ANKSIOZNOST - PANIKA - DEPRESIJA



NEKOLIKO UPUTA
Na ovom blogu najlakše ćete se snaći pomoću SADRŽAJA na lijevoj strani stranice ili pak PRETRAŽIVAČA BLOGA na vrhu stranice, budući da postovi nisu pisani nekim određenim redoslijedom već prema trenutnoj inspiraciji i biometeorološkim prilikama. ;)

Dobrodošli!

PRETRAŽIVANJE BLOGA

INFORMACIJE KOJE NISTE PRONAŠLI OVDJE - POTRAŽITE NA FORUMU!
Na Forumu ćete pronaći mnoštvo članaka na temu mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti klikom na OVAJ LINK. S obzirom na veliki broj upita na
ovom blogu, vjerujem da ćete se odazvati ovom pozivu na suradnju u velikom broju i pokušati jedni drugima pomoći jer ovo je u prvom redu FORUM
ZA EDUKACIJU I SAMOPOMOĆ čija je osnovna svrha INFORMIRANJE i SPOZNAJA o raznim poteškoćama i liječenju, RAZMJENA ISKUSTAVA i
SKIDANJE STIGME s tzv. "F" dijagnoze.

srijeda, 29.04.2009.

Stigmatizacija psihičkih bolesnika


Norman Sartorius: Svi smo mi potencijalni ubojice!

U ovotjednoj emisiji ''Nedjeljom u dva'' Aleksandar Stanković ugostio je svjetski poznatog psihijatra Normana Sartoriusa. Zadatak emisije bio je pronaći odgovore na pitanje zašto se bojimo ljudi koji su drugačiji od nas, zbog čega su psihički bolesne osobe stigmatizirane u društvu, te može li danas za sebe itko reći da je normalan.
Norman Sartorius

- Zdravlje se može definirati kao odsutnost bolesti. Zdrav je netko tko može kompetentno vršiti ono što se od njega očekuje u društvu, onaj tko se može normalno družiti s ljudima oko sebe, koji funkcionira bez obzira na to što se u njemu događa i kakve probleme ima. Zdrav čovjek je onaj koji je našao ravnotežu unutar sebe i s onima koji ga okružuju – objasnio je psihijatar.

Ono što je normalno ovisi i o vremenu u kojem živimo. To se najbolje vidi na primjeru neslaganja roditelja i djece. Nešto što je roditeljima normalno, djeci ne mora biti, i obrnuto.

- Važno je da čovjek zna tko je, čime se bavi te tko su mu prijatelji. Važno je da se ne precjenjujemo ni ne podcjenjujemo – tvrdi psihijatar pojašnjavajući kako je prvi simptom duševne bolesti kada osoba ne zna kako se ponašati i obavljati svakidašnje aktivnosti.

Stigmatizacija duševnih bolesnika

- Svi su krivi što je duševna bolest stigmatizirana. Do neke su mjere to mediji koji tragaju za neobičnostima i objavljuju ih. U europskim zemljama struka se dogovorila s novinarima o tome na koji način pisati o duševnim bolesnicima. To je jako dobro – ispričao je psihijatar.

Norman Sartorius tvrdi, osvrćući se na nedavni događaj u Splitu, kako nisu samo duševni bolesnici potencijalni ubojice ili počinitelji kriminalnih djela.

- Svi smo mi potencijalni ubojice. Jednaka je vjerojatnost da ćemo mi 'zdravi' počiniti kriminalno djelo, kao i osoba koja ima duševnu bolest. Kod shizofreničara broj kriminalnih djela jednak je kao i kod općeg pučanstva, a kod depresivnih taj je stupanj manji. Sveukupno gledano, duševni bolesnici imaju manju vjerojatnost činjena kriminalnih djela. Češće su žrtve agresivnog ponašanja nego akteri – tvrdi Sartorius.

Psihijatar je u emisiji naglasio i kako su sami liječnici često odgovorni za stigmatiziranje duševnih bolesnika te da najčešće griješimo kada psihički bolesnu osobu doživljavamo isključivo kroz njenu bolest.

- Svaka je osoba puno više od bolesti od koje boluje. Ona nije postala bolest, niti je bolest postala ta osoba – rekao je psihijatar Norman.

