LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

29.06.2008., nedjelja

Picokijada 2008.

Đurđevčani,Podravci i brojni gosti u zadnja tri dana okupili su se na Picokijadi gdje su mogli pogledati mnoge zanimljive događaje od kojih se najveći Legenda o picokima izvodi scenskim nastupom više stotina sudionika na orginalnom prostoru pored đurđevečkog Starog grada.

picokijada2008


Legendu o picokima Ministarstvo kulture RH proglasilo je nematerijalnim kulturnim dobrom, što se pokazalo kao dodatnom motivacijom u organizaciji jubilarne četrdesete Picokijade,manifestacije kojom se obilježava ovaj povijesni događaj.Tako će đurđevčani najesen u Francuskoj predstaviti svoje turističke i druge vrijednosti u borbi za prestižnu titulu europske destinacije izvrsnosti.


Picokijada2008.-štandovi

Picokijada 2008.

Ovogodišnja Picokijada započela je gastronomskom priredbom "Picoki po picekima",te se nastavila finalnim izborom "Model Hrvatske za Model Svijeta" gdje je u ženskoj konkurenciji pobijedila Andreja Čavlović iz Bjelovara, a u muškoj konkurenciji Krešimir Brebrić iz Ploća.
Podravina je poznata i po brojnim biciklističkim stazama te je i na Picokijadi održana biciklijada pod nazivom "Od Lackovića k Lackoviću". Predviđena staza je lagana, idealna za obiteljski izlet i rekreaciju. To je zanimljiva kružna biciklistička tura u dužini 30 kilometara, nije zahtjevna i predviđena je za najobičnije bicikle.
Otvorena je i izložba plakata proteklih Picokijada. Uz plakate su izložene i ulaznice, plakete, diplome, akreditacije... O izložbi i grafičkom dizajnu, govorio je gospodin Zdravko Šabarić, ujedno i autor nekoliko plakata, uz uvodnu riječ gospođe Edite Janković - Hapavel, direktorice Centra za kulturu. Predsjednik organizacijskog odbora Picokijade, gospodin Mladen Roštan, otvorio je izložbu, koja se može razgledati i nakon Picokijade.
Picokijada2008.-mušketiri iz Slovačke


Kao i svake godine, mali umjetnici iskazuju svoje viđenje Legende o Picokima. Djeca iz dječjeg vrtića Maslačak i pokoji veći "klinac" stvarali su svoja umjetnička djela. Vrlo pažljivo i strpljivo po svojim crtežima ljepili su perje koje je otpalo sa ispaljenog pijevca (picoka) na turke.
Na Trg sv. Jurja održana je i Večer folklora u organizaciji KUD-a "Petar Preradović" iz Đurđevca.
Izložba domaćih starinskih kolača(diganke,zlevanke,mazanice,pogačice i prkači) i ručnoga rada udruga žena, definitivno je najslađa i najšarenija priredba na Picokijadi. Toliko mirisa, oblika, boja i okusa ne možete nigdje drugdje vidjeti.
Picokijada2008.svečana povorka sudionika Legende

Priređena je i velika motoristička fešta na kojoj su se okupili motoristi na defileu od Đurđevca do Stare Drave.Glazbenih događanja također je bilo na pretek pa je tako održano i nekoliko koncerata (Marijan Ban,Black Tatoo,Angels,Zabranjeno pušenje,Trio Band,Kvartet Gubec te koncert Hrvatskog katoličkog glazbenog društva „Podstrana“ i Puhačkog orkestra DVD Đurđevac ).
Od sportskih događanja bilo je u Đurđevcu i teniskih i košarkaških turnira pa i penjanje na umjetnu stijenu sportsko-penjačke sekcije Planinarskog društva „Borik“ Đurđevac pod nazivom "Kam te vrag nosi".
Picokijada2008.-folklor

Tradicionalnu povorku aranžiranih kola "Podravina od leta do leta" vodili su Vid Balog, Davor Dretar i Krešimir Blažek.To je povorka kola sa tematikom života iz prošlosti, kako se živjelo, radilo i veselilo u đurđevečkoj Podravini.
Kao i prošle godine Picokijadu su posjetili i mušketiri iz Slovačke koji su izveli prikaz života iz doba mušketira.Slovačka povijesna grupa "Jago" sama šiva kostime i izrađuje oružje i rekvizite za svoje nastupe te su privukli veliku pažnju posjetioca.

U ulici koja povezuje centar Đurđevca sa Starim Gradom smjestili su se štandovi sa prodavačima suvenira i prikazom rada starih zanata.Prodavači su bili obučeni u starinske seljačke nošnje te tako vjerno prikazali život starih tržnica.Hrvatska pošta izdala je specijalnu dopisnicu i žig koji se mogao upotrijebiti samo na dan "Legende o picokima". Ekskluzivna serija izdana je u nakladi od samo tri tisuće komada tako da je bila prava poslastica za filateliste i posjetitelje.Svoj štand imao je i Marinko Ivanišević,autor nove knjige "San o močvari",koja se prodavala po promotivnoj cijeni.
Picokijada2008.-detalji iz Legende

Legenda

"A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će PICOKI!"

To je kletva koju je Ulama-beg, turski vojskovođa, bacio na Đurđevčane nakon što je odustao od dugotrajne opsade grada. No, kletva se s vremenom pretvorila u nešto sasvim drugo. Legendu o picokima Đurđevčani i danas ističu kao najsvjetliji trenutak svoje povijesti na kojoj su izgradili svoju najznačajniju kulturnu manifestaciju.
Naime, u svom nezaustavljivom pohodu ovim krajevima vojska Ulama-bega poraz je doživjela upravo ispred staroga đurđevačkog grada. Iako brojniju i bolje pripremljenu, vojsku Ulama-bega zaustavila je domišljatost Đurđevčana koji su se gotovo pri kraju zaliha hrane odlučili na očajnički potez - ispaliti na tursku vojsku posljednjeg živog piceka u gradu. Pomislivši kako u zalihama još imaju toliko hrane da se njome mogu i razbacivati, Ulama Beg se ljutito odlučio povući.

