Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

OTEKLINE KOSTIJU (OSTEOMI, KOSTANI OTOCI)


Otekline kostiju mogu se razviti na svim kostima. Uglavnom su dobroćudne, ali postoje i zloćudne koje uzrokuju velike bolove.
Od dobroćudnih najčešće se pojavljuju ekstoze (koštane kvrge) na lubanji, ili izvana ili iznutra. Izazivaju jake glavobolje. S obzirom na njihovu tvrdoću i sjaj nazivaju ih »slonovom kosti«.
Otekline se ne pojavljuju samo na kostima nego i na koštanoj hrskavici. Hrskavične otekline nazivaju se hondromi, a najčešće se pojavljuju na prstima. Mogu biti dobroćudne i zloćudne.
LijeCenje
Svaki dan oteklinu kupati uvarkom od trine od sijena i hrastove kore. U 10 litara vode preko noći namočiti 1 kg trine od sijena i 1/4 kg hrastove kore. Ujutro se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Uvarak procijediti. Jedanput pripremljen uvarak može se koristiti mjesec dana. Nakon kupke, oteklinu namazati mješavinom rakije lozovače i gline (ilovače). U 1 litru rakije staviti 4 žlice gline i muć-kati dok se glina ne rastvori. Kad se taj premaz osuši, lagano namazati melemom od:
20 g samljevenog ili stucanog čičkova sjemena
20 g samljevenog ili stucanog lanenog sjemena
20 g samljevenog ili stucanog sjemena piskavice
10 g gline (iskopane iz što veće dubine zemlje)
Pripremanje melema:
Mješavinu sastojaka staviti u ernajliranu posudu i dodati 6 dcl čaja od lepuha i gaveza. Čaj se priprema tako da se u 6 dcl vode stavi 5 g gaveza i 5 g lepuha, kuha se poklopljeno na jačoj vatri 10 minuta. Nakon što ste melemom namazali, oteklinu utopliti i povezati pamučnom krpom.
Uz kupku i melem piti čaj od slijedecih Ijekovitih biljaka:
30 g listova i cvjetova divlje nane
20 g stabljike preslice
20 g konjogriza bez listova
20 g stabljike ive trave
20 g listova breze
20 g listova vinove loze
Pripremanje čaja:
Trave jako usitniti i srniješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g rnješavine trava i kuhati na laganoj vatri 2 minute. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i držati začepljenog na tamnom i hladnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Također 3 puta dnevno, ponajbolje uz jelo, uzeti 1 jušnu žlicu ribljeg ulja.





Post je objavljen 16.04.2012. u 11:04 sati.