BJELOKRVNOST (LEUKEMIJA)
Bjelokrvnost ili leukemija je krvna bolest kod koje se stalno smanjuje broj crvenih, a povećava broj bijelih krvnih tjelešaca. U normalnim prilikama odnos tih tjelešaca iznosi 1:600, tj. na jedno bijelo dolazi otprilike 600 crvenih krvnih tjelešaca. Međutim, kod ove bolesti taj se omjer mijenja tako da u razvijenijoj fazi iznosi 1:10 pa čak i 1:2. Bolest nalikuje na jaku malokrvnost, ali je od nje daleko teža zbog komplikacija koje nastaju na krvotvomim organi-ma. Tada dolazi do jakog oteknuća slezene i limfnih žlijezda, koje mogu narasti do veličine šake. Popratna pojava leukemije je krva-renje koje može nastati u svim dijelovima tijela, kako u unutamjim tako i u vanjskim. Krvarenje može biti tako jako da se jedva može zaustaviti.
U pogledu uspješnosti liječenja, važno je napomenuti da se ta bolest može liječiti u samom početku njezina nastanka, tj. u počet-nom stadiju. (Kronični oblici danas se relativno uspješno liječe ambulantno i u bolnici odgovarajućim lijekovima.)
Liječenje
Sastav čaja:
30 g stabljike dinjice 30 g listova amike
30 g stabljike dubčaca
30 g stucane smrekove crne bobe
30 g stucanih žirova
20 g stabljike brđanke
20 g islandskoga lišaja
20 g stabljike komorača
20 g cvjetova lipe
20 g korijena i žila koprive
20 g stucanoga lanenoga sjemena
20 g stucana sjemena borovih šišarki
20 g listova divlje murve
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i pomiješati. U 1 litru proključale vode sta-viti 10 g rnješavine, kuhati poklopljeno 1 rninutu i zatim poklopljeno hladiti. Hladni čaj izliti u bocu i 3 puta dnevno piti po 1 dcl prije jela i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se sred-nja žlica jednako izmiješanih količina meda i limunova soka, što se svaki put posebno priprema.
U vrijeme ručka i večere, jedan dan, jesti po 2 jedaće žlice nari-bane mrkve pouljene maslinovim uljem, a drugi dan naribane kisele jabuke zaslađene medom s malo svježe ocijeđena limunovog soka.
Dnevno 3 puta piti po 1 dcl zašečerene turšije od tmina. Dnevno 2 puta piti po 1 dcl (nešećerene) turšije od divljih krušaka ili takiša. Po 1 žlicu pekmeza od crnih murava (šanduda) jesti 2 puta dnevno.
Opčenito je potrebno jesti što bolju hranu, osobito prženu jetru i slezenu. Sve vrste hrane su dopuštene. Pušiti je strogo zabranjeno. Obavezno je što više šetati se po čistome zraku, a preporučuje se i lagani rad.
Turšija od crnih tmina priprema se tako da se na 1 kg zgnječe-nih tmina ulije 1/2 litre vode i sve zajedno pusti da stoji 24 sata poklopljeno. Nakon toga ulije se 1 litra prokuhane ali ohlađene vode i 1/4 kg šećera ili meda. Sve se dobro promiješa, poklopi i stavi na laganu vatru da provri. Nakon što je mješavina provrila, procijedi se i začepljena pohranjuje na hladno mjesto. Kad se gnječi tmina valja paziti da se ne zdrobe koštunice. Turšija od tmine može se pripremati i u većim količinama, ali valja imati na umu isti omjer tmine, vode i šećera, odnosno meda.
Turšija od divljih krušaka priprema se tako da se u manju kacu stavi 10 kg divljih krušaka, 1 litra vode, 2 kg meda ili 2 kg šećera. Mješavinu valja pustiti dok ne provri. Da bi se vrenje pospješilo, potrebno je češće promiješati. Od turšije se koristi sve. Kruške se jedu, a tekućina pije. Ukoliko se dogodi da turšija ne provri, ipak se može upotrijebiti tako da se kruške skošu i jedu.
Osim svega iznijetog, za liječenje se preporuča istrljati grudni koš, plećke i ramena podjednako izmiješanom količinom vinskog (domaćeg) octa i vode. Nakon što ste se protrljali, dobro se posušite i umjereno utopljeni treba da ležite u prozračnoj sobi. Kad god vam se ukaže prilika, grickajte borove iglice, po mogućnosti da su što mlađe.
Post je objavljen 18.03.2012. u 23:58 sati.