sabrinadakovic

četvrtak, 22.05.2014.

BOROVE IGLICE UBLAŽUJU KAŠALJ, ASTMU, BRONHITIS

Zasigurno ste posljednjih dana protekla dva mjeseca primjetili pupanje mladih izdanaka na borovima u vašem vrtu, parku ili ulici. Osim što izgledaju poput svijetlo-zelenih lampica na vrhovima grana mladi su izdanci i vrlo ljekoviti.



Ne morate biti stručnjak i razlikovati pojedine vrste ovih četinjača, već laički možete razaznati jelu, smreku i bor i poslužiti se njihovim ljekovitim pupovima.
Vrijeme za njihovo ubiranje, prema mnogim stučnjacima, proteže se od ožujka do lipnja i ovisi najviše o nadmorskoj visini na kojoj ova crnogorica raste. Naravno da se na višim nadmorskim visinama zbog hladnijih uvjeta i pupovi kasnije pojavljuju. Međutim ono što je bitno da ih se ubere najmanje dvjestotinjak metara udaljeno od prometnica.

SIRUP

Sirup i med se koriste kod velikog broja respiratornih problema (kašlja, bronhitisa, upale pluća), alergije i astme, djeluju lagano protuupalno, olakšavaju disanje i iskašljavanje, podižu imunitet i djeluju preventivno kod kroničnih oboljenja respiratornog trakta, pogotovo kod djece, koja ih zbog finog okusa rado piju.

thumbup Evo , mene je ovaj podosta dugi popis,već posljednjih nekoliko godina, natjerao da i sama doma pokušam napraviti svoj zeleni, prirodni sirup.



Za ovakav sirup koji se prenosi s koljena na koljeno kroz tradicionalnu medicinu teško je uopće pronaći točnu recepturu. Sve upute na raznim blogovima i portalima znaju biti zbunjujuće pa ukljućuju rečenice poput :"„red šećera pa red borovih iglica“ ili „šaku borovih iglica, šaku šećera“- a gdje su tu točne mjere??

Nadalje, nejasno je radi li se sirup od izbojaka bijelog bora, obične smreke, obične jele ili od njihovih kombinacija.Zapravo , nije toliko ni bitno. Mladi su pupovi na svakoj ovoj vrsti vrlo ljekoviti i u tom početnom stadiju imaju gotovo ista ljekovita svojstva.


Ali moja mama se malo potrudila i proučila porodicu borova i kroz nekoliko godina došla do "svoje prave recepture" u omjeru 1:1, 5 te je složila svoju dobitnu kombinaciju:

SASTOJCI
600 g mladih izdanaka obične smreke ( Picea abies)
200 g mladih izdanaka obične jele (Abies alba)
200 g mladih izdanaka bijelog bora (Pinus sylvestris)
1500 g kristal šećera

PRIPREMA:
U staklenu posudu staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izdanaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti i ostaviti na osunčanom mjestu minimalno 21 dan. Povrejavascript:%20void(0);meno je potrebno staklenku laganu protresti da se šećer sjedini s pupovima.


Nakon toga profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do 10°C). Sirup se može čuvati godinu dana.

UPOTREBA:
Velika žlica sirupa pije se tri do pet puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta. U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti.
- Djeca uzimaju polovicu doze.

Napomena: Ako zazirete od šećera umjesto njega u recept stavite 1500 grama meda koji je zasigurno i zdraviji i gušći sirup ali eto, ja ga još nisam isprobala ali zašto ne biste Vi?? :))

Napisala :Sabrina Đaković
izvori: vlastite fotografije i recept iz mamine zimnice:)

22.05.2014. u 17:45 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi