uskoplje

27.03.2009., petak

Krv zatočenika ranjenim pripadnicima Armije BiH

Sa suđenja Gasalu i ostalima za zločine počinjene u Bugojnu...


Admir Slipac, bivši pripadnik rezervnog sastava policije u Bugojnu, na suđenju Gasalu i ostalima kazao je da je nakon sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH u srpnju 1993. godine bio raspoređen na "osiguranju ratne bolnice u gradu".
- Jedne noći, dovezli su veliki broj ranjenika iz Gornjeg Vakufa, a zbog nedostatka krvi poslali su me da vidim hoće li neko iz Salona namještaja dati krv. Ja sam tamo otišao i trojica Hrvata su sami pristali da idu. Ja sam ih poveo do bolnice, gdje su dali krv i malo popričali s medicinskim osobljem, a potom sam ih vratio do Salona namještaja,
ispričao je svjedok.
U optužnici se navodi da su iz podrumskih prostorija Salona namještaja "Slavonija DI" pripadnici Armije BiH "izvodili zarobljene civile Hrvate i odvodili ih u prostorije Doma zdravlja Bugojno, gdje su ih prisiljavali da daju krv za potrebe ranjenih pripadnika Armije BiH".

Naredno ročište zakazano je za 1. travnja, javio BIRN-Justice Report. Više...

- 15:35 - Komentari (33) - Isprintaj - #

U očekivanju pokretanja hnksloga.ba

slogauskoplje.blog.hr ponovo aktivan...


U očekivanju skorog pokretanje službene web stranice pod nazivom HNKSLOGA.BA, ponovo je, nakon gotovo 2 godine, aktiviran blog http://slogauskoplje.blog.hr/ Obvezno ga posjetite!
- 14:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

24.03.2009., utorak

Proračunska sredstva OŠ Voljevac

Iz rada Vlade...


51. sjednica Vlade Županije središnja Bosna sazvana je za četvrtak, 26. ožujka 2009. godine u 9.00 sati. Iz veoma obimnog dnevnog reda izdvajamo točku 8. pod kojom će se raspravljati o prijedlogu odluke o izdvajanju sredstava iz proračuna Županije za 2009. godinu, za izvršenje poslova nadzora u OŠ ''Voljevac'', Gornji Vakuf - Uskoplje, a na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, te zadnju, 22. točku dnevnog reda, pod kojom će se raspravljati o razrješenju, odnosno imenovanju člana Upravnog odbora OŠ ''Gornji Vakuf''.



- 13:25 - Komentari (27) - Isprintaj - #

20.03.2009., petak

Jedna stipendija u Uskoplje

Anja Matijanić stipendistica Napretka


Među 115 stipendija odnosno potpora koje će ove godine dodijeliti HKD Napredak, samo jedna stipendija bit će dodijeljena nekom studentu odnosno studentici iz Uskoplja. Stipendiju od 1000 KM za ovu akademsku godinu dobit će Anja Matijanić iz Uskoplja, koja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu četvrtu godinu studira ruski i švedski jezik.
Naime, Upravni odbor Napretkovog fonda za stipendiranje Ivo Andrić - Vladimir Prelog na svojoj sjednici održanoj 12. ožujka 2009. u Sarajevu donio je Odluku o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2008./2009. Ove godine Središnja uprava dodijelit će ukupno 115 stipendija/potpora. Visina stipendije je 1000 KM godišnje, a potpore 500 KM. Svečanost potpisivanja ugovora bit će održana u Sarajevu u utorak, 24. ožujka u 13 sati u Napretkovom klubu Lira.
Popis svih dobitnika objavljen je na Napretkovoj web stranici www.napredak.com.ba.


- 14:20 - Komentari (44) - Isprintaj - #

14.03.2009., subota

Kafić Nike Hercega u urušenoj četverokatnici

Zanimljivost...


Vijest o urušavanju četverokatnice u Koelnu obišla je svijet. Baš u toj četverokatnici koji sa urušila sama od sebe nekoliko mjeseci ranije Uskopljanin Niko Herceg zajedno s partnerom Mariom Drmićem iz Tomislavgrada zakupio je poslovni prostor, a mjesec dana ranije otvorili su kafić pod imenom X (Iks).
Mario Drmić je za nekoliko sekundi izbjegao najgoremu.
Nikin otac pravi je umjetnik u radu s drvetom. On je dovezao drvo iz Uskoplja i od njega napravio sav namještaj i uredio kafić da je teško bilo naći ljepšeg...
Više...

- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.03.2009., srijeda

Uskopaljski pregovori Nijemaca i partizana

Dogodilo se na današnji dan: 11.3.1943.


