morsky blog

utorak, 05.05.2009.

kako smo Dalmaciju počeli pretvarati u engleski travnjak - Dalmatiashire

Podnaslov : da nam živi živi STIHL!

Photobucket

Idilična slika čovika koji ležerno vozi kosilicu po travnjaku ispred kuće i iza sebe ostavlja meku zelenu površinu, cili život predstavlja prizor čežnje za mene, Dalmatinku odraslu na kršu. Travnjak, zelenu travu doma moga, green, green grass of home, mogla san samo sanjati ili gledati na slikama i televiziji, u engleskin serijama o mostruoznin ubojstvima u idiličnom pejzažu engleske provincije. Di je zelena trava mjestimično pošpricana crvenom krvlju.
Trava mog djetinjstva na otoku visoka je do pasa i kad zagaziš u nju, zagazija si u nepoznati teritorij i nikad ne znaš oš li propast između dvi stine ili upast u draču i doma poć cili krvav i izgreban i poparan, pa dobit još batine od matere jer si poša lutat po bespuću u robi o nedilje. Odatle potiče izraz "Terra incognita".

Photobucket

Malo-pomalo, moda travnjaka oko kuće počela je zahvaćat i moj zaostali zavičaj. Mislin na moj kopneni zavičaj, ne otočni. Sve je više travnatih površina i okućnica ka iz časopisa, ali ja i dalje mogu samo zavidno gledati u razno-razne modele kosilica parkirane na travnjacima ponosnih vlasnika. Ponekad dođen u napast da uđen u jednu od tih kuća i pitan đir s kosilicon, ponudin besplatnu uslugu košnje samo da osjetin kako je to biti ponosni vlasnik travnjaka i pripadajuće kosilice.

Photobucket

E, zato na svitu postoju pametni inžinjeri. Da ispune želje nas iz divljih kamenjarskih krajeva da te iste krajeve malo pripitomimo. Pa su tako Stihlove pametne glavice izmislile kosilice za zahtjevne terene.

Photobucket

Moji muški raspametili se od oduševljenja. Onaj mlađi cili dan proučava upustva i čita naglas starijemu koji je počeja nevoljko, ali kad se uputija, više ga nismo mogli zaustaviti. Ka da mu je raketa u guzici. Morala san trčati za njin i objašnjavati da narušava prirodnu ravnotežu dalmatinskog otočnog krajolika i da ne može od Dalmacije napravit Englesku, jer nam onda neće Englezi dolazit ka turisti. Šta će ljudi doć gledati i plaćati za pogled na ono šta imaju doma?

Photobucket

Svojin nevelikin tilon morala san stati na branik vrtla svoga jer taj vrag od kosilice bi sve pobrija, i od mog simpatično razbarušenog vrta nedefiniranog stila napravija njegovani i ušminkani engleski travnjak dok si reka keks. Samlija bi mi cviće u kompost i napravija veću štetu nego gosti Slovaci koji su mislili da se može zalivat s moren.
Prvi dan bila san u stavu stand-by i obranila cviće, ali drugi me ulovija na spavanju, i krenija u pet ujutro, dok san ja u dubokon snu sanjala razne modele kosilica, u maslinik i tamo kosija po svom nahođenju, bez kvocanja.

Photobucket

Eto, tako smo se mi uskladili sa novin trendovima i u skladu s novin Zakonom o golfu počeli pretvarat malu Dalmaciju u veliki golf teren.
Počeli smo s otocima koji će bit pomoćna igrališta.

Photobucket

Slike ka i obično ne prate tekst, jer se aparat pokvarija baš kad je tribalo poslikat rezultate akcije "Pokosimo Dalmaciju".
Mali dio vidi se samo na slici masline.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

- 11:22 - Komentari (12) - Isprintaj - #