većim količinama, ali valja imati na umu isti omjer tmine, vode i šećera, odnosno meda.
Turšija od divljih krušaka priprema se tako da se u manju kacu stavi 10 kg divljih krušaka, 1 litra vode, 2 kg meda ili 2 kg šećera. Mješavinu valja pustiti dok ne provri. Da bi se vrenje pospješilo, potrebno je češće promiješati. Od turšije se koristi sve. Kruške se jedu, a tekućina pije. Ukoliko se dogodi da turšija ne provri, ipak se može upotrijebiti tako da se kruške skošu i jedu.
Osim svega iznijetog, za liječenje se preporuča istrljati grudni koš, plećke i ramena podjednako izmiješanom količinom vinskog (domaćeg) octa i vode. Nakon što ste se protrljali, dobro se posušite i umjereno utopljeni treba da ležite u prozračnoj sobi. Kad god vam se ukaže prilika, grickajte borove iglice, po mogućnosti da su što mlađe.


- 23:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MALOKRVNOST ILI BLJEDOBOLJA (ANEMIJA)


Malokrvnost je veoma rasirena bolest, a od nje boluju narocito zene. Ova bolest ocituje se smanjenjem crvenih krvnih tjelesaca, odnosno hemoglobina kojega je glavni sastojak zeljezo. U zdravu covjeku postoji 4 do 5 litara krvi. U jednom kubnom milimetru krvi u muskarca nalazi se oko 5 milijuna crvenih krvnih tjelesaca (eritrocita), a u krvi zene otprilike 4 1/2 milijuna. Glavna zadaca crvenih krvnih tjelesaca je da pomocu hemoglobina na sebe vezu kisik i ugljik-dioksid. Kisik raznose po tijelu i na povratku do pluca donose ugljik-dioksid koji se zatim izlucuje disanjem.
Do malokrvnosti dolazi najcesce nakon velikog i jakog krvarenja;
no bolest moze nastupiti i postupno, usiijed neznatnog ali trajnog krvarenja, nedovoljne i lose ishrane, te u slucaju kada se crvena krvna tjelesca prekomjemo razaraju. Sama po sebi bolest nije opasna, ali ako se zanemari, mogu nastati teske posljedice kao sto su opca slabost, ubrzanje srcanog rada i sl.
Bolesnici su izrazito blijedi, osjecaju se umorno, udovi im ote-zaju tako da gube svaku volju za rad. Cesto ih boli glava, srce im jace udara, osobito kad hodaju ili kad se uspinju, nemaju teka i tuze se na bolove u zeiucu i na tvrdu stolicu.
LijeCenje
U lijecenju ove bolesti razlikuju se blazi i tezi oblik. U oba slucaja za preventivno lijecenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 del umjereno pripremljenog caja od listova koprive i plucnjaka. Caj se priprema tako da se u 1 litru prokljucale vode stavi 5 g mjesavine trava i kuha poklopljeno 1 minutu, a zatim hiadi poklopljeno. Hiadni caj procijediti u bocu i cvrsto zacepiti.
LijeCenje blazeg oblika bolesti
Sastav caja:
40 g vrbove kore
40 g listova i cvjetova kunice
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dub~aca
30 g listova vinove loze
30 g listova gaveza
30 g hrastove kore (donje bijele)
30 g listova i cvjetova vrijeska — plavog cvijeta
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike (vi~e listova) celera
20 g stabljike timijana
20 g listova kadulje
20 g stabljike preslice
Pripremanje i primjena ~aja:
U 1 litru proklju~ale vode staviti 10 g mje{avine, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladni ~aj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i po 1 dcl poslije jela. Isti ~aj uzimati izmedu obroka, oko 10 sati i 16 sati — po 1/2 dcl. Poslije napitka uzetog prije jela, uzimati po 1 ju{nu `licu rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunova soka. Ukoliko se ne mo`e dobiti rafinirano, mo`e se koristiti i doma}e maslinovo ulje, samo pod uvjetom da nije staro i kiselo. Poslije napitka uzetog poslije jela, uzimati po 1 ju{nu `licu mladog masla i meda (jednakih koli~ina) s malo limunova soka. Poslije napitka oko 10 i 16 sati, uzimati 1 ju{nu `licu jednakih koli~ina mladog masla, meda i svje`e iscijedena limunova soka.
Ishrana treba da bude {to bolja i ja~e kalori~na. Jesti {to vi{e raskuhano povr}e sa suhim i svje`im mesom te jetru i slezenu pripremljenu na `aru. Obavezno uzimati juhu s dosta povr}a u kojoj treba da bude celera i luka, pr`enoga na plo~i od {tednjaka. Ako se jetra i slezena ne mogu priprcmiti na `aru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti).
Potrebno je {to vi{e kretati se na ~istom zraku te vr{iti umjereno te`ak fizi~ki rad i tjelesne vje`be. Pu{iti nije dopu{teno.
Lije~enje te`eg oblika bolesti
Sastav ~aja:
40 g vrbove kore
40 g cvjetova i listova kunice
40 g stabljike dub~aca
40 g listova divlje nane
40 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
30 g sitno isjeckane hrastove kore
30 g listova kadulje
30 g stabljike preslice
30 g stabljike ive trave
30 g listova pelina
20 g stabljike timijana
20 g stabljike maj~ine du{ice
20 g listova celera
10 g listova per{una
Pripremanje i primjena ~aja:
Pripremanje, uzimanje i druge upute iste su kao kod lije~enja lak{eg oblika bolesti, s time {to se preporu~uje uzimati ne{to vi{e dobrog doma}eg cmog vina i ja~u hranu s manje tijesta. Za vrijeme lije~enja zabranjeno je pu{iti cigarete i piti crnu kavu.
Obavezno je uzimati svje`i sok od cikle i raj~ice s dodatkom meda. Med se ne preporu~uje ukoliko bolesnik boluje od {e}erne bolesti.
U ishrani koristiti {to vi{e zelja, po mogu}nosti divljega zelja, te svje`e vo}e i povr}e, a osobito mladi crveni luk.
Sto vi{e vremena provoditi {etaju}i na ~istom zraku, koriste}i visinske razlike. U toku dana naizmjeni~no i}i na vi{e i ni`e predjele.