Kako razlikovati depresiju od tuge?
- Osobe koje boluju od depresije jako dobro razlikuju osjećaj tuge od svoje bolesti. Depresija traje puno dulje no što, primjerice, traje proces žalovanja za izgubljenom bliskom osobom. Intenzitet depresije tijekom čitavog je dana teži i jači od osjećaja tuge. Ipak, glavni je simptom gubitak sposobnosti da vas bilo što zanima ili veseli. Kod depresivnih osoba uživanje u životu nema nikakvo značenje - prof.dr.sc. Norman Sartorius


O odnosu liječnik – pacijent

Odnos liječnik-pacijent vrlo je važan za svakog čovjeka, a posebno za onog koji boluje od psihičke bolesti. Moderni oblici komunikacije putem telefona i interneta pridonijeli su tome da sve manje znamo kako kvalitetno komunicirati s ljudima iz svoje okoline, naglašeno je u emisiji.

- U prosjeku, pacijent sa svojim liječnikom opće prakse provede samo dvije do tri minute. Često liječnik ni ne gleda ni ne sluša pacijenta. Upravo je stoga u velikom porastu popularnost alternativnih medicinskih službi. A oni prvo što rade, jest to da slušaju – u klasičnoj medicini toga je jako malo.

Pokus u četiri zemlje pokazao je da upravo to pacijentima nedostaje – pažnja liječnika koji koncentrirano sluša. Upravo to nedostaje i u programima edukacije liječnika – smatra Sartorius.

Povratak u normalu

U emisiji ''Nedjeljom u dva'' naglašeno je i kako je velik problem u životu osoba s psihičkim bolestima povratak u normalni život nakon liječenja.
- Oni su osuđeni. Često ostaju bez posla i ne mogu pronaći drugi, gube mjesto stanovanja, a nerijetko i životnog partnera. Kad ste tako ocijenjeni, gubite samopouzdanje i a priori sebe smatrate manje vrijednima u odnosu na ostale – smatra Sartorius. Psihički bolesne osobe koje primaju terapiju, kaže Sartorius, mogu sasvim normalno izvršavati svoje poslovne i društvene obveze.

- Uspjeh liječenja, ako je kvalitetan, puno je veći kod duševnih bolesti, nego kod liječenja kardiovaskularnih bolesti. Više od polovice shizofreničara nakon 20-30 godina živi normalno, a kod depresije, taj je period puno kraći – tvrdi psihijatar. Za kraj je poručio kako je potrebno dopustiti osobama koje u svojoj 'zdravstvenoj povijesti' nose stigmu duševnih bolesnika da budu društveno prihvaćene i korisne.


Moj najveći uspjeh, ono najvrednije što sam napravio u životu jest to što sam uspio nebrojeno puta združiti i upoznati najrazličitije ljude i pomoći im da uvide vrijednost jedan drugoga.
(prof.dr.sc. Norman Sartorius)


Izvor: www.javno.com

O čemu dalje želite čitati?

...

- 23:24 - Komentiraj/Vidi komentare (5) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

utorak, 28.04.2009.

Kako je sve krenulo nizbrdo: panika - anksioznost - depresija


Hajde da u par riječi pokušam opisati kako je kod mene sve krenulo nizbrdo, od prvog paničnog napada, preko razvoja izbjegavajućih ponašanja, pa sve do puta natrag, koji još nije gotov.

Prvi panični napad (koliko se sjećam) doživjela sam davne 1997. godine, u tramvaju idući na posao. To je bio period gdje sam, na prvom poslu, bila svakodnevno maltretirana, a u prethodnoj godini sam se uspjela udati, roditi i rastati. Dakle, stresno, u svakom pogledu.

1.
Tako sam počela najprije izbjegavati raskrižje na kojem se to dogodilo.
2.
Slijedeće što sam počela izbjegavati bili su tramvaji (iz razumljivog gore navedenog razloga.
3.
Zatim sam s križanja i tramvaja strah nesvjesno proširila i na autobuse i ostala sredstva javnog prijevoza.
Posljedično tome (a nisam još imala vozačku), spiskala sam gomilu para na taxi.
4.
Slijedeće čega sam se počela bojati postalo je samostalno kretanje po gradu, a potom i ostanak u uredu.
Počela sam se kljukati sredstvima za smirenje koja sam od liječnika opće prakse dobivala bez pitanja.
5.
Na kraju se moj strah proširio do te mjere da se više nisam usudila niti izlaziti iz stana, osim pod ogromnom dozom sredstava za smirenje. Bauljala sam po hodniku u firmi, polusvjesna događanja oko sebe.
Uslijed nekih reorganizacijskih razloga, sredinom 1999. godine (uf, pa puno sam i izdržala, i to bez bolovanja!) kao jedan od zadnjepridošlih radnika dobivam i otkaz.

