Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

subota, 31.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Carry the Kettle Nakoda First Nation

Carry the Kettle Nakoda First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Nakoda. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 76 Assiniboine, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 378.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe okrugli plemenski pečat koji je sastavljen od vanjskog prstena koji je opet podijeljen na četiri dijela: plavi-žuti-zeleni i crveni.

Ispuna pečata je smeđe boje te se unutar nje nalazi u samom središtu crni čajnik ispod kojeg izbija bijeli dim. Ispod čajnika su dvije obredne lule s ispunama okrenute jedna prema drugoj.Iznad čajnika polukružno velikim crnim tiskanim slovima piše CARRY THE KETTLE FIRST NATION.


31.08.2019. u 07:47 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 30.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Wapachewunak First Nation No. 192

Wapachewunak First Nation No. 192 službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervat 192D Wapachewunak, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 400 English River First Nation.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat plemena English River First Nation u čijem sastavu se i nalazi njihov rezervat 192D Wapachewunak.


30.08.2019. u 20:17 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 29.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Stanley First Nation 157

Stanley First Nation 157 službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 157 Stanley, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 353 Lac La Ronge plemena.

Zastava ovog plemena je nepoznata, a za svoju prezentaciju rabe zastavu Lac La Ronge plemena koja je bijele boje na kojoj se u središtu polja zastave nalazi stilizirana crno-bijela glava poglavice s perjanicom koja je ukomponirana u zeleni tipi šator koji je svojim vrhom okrenut grboslovno lijevo.

Ispod toga piše LAC LA RONGE INDIAN BAND.


29.08.2019. u 20:22 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 28.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Pelican Narrows

Pelican Narrows službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree, a sami sebe nazivaju 'Opawikoscikcan'. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 184B Pelican Narrows, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 355 Peter Ballantyne Cree Nation.

Dakle, Pelican Narrows pleme zapravo je službeno administrativno središte devet plemena (plemenskih zajednica) Peter Ballantyne Cree Nation (Amisk Lake, Deschambeault Lake, Kinoosao, Pelican Narrows, Prince Albert, Sandy Bay, Southend i Sturgeon Landing).

Zastava ovog plemena nije poznata kao ni plemenski pečat, a za svoju prezentaciju rabe zajednički pečat zajednice devet plemena. Okrugli pečat podijeljen je na dva dijela, gornji s prikazom neba i tipičnog šatora za stanovanje i donji dio u zelenoj boji na kojem je stilizirani prikaz glave poglavice s perjanicom iza koje su dvije ukrštene obredne lule.

U gornjem dijelu polukružno velikim tiskanim crnim slovima piše PETER BALLANTYNE CREE NATION, a u donjem dijelu osam je obrednih crno-bijelih pera pričvršćenih na kružne slike prikaza orla, pelikana, jelena losa (muss), kanadske guske, ribe lososa, jelena karibu, ribe jesetre i dabra.

28.08.2019. u 12:03 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 25.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Hatchet Lake Dene Nation

Hatchet Lake Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 220 Lac La Hache, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 352.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji prikazuje jelena (sob, ili irvas, ili karibu) iza kojeg je stilizirani krajobraz plavog jezera iza kojeg je zelena šuma iza koje zalazi žuto sunce prošarano crvenim večernjim oblacima zalaska.


25.08.2019. u 07:36 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Fond du Lac Dene Nation

Fond du Lac Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 227 do 223 Fond du Lac, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 351.

Zastava ovog plemena je nepoznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je okrugli s prstenom koji je podijeljen na dva dijela, gornji plavi u kojem bijelim tiskanim velikim slovima piše NAH-GAH-CHI-WA-NONG i donjim zelene boje gdje piše RESERVATION.

Ispuna prstena je križno razdijeljena na četiri dijela crno-bijelo-crveno-žute boje. U središtu je veliki žuti stilizirani vrh za strijelu sive ispune u kojem je bijelom bojom ukomponirana brojka 8 te je u gornjem dijelu brojke stilizirani prikaz rezervat žute boje s crnim zvjezdicama (tri) koje prikazuju mjesto naselja u rezervatu.

U donjem dijelu brojke 8 žutim velikim tiskanim slovima piše FOND DU LAC. Na svakoj granici spajanja četiriju boja prikazano je crno-bijelo obredno pero. U crnom polju ispune (grboslovno desno) bijelim velikim tiskanim slovima piše ESTABLISHED BY.

U crvenom polju ispune (grboslovno lijevo) velikim crnim tiskanim slovima piše TREATY 1854, a dolje u žutom polju ispune piše velikim crnim tiskanim slovima (nazivi tri naselja koja su označena zvjezdicama) CLOQUET – BROOKSTON – SAWYER.


24.08.2019. u 07:17 • 1 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - English River First Nation

English River First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervate 192 La Plonge, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 400.

Zastava ovog plemena je nepoznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je plavi orao u letu obrubljen crvenom crtom. Rep orla je stilizirano sunce žute boje sa zrakama koje tvore nešto što podsjeća na moderni čip nekakve elektronske kartice.

Ispod toga u produžetku desnog krila orla (leti od grboslovno desne na lijevu stranu)su stilizirani valovi (tri) te crvena voda iz kojeg rastu dva zelena lista. Ispod toga piše 'English River First Nation'.


21.08.2019. u 19:13 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 19.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Cumberland House Cree Nation

Cumberland House Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervate 20 Cumberland House Cree Nation, 20A Pine Bluff, 20B Pine Bluff, 20C Muskeg River i 20D Budd's Point, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 350.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat koji ima polukružno obličje sunca koje zalazi s tri kraka i raskoljeno je na dva dijela s plavom ispunom u kojoj su grboslovno desno jelen los (muss) i lijevo patka u letu.

Van sunca je grboslovno desno zeleni javorov list (kanadski službeni simbol), gore crveni i grboslovno lijevo žuti javorov list. Grboslovno desno i lijevo od toga su dva zelena stabla a gore polukružno crnim velikim tiskanim slovima piše CUMBERLAND HOUSE CREE NATION.


19.08.2019. u 19:28 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Clearwater River Dene Nation

Clearwater River Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 221 Clearwater River Dene Band, 222 Clearwater River Dene i 223 Clearwater River Dene Band, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 401.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je plemenski pečat s prikazom krajobraza rijeke koja teče prema suncu koje zalazi iza zelene šume, a sa strane su vidljive smeđe obale.


18.08.2019. u 07:59 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 17.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Canoe Lake Cree First Nation

Canoe Lake Cree First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 10' koji im jamči rezervat 165 Canoe Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 394.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je plemenski pečat s prikazom krajobraza koji se vide preko crne šume iza koje je jezero i obala koja ulazi u jezero. U središtu je glava orla i krilo ispod kojeg proviruje glava crnog medvjeda, a iza njih je sunce u žuto narančastim tonovima.

Crvenim slovima polukružno gore je ispisano ' Canoe Lake Cree', a dolje u ravnom dijelu 'First Nation'.


17.08.2019. u 07:51 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 16.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Buffalo River Dene Nation

Buffalo River Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 10' koji im jamči rezervat 193 Buffalo River, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 398.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme im okrugli plemenski pečat (logo) koji se sastoji od vanjskog prstena bijele boje omeđenog sivom kružnicom.

Ispuna je podijeljena na dva dijela stiliziranim prikazom smeđe obale na kojoj raste zelena trava. U gornjem dijelu je prikaz žuto-crvenog neba (zalazak sunca) gdje u plavom poluprstenu crvenim velikim tiskanim slovima piše BUFFALO RIVER BAND.

U donjem dijelu je stilizirani prikaz smeđeg bizona koji stoji u vodi, a ispod polukružno velikim tiskanim crvenim slovima piše DENE NATION.


16.08.2019. u 08:35 • 2 KomentaraPrint#^

četvrtak, 15.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Black Lake Denesuline First Nation

Black Lake Denesuline First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 224, 225 i 226 Chicken, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 359.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat (logo) koji je okrugli i u čijoj ispuni je krajobraz uz rijeku (jezero) s žutim obalama na kojima rastu zeleni borovi.

U daljini vide se sive planine iznad kojih je modro nebo prošarano ljubičastim oblacima i narančastim suncem. Na najbližoj obali stoji vuk koji zavija. Sa svake strane su glave jelena, (grboslovno desno) glava losa (mussa), a grboslovno lijevo kanadski jelen wapiti (elk).

Ispod piše velikim crnim tiskanim slovima BLACK LAKE DENESULINE FIRST NATION.


15.08.2019. u 08:44 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 14.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Birch Narrows Dene Nation

Birch Narrows Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 10' koji im jamči rezervat 194 Turnor Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 403.

Zastava ovog plemena nije poznata, a plemenski pečat koji je u uporabi samo je djelomično objašnjen. Dakle, radi se o mističnom vjerovanju ovog plemena gdje je na stiliziranom prikazu razapete kože prikazano u gornjem plavom dijelu skupina ljudi koji stoje u krugu i drže se za ruke.

Lijevo i desno od njih su po četiri stabljike (kukuruza), a ispod je prikaz koji je za sada bez pomoći pripadnika plemena nejasan. Četiri crno bijela obredna pera tipičan su dodatak plemenskim pečatima, pa je to i kod ovog pečata.


14.08.2019. u 17:25 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 12.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Yellow Quill First Nation

Yellow Quill First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 90 Yellow Quill, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 376.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi svoj plemenski pečat koji je tradicionalan krug križno podijeljen i rasječen na četiri dijela. U ispuni gornjeg grboslovno desnog dijela je žuto sunce, grboslovno lijevo je prikaz četiri valovitih crta.

Dolje grboslovno desno je prikaz tri crta zelena trave, a grboslovno lijevo je crveni stilizirani prikaz poglavice s perjanicom. Ispod su pričvršćena četiri crno-bijela obredna pera.

Gore iznad uokvireno piše crnim tiskanim slovima TREATY 4, a gotovo kružno od obrednih pera do istih piše velikim tiskanim crnim slovima YELLOW QUILL FIRST NATION #90.


12.08.2019. u 08:14 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 11.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Waterhen Lake First Nation

Waterhen Lake First Nation (Cree: Sikip Sakahikan) službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 130 Waterhen, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 402.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe okrugli plemenski pečat na kojem je u ispuni zelena padina kroz koju teče plava rijeka. Pečat dijeli obredna lula iz koje se dimi, a iza lule je stambeni šator na kojem je stilizirani bizon. Iznad pečata polukružno crnim slovima piše 'Waterhen Lake First Nation'.


11.08.2019. u 09:33 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 10.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Witchekan Lake First Nation

Witchekan Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 117 Witchekan Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 407.

Zastava ovog plemena nije poznata, kao ni plemenski pečat, jedini znak raspoznavanja je ploča ispred rezervata. Na ploči crne boje plavi ovalni nepravilni krug u kojem je bijelom bojom iscrtan stilizirani znak ribe u jednom potezu (glif).


10.08.2019. u 10:20 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 09.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Whitecap Dakota First Nation

Whitecap Dakota First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dakota. Pleme je potpisnik dva ugovora 'Ugovor 4' i 'Ugovor 6' koji im jamče rezervat 94 Whitecap, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 372.

Zastava ovog plemena je koso podijeljena na crveno-bijelo-plavo polje gdje je u središtu bijelog polja okrugli plemenski pečat. Na crvenom i plavom polju nalaze se po dvije bijele zvijezde s pet krakova.

Plemenski pečat je sastavljen od vanjskog prstena kojeg tvore naizmjenično postavljeni bijeli i crni trokuti, a za njih je s desne i lijeve strane postavljeno po dva obredna pera.

Ispuna je plave boje gdje su na grboslovno desnoj strani zastave UK (gore) i SAD (dolje), lijevo je velika bijela perjanica (WA PA HA SKA – bijela kapa, ime poglavice koji je potpisao Ugovor. Ispod perjanice je obredna lula mira.

U žutom polju koje okružuje gornji dio prstena pečata crnim slovima piše 'Whitecap Dakota First Nation', a u donjem dijelu WA PA HA SKA #94.


09.08.2019. u 08:39 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Wahpeton Dakota Nation

Wahpeton Dakota Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dakota. Pleme je potpisnik dva ugovora 'Ugovor 4' i 'Ugovor 6' koji im jamče rezervat 94 Wahpeton, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 358.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj se u središtu polja zastave nalazi prikaz dva pripadnika plemena na konjima. Kružno oko njih ispisano je španjolskom zlatnom bojom, u gornjem dijelu DAKOTA PLAINS, a u donjem WAHPETON NATION.

Pleme ima i svoj plemenski pečat koji je zeleni prsten čija je ispuna crnim kosim križem podijeljeno na četiri dijela bijelo-žuto-plavo-crveno. Crveno je grboslovno desno, a njegov nastavak izvan prstena čini glava bizona.

Žuto je grboslovno lijevo i njegov nastavak van prstena čini glava orla. Koso, u smjeru grboslovno desno-lijevo položena je obredna lula na kojoj su dva obredna crno-bijela pera.


08.08.2019. u 08:41 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 07.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Thunderchild First Nation

Thunderchild First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 115 Thunderchild, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 349.

Zastava ovog plemena zelene je boje sa stiliziranim prikazom božanske gromovite ptice Thunderbird. Oznaka je zlatne boje i prostire se kroz cijelo polje zastave.


07.08.2019. u 07:29 • 1 KomentaraPrint#^

utorak, 06.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Sweetgrass First Nation

Sweetgrass First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 113 Sweet Grass, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 348.

Zastava ovog plemena bijele je boje s crnim orlom koji je u letu i smješten je na grboslovno desnu stranu zastave. Grboslovno lijevo od orla, u donjem dijelu preko cijelog polja zastave piše velikim crnim tiskanim slovima SWEETGRASS FIRST NATION.

Pleme ima svoj plemenski pečat koji je sastavljen od kružno isprepletene zelene trave, a u ispuni su tri crno-bijela obredna pera.


06.08.2019. u 08:17 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 04.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Sturgeon Lake First Nation

Sturgeon Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 101 Sturgeon Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 360.

Zastava ovog plemena je bijele boje s plemenskim pečatom u sredini polja zastave i sa smeđom obrednom lulom s koje vise četiri obredna pera. Obredna lula proteže se kroz cijelo polje zastave, a ispuna plemenskog pečata je tipični krajobraz sa stiliziranim suncem i naseljem od šatora.

U središtu ispune je bijeli vojnik i ratnik koji se međusobno rukuju. Iznad pečata u gornjem dijelu polukružno plavim tiskanim velikim slovima piše STURGEON LAKE FIRST NATION.


04.08.2019. u 08:15 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 03.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Shoal Lake Cree Nation

Shoal Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervat 28A Shoal Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 357.

Zastava ovog plemena je bijele boje s okruglim crvenim plemenskim pečatom u središtu polja zastave. Unutar prstena, točno po sredini, valoviti je baner koji je stiliziran u vintaž (starinskom) stilu, a u njemu piše crnim slovima 'Shoal Lake Cree Nation'.

Iznad banera je crna obredna lula iz koje se dimi, a sa svake strane prstena visi po jedno crveno obredno pero.


03.08.2019. u 11:51 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 02.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Saulteaux First Nation

Saulteaux First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Anishinaabe (Saulteaux). Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 159 Saulteaux, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 347.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je sastavljen od međusobno povezanih stiliziranih elemenata bijelog šatora na kojem je crni bizon, plavih planina na kojima je žuti orao i žutog sunca koje prelazi u perjanicu poglavice.

Iznad perjanice koja se opet sastoji od plavih manjih i bijelih većih pera polukružno je velikim tiskanim crvenim slovima napisano SAULTEAUX FIRST NATION.


02.08.2019. u 08:56 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 01.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Red Pheasant First Nation

Red Pheasant First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 108 Red Pheasant, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 346.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji sastavljen od ukrštenih obredno pero vertikalno, obredna lula koso grboslovno desno i povez za kosu koso grboslovno lijevo.

Preko toga je okrugli prsten koji je podijeljen na četiri dijela bijelo-žuto-zeleno-crveno, a u ispuni je siva planina iznad koje leti crni orao.


01.08.2019. u 08:09 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2019 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!