- 23:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OSNOVNO ODRŽAVANJE ŽIVOTA ODRASLIH I UPORABA AUTOMATSKIH VANJSKIH DEFIBRILATORA

OSNOVNO ODRŽAVANJE ŽIVOTA ODRASLIH
I UPORABA AUTOMATSKIH VANJSKIH DEFIBRILATORA
(Prevedeno i prilagođeno iz džepnog izdanja Smjernica, uz dozvolu ERC-a)
© sva prava pridržava ERC
Uvod
Iznenadni kardijalni arest je vodeći uzrok smrti u Europi, koji pogađa oko 700,000 osoba godišnje. Početni ritam kod 40% žrtava iznenadnog kardijalnog aresta je ventrikulska fibrilacija (VF). Vjerojatno u vrijeme kolapsa mnogo više žrtava ima VF ili brzu ventrikulsku tahikardiju (VT), ali do časa kad se snimi prvi EKG, njihov početni ritam već prelazi u asistoliju. Optimalni postupak kod kardijalnog aresta s VF-om je trenutni početak kardiopulmonalne reanimacije (vanjska masaža srca i umjetno disanje) te električna defibrilacija. Najčešći uzrok kardijalnog zastoja kod ozljeda, trovanja drogama, utopljenika te velikog broja djece je asfiksija; umjetno je disanje ključno za reanimaciju tih žrtava.
Žrtvama kardijalnog aresta potrebna je trenutna kardiopulmonalna reanimacija (KPR). To će potaknuti malen ali ključan protok krvi prema srcu i mozgu te povećati vjerojatnost prekida VF-a defibrilacijom i omogućiti da srce ponovo dobije djelotvorni ritam i pokrene djelotvornu sistemsku perfuziju. Vanjska masaža srca je osobito važna ukoliko defibrilacija nije moguća unutar 4 do 5 minuta makon kolapsa. U prvim minutama nakon uspješne defibrilacije, srčani ritam može biti spor i nedjelotvoran, stoga vanjska masaža srca može biti potrebna do uspostave odgovarajuće srčane funkcije.
Redoslijed postupaka osnovnog održavanja života odraslih
Osnovno održavanje života čini slijedeći slijed postupaka
1. Provjerite jeste li vi, žrtva i ljudi u blizini sigurni.

2. Provjerite stanje svijesti žrtve

3. Nježno protresite ramena žrtve i glasno upitajte: ˝Jeste li dobro?˝
3A. Ako odgovara:

• Ostavite ga u položaju u kojem je nađen, pod uvjetom da je okolina sigurna.

• Pokušajte saznati što se dogodilo i po potrebi otiđite po pomoć.

• Redovito provjeravajte žrtvu.
3B. Ako ne odgovara:
• Pozovite pomoć

• Okrenite unesrećenoga na leđa i otvorite mu dišne putove zabacivanjem glave i podizanjem donje čeljusti

• Stavite ruku na njegovo čelo i nježno zabacite glavu držeći palac i kažiprst slobodnim kako bi mu mogli začepiti nos u slučaju umjetnog disanja

• Vrške svojih prstiju stavite na vrh brade unesrećenoga i otvorite dišne putove podizanjem brade.


- 23:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Novac

Novac je samo sredstvo razmjene. On je oblik davanja i primanja. Dajući životu, život mi uzvraća obiljem svih svojih oblika, od kojih je jedan i novac. Financijski sam uvijek osigu­ rana. Novac koji mi pritječe za mene je zadovoljstvo. Nešto uštedim. nešto potrošim. Odbacujem misli o zaduženosti, krivnji, i bilo koje drugo negativno, siromaštvu okrenuto raz­ mišljanje. Uvijek imam dovoljno novca. Dobiti kredit za mene je nešto sasvim jednostavno. S ljubavlju plaćam račune, pri­ znajem svoj istinski Izvor.

