Hazarski rečnik, I dio



HAZARSKI REČNIK

Hazarski rečnik - obuhvata knjige čitača snova, jedne verske sekte veoma jake kod Hazara. Taj rečnik je neka vrsta njihovog Svetog Pisma - Biblije.
Pun je biografija različitih osoba muškog i ženskog pola.
Hazarski rečnik predstavlja mozaički portret jedne ličnosti - one koju mi nazivamo Adam Kadmon.
Navodim dva odlomka iz tog rečnika :
` Istina je prozračna i ne opaža se, a laž neprozirna i ne propušta svetlost ni pogled. Postoji i treće, gde su dve stvari pomešane i to je najčešće. Jednim okom vidimo kroz istinu i taj se pogled gubi zauvek u beskraju, a drugim okom ne vidimo kroz laž ni pedalj i taj pogled ne može dalje, ostaje na zemlji i naš ; tako se probijamo kroz život porebarke. Otuda se istina i ne može shvatiti neposredno kao laž, nego samo iz upoređenja istine i laži. Uz poređenja belina i slova naše Knjige. Jer, beline Hazarskog rečnika obeležavaju prozračna mesta božanske istine i imena ( Adama Kadmona). A crna slova između belina - mesta gde naši pogledi ne prodiru dublje od površine...

Slova se također, mogu uporediti s delovima tvoje odeće. Kao što ćeš zimi staviti na sebe vunenu odeću ili krzno, šal, kapu izvraćenu na zimsku postavu, tako ćeš se leti odenuti u lan, ići raspas i odbaciti sve teško, a između leta i zime opet dodavati ili oduzimati od odeće - tako je i sa čitanjem. U razna doba tvojih godina različit će biti sadržaj tvojih knjiga, jer ćeš na razne načine kombinovati svoju odeću. Za sada je još Hazarski rečnik samo gomila nesređenih slova, imena i pseudonima ( Adama Kadmona). Ali s vremenom odenućeš se i dobićeš više...A san je petak onome što se na javi zove Subotom. I odnosi se na nju i celina je s tim danom i tako dalje treba činiti redom po danima ( četvrtak nedjelji, ponedeljak sredi i slično). Ko ume da ih čita zajedno, imaće ih i imaće deo tela ( Adama Kadmona) u sebi.

Milorad Pavić

Image and video hosting by TinyPic




KABALA I NJEN SIMBOLIZAM

U Božjoj desnoj ruci bili su urezani svi urezi ( najskrivenije forme) koji su bili određeni da jednog dana pređu iz potencijalnog u delovanje. Iz emanacije svih ( viših) sephirota one su bile urezane, usjećene i uobličene u sephiri Milosti ( Chesed), koje se još naziva i Desnica Božja, i to je dato na jedan nutarnji, nepojmljiv, tanani način. Tom se formacijom zove još i nerazvijena, zgusnuta Tora, a također se zove i Torom Milosti. Zajedno sa svim drugim urezima ( poglavito) su u njoj načinjena dva ureza. Jedan ima oblik pisane Tore, a drugi ima oblik usmene Tore. Oblik pisane Tore je onaj u bojama u bojama bijele vatre, a oblik usmene Tore ima obojene oblike crne vatre. I svi su ti urezi i još nerazvijena Tora potencijalno postojali, ali nezamjetljivi ni duhovnom, ni osjetilnom oku, sve dok volja ( Božja) nije podstakla ideju njihovog aktiviranja putem pramudrosti i skrivenog znanja. Na taj je način, na početku svih čina, preegzistencijalno postojala još nerazvijena Tora ( torah kelulah), koja je u desnici Božjoj sa svim onim praoblicima ( doslovce : natpisi ili urezi) koji su u njoj skriveni, a midrash misli na to kada kaže da je Bog uzeo pra Toru ( torah kedumah), koja izlazi iz naprsline `kajanja`( kajanje = povratak na hebrejskom) i s vrela pramudrosti (druga sephira); i u jednom duhovnom činu emanira još nerazvijenu Toru kako bi dao trajnost temeljima svih svjetova.

Rabin Isaac
( prenio Gershom Scholem)


18.05.2008. | 11:12 |
19 K | P | # | ^


<< Arhiva >>


Listopad 2014 (5)
Rujan 2010 (1)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (5)
Rujan 2008 (9)
Kolovoz 2008 (6)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (14)
Ožujak 2008 (14)
Veljača 2008 (23)
Siječanj 2008 (32)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (29)
Listopad 2007 (20)
Rujan 2007 (36)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



da ili ne?


Opis bloga


nuclear


Linkovi


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr



Virtualnu kavicu pijem sa:

Mirisne misli

Ska!Ska!

dakini.Lala

Mene goli kurac vodi

Vadimastok

Kalthir

Propheta Nemo

Nemanja

Pametni Zub

Pooka

Vertebrata

Kap

eho ega

Dolphina

Odmak

Sijač luda

Xiola

Inhibitor









ajfekt

kruzsok






Usvojite nova pravila komentiranja :

Udahnite duboko.
Zamolite svoje osobno božanstvo
za sposobnost pismenog izraza Uvida koji će uslijediti.
Pročistite grlo i iz abdomena izgovorite jedno duboko
: " Hmmmmmm".
Ako vam to pomaže razgolitite se
i zauzmite pozu Rodinovog
" Mislioca".
Ne igrajte se sa spolovilom.
Odselite se od roditelja ako imate više od 35 i radno ste sposobni.
Na psihofarmacima smije komentirati samo pooka.
Spremni ?






Basta!