Na današnji dan 1943. godine, u vrijeme trajanja poznate Bitke na Neretvi, u Uskoplju su održani pregovori između Nijemaca i partizana, koji su u exjugoslavenskoj historiografiji poznati pod nazivom “martovski pregovori”. Partizansku delegaciju, koja je u Uskoplje došla iz pravca Prozora, predstavljali su Koča Popović, zapovjednik 1. proleterske divizije, Milovan Đilas (pod pseudonimom Miloš Marković), član Vrhovnog štaba NOVJ i Politbiroa KPJ, i dr Vladimir Velebit (pod pseudonimom Vladimir Petrović). Nijemce su predstavljali general-leitnant Benignus Dippold, zapovjednik 717. divizije, jedan mlađi časnik, te jedan predstavnik Hitlerjugenda (?!).
O ovim pregovorima u bivšoj Jugoslaviji se dugo šutjelo, a četnici su ih koristili kao dokaz o suradnji partizana s Njemcima. Inače, i jugoslavenski povjesničari danas smatraju da je NOB do "martovskih" pregovora bio rat protiv okupatora, a nakon “martovskih” pregovora to je, prije svega, postao građanski rat i rat za vlast u zemlji nakon vjerojatnog sloma Njemaca.
Do ovih pregovora došlo je nakon uhićenja od strane partizana njemačkog časnika Streckera i oko 25 vojnika, te su oni prvotno bili zamišljeni kao pregovori oko razmjene, no, iz zapisnika s tih pregovora među povjesničarima je ostala nedoumica oko točke 3 koja glasi:
«a) Da u sadašnjoj situaciji nema razloga zbog kojeg bi njemački Wehrmacht vršio ratne akte protiv Oslobodilačke vojske Jugoslavije, osobito u svjetlu položaja, neprijatelja i interesa obje strane-prema tome, bilo bi u interesu obje strane kad bi neprijateljstva prestala. U vezi s tim, njemačka komanda i ova delegacija trebaju odrediti svoje prijedloge koji se tiču eventualne zone i navesti ciljeve ekonomskih i drugih interesa.
b) Oslobodilačka vojska Jugoslavije smatra četnike glavnim neprijateljima»


17. ožujka 1943. godine o ovim pregovorima njemački poslanik u NDH Siegfried Kasche obavijestio je svoje ministarstvo u Berlinu . U međuvremenu su njemačkim zrakoplovom u Zagreb stigli Đilas i Velebit i nastavili pregovore sa Kascheom i generalom Glaiseom von Horstenauom, njemačkim vojnim izaslanikom u NDH. Kasche je potom Berlinu predložio sklapanje trajnijeg sporazuma sa partizanima, ali je to odbijeno od strane njegovih pretpostavljenih i čitava priča o “martovskim” pregovorima je zaključena. Ipak, zarobljenici su razmijenjeni, a razmjene su nastavljene skoro do kraja rata.
- 00:15 - Komentari (360) - Isprintaj - #

09.03.2009., ponedjeljak

Razrješenje i imenovanje

Kratka vijest...


50. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna sazvana je za četvrtak, 12. ožujka 2009. godine, u 9 sati.

Iz doista obimnog dnevnog reda izdvajamo točku 24. pod kojom će se razmatrati razrješenja i imenovanja, a u okviru koje je, između ostalog, predviđeno razrješenje starog i imenovanje novog člana Upravnog odbora OŠ ''Gornji Vakuf'', Gornji Vakuf - Uskoplje.



- 11:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.03.2009., petak

Ukraden Golf

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 5.03.2009. godine, oko 07,00 sati, Ismet G. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da je u noći 4/5.03.2009. godine, u Gornjem Vakufu - Uskoplju ukradeno vozilo marke „Golf IV“, registarskih oznaka 982-T-395, vlasništvo poduzeća „Teleoptik“-Gornji Vakuf - Uskoplje.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 13:05 - Komentari (17) - Isprintaj - #

04.03.2009., srijeda

Uskrs je i siromašnima!

Uključi se! Sudjeluj!


HRVATSKA UZDANICA USKOPLJE

KAO ORGANIZATOR TRADICIONALNE HUMANITARNE AKCIJE

¨USKRS I SIROMAŠNIMA¨

i ove godine Vas poziva na sudjelovanje i pomoć najpotrebnijima.

Prošle godine smo obradovali 15 obitelji.

Uvjereni smo da ćete nas i ove godine podržati u ovoj humanitarnoj akciji.

Ukoliko ste pri dobroj volji i meka srca, svoj prilog možete uplatiti u Uzdanici i na žiro račun HRVATSKE UZDANICE USKOPLJE kod Unicredit banke d.d Uskoplje

broj: 338-280-22-000602-30
s naznakom “USKRS I SIROMAŠNIMA “.


I ove godine primamo i POKLON BONOVE temeljem kojih će se moći kod Vas podići namirnice.


Sa zahvalom i osobitim štovanjem.


Uskoplje, 4.3.2009. godine

Hrvatska uzdanica Uskoplje

- 23:30 - Komentari (40) - Isprintaj - #

Bosi po staklu

Sa suđenja Gasalu i ostalima...


Nakon nekoliko dana su nas poveli ka stadionu ‘Iskra’. Tamo smo bili neko vrijeme, pa su nas odveli na 40 dana u Gornji Vakuf, da radimo na prvoj liniji. Po povratku u logor, zatekli smo loše uvjete. Hrana je donošena smao jednom dnevno, i to leća s vodom”,
ispričao je Damir Grgić, bivši zatočenik logora Armije BiH u Bugojnu, svjedok Tužiteljstva u predmetu Gasal i ostali. Više...