Nije li logična posljedica svega toga bila depresija? Naravno.
Strah je postao opći, tablete se gomilale, a ja doma, bez prebite pare.

I 'ajde nekako se odlučim posjetiti psihijatra, tamo negdje nedugo prije otkaza. Da mi Amyzol i uspijem se riješiti tabletomanije, koja mi je tada dijagnosticirana (uz depresiju i panični poremećaj).
Nakon kratkog perioda uzimanja Amyzola, prešli smo na Prozac + Xanax po potrebi i tada sam malo živnula i pokrenula se, 2000.g. se ponovno zaposlila i napravila najveću grešku koju sam mogla - prestala sam odlaziti na psihoterapije. Lijekove sam i dalje uzimala, u istoj dozi, sve negdje do 2006. godine, kada sam kod bake ponovno doživjela panični napad unatoč lijekovima.

E, tada sam donijela čvrstu odluku o ozbiljnom liječenju. Čak sam tri mjeseca svakodnevno odlazila na grupne terapije u dnevnu bolnicu i - to je bilo nešto najbolje što sam napravila! Bilo je fenomenalno: shvatila sam da postoje i drugi problemi, osim mojih, postala sam svjesna nekih svojih pogrešaka (poput izbjegavajućeg ponašanja i sl.) i tu sam "krenula". Psihologica mi je tada rekla da će mi možda biti potrebno i 5 godina psihoterapije, no izbor je na meni: ili cijeli život proživjeti jadno, ili 5 godina posjećivati psihijatra i ostatak života provesti kvalitetno i s užitkom. Tada mi je to zvučalo stravnično, no danas... pa prošlo je skoro 3 godine i još sam živa, dakle - nije me ubilo već ojačalo.
Naravno, morala sam promijeniti nekolicinu antidepesiva dok nismo otkrili "onaj pravi" (iako niti taj nije pravi, jer pravoga nema, ukoliko nema psihoterapije i trajne promjene u ponašanju, načinu razmišljanja i stavovima).

Bila sam presretna kad sam u jesen 2005. bez ikakvih teškoća provela sama dva dana u Beču i potom se vlakom vratila kući - sama u kupeu, 8 sati trnduckanja. Zvuči užasno, ali ja sam sa svakim kilometrom bila bliže kući ali isto tako i dalje od bolesti. Poslije toga uslijedila je i vožnjica busom od željezničke postaje do kuće, u kojoj sam uživala kao nikad - sretna i ponosna na sebe što sam izdržala cijeli taj put. Cvjetala sam od sreće!

I dan danas dogodi mi se da posrnem, osjetim nekakav glupi i neopravdani strah, ali danas sam svjesna toga i borim se s njime nekim novim snagama, nekim ljepši mislima, naprosto se razljutim na njega (strah) i otjeram ga od sebe. Ponekad ga i tiho opsujem. U većini slučajeva pali!
Ono što želim iz sveg srca, ponajprije da nitko nikada ne upadne toliko duboko koliko sam bila ja upala, a zatim da i svi vi koji ste tek na početku puta ili ste ga već dijelom prevalili, imate vjeru u sebe i vjeru u ljude koji vam žele pomoći. Ne mora to nužno biti vaša obitelj - upravo je obitelj ta koja, u silnoj želji da pomogne, nanese najviše štete. To može biti vaš prijatelj(-ica), liječnik, stručna literatura, dnevnik, blog... pa čak i ovaj forum.

Eto, osjetila sam se malo lijenom u posljednje vrijeme pa sam ovim postom željela to nadoknaditi. Nadam se da sam uspjela.

Pusa svima i drž'te se! Jer vi to možete!

Ovaj post objavljen je također i na forumu Psihijatrija, gdje možete pronaći još mnoštvo sličnih iskustava, ali i korisnih savjeta.
http://psihijatrija.forumhr.com/sos-poziv-u-pomo-f5/sos-admin-reni-kronina-anksioznost-t411.htm#1947

Renči
Renci

O čemu dalje želite čitati?

...

- 22:43 - Komentiraj/Vidi komentare (2) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

subota, 25.04.2009.

Kako upravljati svojim raspoloženjem


Iz čista mira vas obuzme osjećaj praznine, tuge, neraspoloženja. Niste raspoloženi za rad, sporiji ste nego obično, možda i previše zabrinuti. Čini vam se da vaše neraspoloženje raste i što duže ste u tom negativnom raspoloženju čini vam se da život zapravo nema puno smisla... Dođe vam to ponekad. Opravdanje možda nalazite u lošim vremenskim uvjetima, ponekom problemu kojeg nikako ne uspjevate riješiti, kritici suradnika, šefu, članu obitelji. Rijetko o tome i želite goovoriti u strahu da ne zazvučite kao čudak. Niste krivi što se ponekad ne osjećate dobro. Iako su promjene raspoloženja sasvim normalna i uobičajena stvar postoji i druga strana medalje. Zapravo svoje raspoloženje određujete sami. Vrijeme je da i za to preuzmete odogovornost.

Vjerujte da se svi ponekad osjećamo loše bez ikakvog razloga. Ukoliko imate dijagnozu depresije ili neku drugu vrstu poremećaja raspoloženja, ponašanja ili osobnosti, ili su promjene prečeste i predugo traju, dobro je potražiti savjet ili pomoć psihoterapeuta. No ukoliko ne sumnjate u poremećaj i niste zabrinuti za svoje zdravlje, radi se o normalnoj, uobičajenoj i prirodnoj pojavi, odnosno stanju. Promjeni raspoloženja. I stvar je onda samo u tome koliko dugo takvo negativno raspoloženje traje i kako vam se često događa. I još važnije, koliko vam je potrebno da ga uočite i da se vratite u punu formu i dobro raspoloženje. Ukoliko znate prepoznati početak tog stanja, te ukoliko se znate iz tog stanja „brzo“ dignuti, a da vam pri tome nisu potrebna bilo kakva pomoćna sredstva (stimulansi) ili ljudi, već vi i vaša volja – sve je u redu.

Ovo je pristup na kojem se temelji kognitivno bihejvioralna terapija. Po njoj su naše misli, a ne drugi ljudi, situacije ili događaji oko i izvan nas, uzrokom našim osjećanjima i ponašanju. Način razmišljanja smatra uzrokom da se osjećamo i ponašamo na određen način. Ukoliko se osjećamo onako kako ne želimo ili se ponašamo na način koji ne želimo, važno je identificirati razmišljanje koje kod nas bude ta osjećanja i ponašanja, te naučiti kako ih zamjeniti razmišljanjima koja vode željenim reakcijama. To znači da sami možemo promjeniti način na koji mislimo s ciljem da se osjećamo i djelujemo pozitivno po vlastito zdravlje iako se situacija oko nas nije promjenila.

Ukoliko vam je stalo do vaše emocionalne dobrobiti (a time i sveukupnog zdravlja) možete lako naučiti upravljati svojim raspoloženjem. Jednostavno svakodnevno vodite računa o tome kako se osjećate. Razmislite i o tome kojim ste zahtjevima i stresovima izloženi, kako utječu na vas i kako se s njima nosite. Odustanite od stalne i pretjerane zabrinutosti i opterećenosti brigama. Prepoznajte vrijednost u svakodnevnom, pa makar i kratkom mentalnom fitnessu kojim ćete osnažiti svoj duh i tako se osjećati spremnijima za svakodnevne napore kojima ste izloženi. Baš kao što i vježbanjem mišiće činite čvršćima i svom tijelu omogućujete da se osjeća dobro, mentalnim ćete vježbama osnažiti svoju psihu. Povećat će se vaše samopouzdanje i pozitivan stav prema životu uopće.