Ta nas izjava obično tjera u bijes. Osobito ako ste u novča­
nim teškoćama. Naša vjerovanja o novcu toliko su duboko uvriježena da je teško o njima govoriti bez obilja emocional­ nog naboja. Neizmjerno je lakše držati predavanja o seksu nego o novcu. U trenutku kada netko dovede u pitanje naša vjerovanja o novcu obično se iskreno razbjesnimo. Budite svjesni koji su vaši pravi osjećaji o novcu. Možete se pogle­ dati u zrcalu i reći: »Moja najveća teškoća s poštivanjem nov­ ca jest «. tada se opustite i omogućite vlastitim osjećajima da izbiju na površinu. Možda ćete čuti: »Ne mogu se skrbiti sam o sebi«, ili: »Jednostavno, ne vjerujem sebi«, ili:
»Bit ću siromah, baš kao i moj tata«, ili: »Gladovat ću i sku­
pljati otpatke«. Slušajte što iz vas izlazi, zapišite sve. Vjero­ jatno ćete to pročitati i reći: »Isuse, gledaj u što ja vjerujem! Nikakvo čudo da ne živim u blagostanju kakvo priželjkujem.« Osvijestite koje vaše uvjerenje sprečava priljev novca. Tada počnite mijenjati uvjerenja. Umjesto vječite primisli: »Glado­ vat ću«, mogu početi voljeti samu sebe mislima poput: »Si­ gurna sam u svemiru. Sve što trebam dobit ću. Sada ću si do­
pustiti i omogućiti dobru zaradu.«

Na novčanom području,
uvijek sam uspješna.

Novac mi može biti jedan od najboljih prijatelja.
UVIJEK I ZAUVIJEK MOJ NAJ NAJ NAJBOLJI PRIJATELJ JE
ATELJ JE .................
.....................................................................................................................!


- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GLASINE

Kad sam postala svjesna nevolja koje glasine donose svima koje dotaknu, odlučila sam prestati ogovarati, shvativši da tri tjedna nisam imala nikome ništa reći. Tako sam naučila da je o svojim poznanicima najbolje govoriti samo dobro. Tada i oni. sukladno životnim zakonitostima, dobro govore o meni. Tako me dobre vibracije prate i pozdravljaju kamo god pođem. Volim odvojiti vrijeme da budem obzirna prema drugima, savršeno uživam razgovarajući na način koji uzdiže i nadah­ njuje ljude. Znajući da nam se vraća sve što dajemo, brižljivo biram riječi koje izgovaram. Ako čujem nešto negativno, ne prepričavam to dalje. Ako čujem nešto dobro, to objavljujem svima.m svima.

- 23:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GLAD

Vidim kako se stara vrata zatvaraju pred glađu, siromaštvom i patnjama; vidim kako se otvaraju nove dveri pred praved­ nom podjelom svih dobara. Na ovom planetu postoji nevje­ rojatno obilje, doslovno dovoljno hrane da se nahrane svi. Unatoč tome, ljudi gladuju. Problem nije u nedostatku hrane. On leži u nedostatku ljubavi. Problem je svijest koja vjeruje u nedostatak, i ljudi koji vjeruju da u životu ne zaslužuju ništa dobra. Moramo pomoći pri podizanju svjesnosti svih ljudi na ovom planetu. Nahraniti nekoga jednom dobro je. ali će taj sutra biti ponovno gladan. Naučiti nekoga da peca osposobit će ga da se hrani tijekom čitavog svog života.ota.

- 23:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

FINANCIJE

Omogućavam da mi se vlastiti prihodi neprekidno povećava­ ju , unatoč svemu što tvrde novinski napisi i ekonomisti. Na ­ dilazim svoju sadašnju zaradu, zanemarujem sva ekonomska predviđanja. Ne slušam ljude koji mi govore kako daleko mogu doprijeti i što mogu učiniti. S lakoćom nadilazim za­ radu koju su ostvarivali moji roditelji. Moja svijest o financi­ jama neprekidno se proširuje, u sebe primajući nove ideje - nove načine kako živjeti duboko, bogato, udobno i lijepo. Moje sposobnosti i nadarenost više su nego dobre, dijeliti ih sa svijetom izaziva u meni osjećaj istinske ugode. Nadilazim sve osjećaje koje ne zaslužujem, polazim prema prihvaćanju sasvim nove razine financijske sigurnosti.

- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lijek u prstima!


Uz malu pomoć velika čuda !
Zanimljivo je što možete sami sebi dat terapiju !
Neke točke ne možete sami dohvatiti pa je najbolje
primit terapiju od nekoga tko je upućen da VAM da
terapiju!
Tehnika akupresure:Šiatsu i Đi-Đo!
- 23:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.03.2012., petak

LAVANDA u uzgoju OPG -Štefanac



- 22:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2012., četvrtak

NOSNI POLIPI


Među bolestima nosa važno mjesto zauzimaju novotvorevine (iz-rasline) tkiva, koje su općenito poznate pod imenom polipi. To su većinom sluzni polipi koji imaju sluznicu, te su isto građeni kao i oni. Rjeđe nastaju tvrdi polipi, koji se sastoje iz vlaknastog veziva. Svi su polipi puni krvnih sudova i zbog toga naginju krvarenju.
Nosni polipi nastaju obično zbog kroničnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinačno ili u skupinama. Znakovi toga oboljenja su kronična hunjavica i začepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta, jako pušu i govore kroz nos. U mnogim sluća-jevima uz to se pojavljuje i nesnosna glavobolja i neuralgija na licu (bol `ivaca lica).
Lije~enje
Prije svega, polipe je potrebno ukloniti operativnim putem, a ako to ne uspije, načiniti čaj od slijedeće mješavine trava:
20 g korijena bijelog sljeza 20 g korijena koprive 20 g listova matičnjaka
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 5 g mješavine i namočiti do jutra. Nakon toga staviti na tihu vatru da provri. Ohladiti poklopljeno, zasladiti me-dom ili šećerom i u jednakim vremenskim razmacima piti čaj 6 puta dnevno po 1 dcl. Uz taj čaj, bolesnici s jače razvijenim polipi-ma, koji teže govore, treba da uzimaju medom zaslađen kompot od neoguljenih kiselih jabuka.
Za liječenje polipa korisno je i udisanje pare (inhalacija). Udi-sanje pare vrši se nad slabim odvarom od trine koja u sebi ne smije imati djetelinu. Udisanje pare vrši se prije spavanja u trajanju od 20 minuta, poslije čega je uputno ostati još 1 sat u toploj prostoriji. Nakon udisanja pare, u nosnice ukapati po 4 kapi kantarion ulja te istim uljem namazati s vanjske strane cijeli nos. Mazati lagano, da koža upije što više ulja.
Izbjegavati zagušljive i vlažne prostorije. Vrijeme provoditi u zračnim i provjetrenim prostorijama.

- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KRVARENJE IZ NOSA


Krvarenje iz nosa nije izravna bolest, tj. bolest koja sama od sebe nastaje, nego je, uglavnom, posljedica promjena u drugim područjima tijela. Primjerice, krvarenje iz nosa pojavljuje se za vrijeme hunjavice, polipa u nosu, srčanih grešaka, zgrčenih bub-rega, kao i uz zarazne bolesti. Malokrvni Ijudi naginju čestom krvarenju iz nosa. Osobito često krvare iz nosa djeca u doba puber-teta i to nakon jakog brisanja nosa ili nekog naglog ili brzog giba-nja. U starijih Ijudi krvarenje iz nosa nastaje zbog proširenja vena koje se nalaze u sluznici nosa, povišenog krvnog tlaka te lako pro-krvare za pojačanog kolanja krvi, ili nakon nekog uzbuđenja ili prevelikog napora.
Krv pretežno teče iz prednjeg dijela nosa i to u kapljicama. To krvarenje prestaje samo od sebe. No katkada gubitak krvi može biti toliko velik da zbog toga oslabi čitavo tijelo.
Llječenje
Kod liječenja krvarenja iz nosa razlikujemo: liječenje u neiscrp-Ijenih osoba, liječenje u bolesnika s povišenim krvnim tlakom i srčanim smetnjama te liječenje u iscrpljenih osoba.
Liječenje krvarenja iz nosa u iscrpljenih osoba vrši se umjereno pripremljenim čajem od mješavine jednakih količina plodova šipu-rike i hrastova lista. Caj se pije u jednakim razmacima 8 puta dnevno po 1/2 dcl.
Bolesnika je potrebno smjestiti u provjetrenu sobu da leži na leđima s malo podignutom glavom i grudima. Uz to lagano disati na nos. Ako se radi o krvarenju prouzrokovanom nahladom te ako bo-lesnik nije ujedno i dijabetičar, čaju se dodaju med i svježe ocije-đeni limunov sok.
Ako se krvarenje i dalje nastavi, zaustavlja se laganim stiskom prednjeg dijela nosa palcem i kažiprstom, ili, pak, tamponima.
Krvarenje iz nosa u jačih neiscrpljenih osoba nije potrebno odmah zaustavljati. Dobro je pustiti da isteče 1/2 dcl krvi. Kao lijek te osobe treba da uzimaju dnevno 3 dcl umjereno pripremljenog čaja od slijedeće mješavine:
10 g bijele imele
10 g rosopasa običnog
10 g rusornače
10 g kunice
10 g listova kupine
Kod krvarenja iz nosa u bolesnika koji imaju povišen krvni tlak. oštećenje srca ili anginu pektoris, priprema se umjeren ćaj od mješavine slijedećih trava:
10 g crvotočine
10 g listova petoprste
10 g stabljike preslice
10 g stabljike rusomače
10 g listova šumske jagode
10 g listova vinove loze
Priprema čafa:
Caj se pije 8 puta dnevno po 1/2 dcl s dodatkom od 10 do 15 kapi svježe ocijeđena limunovog soka. Osim toga, bolesnici treba da koriste propisani lijek namijenjen liječenju povišenog krvnog tlaka (str. 55).
Za vrijeme liječenja zabranjeno je uzimati cigarete, crnu kavu, alkohol, jako slano jelo, konzervirane prerađevine, te vršiti napo-ran fizički rad i hodati na suncu.
Krvarenjem iscrpljeni bolesnici treba da jedu što više voća i povrća, jetru pripremljenu na žaru te sok od cikle s dodatkom meda i naribanih kiselih jabuka (bez kore). Za te bolesnike hranu pripremati kao za bolesnike koji boluju od čira na želucu.

- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

HUNJAVICA (RHINITIS)


Hunjavica je najpoznatija i najčešća bolest nosa. To je, u stvari, upala nosne sluznice. Bit oboljenja sastoji se u tome da sluznica jako oteče i zacrveni se. Ujedno je izlučivanje sluzi jako pojačano. Cijeli tok upale zove se katarom. Hunjavica je nosni katar koji se javlja u većini slučajeva u lakom obliku, ali kadšto je i ozbiljna bolest zbog koje cijeli organizam znatno oslabi. Hunjavica izaziva slijedeče tegobe: jako začepljenje nosa, snažni poticaj na kihanje, tupu bol u glavi, uglavnom u predjelu čela, te neugodno osjećanje i malaksalost. Sve su to posljedice oteknute sluznice nosa. Nosni otvori su jako suženi zbog čega kroz njih veoma teško prolazi zrak. To je razlog što prehlađeni Ijudi često otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlučuje velike količine sluzi koja može teći danima. Suzne žlijezde očnih šupljina također su jako podražene i miješaju svoju slanu izluče-vinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlučine nagrizaju kožu gornje usnice koja također postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlučivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.
Prehlada je uzrok hunjavici. Međutim, tu bolest mogu prouzro-kovati podražavajuči plinovi, prašina te mnoge zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah i hripavac (rikavac).
Liječenje
Za Uječenje toga oboljenja daju se dva lijeka u vidu čaja, a bolesnik može koristiti lijek koji mu bolje odgovara.
Sastav čaja (1):
20 g morača (nešto više mladih izdanaka) 20 g korijena bijeloga sljeza
2 MARUSIC: Ljekovitim biljem do zdravlja
20 g listova podbijela
20 g majčine dušice (nešto više cvijeta)
20 g listova bokvice (muške i ženske)
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proknhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine i močiti do jutra. Nakon toga staviti na vatru i kuhati poklopljeno 1 minutu, zatim poklop-Ijeno hladiti. Hladnom čaju dodati 6 žlica meda i miješati otprilike 2 minute. Procijediti u bocu i piti 6 puta dnevno po 1 dcl uz doda-tak svježe ocijeđena limunovog soka. Ako se radi o starijoj osobi, uz limunov sok može se dodati i jedna jušna žlica rakije i to u svaki drugi napitak; znači, dnevno se mogu uzeti 3 jušne žlice rakije.
Sastav čaja (2):
20 g šipurike (stucane ili smljevene)
20 g majčine dušice
20 g plodova divlje drače
20 g korijena i statdjike divljeg sljeza
20 g cvjetova trna (bijelih ili cmih)
Pripremanje i primfena čaja:
Trave jako uslitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i u toku dana piti svaka 2 sata po 1 dcl. Po želji čaju se može dodati med ili šećer, a jače osobe u 1 dcl čaja mogu dodati kavenu (malu) žlicu rakije.
U toku liječenja, bez obzira koristi li se prvi ili drugi lijek, sva-kog dana potrebno je 3 puta dnevno poslije jela pojesti po 1 češanj bijeloga luka. Hrana treba da bude nešto tečnija i mlaka. Ukoliko je bolesnik pušač, mora odmah odbaciti duhan; inače, ne smije se zadržavati u prostoriji u kojoj se puši.
Preporučuje se, također, izbjegavati hladne napitke i propuh.
- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ALERGIJSKO ZAPALJENJE SLUZNICE NOSA


Pod ovim se oboljenjem podrazumijeva naglo zapaljenje sluznice nosa, očnog trakta, ždrijela, grla i dušnika. Bolest se javlja u vrijeme cvatnje trava, žitarica i ostaloga bilja, dakle, uglavnom od četvrtog do sedmog mjeseca u godini, a izaziva je cvijetni prah.
Cest je slučaj da bolest počinje naglo, s neobično jakom hunja-vicom i podražajem na kihanje, upalom očnog kapka, otečenim očnim kapcima te mučnim bolovima u licu i glavi. Tome se pridružuju grebenje i paljenje u ždrijelu, otežano gutanje, a to je znak da je bolest zahvatila i donje dijelove dišnih organa. Vrlo često nastupaju mučne dišne zaduhe koje potpuno nalikuju izrazitim nastupima zaduhe ili astme.
Llječenje
Za liječenje te bolesti mogu se koristiti dva čaja:
Sastav čaja (1):
20 g cvjetova divizme
20 g listova i sjemena vodene trbulje
20 g timijana (nešto više listova i cvjetova)
Pripremanfe i primfena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. S 1/2 litre vode preliti 5 g mješavine, promiješati, poklopiti i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj procijediti i dodati 4 jušne žlice meda i miješati dok se med rastopi. U jednakim vremenskim razmacima uzimati 8 puta dnevno po 1 jušnu žlicu čaja. Uz to se preporuča piti slabi čaj od kamilice i kupinova lista.
Sastav čaja (2):
10 g cvjetova zovine
10 g cvjetova cmoga ribiza
10 g cvjetova majčine dušice
10 g Ustova maline
10 g listova kupine
10 g korijena slatke paprati
10 g crvene smrekove bobe
10 g cvjetova Upe
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. Od mješavine pripremiti umjeren čaj, a to znači: u 1 litru vode staviti 5 g mješavine, kuhati poklop-Ijeno 1 minutu i ostaviti da se hladi poklopljeno. Caj se pije mlak, zaslađen medom s malo svježe ocijeđena limunovog soka — svakih pola sata po 1 dcl.
Za vrijeme liječenja bolesnika je potrebno smjestiti u prozračenu sobu umjerene topline. Za vrijeme bolesti potrebno je izvoditi laga-ne tjelesne vježbe, što znači da ne treba biti vezan za postelju.
Inače, bez obzira na lijek koji se koristi, potrebno je 3 puta dnevno grgljati grlo umjereno pripremljenim i mlakim čajem od kadulje. Grgljanje se vrši uzastopce 6 puta, s time da se u posljed-njem navratu niz grlo pusti manji gutljaj.
Za vrijeme liječenja potrebno je jesti nešto jaču hranu. što više uzimati crvenoga i bijeloga luka. Zabranjeno je piti hladne napitke. Ako je bolesnik dijabetičar, čaj se, dakako, ne zaslađuje.

- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ISHRANA


Kako bi nadoknadio potrošenu hranu, čovjek mora neprekidno uzimati novo jelo i piće. Potreba se očituje glađu i žeđu. Nakon što se pojede hrana, počinju djelovati probavni sokovi. Zatim slijedi resorpcija ili upijanje probavljene hrane, crijeva se isprazne i ostanu bez hrane. Prazan želudac probuđuje želju za jelom. Uko-liko se toj želji ne udovolji, tek prelazi u glad. Glad se, pak, očituje u mučnom tištenju želuca, i, naposljetku, neugodnoj boli koja dopire čak do kralješnice. Prva glad može se utažiti vodom ili nekim neprobavljivim tvarima, nakon čega glad nastupa još jačom žestinom koju čovjek ne može svladati. Prvu glad nazivamo glađu želuca, a drugu, glađu tkiva (jer se osjeća po čitavu tijelu).
Slično je i sa žeđu. Ona se ponajprije osjeća na jeziku i nepcu. Ako se oni ovlaže, žeđ na kratko vrijeme iščezava da bi se poslije pojačala još više. Pitanje razumne ishrane važno je kako za pojedinca tako i za cijelo društvo. Pod razumnom ishranom podrazumijevamo onu ishranu koja u zdravog čovjeka održava stalnu težinu bez znatnijih promjena. Dakle, ona ne pobuđuje pothranjenost i gojaznost. Jedno od osnovnih pravila razumne ishrane glasi: uzimati onoliko hrane koliko je potrebno organizmu. Dobro hranjeno tijelo više je doraslo naporima i tegobama, nego li ono koje izgubljenu energiju ne nadoknađuje novom hranom. Primjerice, zaraznim bolestima podlegnu uglavnorn slabije hranjene osobe.
Covjeku je hrana potrebna radi izgradnje i obnove tkiva, rasta i razvitka tijela, stvaranja topline i energije. Kako bi tijelo moglo vršiti svoje vitalne funkcije, hrana mora osigurati dovoljan broj kalorija potrebnih za život organizma. Prema uzrastu, zdravu djetetu potrebno je dnevno od 1000 do 2000 kalorija, odraslu i zdravom muškarcu od 2600 do 3000 kalorija i ženi od 2200 do 2500. Dnevna potreba teških fizičkih radnika, na primjer, šumskih radnika, iznosi više od 5000 kalorija. Isto je u žena koje uz kućne poslove obavljaju i teške poslove na polju — potrebno im je daleko više kalorija nego ženarna koje normalno rade.
Čovjek se hrani jelima životinjskog i biljnog porijekla. Masnija hrana daje organizmu više toplote te se zbog toga više koristi u hladnije godišnje doba, ili kad je organizam izložen većoj hladnoći.
Zdrava i normalna hrana sastoji se od bjelančevina, masnoća, ugljikohidrata, vitamina, minerala i vode. Energetskom hranom nazivamo jednim imenom bjelančevine, masnoće i ugljikohidrate, budući da organizmu daju potrebnu energiju. Ti sastojci imaju i zaštitnu ulogu. Vitamini i minerali vrše samo zaštitnu funkciju u organizmu. Svi su ti sastojci neophodni Ijudskom organizmu i nijedan se ne smije izostaviti na duže vrijeme.

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROBAVNE SMETNJE


Probavne smetnje u školske djece javljaju se u obliku tvrde stolice. Do toga dolazi zbog čestog sjedenja i susprezanja. Zlo je u tome što djeca nikome ne kažu ako i po nekoliko dana nemaju stolicu. 0 tome računa treba da vode majke. Ne smije se posezati za umjetnim sredstvima, koja, doduše, brzo djeluju, ali kad se organizam na njih nauči, prestaju djelovati. Umjesto umjetnih sredstava najbolje koristiti slijedeću recepturu:
20 g stabljike divljeg sljeza
20 g listova vinove loze
20 g preslice
20 g pirevine
20 g listova murve
20 g ive trave
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. Pripremiti lagani i gorak čaj koji se pije do 6 dcl dnevno. Uz to kuhati suhe smokve i suhe šljive (kao kompot), ali bez šećera. Umjesto vode piti tekućinu kompota, a smokve i šljive jesti. Iz ishrane izbaciti slatkiše, a pojačati je crvenim lukom, zeljem i tikvom.
Starije školsko doba počinje od jedanaeste godine, s time da se tu uključuje i pubertet. U tom razdoblju dijete počinje naglo rasti te postupno oblikuje konačan izgled svoje tjelesne građe. Poslije nastupa pubertet, tj. spolno sazrijevanje sa spolnim zna-kovima i osobinama. U djevojčica se pubertct javlja nešto ranije, od 11. do 13. godine, a u dječaka od 12. do 15. godine. U tom razdoblju neki dijelovi tijela i organi dobivaju konačni oblik a organizam kao cjelina postaje zrelijim.
Poslije puberteta slijedi zrela dob u kojoj su svi organi čovjekova tijela u punom naponu, dakako, ukoliko je organizam zdrav. U tom razdoblju Ijudi ozbiljuju svoje moći, osiguravaju egzistenciju i stvaraju potomstvo. 0 bolestima i nedaćama koje pogađaju Ijude u tom dobu života rečeno je u prethodnim poglavljima. U ovom poglavlju govorit ćemo o elementima koji uvelike mogu pridonijeti zdravlju čovjeka, kao što su zrak, svjetlo, ishrana, odijevanje te sport i rekreacija. Prije toga, nekoliko riječi o klimakteriju i starosti.

- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U ZNAK ZAHVALNOSTI MOŽETE!

Možete naručiti vrećicu suhog cvijeta lavande!
VIŠE INFORMACIJA NA:http://tajnalavande.freshcreator.com/hrv/pocetna-stranica
Hvala!
- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ANIS — pimpinella anisum


Prilog u boji I, sl. 3
Drugi nazivi: anason, anis, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.
Opis biljke: aniš je jednogodišnja biljka koja izraste od 1/2 do 1 metra visine. Ima granatu, pahuljavim dlačicama pokrivenu šupIju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, srednjim — dvostruko pe-rastim, a gornjim — uskim lancetastim bijelim cvjetićima. Najdonji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listica, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdijeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak 3 do 6 mm. Boja ploda je svijetlozelenosiva.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se upotrebljava plod, odnosno zrelo sjeme što se sabire samo po suhom vremenu.
Ljekovito djelovanje: sjeme aniša djeluje protiv nadimanja, umi-ruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu i odvod štetnih sokova iz organizma te čisti krv i jača živce. Cisti od sluzi pluća, želudac, mjehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu.

- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

CELER — apium graveolens (PERSUN TAKODJE)


Drugi nazivi: ak, čereviz, pitomi celer, celon, selen, selin, zelena.
Opis biljke: celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korijenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast.
Vrijeme cvatnje: od srpnja do rujna. Cvjeta bijelim i sivobije-lim cvjetićiina, koji su skupljeni u štit s kratkom peteljkom.
Stanište: celer raste kao divlja i kulturna biljka koja se uzgaja u povrtnjacima. Kao divlja raste na obalnom području i na vlažnim područjima gotovo cijele Evrope, a nalazi se i na drugim kontinentima. Drži se da je divlji celer otrovan te ga zato ne upotrebljavamo u liječenju Ijekovitim biljem. Za vrtni ili pitomi celer drži se da je veoma značajna Ijekovita biljka.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se koristi korijen vrtnog celera koji se kopa od sredine rujna do sredine studenoga. Svježa biljka sabire se od svibnja do konca kolovoza.
Ljekovito djelovanje: celer se koristi u liječenju vodene bolesti, reumatskih bolesti, gihta (uloga) i pretjerane gojaznosti, kroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu, što su povezane s osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, pomanjkanja teka i bolesti koje su uvjetovane nedostatkom osnovnih tvari potrebnih organizmu. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MATIČNJAK — melissa officinalis (Ovo je jako dobar caj protiv grceva u zelucu)