- 10:50 - Komentari (15) - Isprintaj - #

03.03.2009., utorak

Mladi? Kreativni? Uskoplje!

Antonija Debeljak među deset finalista modnog natječaja Mladi? Kreativni? Chevrolet!


2. ožujka izabrano je deset hrvatskih finalista modnog natječaja Mladi? Kreativni? Chevrolet! na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Među finalistima se našla i studentica TTF-a iz Uskoplja, naša Antonija Debeljak. Tema je moderna kreacija za hostese na Chevroletovom štandu na sajmovima automobila diljem svijeta. Glavni kriteriji su privlačno, mladenački, bogato bojama, udobno, lako za izradu i po povoljnoj cijeni, a od sudionika se posebno traži da uzmu u obzir da neki sajmovi automobila traju duže od dva tjedna. Pristiglo je trideset skica, finalisti započinju s izradom haljina, a pobjednik će se saznati krajem travnja kada će se održati finalna revija.
Hrvatski nacionalni žiri sastavljen je od poznatih modnih stručnjaka i to: profesorice Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) Zlatka Mencl Bajs, Jadranka Bačić, Nina Režek-Wilson, zatim Paulina Jazvić, asistent TTF, te novinarka Ana Lendvaj, Sanja Muzaferija, Dubravka Prpić Znaor, Sonja Braut, Nađa-Irena Fišić, Vinko Filipić i predstavnica Chevroleta Jasna Stilinović.
Studenti se natječu za novčanu nagradu u iznosu od 1200 eura za prvo, 500 eura za drugo i 300 eura za osvojeno treće mjesto, te za mogućnost internacionalnog napretka koji im Chevrolet nudi kroz sudjelovanje u velikom europskom finalu te predstavljanje vlastite kreacije na svjetski poznatim autosalonima diljem svijeta.
Mladi? Kreativni? Chevrolet! je natječaj Chevroleta koji se provodi u suradnji s poznatim školama primijenjene umjetnosti iz čitave Europe, a otvoren je za njihove učenike i studente. Cilj natječaja Mladi? Kreativni? Chevrolet! je izravno potaknuti i nagraditi učenike te povezati Chevroletov identitet s najboljim europskim centrima kreativnosti.
Antoniji mozemo samo zaželjeti uspjeh u finalu! (D. Jerković)

- 23:05 - Komentari (13) - Isprintaj - #

02.03.2009., ponedjeljak

Bitka na Vilića Gumnu

Dogodilo se na današnji dan


Nakon što su 1. ožujka 1943. godine Nijemci, uz snažnu podršku topništva i zrakoplovstva, obnovili napade iz pravca Uskoplja na položaje partizana ponad Rame i Prozora, te uspjeli zauzeti sjeveroistočne padine planine Raduše, ugrožavajući tako neposredno partizanski Vrhovni štab i centralnu bolnicu s velikim brojem ranjenika, 2. ožujka nastavili su napade usmjeravajući glavni udar preko Vilića Gumna i Uskoplja, s dvostrukim obuhvatnim manevrom da bi ovladali selom Draševom i Makljenom.
Ako bi Nijemci u ovome napadu uspjeli, protuudar kojeg su planirali partizani bio bi doveden u pitanje još na samom početku, a ranjenici bi se našli pod neposrednim udarom, čak i vatrom iz pješačkog naoružanja. Zbog toga su, nakon usiljenog marša, iz doline Neretve, na ovo bojište stigle dvije partizanske brigade, koje su iz pokreta ušle u borbu i to: 2. proleterska brigada na pravcu Crnog Vrha, a 4. proleterska brigada na pravcu Vilića Gumna. U popodnevnim satima 2. ožujka partizani su uspjeli potisnuti Nijemce s Vilića Gumna, Karaulice i Orlovače, a istovremeno su 2. proleterska brigada i 1. dalmatinska brigada ovladale važnim položajima između ceste i rijeke Vrbas.

- 23:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

01.03.2009., nedjelja

Usvojen program rada načelnika za 2009. godinu

Iz rada Općinskog vijeća...
Većinom glasova vijećnici Općinskog vijeća u Gornjem Vakufu-Uskoplju usvojili su na posljednjoj sjednici Program rada načelnika za 2009. u kojem je naglašeno da su s preduzećem Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa već dogovoreni poslovi na asfaltiranju više lokalnih dionica u gradu.
- Nove asfaltne puteve dobit će mještani naselja Grnica, Kamenica i Košuta, a u planu je i asfaltiranje puta Pajić Polje-Dražev Dolac. Intenzivirane su pripreme za izgradnju zgrade Općine, a nadamo se da ćemo okončati i aktivnosti vezane za rekonstrukciju vrtića "Zvončić". Za ovaj projekt Vlada R Hrvatske izdvojila je 270.000 kuna, a značajan dio sredstava bit će osiguran i iz općinskog proračuna,
naglasio je načelnik Sead Čaušević.
Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju proračuna Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za 2008. po kojem su prihodi iznosili 3.174.202, a rashodi 3.241.949 KM. (Fena)

- 15:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira