Obnovljen je hrvatski SW portal Moscroatia!

četvrtak , 27.08.2015.



Bravo za tim iza stranice moscroatia.com i njenog pandana na facebooku Star Wars Hrvatska! Vjerojatno nećete nigdje naći poganiji osinjak šljama i....pardon, ne govorim o Mos Eisleyju nego o Mos Croatiji, dakle nigdje nećete naći ažurnije, i bolje prezentirane SW-vijesti na hrvatskom jeziku nego tamo. Osim toga, dizajn je svjež, moderan i lako pregledan neovisno o uređaju koji se koristi. Sretno i MTFBWY!

Oznake: Star Wars, Star Wars Episode VII

Teaser Trailer za Star Wars: The Force Awakens!

nedjelja , 30.11.2014.


Jučer je na oduševljenje svih svjesnih ljudi, i to čak trinaest mjeseci prije premijere, objelodanjen vrlo darežljivi foršpan JJ Abramsovog doprinosa SW univerzumu. Ne iznenađuje da je ova objava bukvalno slomila internet, tako da je obilje interpretacija i seciranja Trailera na netu. Iz tog razloga bih se fokusirao samo na isključivo vlastite opservacije, a ne prepričavanje već drugdje nečeg napisanog. Krenimo redom:

U Traileru niti traga Originalnoj trojci, dakle nigdje se ne pojavljuju Hammil, Ford i Fisher. Jedina lica koja možemo raspoznati pripadaju britanskom glumcu Johnu Boyegi, u izvanrednom napetom startu foršpana, Daisey Ridley, za koju se govorka da tumači ulogu kćerke Hana i Leije te Oscaru Isaacu, pilotu moderniziranog X-Winga. Posebno mi je drago da prvi kadrovi trailera prikazuju najdraži planet Tatooine. Govorkanja kako se radi o nekom drugom planetu su neosnovana, jer u sceni u kojoj Daisey Ridley odjezdi na speederu, vidimo Ralph McQuarrijevsku scenografiju za ROTJ (usporedi McQuarrijevu ilustraciju iz predprodkcije ROTJ-a sa siluetama sličnih zdanja pri kraju gif-a preuzetog iz trailera).





Prvi prizor s Boyegom izbezumljenim u pustinji ima štiha 70-tih, napose me podsjeća na izvrstan SF triler Capricorn One u kojem tri astronauta bježe po pustinji Mojave od zlih agenata koji ih žele ubiti kako ne bi otkrili da je njihov let na Mars bio puka inscenacija:

OJ Simpson u Capricorn One (1977):


John Boyega u Star Wars: The Force Awakens (2015):


Također, interesantno mi je da se film ne promovira kao "Epizoda VII", već se otkako su odredili podnaslov vrti isključivo SW: The Force Awakens. Ako pogledate nekoć najočekivaniji teaser, onaj iz 1998. godine za sada već zloglasni The Phantom Menace, vidjet ćete kako se težište stavljalo na "početak sage", tj. konačno "Epizodu I". Sada kao da im je dosta takvog označavanja i numeriranja kada su se prequeli pokazali takvim razočaranjem.

TPM Trailer iz 1998:


Oznake: Epizoda VII

VIdi li se to Millenium Falcon na skicama za EPVII?

nedjelja , 16.02.2014.



Istinabog, ne znamo dosta toga o Epizodi VII, što ne bi trebalo nikoga iznenaditi. Režiser J.J. Abrams poznat je (ili zloglasan ovisno o točki gledišta) po tome što svoje projekte strogo drži u tajnosti. Osim datuma premijere, zakazane za 18.12.2015. i informacije da su Abrams i Lawrence Kasdan preuzeli pisanje scenarija od Michaela Arndta, ne znamo gotovo ništa. Vjerojatno će snimanje započeti u svibnju u Engleskoj, a unatoč poplavi glasina s castinga, ni likovi niti njihovi tumači nisu poznati: ništa nije fiksirano.

Međutim, nova slika na redizajniranom sajtu Lucasfilma, možda nam je upravo omogućila uvid u konceptualni dizajn prvog SW-filma u nakon gotovo čitavog desetljeća. Fotografija prikazuje sastanak produkcije i svih ključnih igrača. Abrams je nazočan (on nam je okrenut leđima), kao i čelnica Lucasfilma Kathleen Kennedy, šef za vizualne efekte John Knoll, dizajner Rick Carter, tehnički podpredsjendik Kim Libreri i Jason McGatlin, viši potpredsjednik za fizičku produkciju. Međutim, to nije ono što je zanimljivo. Ako pogledate u pozadinu fotografije, vidjet ćete crteže na zidu iza sudionika sastanka. Vidimo li na jednom od njih i Millenium Falcona?