Prilog u bojl XV, sl. 2
Drugi nazivi: čelina trava, čelinjak, limunka, maternjak, matič-nik, melisa, pitoma metvica, pčelinja Ijubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, rojevnica.
Opis biljke: matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cin. Listovi su nasuprotni. s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvjetovi su bijeli ili bijeložuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gomjih listova. Matičnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Okus mu je aromatičan.
Vrijeme cvatnje: od kraja lipnja do kraja kolovoza. Stanište: raste u vrtovima gdje se uzgaja kao kultuma biljka, ali se kao samonikla može naći nedaleko naselja, uz ograde, živice, a gdjegdje i u šumi.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se sabiru listovi prije nego što procvjetaju, a cijela biljka s vršikama i listovima za vrijeme cvatnje. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne smije se čuvati u limenim posudama.
Ljekovito djelovanje: matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv.
Matičnjak se preporučuje u liječenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, ospbito onih koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva i želučanih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, kroničnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Osobito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Caj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno djeluje kod nesanice izazvane premorenošću ili živčanom bolešću. Od matičnjaka priprema se rnelisašpirit koji služi za masažu ili se pije razrijeđen s vodom, pri čemu osvježava i otklanja tjelesni i duševni umor.

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SRETAN VAM 8.March

http://www.youtube.com/watch?v=wodxHn7JHBg&feature=related
- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Šta mi to dobijemo od liječnika!??

Na Rubu Znanosti 2009 10 19 Lijekovi ili priča o obmani
http://www.youtube.com/watch?v=wodxHn7JHBg&feature=related
- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.03.2012., četvrtak

ŽULJ


Organsko izrastanje rožnog sloja ćelija kože, uključujući i duboke slojeve kože, obično
konusnog oblika.
Liječenje se vrši propolisom očišćenim od primjesa. Pravi se topla kupka za noge sa žuljem.
Omekšalo tkivo se zatim ukloni sterilnom iglom a povrh žulja se stavi tanak sloj zagrijanog
propolisa koji se fiksira flasterim ili zavojem i ostavi da odstoji 4-5 dana. Tada se skida zavoj
i ponovo pravi topla kupka. Obično se poslije ove procedure žulj zajedno sa korijenom
uklanja bezbolno, ako ne onda se procedura ponavlja.
- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GRIP (INFLUENZA)

GRIP (INFLUENZA)
Med, propolis i matična mliječ posjeduju antivirusno dejstvo. Preporučuje se po 2 kašike
meda, 100mg matične mliječi i 30 kapljica 30%-nog alkoholnog ekstrakta dnevno uzimati
oralno. Dobro je prilikom epidemije gripa svakodnevno mazati nosnu sluzokožu matičnom
mliječu.
protiv gripa mazanje sluzokože nosa i uzimanje kašike meda i bijelog luka (oljušteni bijeli luk
se istuca, protrlja i miješa sa istom količinom meda), rastvorene u čaši tople vode, 2-3 puta
dnevno.
- 14:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GNOJNA UPALA TKIVA


Upalni proces izazvan brojnim mikroorganizmima, pri čemu se skuplja gnoj u tkivima na
određenom mjestu.
Koristi se jedan od pčelinjih proizvoda ili njihova kombinacija:
med se maže u debelom sloju preko ognojenog tkiva i prekriva zavojem od sterilne gaze.
Zavoj se mijenja svaki dan med zaustavlja razvoj upalnog procesa, pomaže brzo probijanje
rane i isticanje gnoja, te ubrzava zarastanje tkiva. propolis. U čistom obliku se malo zagrije i
stavi kao flaster na ranu i pričvrsti zavojem Apces se brzo otvara, gnoj ističe a rana
ozdravljuje.
Pčelinji vosak. Koristi se kao i propolis.
miješanje jednakih količina meda i brašna. Dobijeno tijesto se stavi na lanenoj krpi na bolesno
mjesto. Mijenja se svakog dana.
- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RJEŠAVANJE GIHT S DIJETOM


- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAŠTITA VAŠEG PROSTORA OD RAZNIH VRSTA ZRAČENJA

http://oskera-marijan.blog.hr/
Ako želite zaštiti sebe i svoj prostor znam gdje možete kupit zaštitu!
Morate se predbilježiti na e-mail:tajnalavande@gmail.com ili
MOŽETE NARUČITI UZ PREPORUKA OD" ŽELJKA "NA MOB:098/933 6 262

Ako želite prestati pušiti znam čovjeka koji s jedno terapijom VAS oslobodi
od nezgodne ovisnosti o cigaretama !
Djelotvorno 100% na meni i na nekolicini mojih prijatelja također i nekolicini znanaca i neznanih osoba koje su oslobođene od ove vrste ovisnosti!
Sam jedna jedina terapija , možete poslat upit ugovoriti terapiju na
e-mail;tajnalavande@gmail.com
- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (25)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (85)
Veljača 2013 (10)
Siječanj 2013 (24)
Prosinac 2012 (62)
Studeni 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (28)
Lipanj 2012 (14)
Travanj 2012 (105)
Ožujak 2012 (30)
Veljača 2012 (103)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S LJUBAVLJU ZA LJUBAV ULJE LAVANDE

Linkovi

Prestanite pušit

Brojač