Apartmani Istra https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

četvrtak, 28.08.2014.

Rast aktive HNB-a

U strukturi međunarodnih pričuva promjene su najizraženije kod depozita u stranim bankama, a njihovo kretanje uvelike je određeno zaduživanjem Republike Hrvatske te posljedičnim promjenama na deviznim depozitima države. Osim toga sredstva primljena iz EU fondova također se deponiraju kod središnje banke. Trošenje deviznog depozita prenesenog iz 2013. utjecalo je na pad međunarodnih pričuva tijekom prva četiri mjeseca ali je u svibnju zabilježen zamjetan rast nakon plasmana euroobveznice na europskom tržištu kapitala. Konačni podaci za lipanj mogli bi potvrditi da je smanjenje aktive u tom mjesecu uzrokovano padom odnosno trošenjem deviznih depozita države.
Budući da su oko tri četvrtine međunarodnih pričuva denominirane u eurima, slabljenje kune u odnosu na euro od gotovo 2% godišnje, pridonijelo je godišnjem rastu inozemne aktive. Naime, ove su godine tijekom ljeta izostali uobičajeni aprecijacijski pritisci na kunu pa je tečaj EUR/HRK rastao. Promjene na mjesečnoj razini također su bile podržane tečajnim kretanjima odnosno slabljenjem kune u odnosu na euro (0,2586 posto). Kod preostalih kategorija ukupne aktive već uobičajeno nisu zabilježene značajnije promjene.
U pasivi bilance HNB-a primarni novac čini najveći udio (68%) te je krajem srpnja iznosio 64,4 milijardi kuna. Rast na mjesečnoj razini od 570 milijuna vjerojatno je posljedica rasta gotovog novca izvan banaka. Naime, gotovina već uobičajeno bilježi porast u srpnju u odnosu na prethodne mjesece, dok se u idućim mjesecima u pravilu bilježi smanjenje gotovog novca izvan banaka. Takvo kretanje povezano je sa sezonskim potrebama turističkog sektora i povećanom potražnjom za kunama stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

28.08.2014. u 14:51 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 19.08.2014.

HRT osniva centar u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je da osniva centar u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koji bi do kraja godine trebao preuzeti sve HRT-ove radijske, televizijske i internetske programske funkcije na području Bjelovara, Čakovca i Varaždina…immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

19.08.2014. u 15:46 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 14.08.2014.

HNB: Tržište nekretnina vratilo se u 2004.

Aktualne cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj vratile su se na razine s kraja 2004., no ni uz takav osjetan pad cijena nema naznaka promjena na zamrlom tržištu nekretnina, čije oživljavanje prvenstveno ovisi o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te s tim povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava.
Višegodišnja tendencija smanjivanja cijena stambenih nekretnina nastavila se krajem prošle te početkom ove godine, na godišnjoj razini cijene su prosječno pale za još 12 posto.
Tako je krajem 2013. kumulativni pad postignutih cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj s njihovih najviših razina, dosegnutih 2008., iznosio oko 30 posto, podaci su iz najnovije publikacije Hrvatske narodne banke "Financijska stabilnost".
Pritom se napominje kako tražene cijene stambenih nekretnina mjerene tržišnim indeksima upućuju da je kumulativni pad u tom razdoblju bio nešto manji (oko 20 posto), no s obzirom na usklađivanja traženih i ponuđenih cijena, koja su uobičajena u pregovaračkom procesu pri kupoprodajama, navedena je cjenovna korekcija realna.
Ta je korekcija, navode analitičari središnje banke, u cijelosti poništila snažan rast cijena zabilježen u pretkriznom razdoblju vrativši ih na razine s kraja 2004. Budući da će očekivanje daljnjeg pada, uz niske razine potrošačkog optimizma, nastavljati vršiti pritisak na korekciju cijena, ocjenjuje se kako je nastavak takvih kretanja na tržištu nekretnina izgledan i u ostatku godine stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

14.08.2014. u 15:33 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 12.08.2014.

Nastavak kontrakcije ukupnih kredita banaka

Posljednji podaci HNB-a o kreditnoj aktivnosti banaka ukazuju na daljnji pad ukupnih kreditnih plasmana koji su na kraju lipnja iznosili 280,1 milijardi kuna, što je za 2,8 milijarde kuna manje u odnosu na mjesec dana ranije (-1%), dok je međugodišnji pad još signifikantniji (-2,3%). U odnosu na kraj 2013. godine ukupni krediti poslovnih banaka smanjeni su za gotovo 6,6 mlrd (2,3%). Obzirom da je gotovo dvije trećine kredita vezano i/ili odobreno u stranoj valuti, slabljenje kune u odnosu na euro (na godišnjoj razini 1,6%, a u odnosu na kraj 2013. za 0,9%) statistički je ublažilo pad kredita izraženih u kunama.
Analiza podataka od kraja prošle godine ukazuje na kontinuitet ukupne kreditne kontrakcije (s tek jednim izuzetkom u veljači) i pored toga što je na snazi ekspanzivna mjera monetarne politike prema kojoj HNB potiče rast plasmana poduzećima preko otkupa obveznih blagajničkih zapisa od banaka. Udio kredita danih sektoru poduzeća ukupnog iznosa 106,5 mlrd kuna iznosio je 38% u ukupnim kreditnim plasmanima banaka nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik

12.08.2014. u 14:49 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 08.08.2014.

Pokrivenost robnog uvoza izvozom u svibnju 59,6 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a o robnoj razmjeni RH s inozemstvom za svibanj (prema novoj metodologiji izračuna koja uključuje i vrijednosti trgovine ispod praga uključivanja (1,2 milijuna kuna), a koje su procijenjene na osnovi podataka o isporukama i stjecanjima dobara u zemlje članice/iz zemalja članica EU-a dobivenih od Porezne uprave Republike Hrvatske) zabilježen je rast izvoza za 4,2% u odnosu na prošlogodišnji lipanj te rast uvoza za 1,2%. Snažnijim rastom izvoza od uvoza roba deficit robne razmjene je na godišnjoj razini smanjen za 2,8% na 585,1 milijuna eura. Vrijednost robnog izvoza u svibnju je iznosila 862,7 mil. eura dok je uvoz roba iznosio 1,4 mlrd. eura pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosio 59,6%.
Kod usporedbe robnog uvoza/izvoza u prvih pet mjeseci ove godine s istim razdobljem lani treba uzeti u obzir da kvaliteta podataka prije pristupanja RH Europskoj uniji nije na istoj razini kao podaci nakon 1. srpnja 2013. (zbog prilagodbe gospodarstvenika novim informatičkim sustavima u carinskom, poreznom i statističkom području). U razdoblju od siječnja do svibnja deficit robne razmjene iznosio je 2,9 mlrd. eura što je za 12,6 mlrd. eura ili 0,4% manje u odnosu na isto razdoblje 2013. Pri tome je vrijednost plasiranih roba u inozemstvo u promatranom razdoblju iznosila 4,1 mlrd. eura (+12,1%), a uvezenih gotovo 7 mlrd. eura (+6,5%).
Promatrano prema NKD-u gotovo sve kategorije u prvih pet mjeseci bilježe rast robnog izvoza pa je tako poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo zabilježila rast izvoza od 35,3%, rudarstvo i vađenje 31%, prerađivačka industrija 8,8%, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 114,7% dok je djelatnost opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te sanacije okoliša zabilježila pad izvoza od -7,6% u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome unutar prerađivačke industrije veći izvoz od uvoza roba bilježe djelatnosti prerade drva i proizvodnja drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala, proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te proizvodnja namještaja. S druge strane, pad uvoza bilježi rudarstvo i vađenje (-38,4%) dok ostale kategorije bilježe rast uvoza na godišnjoj razini iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

08.08.2014. u 15:34 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 07.08.2014.

Udruga: Goli otok je mjesto stradanja i ne smije se komercijalizirati

"Jesmo li spremni vlastitu prošlost i žrtve staviti na javnu rasprodaju?" pita udruga i ističe da je odluka Državnog ureda donesena bez javne rasprave, konzultacija i uključivanja svih zainteresiranih subjekata.
Podsjeća da je kažnjenički logor na Golom otoku primjer grubog kršenja ljudskih prava i da je od 1949. do 1956. godine na njemu bilo više od 13.000 zatočenika interniranih bez prava na obranu i suđenje, od kojih 400 nije preživjelo strahote.
"Teškim fizičkom radom, u najtežim uvjetima oni su, između ostaloga, izgradili zgrade i ceste koje danas u pomalo ciničnom birokratskom rječniku postaju predmetom 'za iskazivanje interesa'", piše udruga u otvorenom pismu.
Pojedine čestice i zgrade na Golom otoku, s obzirom na njihovu povijesnu vrijednost imaju sva temeljna obilježja kulturnog dobra graditeljskog nasljeđa, kao i veliki znanstveni i edukativni potencijal i značenje za buduće generacije, poručuje udruga.
Poručuju da je jedini ispravan put da Vlada RH predloži zakon o proglašenju djela Golog otoka spomen područjem i da se tamo razvija osobiti vid turizma, koji bi se temeljio na razvoju demokracije, učenju o ljudskim pravima i razvijanju kulture sjećanja i pijeteta prema žrtvi te da se tamo otvori prostor umjetnicima i znanstvenicima i tako ponudi perspektiva za daljnji razvoj.
Udruga predlaže da se razmotriti i mogućnost da se spomen područje realizira kao regionalnio projekt, budući da je Goli otok je bio "logor kroz koji su prošli pripadnici doslovno svih naroda i narodnosti ondašnje Jugoslavije". Uvjereni su da bi se tako postiglo izdašnije sufinanciranje EU kroz Program ''Europa za građane'', u okviru aktivnosti ''Kultura sjećanja''.
Htjeli bismo vjerovati i nadamo se da će Vlada RH u najkraćem mogućem roku imenovati sugovornika za dijalog, navodi se među ostalim u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Goli otok „Ante Zemljar" Darko Bavoljak stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

07.08.2014. u 15:43 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 06.08.2014.