Jedna od stvari koju možete svakodnevno prakticirati u svrhu mentalne vježbe je podsjećanje na pozitivne trenutke. Sjetite se svakodnevno nekog zadovoljstva, ugode ili neke druge pozitivne emocije koju ste doživjeli. Zastanite trenutak i osjetite ponovno sve pozitivne efekte takvih zadovoljstva. Negativne misli odagnajte bez obzira koliko uporno vas salijeću. Prekinite ih čim se pojave ili im barem ne dopustite da vas preplave. To ćete postići tako da skrenete svoju pozornost na pozitivno.
Pokušajte ne raditi više stvari odjednom, pogotovo kada radite nešto dobro za sebe. Uživajte svim čulima u lijepim trenucima, umjesto da dopustite da vas prekine zvonjava mobitela ili neka obaveza koju ste se “baš sjetitli”. Ne zaboravite da je u zdravom tijelu zdrav duh, pa vodite računa o prehrani i tjelesnim aktivnostima odnosno vježbanju.
Imajte hobi i uživajte u njemu. Neka to bude jedna od vaših redovitih aktivnosti.
Vodite računa o osobnim ciljevima koje ste si postavili bez obzira koliko ambiciozni bili. Vaše zadovoljstvo bit će poptuno ukoliko vodite računa o onome što želite napraviti za sebe ( a ne samo za druge).
Osigurajte si “redovno pražnjenje” koje vam može donijeti pisanje dnevnika ili bloga!
Smijte se svakodnevno i odustanite od potrebe da budete preozbiljni (u svemu). Čujete li dobar vic ispričajte ga prijatelju, pogledajte komediju ili pročitajte nešto duhovito.
Pomažite drugima. Ne kaže se uzalud „Dobro je činiti dobro!“. Kada učinimo nešto za nekoga, i sami se osjećamo dobro. No budite dobri i prema sebi. Nagradite se svakodnevno. To može biti neka sitnica, topla kupka, masaža, posjet kazalištu ili kava sa prijateljima. Što god vas veseli. Što god izaberete neka bude baš za vas.

Kako upravljati svojim raspoloženjem:

  • Gradite i održavajte samopouzdanje, konstruktivan stav prema kritici, ne podliježite samosažaljevanju;
  • Vodite brigu o svom tjelesnom zdravlju i kondiciji, jedite zdravo i odmarajte se dovoljno;
  • Održavajte prijateljstva, tražite potporu i dajte ju drugima te gradite pozitivan pristup životu;
  • Upravljajte svojim financijama i karijerom, svojim vremenom i stresom;
  • Osvijestite to kako se osjećate, utičite na svoje raspoloženje i težite miru u sebi i oko sebe.

Preuzeto s: www.portalalfa.com, 08 Travanj 2009, Autor: Tatjana Divjak

O čemu dalje želite čitati?

...

- 10:49 - Komentiraj/Vidi komentare (5) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

petak, 03.04.2009.

Liječničko povjerenstvo (komisija)


Ako niste zadovoljni ocjenom izabranog doktora o pravu na bolovanje, imate pravo uložiti prigovor liječničkom povjerenstvu HZZO-a

Ako niste zadovoljni ocjenom izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite o pravu na bolovanje možete uložiti prigovor liječničkom povjerenstvu područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u roku od osam dana od dana nastanka okolnosti koja je povod prigovoru.
Prigovor se podnosi putem tiskanice Uputnica liječničkom povjerenstvu koju, na vaš zahtjev, ispunjava vaš izabrani doktor, a možete je preuzeti sa stranica HZZO-a

Uputnica liječničkom povjerenstvu (pdf, otvara novi prozor).

Prigovor koji podnesete odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od dana donošenja ocjene izabranog doktora, odnosno ako to nije moguće zbog neradnog dana, prvog idućeg radnog dana, odgađa izvršenje te ocjene do donošenja nalaza, mišljenja i ocjene naliječničkog povjerenstva.
Izabrani doktor obvezan vas je odmah, nakon izjavljenog prigovora, s potrebnom dokumentacijom uputiti nadležnom povjerenstvu.

Stručno-medicinsko vještačenje povjerenstva

Po izjavljenom prigovoru na ocjenu izabranog doktora, liječničko povjerenstvo područnog ureda HZZO-a obavlja stručno-medicinsko vještačenje i donosi svoj nalaz, mišljenje i ocjenu.

