NEURALGIJU
Pod neuralgijom podrazumijevamo bol u živcu zbog pritiska koštanih izraslina, tumora, ožiljaka, ili od reumatizma, infekcija, trovanja. Od mnoštva oblika u kojima se pojavljuje, dva su tipična oblika: jedan je kad bol traje gotovo stalno, uz povremena pojačanja i olakšanja, a drugi kad nastupa u napadima, tako da postoje vremenski razmaci bez bolova. Postoje neuralgije kojih se zna za uzrok i one kojima se uzrok ne može utvrditi. Tok neuralgije ovisi o vrsti pogođenog živca i uzroku bolesti. Liječenje neuralgije ovisi o tome jesmo li uklonili uzrok njezina nastanka ili ne. Zbog toga su neuralgije kojih ne poznajemo uzrok teže Iječive. Navodimo opis i upute za liječenje tri veoma česta oblika neuralgije kojih uzrok često ne poznajemo: neuralgija osjetnog živca lica (neuralgija trigeminusa) neuralgija velikog živca noge (neuralgija išijadikusa, »ishijalgija«) neuralgija zatiljnog živca (neuralgija okcipitalisa) NEURALGIJA OSJETNOG @IVCA LICA (NEURALGIJA TRIGEMINUSA) Bol u području osjetnog živca lica ubraja se u najnepodnošljivije boli, posebice u odnosu na boli tijela. Ta se bol javlja u napadima. Bolesniku se od jačine boli iskrivi lice; zbog toga ga je strah rnicati licem, gutati, jesti. Kad bol nastupi, bolesnik problijedi ili pocrveni u licu. Čest je slučaj da oči suze, a lice oblije znoj. Bol kadšto nastaje zbog vanjskih utjecaja kao što je kašalj, kihanje, uzbuđenje, fizički napor i sl. Bol se uglavnom pojavljuje u jednom ogranku trigerninusa, traje nekoliko sekundi do jedne rninute, a nakon toga sama nestaje. lako uzrok neuralgiji nije pouzdano poznat, ipak se pretpostavlja da je bolest povezana s bolestima zubi, čeljusti, nosnim sinusima i dr. (Protiv te bolesti često koristi akupunktura.) Liječenje Sastav čaja: 60 g zečjeg trna 60 g listova i cvjetova matičnjaka 50 g listova kupine 50 g listova breze 40 g kunice (veće količine cvjetova) 30 g stabljike majčine dušice 20 g vrijeska — plavog cvijeta 10 g hrastove kore 10 g listova i cvjetova kantarije muške 10 g listova i cvjetova kantarije ženske 10 g korijena lincure (mljevenog ili usitnjenog) Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno i pretočiti u bocu te držati na tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka koji se uzimaju prije jela, popiti srednju žlicu rafiniranog maslinovog ulja, a nakon napitaka poslije jela, uzeti srednju žlicu meda. Između obroka, oko 10 i 16 sati, popiti po 1 1/2 dcl istoga čaja s 1 žlicom, svježeg limunovog soka. Dnevno 3 puta uzimati po 1 jušnu žlicu kuhana vina s medom. Priprema se tako da se u 1/2 litre crnog vina stavi 250 g meda, kuha na laganoj vatri 1/2 sata i pri tome miješa. Hladi se poklopljeno te čuva na tamnom i hladnom mjestu (jako začepljeno). Jesti jako svježu i raznovrsnu hranu sa što više zeleni, voća i povrća. Zabranjeno je uzimati odstajalu hranu, i veće količine alkohola, cigarete i crnu kavu. Izbjegavati obilnije obroke. Svako jutro obavezno mlakim čajem od kadulje promućkati usta, a nakon toga popiti 1/2 gutljaja. Isto činiti u podne i uvečer. Dnevno 2 puta hladnom vodom prati ruke od ramena prema prstima i noge od koljena prerna stopalima. Isto tako, dnevno 2 puta hladnom vodom ispirati čmar, ne posušiti i obući gaćice. Pri tome paziti da ne dođe do nahlade. Načiniti mješavinu jednakih količina vinskog octa, rnaslinova ulja i uvarka od trine sijena, i njome lagano, bez pritiskivanja, masirati žile, lice ispod oka, uha, sljepoočice, čelo i korijen nosa. Nakon što ste izmasirali te dijelove tijela, ne napuštajte prostonju ugodne i ustaljene temperature. Izbjegavati često pranje glave; kupati se jedanput tjedno i paziti da ne dođe do prehlade. Umjesto gore navedenog čaja, kao osnovni lijek može poslužiti čaj od mješavine slijedećih trava: 40 g stabljike timijana 40 g listova i cvjetova kantarije muške 40 g konjogriza 40 g stabljike preslice 40 g stabljike puzave pirevine 20 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta 20 g stabljike rusomače 20 g listova bokvice 20 g komušine od mahuna 10 g listova mažurana 10 g listova ružmarina 10 g dudovih listova 5 g listova visokoplaninskog pelina 5 g listova kadulje 5 g listova i cvjetova odoljena Caj se priprema i primjenjuje kao gore navedeni čaj. Sve druge upute kao u prethodnoj recepturi. |
< | travanj, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv