Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babylonzoo

Marketing

Hazarski rečnik, I dio

HAZARSKI REČNIK

Hazarski rečnik - obuhvata knjige čitača snova, jedne verske sekte veoma jake kod Hazara. Taj rečnik je neka vrsta njihovog Svetog Pisma - Biblije.
Pun je biografija različitih osoba muškog i ženskog pola.
Hazarski rečnik predstavlja mozaički portret jedne ličnosti - one koju mi nazivamo Adam Kadmon.
Navodim dva odlomka iz tog rečnika :
` Istina je prozračna i ne opaža se, a laž neprozirna i ne propušta svetlost ni pogled. Postoji i treće, gde su dve stvari pomešane i to je najčešće. Jednim okom vidimo kroz istinu i taj se pogled gubi zauvek u beskraju, a drugim okom ne vidimo kroz laž ni pedalj i taj pogled ne može dalje, ostaje na zemlji i naš ; tako se probijamo kroz život porebarke. Otuda se istina i ne može shvatiti neposredno kao laž, nego samo iz upoređenja istine i laži. Uz poređenja belina i slova naše Knjige. Jer, beline Hazarskog rečnika obeležavaju prozračna mesta božanske istine i imena ( Adama Kadmona). A crna slova između belina - mesta gde naši pogledi ne prodiru dublje od površine...

Slova se također, mogu uporediti s delovima tvoje odeće. Kao što ćeš zimi staviti na sebe vunenu odeću ili krzno, šal, kapu izvraćenu na zimsku postavu, tako ćeš se leti odenuti u lan, ići raspas i odbaciti sve teško, a između leta i zime opet dodavati ili oduzimati od odeće - tako je i sa čitanjem. U razna doba tvojih godina različit će biti sadržaj tvojih knjiga, jer ćeš na razne načine kombinovati svoju odeću. Za sada je još Hazarski rečnik samo gomila nesređenih slova, imena i pseudonima ( Adama Kadmona). Ali s vremenom odenućeš se i dobićeš više...A san je petak onome što se na javi zove Subotom. I odnosi se na nju i celina je s tim danom i tako dalje treba činiti redom po danima ( četvrtak nedjelji, ponedeljak sredi i slično). Ko ume da ih čita zajedno, imaće ih i imaće deo tela ( Adama Kadmona) u sebi.

Milorad Pavić

Image and video hosting by TinyPic




KABALA I NJEN SIMBOLIZAM

U Božjoj desnoj ruci bili su urezani svi urezi ( najskrivenije forme) koji su bili određeni da jednog dana pređu iz potencijalnog u delovanje. Iz emanacije svih ( viših) sephirota one su bile urezane, usjećene i uobličene u sephiri Milosti ( Chesed), koje se još naziva i Desnica Božja, i to je dato na jedan nutarnji, nepojmljiv, tanani način. Tom se formacijom zove još i nerazvijena, zgusnuta Tora, a također se zove i Torom Milosti. Zajedno sa svim drugim urezima ( poglavito) su u njoj načinjena dva ureza. Jedan ima oblik pisane Tore, a drugi ima oblik usmene Tore. Oblik pisane Tore je onaj u bojama u bojama bijele vatre, a oblik usmene Tore ima obojene oblike crne vatre. I svi su ti urezi i još nerazvijena Tora potencijalno postojali, ali nezamjetljivi ni duhovnom, ni osjetilnom oku, sve dok volja ( Božja) nije podstakla ideju njihovog aktiviranja putem pramudrosti i skrivenog znanja. Na taj je način, na početku svih čina, preegzistencijalno postojala još nerazvijena Tora ( torah kelulah), koja je u desnici Božjoj sa svim onim praoblicima ( doslovce : natpisi ili urezi) koji su u njoj skriveni, a midrash misli na to kada kaže da je Bog uzeo pra Toru ( torah kedumah), koja izlazi iz naprsline `kajanja`( kajanje = povratak na hebrejskom) i s vrela pramudrosti (druga sephira); i u jednom duhovnom činu emanira još nerazvijenu Toru kako bi dao trajnost temeljima svih svjetova.

Rabin Isaac
( prenio Gershom Scholem)

Post je objavljen 18.05.2008. u 11:12 sati.