Mala fotogalerija
picok2008 picok2008
Ni jezična barijera nije bila prepreka gledanosti slovačkih mušketira.
picok2008 picok2008
Ovo je već druga godina da "Jago" skupina gostuje na Picokijadi.
picok2008 picok2008
Ivana (slika desno) bila je domaćin mušketirima.Prikaz kovačkog zanata(slika lijevo).
picok2008 picok2008
Do Starog grada dolazi se preko štandova koji prikazuju radove iz davnih vremena.
picok2008 picok2008
Gavran koji priča ali ga nitko nije čuo.Svečana povorka sudionika ovogodišnje "Legende o picokima".
picok2008 picok2008
Izvori teksta:Đurđevac.com,Đurđevac.hr,povratakPitomače

- 21:40 - Isprintaj - #

26.06.2008., četvrtak

D-day(2):Dan na Dravi,rock koncerti

gobac


Drugi dio Dana na Dravi započeo je svirkom pitomačkog rock sastava Helleborus,Black Tatoo te Gobca i kompanije s grupom Psihomodo Pop.
Dday Dday
Helleborus iz Pitomače,članovi sastava:Luka Lukačić -gitara i vokal,Ivan Jurišek -gitara i vokal,Igor Begović -bas i Davor Jakupec -bubnjevi.Black tatoo -Pitomača/Đurđevac,članovi sastava:Dalibor Petričušić -bas,Iva Fucak -klavijature i vokal,Marko Širec - gitara,Tomislav Tomrlin -akustična gitara i vokal,Branko Lepoglavec -bubnjevi
Dday Dday
Kakve su impresije s koncerta pročitajte na forumu Pitomače net-a.
Dday Dday
Gobac je održao obečanje da će svirati pa makar i sjekire padale.Sjekire nisu padale,malo kiše je palo ali to nije smetalo posjetiteljima D-daya koji su uživali u ovoj rock večeri.
Dday

- 11:02 - Isprintaj - #

D-day(1):Dan na Dravi,odbojka na pijesku

dday


Ovog utorka,dan prije Dana državnosti,24.lipnja u Pitomači na Dravi održao se D-day iliti Dan na Dravi.
Za Memorijalni turnir u odbojci na pijesku "Lozićev put" prijavilo se duplo više ekipa nego prošle godine (prošli turnir 3 ovaj 6 ekipa) a pobjednik i ove godine je ekipa Križnice.
odbojka odbojka

odbojka
odbojka

- 06:09 - Isprintaj - #

23.06.2008., ponedjeljak

Humanitarni malonogometni turnir "Podravsko sunce"


Na Dan državnosti, u srijedu 25. lipnja,
na nogometnom igralištu NK "Pitomača",
s početkom u 10,00 sati,
održati će se
tradicionalni Humanitarni malonogometni turnir "Podravsko sunce",
u organizaciji istoimene pitomačke humanitarne udruge.


Prijave za turnir mogu se izvršiti neposredno do početka turnira, a sav prihod s istog biti će uplaćen na račun udruge i utrošen u humanitarne svrhe.

Pitomača.hr

- 19:05 - Isprintaj - #

Vijesti iz Općine Pitomača

ZŠRK općine Pitomača obavila poribljavanje ribolovnih voda
Zajednica športsko ribolovnih klubova općine Pitomača danas je provela jedno od ovogodišnjih poribljavanja ribolovnih voda s kojima gospodari. Tako su vode Šodrane, Grabe i Stare Drave u Križnici obogaćene s 1200 kg vrlo kvalitetnog šarana.
-------------------------------------------
Održana 25. sjednica Općinskog poglavarstva
U četvrtak je održana 25. po redu sjednica Općinskog poglavarstva naše općine, na kojoj je usuglašen Prijedlog Poslovnika o radu Savjeta mladih općine Pitomača, razmotreno izvješće Komisije za kontrolu utroška sredstava za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2007. godinu, te je predložen najpovoljniji ponuditelj za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja objekata i uređaja javne rasvjete na području općine Pitomača za naredno četverogodišnje razdoblje. Uz ovih nekoliko točaka koje će sačinjavati i dnevni red iduće sjednice Općinskog vijeća, što je sazvana za četvrtak 26. lipnja, Općinski su poglavari razmotrili još nekoliko zamolbi za pomoć, od kojih izdvajamo uključivanje u preventivnu akciju HAK AK «Virovitica» «Sigurno u prometu».
------------------------------------------
Veleposlanik Ruske Federacije posjetio Općinu Pitomača
U okviru posjete Virovitičko-podravskoj županiji, u srijedu je pitomačku općinu posjetio Veleposlanik Ruske Federacije sa svojih nekoliko suradnika, te glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva, kojima su u razgovorima sa načelnikom i članovima Općinskog poglavarstva pružene osnovne informacije o našoj općini. Ugledni su gosti u prostorijama Općine Pitomača održali i promociju knjige «Hrvatska i Rusija – prijateljstvo za bolje sutra».

Pitomača.hr

- 19:01 - Isprintaj - #

21.06.2008., subota

D-day (Dan na Dravi)

Ovog utorka,dan prije Dana državnosti,24.lipnja u Pitomači održava se manifestacija D-day iliti Dan na Dravi.Već jednom odgođeno radi lošeg vremena i visokog vodostaja ovaj put nema odgode pa se tako već u 17 sati održava Memorijalni turnir u odbojci na pijesku "Lozićev put".Za turnir se možete prijaviti na broj: 098/271-590 ili neposredno prije početka turnira.

Od 19 sati počinje rock večer sa čak tri rokerske grupe.

19-21 sati-Helleborus iz Pitomače (članovi sastava:Luka Lukačić -gitara i vokal,Ivan Jurišek -gitara i vokal,Igor Begović -bas i Davor Jakupec -bubnjevi)

21-23 sati-Black tatoo -Pitomača/Đurđevac (članovi sastava:Dalibor Petričušić -bas,Iva Fucak -klavijature i vokal,Marko Širec - gitara,Tomislav Tomrlin -akustična gitara i vokal,Branko Lepoglavec -bubnjevi)

23-01 sati-Psihomodo pop -Zagreb (Gobac, Brada,Kuzma,Tigi,Šparka)

01-do jutra Dj(samo ROCK)

Kupanje u Dravi strogo zabranjeno,parkiralište je riješeno od mosta do stare karaule,ULAZ SLOBODAN!

O ovoj temi otvorena je rasprava na Pitomača.net FORUMU.

- 22:03 - Isprintaj - #

20.06.2008., petak

Krivolovom izlovio 10 kilograma ribe

fotografija:Virovitica net

PITOMAČA - Policijski službenici Policijske postaje Pitomača, u blizini mjesta Križnica na rijeci Dravi, jučer su oko 17.20 sati, u protuzakonitom ribolovu, zatekli su D.F. (31) s područja općine Pitomača.
Vlastitim čamcem u akvatoriju «stare Drave» postavio je tri ribarske mreže ukupne dužine 129 metara i dubine 2 - 3 metra, te pomoću njih ulovio oko 10 kilograma ribe.
Protiv počinitelja slijedi Kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Virovitica net

- 10:11 - Isprintaj - #

19.06.2008., četvrtak

Najave događanja za vikend

20.lipanj,petak:U Virovitici "Zbogom školo do jeseni 2008“
Tradicionalna manifestacija „Zbogom školo do jeseni 2008“, na kojoj će se proglasiti najbolji učenici svake osnovne i srednje škole na području Virovitičko – podravske županije, gdje će se uostalom proglasiti i sveukupno najbolji učenik osnovne škole, te najbolji učenik srednje škole s trogodišnjim i četverogodišnjim programom, održati će se na stadionu TVIN-a Virovitici u petak 20. lipnja. Program počinje u 18,30 sati. Nagrade najboljima uručiti će župan Virovitičko – podravske županije Tomislav Tolušić. Po završetku proglašenja najboljih učenika, u 20,45 sati, za sve učenike koji će nazočiti navedenoj manifestaciji, ali i sve zaljubljenike u nogomet, na stadionu TVIN-a, organizirano je zajedničko navijanje i gledanje četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva u nogometu Hrvatska – Turska. Po završetku prijenosa nogometne utakmice, održati će se koncert popularnoga Luke Nižetića. Manifestacija „Zbogom školo do jeseni 2008“, održava se u organizaciji Virovitičko – podravske županije, a ulaz na koncert Luke Nižetića je besplatan za sve glazbene zaljubljenike, te ljubitelje nogometa. U slučaju kiše, program navedene manifestacije održati će se u Sportskoj dvorani Tehničke škole u Virovitici.
-------------------------------------------------------------

21.lipanj,subota:PING-ov malonogometni turnir ODGOĐEN DO JESENI !
Zbog prijavljene samo 4 ekipe i od toga 3 sa nedovoljnim brojem igrača (nisu potvrdili sudjelovanje) Nogometni turnir se odgađa do jeseni.
LAN PARTY: Također se odgađa do jeseni zbog slabe zainteresiranosti (počinju godišnji, maturalci, ljetovanja...) i neodgodivih i nepredviđenih obaveza dijela ljudi zaduženih za organizaciju.
--------------------------------------------------------------
22.lipanj,nedjelja:zadnja projekcija za građanstvo "Štefina i Ivina 2",u 17 sati
U prostorijama Foto video kluba "Mirko Lauš"-ULAZ SLOBODAN
--------------------------------------------------------------
24.lipanj,utorak:D-DAY Dan na Dravi definitivno u utorak, uoči Dana državnosti

17:00 sati -Memorijalni turnir u odbojci na pijesku «Lozićev put»
Prijaviti se možete na broj: 098/271-590 ili neposredno prije turnira.

20:00 sati - Rock:
Helleborus - Pitomača (članovi sastava: Luka Lukačić - gitara i vokal, Ivan Jurišek - gitara i vokal, Igor Begović - bas i Davor Jakupec - bubnjevi)
Black tatoo - Pitomača/Đurđevac (članovi sastava: Dalibor Petričušić - bas, Iva Fucak - klavijature i vokal, Marko Širec - gitara, Tomislav Tomrlin - akustična gitara i vokal, Branko Lepoglavec - bubnjevi)
Psihomodo pop - Zagreb (Gobac, Brada, Kuzma, Tigi, Šparka)
ULAZ SLOBODAN a svira se do jutra jer je drugi dan neradni dan!
--------------------------------------------------------------


- 05:38 - Isprintaj - #

18.06.2008., srijeda

TV LIVE :Koncert pitomačke grupe Heleborus,by FVKML

Foto video klub "Mirko Lauš" iz Pitomače od danas kreće sa probnim LIVE-UŽIVO emitiranjem filmova i video zapisa preko interneta.Video streaming POGLEDAJTE OVDJE.
Za sada je na programu koncert pitomačke rock grupe Helleborus održan u kino dvorani.Kvaliteta ove probne snimke nije baš najbolja ali ekipa iz FVK-a obečaje poboljšanja i razradu ove odlične ideje.

Helleborus - Pitomača
članovi sastava:
Luka Lukačić - gitara i vokal
Ivan Jurišek - gitara i vokal
Igor Begović - bas
Davor Jakupec - bubnjevi

24.lipnja u utorak (dan prije Dana državnosti ,neradnog dana) pitomačka rock grupa Helleborus svira na D-day,Danu na Dravi zajedno sa grupama Black tatoo i Psihomodo pop -to je ona grupa gdje pjeva Gobac :)

- 19:39 - Isprintaj - #

Motorom se zabio u ogradu Hrvatskih duhana

Danas se oko 11,45 sati u Pitomači, dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.
M.T. (21), upravljao je Vinogradskom ulicom, motocikl virovitičkih registarskih oznaka bez zaštitne kacige, Dolaskom do kućnog broja 33, uslijed neprilagođene brzine kretanja i ulaska u blagi desni zavoj, izgubio nadzor nad vozilom, te prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u zaštitnu ogradu poduzeća „Hrvatski duhani". Zbog prijeloma nadlaktične kosti lijeve ruke) zadržan u Općoj bolnici Virovitica.
Virovitica net

- 19:01 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - 15.lipanj,Vidovo

vidovo


Nedjelja, 15. lipnja VIDOVO
Vidovske aktivnosti otvorili su ribolovci, općinskim kupom u ribolovu koji se održava na Šodrani, a nastavak je slijedio otkrivanjem spomen obilježja Petru Preradoviću na ulasku u pitomačku ulicu koja nosi pjesnikovo ime.
pero pero
Poslijepodne donijelo je smotru folklora na Trgu kralja Tomislava na kojoj su nastupili domaćini KUD-ovi: Pitomačanka iz Pitomače, Slavonac iz Forkuševaca, Drenjanci iz Drenja i Stari Grad Lukavec. Zatim je slijedio malonogometni turnir na gredi, ogled nogometnih sastava Pitomače i Đurđevca u kategoriji veterana, te Pitomače i Suhopolja u seniorskoj konkurenciji, završnu školsku priredbu u školsko-sportskoj dvorani, te kao završnu manifestaciju ovogodišnjih Dana općine Pitomača, koncert sastava Mirjam koji je izvodio popularnu duhovnu glazbu na mjesnom trgu.
Pitomača.hr
vidovo vidovo
Na folkolru su nastupili:KUD "Pitomačanka" Pitomača,KUD "Stari Grad" Lukavac,KUD "Drenjanci" Drenje,KUD "Strahoninec" Strahoninec i KUD "Slavonac" Forkuševci.
vidovo vidovo

- 18:58 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - 2. izložba slika "Babičanka"

babičanka


U subotu,14 lipnja otvorena je 2. izložba slika "Babičanka" u prostoru pitomačke šumarije.
slike slike

- 18:09 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - 26. izložba vina

vino


U subotu 14.lipnja održana je 26. izložba vina u organizaciji pitomačke udruge vinogradara,podrumara i voćara "Aršanj" na kojoj su istaknuti šampion izložbe – frankovka Mirka Špoljarića te najbolje ocijenjeno bijelo vino - graševina Josipa Veličana.
vino vino

vino vino

- 17:59 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Promocija knjige "San u močvari"

U srijedu 11.lipnja u prostorima općine Pitomača, održana je promocija romana Marinka Ivaniševića "San u močvari", o kojem je osim autora govorila i pjesnikinja Božica Jelušić,Vesna Bedeković te urednik knjige Mile Stanišić.

marinko


recenzija knjige:Božica Jelušić
Svako, i ponajmanje mjesto na obodnici svijeta, ima neku svoju specifičnost, lokalnu legendu, običaj, ples, govor,koji izdvaja zajednicu u masi drugih i drugačijih. Za Podravinu, čija su naselja grupirana u porječju Drave, to su uglavnom pjesme, legende i pučko graditeljstvo, te u novije doba (20.st.) pučko slikarstvo, poznato kao hrvatska naiva. Dakako, ponešto je od toga preraslo lokalne okvire, postajući vrijednom nacionalnom svojinom. U potonje ulazi LEGENDA O PICOKIMA, uprizorenje koje izaziva veliku pozornost javnosti. Održava se u kontinuitetu od dva desetljeća na originalnoj lokaciji oko đurđevačkoga Starog grada. Riječ je o povijesnom događaju s pridodanim (legendarnim) sadržajem, a odnosi se na doba turskih provala u panonski prostor, kada je većina tadašnjih naselja poharana u silovitom prodoru turske vojske. Po uspješnoj obrani ostaje poznata đurđevačka utvrda, tadašnji Wasserburg znana kao «Stari grad» i kasnije pretvorena u značajnu kotu graničarske obrane. Pod zapovjedništvom Luke Sekelja, malena je posada odbila turski napad, te se njihov zapovjednik Ulama beg povlači prema Čazmi, ostavivši ovaj kutak Podravine nepoharanim. O stvarnim (strateškim) razlozima može se nagađati, no mašta pripovjedača dodaje tome ratno lukavstvo: pijevca- picoka, ispaljena na turski tabor, kako bi se protivniku sugeriralo obilje hrane u utvrdi i neuspješnost dugotrajne opsade.
Na ovoj fabulativnoj podlozi zamišljen je roman Marinka Ivaniševića «SAN U MOČVARI.»

Sam autor godinama uspješno promovira đurđevačku legendu, okušavajući se kao glumac, redatelj, tekstopisac, u tom jedinstvenom «globalnom teatru», za koji se živi cijelu godinu. Njegove su postave uvijek atraktivne, sa smioni zahvatima u snovito, nadrealno i fantazmagorično, no i veoma blisko lokalnom ambijentu. Pristupajući temi s literarnog stanovišta (opsegom je riječ o kraćem romanu), Ivanišević daje maha maštovitosti i liričnosti. Nalazimo mnogo finih opisa atmosfere, raslinja, okolišnih specifičnosti, što čitatelja uvodi u dravsko zemljopisno i duhovno okružje. Selo i njegovi ritmovi gotovo su «filmski» uvjerljivi, u sažetim i efektivnim sekvencama. Tome osobito pridonosi lokalno nazivlje, vješta interpolacija kajkavštine (srednjepodravski govori) u maniri pravog pučkog «spelavatelja» i pripovjedača koji poznaje obrasce starih kronika i pučke naracije. Potom, autor kreira uvjerljive literarne likove (kanas Mato, zapovjednik Sekelj), s kojima će čitatelj suosjećati i nestrpljivo pratiti zaplet radnje do razrješenja. Tako «Jurjevo selo» (inačica za Đurđevac) oživljava pred našim duhovnim okom, kao na otvorenoj pozornici.
foto:Marinko Ivanišević.com

U početnim poglavljima vlada suspregnutost, gustoća: očekuje se nešto opasno i kobno- dolazak turske vojske. Cijela priroda čeka, u ljudskom se srcu podižu nemir i strah. Nokturalni ugođaji rađaju čudovišne slike i opsjene, a čovjek se hvata u kolo s nezbiljskim bićima, gdje u isparinama močvare započinje vještičji koloplet budućih dramatičnih zbivanja. Razgovori vojnih zapovjednika vode nas pak u na drugu psihološku (i leksičku!) razinu, gdje vlada osjećaj autoriteta, strogosti, etikecije, no i iskrene brige za sudbinu puka, čiji su im životi povjereni. Također se čvrstom profilacijom izdvaja već spomenuti lik zapovjednika Sekelja i uz njega Juranića i Vugrinovića, a na turskoj strani begova Ulame i Irfana.. Najdinamičnija scena- zarobljavanje mladića Mate i njegovo sužanjstvo u turskom taboru, daje i odlike Ivaniševićeva stila: dinamiku, uvjerljivost, suživljenost s intimom likova, s jakom dozom simpatije i empatije. Postoje nagovještaji brže radnje u opisima bitke, promjenljive ratne sreće, iscrpljujuće opsade i ispreplitanja sudbina unutar utvrde. Jednostavno, autor ima dar «uvlačenja» čitateljske pozornosti, što je u današnjoj spisateljskoj praksi prilično rijetka osobina.

U svakom pogledu, neobičan je Ivaniševićev potencijal uživljavanja u vlastite opise: kad su u pitanju lirski pasaži i prepleti, to je gotovo «pjesma u prozi»,puna finih titraja, mirisa, smiraja, drevne idile u bukoličnoj pokrajini, dok se, naprotiv, u opisima mučenja kršćanske raje i naturalističkim scenama bitke, doživljava pravi horror, na rubu stresa. To je postignuto (i) tehnikom opisa i z n u t r a, kad autor sebe pozicionira u središte zbivanja i fizičku blizinu likova, ne rabeći uobičajeni pripovjedački odmak. Samo tako možemo shvatiti prikaz trenutaka rađanja djeteta u središtu krvavog kaosa, prepoznavanje braće na dužini noža na suprotstavljenim stranama, samoubojstvo djevojke izludjele od užasa, žrtvu mlade supruge u obrani muža, i još desetak takvih prizora. Detalji grade cijeli roman, i oni ostaju u sjećanju i nakon čitanja, produžujući tijek fabule. Mogli bismo reći da su Ivaniševića istinski prožele prostorne energije, a dar empatije doprinio je stvaranju uvjerljivih nositelja radnje, likova s kojima se lako poistovjećujemo. Čak i svojevrsni «otvoreni kraj» romana , bez čvrstih jamstava o sudbini preživjelih, u ovom slučaju dvoje malodobnika, ne djeluje krnje, već poticajno, dajući primatelju mogućnost nadogradnje, da bi imaginirajući stvorio nov i svjež literarni doživljaj.

Roman je dovršen po već ustrojenom načelu, kombinacijom povijesnih izvora s mnogo istraživanja i maštovitih nadogradnji, što legendu o picoku približava širem čitateljskom krugu (uz malu provokaciju: je li taj đurek pravi heroj, ispaljen iz topa, ili su to dosjetljivi branitelji?). Dosljednom uporabom triju jezičnih idioma (kajkavština, štokavština i tuđice-turcizmi i germanizmi), razvija se društvena i kronološka freska, uvelike nadmašujući «suhoću» udžbeničkih podataka. I konačno, u doba krize klasičnog realističkog procedea u književnosti, djelo može premostiti stanoviti čitateljski jaz, između onih koje odbija površnost u tekstu, i drugih koji pak ne vjeruju pretencioznosti moderne proze. Danas se mnogo govori o «očuvanju identiteta» i «povratku korijenima», kao reakcijama na ultimativnu globalizaciju, što je vidljivo i u predeuropskim raspravama u Hrvatskoj. Možda su upravo ovakvi, seriozni projekti,s natruhom bajkovitog zanosa, prvi korak k ostvarenju samoprepoznatljivosti, u autorskom i nacionalnom smislu i kontekstu.Za Ivaniševića zaista vrijedi moto «Malo je lijepo», na koji se poziva, citirajući Schumachera. Zbog svega toga, ovom projektu pružamo zasluženu prijateljsku i profesionalnu podršku.

Božica Jelušić, književnica

- 17:38 - Isprintaj - #

17.06.2008., utorak

U Pitomaču zbog tambura, vina i vilenjaka

Zoran Jelenković:Aršanjski vilenjaci
PITOMAČA - «Na ovom festivalu ne ocjenjujemo, ali evo…», rekao je voditelj Branko Uvodić pustivši publiku da burnim pljeskom, pa i ovacijama, pozove Zadranina Zorana Jelenkovića da joj se još jednom pokloni nakon što je osebujno i s puno emocija izveo pjesmu «Aršanjaski vilenjaci» za koju je napisao glazbu i stihove. Samo nekoliko trenutaka prije nego se u mornarskoj majci, u pratnji tamburaša iz pitomčkog sastava Licitari, pojavio pred Pitomčane, na predivnoj pjesmi srdačno mu je čestitao Stjepan Jeršek Štef koji je, malo prije njega sa sastavom Džentlmeni izveo, također odličnu pjesmu «Svako vrijeme svoje čari nosi», Krunoslava Dražića i Željka Kožarića.

«Aršanjski vilenjaci» već je postao lokalni hit, a sva je prilika da će se melodija vrtjeti na radijskim postajama diljem Hrvatske. Riječ je o autobiografskoj pjesmi koju je momak s Kalelarge posvetio Podravcima potvrdivši tako svoju tezu da je pjesma «ogledalo duše» njenog autora. «Prije dvije godine proveo sam ovdje u Podravini nekoliko nezaboravnih dana. Pitomi ljudi su otvorili svoje srce, a ja im uzvraćam pjesmom», izjavio Jelenković za Virovitica.net.
Nikša Radovanović:Bregi

Tipična podravska pjesma, otpjevana onim poznatim mediteranskom šarmom govori o Dalmatincu koji će se opet vratiti u Podravinu, samo nije siguran «dal zbog dobrog vina, tamburaša ili vilenjaka». Ovogodišnji 16. Festival Podravine i Podravlja donio je, u dvije festivalske večeri 40 novih pjesama - popevki, valecera, polki, čardaša i pisama – sve u podravskom štihu. Prve večeri, u petak, izvedene su 22 skladbe, a prema sudu ocjenjivačkog povjerenstva najbolja je bila pjesma «Suza», Željka Grahovca na tekst Irene Herenčić u izvedbi sastava «Svirci» iz Međimurja.

Zbog toga je ta skladba izvedena i na završnoj večeri, u subotu 14. lipnja. Još je jedna pjesma izvedena u obje večeri: «Irenku», Zdravka Šljivca i Terezije Bube Bognar u petak su izvele «Gazde», a u subotu Željko Barba.

Mnogi se slažu da je bio jedan od najkvalitetnijih do sada. Glazbeni znalci izdvajaju koncertnu popevku «Bregi» koju izvodi prvak HNK Nikša Radovanović ili «Ponesimo ljubav» Osječanke Blanke Došen te «Srce podravsko» Najboljih hrvatskih tamburaša, «Svirajte za dušu» Podravskih mužikaša i «Podravini», Renate Holi.
Ansambl Pitomača:Pitomača

«Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim pjesmama, imali smo za svakoga po nešto – i pjesme koje su umjetnički vrijedne i one koje će živjeti u narodu, ne samo u Podravini već i u ostatku Hrvatske pa i u cijelom svijetu. Zapravo, nema loše pjesme. Na domaćem terenu vjerojatno najbolje prolaze domaće snage, izvođači iz Virovitičko-podravske županije na što smo posebno ponosni jer ih ima puno. Prije 15 godina nismo mogli ni sanjati da ćemo imati toliko pjevača i sastava koji mogu nastupiti na svim festivalima diljem Hrvatske», ističe umjetnički ravnatelj festivala dr Marijan Jergović koji je svom kraju ove godine posvetio pjesmu «Pitomača». Izveli su je, na kraju festivala, svi pitomački izvođači, a na poziv voditelja, ansamblu se pridružio i sam dr Jergović.

Likovni umjetnik Stjepan Đukić Pišta koji tradicionalno daruje svoje djelo pitomačkom festivalu , ovoga puta je sliku nazvanu «Jutro» poklonio Branku Uvodiću. Inače, popularni voditelj pozvan je te večeri u Našice, na proslavu 35. obljetnice mature , ali je došao na festival. «Pitomača je moja matura», rekao je.

Voditeljica Rosanda Kokanović potom je pozvala autore da već sada razmišljaju o novim pjesmama i pozdravila festivalskim pozdravom: «Do Vidova».

Festival je održan pod viskom pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Virovitičko – podravska županije i Općine Pitomača. Generalni pokrovitelj bio je virovitički TVIN.


Goran Gazdek/Glas Slavonije
Virovitica net

- 20:40 - Isprintaj - #

16.06.2008., ponedjeljak

VIDOVO 2008. - Biciklijada

biciklijada


U subotu,14.lipnja održana je tradicionalna pitomačka "Biciklijada"koju organizira Rekreativno društvo "Zeleno srce".Sudjelovalo je više od 200 biciklista koji su mogli birati tri ponuđene staze:
I. ZELENA STAZA
najlakša staza za sve uzraste
DINJEVAC – GRABROVNICA – MALA ČREŠNJEVICA - VELIKA ČREŠNJEVICA – SEDLARICA – OTROVANEC - PITOMAČA

II. PLAVA STAZA
nešto zahtjevnija vožnja bez velikih uspona
GREDA – DRAVSKI MOST – DRAVSKA ulica – DINJEVAC – GRABROVNICA – VELIKA ČREŠNJEVICA – SEDLARICA – OTROVANEC – PITOMAČA

III. CRVENA STAZA
zahtjevnija vožnja po Bilogori
OTROVANEC – VELIKA ČREŠNJEVICA – SEDLO – BOGAZ – BRZAJA – 2. BOGAZ – VUKOSAVLJEVICA – TURNAŠICA – SEDLARICA - PITOMAČA
biciklijada biciklijada
Kako je bilo na biciklijadi pročitajte na pitomačkom biciklističkom blogu "Biciklom oko Pitomače"
biciklijada biciklijada

- 20:17 - Isprintaj - #

U četvrtak prijemni ispiti za upis u glazbenu školu


Draga djeco!
Pitomačka glazbena škola organizira prijemne ispite za upis u glazbenu školu koji će se održati u četvrtak 19. lipnja u knjižnici Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača od 10-12 sati, te od 16-18 sati.
Kod nas možete svirati glasovir, gitaru, tamburu, flautu, trubu, trombon i hramoniku.
Dođite i uživajte u glazbi zajedno s nama.

