Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

NEURALGIJU




Pod neuralgijom podrazumijevamo bol u živcu zbog pritiska koštanih izraslina, tumora, ožiljaka, ili od reumatizma, infekcija, trovanja. Od mnoštva oblika u kojima se pojavljuje, dva su tipična oblika: jedan je kad bol traje gotovo stalno, uz povremena pojačanja i olakšanja, a drugi kad nastupa u napadima, tako da postoje vremenski razmaci bez bolova.
Postoje neuralgije kojih se zna za uzrok i one kojima se uzrok ne može utvrditi. Tok neuralgije ovisi o vrsti pogođenog živca i uzroku bolesti. Liječenje neuralgije ovisi o tome jesmo li uklonili uzrok njezina nastanka ili ne. Zbog toga su neuralgije kojih ne poznajemo uzrok teže Iječive.
Navodimo opis i upute za liječenje tri veoma česta oblika neuralgije kojih uzrok često ne poznajemo:
neuralgija osjetnog živca lica (neuralgija trigeminusa) neuralgija velikog živca noge (neuralgija išijadikusa, »ishijalgija«) neuralgija zatiljnog živca (neuralgija okcipitalisa)
NEURALGIJA OSJETNOG @IVCA LICA (NEURALGIJA TRIGEMINUSA)

Bol u području osjetnog živca lica ubraja se u najnepodnošljivije boli, posebice u odnosu na boli tijela. Ta se bol javlja u napadima. Bolesniku se od jačine boli iskrivi lice; zbog toga ga je strah rnicati licem, gutati, jesti. Kad bol nastupi, bolesnik problijedi ili pocrveni u licu. Čest je slučaj da oči suze, a lice oblije znoj. Bol kadšto nastaje zbog vanjskih utjecaja kao što je kašalj, kihanje, uzbuđenje, fizički napor i sl. Bol se uglavnom pojavljuje u jednom ogranku trigerninusa, traje nekoliko sekundi do jedne rninute, a nakon toga sama nestaje. lako uzrok neuralgiji nije pouzdano poznat, ipak se pretpostavlja da je bolest povezana s bolestima zubi, čeljusti, nosnim sinusima i dr. (Protiv te bolesti često koristi akupunktura.)
Liječenje
Sastav čaja:
60 g zečjeg trna
60 g listova i cvjetova matičnjaka
50 g listova kupine
50 g listova breze
40 g kunice (veće količine cvjetova)
30 g stabljike majčine dušice
20 g vrijeska — plavog cvijeta
10 g hrastove kore
10 g listova i cvjetova kantarije muške
10 g listova i cvjetova kantarije ženske
10 g korijena lincure (mljevenog ili usitnjenog)
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno i pretočiti u bocu te držati na tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka koji se uzimaju prije jela, popiti srednju žlicu rafiniranog maslinovog ulja, a nakon napitaka poslije jela, uzeti srednju žlicu meda. Između obroka, oko 10 i 16 sati, popiti po 1 1/2 dcl istoga čaja s 1 žlicom, svježeg limunovog soka.
Dnevno 3 puta uzimati po 1 jušnu žlicu kuhana vina s medom. Priprema se tako da se u 1/2 litre crnog vina stavi 250 g meda, kuha na laganoj vatri 1/2 sata i pri tome miješa. Hladi se poklopljeno te čuva na tamnom i hladnom mjestu (jako začepljeno).
Jesti jako svježu i raznovrsnu hranu sa što više zeleni, voća i povrća. Zabranjeno je uzimati odstajalu hranu, i veće količine alkohola, cigarete i crnu kavu. Izbjegavati obilnije obroke.
Svako jutro obavezno mlakim čajem od kadulje promućkati usta, a nakon toga popiti 1/2 gutljaja. Isto činiti u podne i uvečer.
Dnevno 2 puta hladnom vodom prati ruke od ramena prema prstima i noge od koljena prerna stopalima. Isto tako, dnevno 2 puta hladnom vodom ispirati čmar, ne posušiti i obući gaćice. Pri tome paziti da ne dođe do nahlade.
Načiniti mješavinu jednakih količina vinskog octa, rnaslinova ulja i uvarka od trine sijena, i njome lagano, bez pritiskivanja, masirati žile, lice ispod oka, uha, sljepoočice, čelo i korijen nosa. Nakon što ste izmasirali te dijelove tijela, ne napuštajte prostonju ugodne i ustaljene temperature. Izbjegavati često pranje glave;
kupati se jedanput tjedno i paziti da ne dođe do prehlade.
Umjesto gore navedenog čaja, kao osnovni lijek može poslužiti čaj od mješavine slijedećih trava:
40 g stabljike timijana
40 g listova i cvjetova kantarije muške
40 g konjogriza
40 g stabljike preslice
40 g stabljike puzave pirevine
20 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
20 g stabljike rusomače
20 g listova bokvice
20 g komušine od mahuna
10 g listova mažurana
10 g listova ružmarina
10 g dudovih listova
5 g listova visokoplaninskog pelina
5 g listova kadulje
5 g listova i cvjetova odoljena
Caj se priprema i primjenjuje kao gore navedeni čaj. Sve druge upute kao u prethodnoj recepturi.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:18 sati.