31

petak

siječanj

2014

Znanstveni kutak: robot pčele




Izvor: You Tube; BerlinBiorobotics

15

srijeda

siječanj

2014

Dokumentarac: Pčelinja tužaljka

Dokumentarni film "Honeybee Blues" govori o svjetskoj populaciji pčela koja postupno nestaje, odnosno nastojanjima australskog znanstvenika dr. Denisa Andersona da je spasi od istrebljenja.

Ova znanstveno-kriminalistička priča odvija se u nedirnutim šumama i voćnjacima Australije, industrijskim farmama u Sjedinjenim Državama i brdovitim krajevima Papue Nove Gvineje, a "Honeybee Blues" je i vrlo poučna priča iz 21. stoljeća.

Medonosna pčela ili Apis mellifera koristi se za komercijalnu proizvodnju meda i industrijsko oprašivanje, što je grana koja na globalnoj razini vrijedi gotovo stotinu milijardi dolara. Bez medarica bismo izgubili trećinu svjetskih izvora hrane.

No pčele su na udaru sa svih strana. Industrijalizacija poljoprivrede i uništavanje staništa uzeli su svoj danak, ali najveća je prijetnja smrtonosni parazit kojega je Anderson otkrio i nazvao Varroa destructor. Taj je nametnik desetkovao pčelinju populaciju svugdje osim u Australiji koja je danas jedina zemlja u kojoj medonosna pčela još živi u divljini. U Papui Novoj Gvineji Anderson je otkrio još jednog opasnog nametnika kojeg je nazvao Varroa jacobsoni, a jednako predstavlja prijetnju za svjetsku populaciju pčela.

Denis Anderson vjeruje da se ključ iskorjenjivanja tih nametnika nalazi u pčelinjim genima. Pokušava isključiti pčelinji gen koji omogućuje uzročnicima varoze da se razmnožavaju. Ako uspije u toj nakani, od istrebljenja bi mogao spasiti posljednje divlje rojeve medarica u svijetu.



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.