Osim toga, nalaz, mišljenje i ocjenu donosi i kada daje odobrenje za:
-- bolovanje i duljinu trajanja bolovanja nakon proteka roka propisanog Pravilnikom o rokovima najduljeg trajanja bolovanja ovisno o vrsti bolesti
-- bolovanje zbog njege člana obitelji - djeteta do 18 godina
-- bolovanje nakon proteka roka od 12 mjeseci neprekidnog bolovanja
-- privremenu nesposobnost zbog bolesti za obavljanje ugovorenih poslova na osnovi kojih se ostvaruju primici od kojih se utvrđuje drugi dohodak.

Nalaz, mišljenje i ocjena liječničkog povjerenstva

Kada liječničko povjerenstvo područnog ureda HZZO-a utvrdi postojanje medicinskih indikacija za bolovanje, obvezno je u nalazu, mišljenju i ocjeni navesti i duljinu trajanja bolovanja.
Kada povjerenstvo zaključuje bolovanje, najraniji datum s kojim vas ocjenjuje radno sposobnim je prvi idući radni dan računajući od dana kada je donijelo nalaz, mišljenje i ocjenu.
Liječničko povjerenstvo ne smije zaključiti bolovanje s datumom koji prethodi datumu kada je obavljalo stručno-medicinsko vještačenje (zaključivanje bolovanja unatrag), niti s datumom koji prelazi tri dana od dana obavljanja stručno-medicinskog vještačenja.
Na isti način obvezno je postupiti i liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO-a kada o pravu na bolovanje odlučuje po žalbi u drugostupanjskom upravnom postupku.

Rokovi

Liječničko povjerenstvo područnog ureda HZZO-a obvezno je nalaz, mišljenje i ocjenu donijeti odmah, a najkasnije prvog radnog dana od primitka prigovora, odnosno zahtjeva, a liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO-a u povodu žalbe na prvostupanjsko rješenje područnog ureda, najkasnije u roku od pet dana.

Izdavanje prvostupanjskog rješenja

Ako ste nezadovoljni nalazom, mišljenjem i ocjenom liječničkog povjerestva područnog ureda HZZO-a imate pravo zatražiti izdavanje rješenja u prvostupanjskom upravnom postupku u područnom uredu HZZO-a prema mjestu svog prebivališta, odnosno boravka.

Dodatne informacije:

Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja (otvara novi prozor)

Izvor: http://www.mojauprava.hr/portal/dp.nsf//mojaUprava?OpenForm&r=|http://www.mojauprava.hr/portal/dp.nsf/wDok/2F40123AE0B6E37FC12573E6002E828B?OpenDocument&p=Gradjani

O čemu dalje želite čitati?

...

- 10:10 - Komentiraj/Vidi komentare (1) - Isprintaj - Pročitaj više na Forumu NOVO! - #

 
Kontakt: Admin (Renči) - Privatnost - Login
Provided by the compucert IT training and computer training technology group. - Blog search directory - Direktorij - web imenik Promocija web stranica besplatno - Link direktorija - BiH Link - Jahu.net - Mrežni Marketing - Ocijeni stranicu @ croindex.info - Increase Page Rank - Website Promotion at Allthewebsites Directory - Info Galerija - Besplatna Objava Članaka za Autore, Besplatni Članci za Izdavače! - Search Engine Submission - AddMe - Direktorijum.net - BiH Link - Blog Listings - Mikrovalna pećnica: recepti i savjeti - Dmegs Web Directory - Credit Cards Terms - Credit Cards 4 U - Lawyer vs Attorney - Self-Help Free Books - Free web 4 U
Promote Your Blog Paperblog : Les meilleurs actualités issues des blogs
TopOfBlogs Health Blogs Pocelo je kao panicni napad, uslijedila je anksioznost a iz svega toga razvila se i depresija. Kako dalje? Blog Directory Free counter and web stats Anksioznost - Panika - Depresija - Lijecenje PageRank
anksioznost - panika - depresija



oglasni prostor
VAŠ BANNER OVDJE
195x90px
25000 prikaza mjesečno
pošaljite upit


Anksioznost Depresija on Facebook
forum
MKB-10 dijagnoze
HZZO - Pretraživanje lijekova
bolovanje
PORTAL Zdravlje - novosti
MedLex: medicinski leksikon, medicinska enciklopedija, medicinski rječnik
oglasni prostor