Oznake: Epizoda VII, Iza kulisa

Raspored snimanja za Epizodu VII

petak , 07.02.2014.


Gore je tweet dopisnika rogerebert.com-a i blogera IndieWire-ovog Press Play-a, u kojem navodi za kada je zakazano snimanje EP VII (19. svibnja - 8. kolovoza 2014. godiine), pri čemu već od 20. travnja useljavaju u urede. Također napominej da nisu našli još tumače dvije glavne uloge. Hm, zbunjen sam, jer više ne znam hoće li Trio biti glavni, ili traže nekog novog Haydena Christensena i Natalie Portman (nadam se da ne, tj. da će bar nać neke bolje mlade glumce).

Novi Star Wars Rebel film, s druge strane, bit će pušten već ovog ljeta (link) - slično kao i u kod Clone Warsa kada su prvo pustili u kina pilot. Iskreno se nadam da će Rebels biti daleko bolji od bilo čega proisteklog iz Prequel-univerzuma, iako Clone Warsi uopće nisu bili loši, moram priznat, neke epizode su pokazale daleko veće scenarističko umijeće od onih hobi-filmića koje je čovjek s kariranom košuljom snimio na prelasku u ovo stoljeće.

Oznake: Epizoda VII

JJ trio želi kao glavne u EPVII, podmladak tek u VIII i IX?

nedjelja , 12.01.2014.



Sviđa mi se ovo što sam pročitao na io9 (link), uz spoiler alert i još dosta zanimljivih pojedinosti o castingu, o tome kako je onaj Arndtov scenarij kojeg je JJ bacio u koš, u središte stavljao podmladak Luka, Leije i Sola. JJ, nasuprot ovome, želi da u Epizodi VII u fokusu bude naš trio, a da se njihova djeca angažiraju tek od VIII i IX epizode. Nije mi to jako mrsko, jer bi me povratak na staru ekipu izliječio svih prequel trauma od kojih bolujem evo već 15. godinu :(

Oznake: Star Wars Episode VII

Valjda neće zabiberit s Bieberom!

srijeda , 06.11.2013.



Izašao je casting call, onaj pravi, dakako, i vidi se kako se traže mlađi muški i ženski lik, zapravo tinejdžeri. Nije baš jasno koliko su to važni likovi, jesu li sporedni ili jako glavni. I dok se ovdje špekulira radi li se o djeci Luka i Hana te zar je moguće da bi ih ti divni OT-likovi mogli zapustiti (u opisu uloge se spominje odrastanje bez roditelja), mene je uhvatila panika da ne naprave od sequel trilogije neki "Star Wars 90210" s recimo JUSTINOM BIEBEROM u glavnoj ulozi :S

Oznake: Epizoda VII

Guerre Stellari

petak , 01.11.2013.



Naišao na zanimljivu plakatnu radnju, ovaj puta stiliziranu tako da podsjeća na filmske postere Spagetti-Western žanra. Za ovaj, ali i za još dva preostala postera Originalne sage, molim idite na stranicu autora Timothyja Andersona©

Oznake: Originalna trilogija

Abrams i Kasdan preuzimaju scenarij od Michaela Arndta

petak , 25.10.2013.


Na slici: Kasdan prvi zdesna i stoji pored (dalje prema lijevo) Lucasa, Kurtza i Kershnera na setu ESB-a.

Hm, imam loš osjećaj u vezi ovoga. Što li se događa? VIJEST: Oskarom nagrađivani scenarist Michael Arndt (Little Miss Sunshine) više ne radi (svojom ili tuđom voljom) na priči EPVII, a zadaću od njega preuzimaju režiser JJ i iskusni Kasdan (ESB, ROTJ, Raiders of the Lost Ark...). Naravno, povratak Kasdana u franšizu bi me i ohrabrio da se odmah s njime krenulo, ali ovako naprasno mijenjati može značiti samo jedno - INVAZIJU (oh ne, TPM, izađi konačno iz moje glave). Ne, ne znači invaziju, možda ne znači ništa, ali eventualno upućuje na zbrku i neizvjesnost. Naime, JJ Abrams je prilično profesionalan blockbuster cineast, njegova vizija Star Treka je solidna (zanimljivo je da mi je Star Trek iz 2009. više sličio na neki SW film), ali svejedno mi se čini da je između puštanja Into Darkness-a i EPVII 2015 (vjerojatno u svibnju ako će pratiti tradiciju) suviše kratko vrijeme za snimanje te pred- i post-produkciju.

Možda ova promjena u zadnji čas glede scenarija upućuje na težak izazov pisanja nove SW-epizode. Jer, o čemu bi se u filmu trebalo raditi? 1977. SW je bio prvi blockbuster, a od onda, a posebno zadnjih godina s inflacijom Marvel i DC CGI spektakla, naštancana ih je gomila. I sad, trideset godina nakon ROTJ-a, i upropaštene prilike s prequelima, treba napraviti suvisnu priču. Prema onome što su do sada špekulirali, vjerojatno studijske glavešine inzistiraju na uvođenju novih, svježih mladih likova koji bi bili u prvom planu, dok bi originalna trojka imala tek epizodu. Vjerojatno se boje da su Ford-Hammil-Fisher suviše stari za akciju i sve to. Međutim, karizma koju oni posjeduju u kontekstu SW-a jednostavno ne dopušta da ih se pretvori u sporedne likove. To bi bilo kao da u filmu o Rockyju Balboi, Stalloneov legendarni lik bude sporedan. Jedna od osnovnih problema gore spomenutog TPM-a je što se nije znalo tko je protagonist. Je li to bio Qui-Gon, Obi-Wan, Anakin, Padme? Teško je imati toliko likova na okupu, osim ako nisi Tolstoj i pišeš neki svoj roman.

Oznake: Epizoda VII

Jake Lloyd moj je heroj!

petak , 11.10.2013.



Ugodno sam se iznenadio kada sam nabasao na intervju s Jakeom Lloydom, tumačem uloge malog Anakina Skywalkera u najgorem od prequela, TPM-u, snimljenom na nekom fan-događaja za neku australsku tv-emisiju (ili web-cast, nemam pojma) 10 godina nakon zlosretne premijere. Vidno rezigniran s čitavim SW-iskustvom (možda čak ima neku ugovornu obavezu ili dodatni džeparac zbog koje se uopće pojavljuje na tim konvencijama), Jake Lloyd se jedva prisilio stati ispred kamera i razgovarati s prilično nesnalažljivim reporterom. Naime, Jake Lloyd je toliko, čini se, traumatiziran iskustvom pojavljivanja u najskupljem nedovršenom poluproizvodu zvanom TPM, da gotovo mrzi uopće govoriti o tome. Međutim, Jake Lloyd je student ni manje ni više filmske akademije na kojoj izučava montažu i psihologiju. Dakle, vjerujem da mu je kao novopečenom stručnjaku za film još nevjerojatniji fenomen TPM-a i kompletne prequel trilogije (ako ju se uopće prisilio pogledati). Uglavnom, ugodno me je iznenadio njegov inteligentni cinizam i britki odgovori, koji su puka suprotnost nesretnom malom Anakinu, za kojeg jedino možemo kriviti klonulog Lucasa, a nikako jedno dijete.

Oznake: Prequeli

THE Zvjezdani ratovi

četvrtak , 05.09.2013.


Stigli su THE Zvjezdani ratovi - strip Dark Horse nakladnika koji adaptira "grubi nacrt" Georgea Lucasa za originalnu trilogiju. Ovdje valja napomenuti: "grubi nacrt" kod prequela postaje "završna verzija". Dakle u doba kada je Lucas surađivao s vrsnim profesionalcima i nije vukao sve konce, postojala je razlika između nekog zamišljenog sinopsisa i gotovog scenarija sa svim nužnim dramatskim i fabulatornim doradama. U tom smislu, nakon fenomenalnog OT-a, vrlo je zanimljio vidjeti kako je sve krenulo. Upravo nam Dark Horse to sada nudi: ovdje možete vidjeti preview.

Jedino što mi malo smeta je da ovaj strip stilski ne podsjeća na stripove 70-tih, već je, dapače, plastično fotošopiran, baš kao da je i pravljen za CGI-eru.

Oznake: Originalna trilogija

<< Arhiva >>