HNB: Nema naznaka oporavka na tržištu nekretnina

Odražava se to i na kretanje stambenih kredita kod banaka, koji su, po zadnjim podacima HNB-a, krajem svibnja iznosili 60,5 milijardi kuna, što je udio od 47,6 posto u ukupnim kreditima stanovništvu.
Taj iznos stambenih kredita je za 974 milijuna kuna manji nego u prošlogodišnjem svibnju, a za 2,8 milijardi kuna manji nego krajem svibnja 2012.
Pritom je 92,5 posto iznosa stambenih kredita s valutnom klauzulom - vezani uz eure 35,2 milijarde kuna, a uz švicarski franak 20,7 milijardi kuna. Samo 4,5 milijarde kuna je kunskih stambenih kredita bez valutne klauzule.
Uzlet stambenog kreditiranja u Hrvatskoj počinje negdje od 2005. godine, dok je najviši nominalni iznos stambenih kredita, ne računajući utjecaje tečaja, bio krajem 2011. kada je iznosio 63 milijarde kuna.
Krajem 2004. građani su kod banaka imali 21,7 milijardi kuna stambenih kredita, godinu kasnije 28,1 milijardu, da bi se taj iznos krajem 2006. povećao na 38,2 milijarde, a koncem 2007. na 47,4 milijarde kuna.
Znatan porast zabilježen je i tijekom 2008. godine, na 55,1 milijardu kuna krajem te godine, a ta je razina tek malo povećana do kraja 2009. da bi krajem 2010. dosegla iznos od 60,9 milijarde kuna, na kojem je otprilike i danas stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

06.08.2014. u 15:02 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 01.08.2014.

Solidni pokazatelji u turističkoj predsezoni

Domaći gosti tijekom lipnja smanjili su svoje dolaske za 4,3%, a noćenja za 1,4%, dok su kod oba pokazatelja strani gosti zabilježili porast, 11,5% kod dolazaka te 13,8% kod noćenja. U strukturi noćenja stranih gostiju i dalje prevladavaju naša tradicionalna emitivna tržišta, Njemačka s 28,5%, Austrija 10,6% te Slovenija 9,3%.
Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju nastavak pozitivnih trendova kod fizičkih pokazatelja u turizmu, pa u tom smislu možemo govoriti o relativno uspješnoj predsezoni. Naime, ukupan broj noćenja u prvoj polovici 2014. približio se 15 milijuna što je 4,7% više u usporedbi s istim razdobljem 2013 .te 7,2% više u usporedbi s pretkriznom 2008. Dolasci turista u istom razdoblju viši su za 7,1% na godišnjoj te 4,4% u odnosu na 2008. i iznose za prvih šest mjeseci 4 milijuna. Strukturno gledano primjetno je da su domaći turisti nakon smanjenja dolazaka i noćenja tijekom 2012. i 2013. u prvoj polovici 2014. zabilježili porast i dolazaka i noćenja (za 3,2 odnosno 3,6%). Istovremeno dolasci stranih turista porasli su 7,9%, a noćenja 4,8% dosegnuvši 3,4 odnosno 13,2 milijuna.
Međutim, podaci o prihodima turizma, koje evidentira platna bilanca Republike Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta mogli bi tek ove godine dosegnuti nominalnu razinu iz 2008. Navedeni podaci sugeriraju da se prosječni turist ne odriče dokolice ali se ipak prilagođava krizi smanjenjem potrošnje.
Na razini cijele godine očekujemo rast turističkih noćenja od 3%, dok bi prihodi od turizma s približno istom stopom rasta na godišnjoj razini mogli konačno dosegnuti razinu iz 2008. u iznosu 7,45 mlrd eura nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

01.08.2014. u 15:01 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2014 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2020 (7)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (19)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (26)
Rujan 2018 (13)
Kolovoz 2018 (10)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (15)
Svibanj 2018 (12)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (9)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (8)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (9)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (8)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (9)
Rujan 2016 (10)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (10)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Prodaja i kupovina apartmana u Istri

Ponuda dana

Linkovi

Iznajmljivanje stanova blog
Nekretnine istra

Oglasi
Nekretnine Oglas
Nekretnine 123
Apartmani Hrvatska

Kuće
Stanovi
Novogradnja
Iznajmljivanje stanova
Stanovi Zagreb
Nekretnine Zagreb
Nekretnine Rijeka
Nekretnine Zadar
Nekretnine Split
Nekretnine Osijek
Kamene kuće
Stanovi
Nekretnine

Vijesti
Nekretnine vijesti 123

Lista Agencija
Lista Agencija

Blog servis
Blog.hr


Real estate blogs
Real estate blogs

Karta Istre