05

srijeda

lipanj

2019

Skupljanje pčelinjeg otrova

Poznato je da se pčelinji otrov koristio u svrhu liječenja još i prije nove ere. Antički liječnik Hipokrat ga je koristio u liječenju rana i ublažavanju bolova te poslije nove ere rimski liječnik i filozof Galen.
Apitoksin se zadnjih par desetljeća od strane znanstvenika pomno istražuje u svrhu liječenja čitavog niza različitih vrsta bolesti.

Na temelju ekstrahiranih sastojaka iz apitoksina, danas se koristi za liječenje ili ublažavanje simptoma bolesti poput: bronhijalne astme, išijasa, neuritisa, artritisa, multiple skleroze, upale krvih žila, cerebralne paralize, parkinsove bolesti, visokog tlaka, slabe cirkulacije, demencije, mišićne distrofije i depresije.

Osim toga, znanstvenici su zamijetili da ljudi koji se bave pčelarstvom dulje žive te da oboljevaju u znatno manjim postotcima od tumora u odnosu na ljude koji nisu u kontaktu s pčelama – to se najviše pripisuje pčelinjem otrovu.

Pogledajte kako se skuplja pčelinji otrov:





Izvor: YouTube; Abeeco Bee Venom Mask


Zanimljivosti o pčelinjem otrovu:


- Pčela proizvede između 0.15 - 0.30 mg otrova.

- Prilikom uboda pčela ispusti 0.1 mg otrova.

- Letalna doza (LD50) za odraslog čovjeka iznosi 2.8 mg na kg tjelesne težine ili oko 600 uboda, dok kod djece težine oko 10 kg iznosi oko 90 uboda.

- Za proizvodnju jednog grama apitoksina potrebno je oko 10 000 pčela.

- Cijena 1 grama pčelinjeg otrova na svjetskom tržištu kreće se između 50 i 80 dolara, što je izuzetno velika cijena i svakako se isplati raditi s apitoksinom.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.