13

petak

rujan

2013

Prirodni neprijatelj pčela: stršljen

Stršljen je kukac kojeg kao i pčelu ubrajamo u red opnokrilaca. Po sistematskoj klasifikaciji, stršljene svrstavamo u koljeno člankonožaca (Arthropoda), razred kukaca (Insecta), red opnokrilaca (Hymenoptera), porodicu osa (Vespidae) i red Vespa. Postoji preko 25 vrsta, a najpoznatiji su europski ili obični stršljen (Vespa crabro) i azijski stršljen (Vespa mandarinia). Stršljen je najveći pripadnik porodice osa. U nekih vrsta jedinke mogu doseći veličinu i do 5.5 cm (azijski stršljen).






Izvor: You Tube; worldof waspss kanal

03

utorak

rujan

2013

Urbano pčelarstvo

Uzgoj pčela, bilo da se radilo o hobiju ili profesionalnoj djelatnosti najčešće se povezuje sa selom, tj. seoskim vrtovima i prostranim imanjima. No uzgoj pčela postaje sve popularnije u gradovima i predgrađima. Postoji nekoliko razloga sve većoj popularnosti urbanog pčelarenja. Jedan od razloga je i to što košnica ne zauzima mnogo prostora. Jedna košnica može stati na standardnu keramičku ploču, stoga nije potreban veliki vrt za njeno smještanje.

Košnice se mogu držati i u najmanjim vrtovima iza kuće, na krovnim vrtovima te čak na balkonu. Znatno važnije od velikog prostora na koji se smješta košnica odgovarajuće je pohranjivanje svih dijelova opreme potrebne za pčelarenje. To može biti maleno vanjsko spremište, veliki ormar ili prostor u podrumu.

Pogledajte u tri kratka filma kako se pčele mogu uzgajati na krovu jedne zgrade u New York - u, iza kuće u vrtu u gradu Bellingham i u "betonskoj džungli" Oakland-a.





Izvor: Vimeo; SkeeterNYC




Izvor: Vimeo; Lauren Stelling




Izvor: Vimeo; Oakland North

Pčele vrlo dobro uspijevaju u gradu, a razlog tome je što u gradovima postoji velika, a ponekad i veća bioraznolikost nego u nekim seoskim područjima. To znači da, zbog sve veće industrijalizacije poljoprivredne djelatnosti, primjerice na 0,2 hektara gradskog parka žive biljke i sitne životinje koje su raznovrsnije nego na 10 hektara obrađenog tla s monokulturom (10 hektara pod pšenicom ili kukuruzom).
Parkovi, vrtovi i željeznički nasipi izvrsna su izvorišta nektara za pčele, a to su i stabla lipe i divljeg kestena koja često rastu uz rubove gradskih ulica.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.