Pitomača.hr

- 19:47 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Šminkanje prije festivala

šminka


Zašto su izvođači na pitomačkom festivalu uvijek lijepo našminkani?Zbog Darije,Marije i Martine!
šminka šminka

- 19:40 - Isprintaj - #

15.06.2008., nedjelja

Zoran Jelenković osvojio Pitomaču

fotogalerija:Virovitica Online
Iako festival nije natjecateljski, Zoran Jelenković s pjesmom 'Aršanjski vilenjaci' zasigurno je prvo ime Glazbenog festivala 'Pjesme Podravine i podravlja' Pitomača 2008. koji je ove godine doživio svoje šesnaesto izdanje. U završnoj večeri koja je jučer izravno prenošena na Prvom programu Hrvatske televizije nastupilo je 21 izvođač. Dakao riječ je o najeminentnija imena tamburaške i zabavne glazbe među kojima izdvajamo Najbolje hrvatske tamburaše, Licitare, Maju Zeko, Tomislava Brajšu, Ceciliju, Ćiru Gašparca, Martu Nikolin te brojne druge, a od 21 skladbe koliko je sinoć izvedeno, Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije pod ravnanjem Siniše Leopolda pratio je 11 izvođača. Nakon dvije godine pauziranja, Zoran Jelenković ponovno je nastupio na pitomačkoj pozornici i to po prvi puta u pratnji tamburaša. Popularni Zadranin koji nam je darovao nezaboravne pjesme kao što je hit 'Stara zvona' autor je stihova i glazbe za pjesmu 'Aršanjski vilenjaci', a aranžer je Denis Špegelj.
VIŠE:Virovitica online

- 18:31 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - U Križnici održana svečana sjednica Općinskog vijeća Pitomača

Uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Virovitičko – podravske županije Tomislava Tolušića, predstojnika Ureda državne uprave Virovitičko – podravske županije, Branka Gibe, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, ostalih predstavnike općina i gradova s područja Virovitičko – podravske županije, ali i gostiju iz prijateljskih gradova i općina Biograd na Moru, općina Polača, predstavnike Zadarske županije, pod predsjedanjem predsjednika Općinskog vijeća Ivana Erhatića i nazočnost načelnika Željka Grgačića održana je svečana sjednica općine Pitomača povodom Dana općine i blagdana sv. Vida.

Pozdravljajući nazočne na sjednici, načelnik općine Željko Grgačić govorio je o gospdarskom rastu općine Pitomače, te o projektima koji su slijede s naglasom na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu.

- Uz sufinanciranje Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Hrvatskih voda, završena je investicija izgradnje uređaja za deferizaciju na Pitomačkom vodocrpilištu. Navedeni uređaj za uklanjanje viška željeza i ostalih štetnih sastojaka iz vode za piće, posljednja je karika u investiciji vodoopskrbe općine Pitomača, a njegovom izgradnjom stvoreni su svi uvjeti za puštanje u rad do sada izgrađene vodoopskrbne mreže na području općine. Na taj način će se priključiti više od 400 domaćinstava koja su do sada platila priključnu pristojbu za priključenje na vodovodni sistem po akcijskoj cijeni od 500,00 kuna koju je za razdoblje do kraja lipnja odredilo Općinsko vijeće. Sve to daje nam za pravo da u skoroj budućnosti nastavimo sa širenjem vodoopskrbne mreže na do sada neobuhvaćenomo području općine. Izgradnja vodospreme u Sedlarici daljnji je korak u razvoju vodoopskrbe na području općine. Od komunalne infrastrukture treba istaknuti investiciju izgradnje kanalizacijske mreže u Ulici Petra Preradovića u Pitomači čija je izgradnja nastavak i širenje kanalizacijske mreže u ulicama koje se vežu na Ulicu Ljudevita Gaja. Osim toga trenutno je u izradi dokumentacija za izgradnju kanalizacijeke mreže za Vinogradsku ulicu, Ulicu Petra Krešimira IV i Dravsku što su planirani nastavci širenja postojeće kanalizacijeke mreže.

Župan Virovitičko – podravske županije Tomislav Tolušić, je u obraćanju nazočnima između ostalog kazao:

- Općina Pitomača najveća je općina u Virovitičko – podravskoj županiji, općina s velikim prirodnim i kulturnim posebnostima, te dugom i bogatom poviješću. Kao župan Virovitičko – podravske županije izuzetno sam zadovoljan postignutim i vjerujem da će i nadalje načelnik općine Pitomača i njegova ekipa ovim tempom nastaviti s daljnjim razvojem općine Pitomača. Jedina stvar koju bih još jednom spomenuo je razvoj turizma na području općine Pitomača. Općina Pitomača je, po mojem mišljenju, možda i najbogatija općina naše županije što se tiče turističkog potencijala. Imate rijeku Dravu koja protiče duž cijele vaše općine i koja je neiskorišteni turistički biser koji trebate maksimalno promovirati. Naravno, čim se spomene rijeka Drava, ne mogu a da ne spomenem našu i vašu Križnicu, riječni otok neopisive ljepote koji svakim danom privlači sve veći broj turista koji ostaju zadivljeni njezinom nedirunutom prirodom. Imate i velike potencijale za lovni i ribolovni turizam i jedna ste od rijetkih općina koja ima i određen broj kvalitetnih smještajnih kapaciteta što je presudno za razvoj turizma. Na vama je da sve te potencijale objedinite i razvijete turizam i turističku ponudu vaše općine. Županija će vam u tome dati punu potporu u vašim nastojanjima.
Foto Begović

Obraćajući se nazočnima, saborski zastupnik Josip Đakić između ostalog je rekao.
- Ovdje u najmanjoj mjesnoj zajednici s najmanjim brojem stanovnika, ali i s naljepšom dušom i srcem, možemo zahvaliti svima onima koji su doprinjeli razvoju općine. Zahvaliti se svima vama na ovom prostoru, koji ideje pretvarate u projekte, koji kroz te projekte zapošljavate ljude. Moramo razmišljati o novim pothvatima i potezima koji će zaposliti što više naših građana, naročito općine Pitomača koja to osobito zaslužuje. Zašto? Zato što je Pitomača najveća općina naše županije, zato što općina Pitomača i po broju stanovnika i po prostoru i gospodarskim subjektima kao i po svim relevantnim pokazateljima, zaslužuje da njezin razvoj ide brže, kvalitetnije i bolje, nego što je to bilo u proteklim vremenima. Dužnost i obveza kao vašeg izabranika u Hrvatskom saboru, zasigurno ću i dalje biti da ću zdušno raditi kako bi sve vaše projekte potkrijepili državnim fondovima i sredstvima iz ministarstava, kako bi što više učinili na infrastrukturi, kako bi što više poduzetničkih i gospodarskih subjekata stasalo na području općine Pitomača. Završetkom brze ceste Vrbovec – Gradec – Bjelovar – Virovitica, s čvorom Bilogora, kojem se pripaja Pitomača, biti će kruna gospodarskog razvitka našega područja. S obzirom da kao rođeni Pitomačanin znam mnogo relevantnih parametara i moram reći da se sve više posluje na području općine Pitomača, da se otvara sve više poduzetničkih pogona, da se šire postojeći kapaciteti. Osim toga, ono što želimo i što smo izgubili dosta vremena, u narednom mjesecu će biti rješeno. Naime, općina Pitomača postati će vlasnik prostora Duhanproduka u kojem će stasati novi poduzetnici i gdje će se otvarati nova radna mjesta jer taj prostor ne smije više biti prazan, te ga se do kraja godine treba popuniti novim poduzetnicima.
Virovitica online

- 18:25 - Isprintaj - #

14.06.2008., subota

VIDOVO 2008. - "Svirci",pobjednici prve večeri

opis slike


"Svirci" sa pjesmom Suza pobijedili su prvu večer i danas nastupaju u završnoj večeri festivala,
VIŠE-SUTRA....

- 16:50 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - "Gazde" ispod šatora

opis slike


Petak, 13. lipnja ispod šatora,poslije prve večeri festivala tamburaški sastav "Gazde" su zabavljali publiku.
opis slike opis slike

opis slike opis slike

- 16:20 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Polaganje vijenaca

polVijenaca


Na Antunovo u petak 13.lipnja delegacija Općine Pitomača položila je vijence kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i kod spomenika prvog predsjednika Republike Hrvatske Franji Tuđmanu.

- 16:15 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Zeleno-plava noć

zpNoć


Zatvaranjem centra Pitomače u četvrtak 12.lipnja započela je "Zeleno-plava noć".Uz besplatno jelo i piće pitomačani su gledali prijenos utakmice Hrvatska-Njemačka te su ih zabavljali Željko Sesvečan,Slavonske lole,Žiga i Bandisti, klapa Bonaca i Dražen Žanko.
zpNoć zpNoć

zpNoć zpNoć

zpNoć zpNoć

- 15:22 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. -Sportsko popodne na Trgu Kralja Tomislava

sportskoP


Četvrtak, 12. lipnja -Sportsko popodne na Trgu Kralja Tomislava
sportPop sportPop

sportPop sportPop

- 15:11 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Međunarodni nogometni turnir pionira i kadeta

nogomet



U srijedu 11.lipnja na stadionu Nogometnog kluba "Pitomača" održan je međunarodni nogometni turnir pionira i kadeta.Sudjelovale su ekipe U-10 i U-16 iz Pitomače,Suhopolja,Virovitice te francuskog grada Labruguiere.

opis slike opis slike

REZULTATI: U-10
1.NK Virovitica
2-US Labruguiere
3-HNK Suhopolje
4-NK Pitomača

nogomet nogomet

REZULTATI: U-16
1.HNK Suhopolje
2-NK Pitomača
3-NK Virovitica
4-US Labruguiere

nogomet


- 15:03 - Isprintaj - #

13.06.2008., petak

Izravni prijenos GF "Pjesme Podravine i Podravlja" na HRT-u

Na prvom programu HRT-a,u subotu od 21.15 sati ova televizija izravno prenosi završnu večer pitomačkog festivala "Pjesme Podravine i podravlja - Pitomača 2008."
Na završnoj večeri nastupaju:pobjednik prve večeri(13.lipnja),Dočekaj sa mnom dan -Marta Nikolin, Svirajte za dušu -Podravski mužikaši, Kraju moj -Licitari, Plakat' ću sutra -Tena, Srce podravsko -Najbolji hrvatski tamburaši, Vrati se -Cecilija, Poslije tebe sve je pusto -Džentlmeni, Edenski vrt -Jendrin škrilak, Svako vrijeme svoje čari nosi -Stjepan Jeršek Štef, Irenka -Gazde, Aršanjski vilenjaci -Zoran Jelenković, Ponesimo ljubav -Blanka Došen, Podravini -Renata Holi, Podravska klet -Tomislav Brajša, A suza ne pita -Boris Ćiro Gašparac, Pitomača -Ansambl „Pitomača“, Najlepši cvet med cvetjem si ti -Gordana Ivanjek, Svitanja -Maja Zeko, Bregi -Nikša Radovanović i Senje -Klapa Bjelovar.

Izvođače prati Tamburaški orkestar HRT-a.
Voditelj: Rosanda Kokanović i Branko Uvodić
Urednik: Branko Uvodić
Redatelj: Vladimir Koščević

- 17:17 - Isprintaj - #

Kamionom pokupio policijski auto i motor te osobno vozilo

Pitomača,12.lipanj 2008.
Iz još neutvrđenih razloga teretno vozilo zagrebačkih tablica sinoć je probilo policijski punkt te udarilo u dva parkirana policijska vozila, jedan osobno automobil.
Podravska magistrala,Ulica braće Radića

Ozlijeđenih nema, policajac koji je regulirao promet za dlaku je, skočivši na stranu, izbjegao udarac. Zbog manifestacije «Zeleno-plava noć» u okviru koje su Pitomačani u središtu mjesta, na Trgu kralja Tomislava, gledali utakmicu Njemačka – Hrvatska te uživali u nastupima Slavonskih lola, Željka Sesvečana, Žige i Bandista, Dražena Žanka, Klape Bonaca te Antonije i Anamarije, zatvoren je promet Ulicom braće Radića.
Vozila su preusmjeravana Molvicom(V.Nazora) i Ulicom Petra Preradovića. Vozeći iz pravca Zagreba vozač kamiona nije primijetio prometne znakove ni policijski punkt već je, umjesto desno kako ga je vodio znak «obilazak» produžio ravno.

fotografije i tekst:Virovitica net

- 11:18 - Isprintaj - #

12.06.2008., četvrtak

VIDOVO 2008. - Prva izložba Antičkog novca u Pitomači

Prva izložba Antičkog novca u Pitomači i Virovitičko-podravskoj županiji
U prostorijama pitomačke Knjižnice i čitaonice do 14.lipnja možete pogledati ovu zanimljivu izložbu.
Izložba Antičkog novca

Starost pojedinih antičkih novčića seže do 2300 godina:

Izloženi novčići:
- Aleksandar Veliki
- Kasander,vojskovođa Aleksandra v. i nasljednik Makedonije
- Ilirija - Drahme
- Kartaga
- Kralj Philip V - posljednji kralj Makedonije
- Kleopatra VII - Egipatski faraon
- Stara Grčka i Kreta
- Tarsos - drevni grad Tarz u današnjoj Turskoj
- Karakala - vojskovođa i rimski car
- Konstantin Veliki - osnivač Konstantinopola i osloboditelj krsćana
- Sinovi Konstantina V. - novčići kovani od V.Britanije, drevne Aleksandrije
do Grčke i Siska (Siscia)
- Gradski novac Rima (vučica sa Romulom i Remulom) i Konstantinopola
- Prvi novac krsćana sa oznakom XP
- Kralj Luj XIV - graditelj Versaja
- Kralj Luj XVI - posljednji francuski kralj

Izlozbu pripremio vlasnik kolekcije Branko Novosel

- 18:07 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Dan astronomije u Pitomači

Dan astronomije u Pitomači

U sklopu proslave dana općine Pitomača,utorak 10.lipanj bio je rezerviran za Dan astronomije.
Na na Trgu kralja Tomislava pitomačani su mogli pogledati teleskopom tek stvorene dvije pjege na Suncu.
Promatranje Sunca rađeno je teleskopom tipa Meade ETX-125 kojeg je Astronomsko društvo nabavilo prošle godine.

Popodne je bilo rezervirano za zanimljivo predavanje o najnovijoj misiji na Mars te za edukativni film "Od Zemlje do kraja svemira" koje je bilo prikazano u prostorijama Općine Pitomača.

Navečer je nastavljeno promatranje planeta Marsa i Saturna te Mjeseca na pitomačkoj zvjezdarnici "Vila".







astro


Promatranje Sunca i sunčevih pjega na Trgu Kralja Tomislava u Pitomači
astro astro
Brojni znatiželjnici okupili su se na promatranju Sunca uz stručno vodstvo voditelja pitomačke Astrološke udruge Branka Novosela.
astro astro

- 05:32 - Isprintaj - #

11.06.2008., srijeda

VIDOVO 2008. - Promocija knjige pjesama Drage Britvića "Mirno teku rijeke"

drago


Ponedjeljak,09.lipnja predstavljanje knjige pjesama Drage Britvića(1935-2005) "Mirno teku rijeke".
drago drago

- 21:48 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Kazališna predstava "Mikeški kabare 3"

kazalište


U nedjelju 8.lipnja pitomačani su mogli pogledati kazališnu predstavu virovitičkog kazališta "Mikeški kabare 3".Povijest Virovitice ispričana u izvedbi popularnih glumaca Mije Pavelke i Draška Zidara.
kazalište kazalište
Uloge:Mijo Pavelko - Mikeš, Draško Zidar - Prco, Blanka Bart - Kata, Goran Koši -Mika i Krunoslav Rohtek - mikeški harmonikaš.

- 21:34 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008.-Izložba povodom 40.obljetnice katastrofalnog požara u crkvi Sv.Vida u Pitomači

požar


Povodom 40.obljetnice katastrofalnog požara crkce Sv.Vida u Pitomači 23.studenog 1968.godine,priređena je izložba fotografija,novinskih članaka i zapisa o tom događaju.Postavljena je i etnografska zbirka starih predmeta s područja Općine Pitomača te sačuvani spašeni predmeti iz stare crkve.
požar požar
Organizator izložbe i etnografskog postava je kapelan u župi Pitomača vlč. Ivica Puškadija ml., koji je sve etnografske predmete sakupio, arhivirao i postavio uz stručno vodstvo kustosice muzeja Virovitice, prof. Jasmine Jurković.
požar požar
VIŠE:Pitomača net

- 21:20 - Isprintaj - #

09.06.2008., ponedjeljak

VIDOVO 2008.-Dan fotografije i filma u Pitomači 08.lipnja 2008.

fvk


U nedjelju 8.lipnja u prostorijama Foto video kluba "Mirko Lauš" održan je tradicionalni "Dan fotografije i filma" kojim se za svako Vidovo predstavljaju novi fotografski i video radovi članova kluba.
Dan fotografije i filma Foto video kluba "Mirko Lauš" iz Pitomače
Kao i svih dosadašnjih godina,prostorije kluba bile su premalene da prime sve zainteresirane posjetitelje kojima je bio prezentiran bogat program.Uz pozdravni govor načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića Dan filma i fotografije otvorio je voditelj kluba Zdravko Jakupec.
Prigodni govor održao je i proslavljeni hrvatski fotograf i filmaš,član Hrvatskog filmskog saveza g.Kruno Heidler koji je pohvalio ovogodišnju izložbu slika i rad filmske grupe.Na projekciji dječjih filmskih radova bili su prikazani filmovi nastali u okviru filmskih radionica održavanih u klubu u zadnjih nekoliko mjeseci(Ručak na otvorenom,Teška noć,Svađe su uzaludne,Veliki prasak,Moderna legenda i Vještica) te filmovi koji su premjerno bili prikazani 8.ožujka povodom 3.rođendana kluba sa imenom proslavljenog pitomačkog filmaša Mirka Lauša.
Na projekciji odraslih članova prikazana su tri jednominutna filma te dugoočekivana premijera novog nastavka Štefine i Ivine pod orginalnim nazivom"Štefina i Ivina 2".Zadnja projekcija bila je reportaža s nedavnog putovanja u talijanski grad Treviso,gdje su članovi kluba bili jedini hrvatski predstavnici na CIAK-u -međunarodnom festivalu dječjeg filmskog stvaralaštva.
Poslije filmova,posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija odraslih i dječjih članova.

fvk


- 21:20 - Isprintaj - #

Pitomačke rukometašice izborile ulazak u II. ligu

rukometašice


Iako su sportske aktivnosti koje se odvijaju ovih dana na području naše općine uglavnom promotivnog ili rekreativnog karaktera, jer je najveća pažnja svih Hrvata usmjerena na Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj, za pitomačke rukometašice protekli vikend još je uvijek bio natjecateljski, a one su na najljepši mogući način uveličale proslavu Dana općine Pitomača, podarivši Pitomači novog rukometnog drugoligaša. Rukometašice ŽRK «Pitomača» u petak i subotu, u Valpovu su, kao predstavnice III. HRL sjever, u obje utakmice kvalifikacijskog turnira za ulazak u II. HRL sjever, pobijedile svoje protivnice osvojivši prvo mjesto na turniru, a time i ulazak u viši rang natjecanja.
U petak su savladane domaće rukometašice ŽRK «Petrijevci», ovogodišnje prvakinje III.HRL istok, sa 31:24 (Kovačić, Šimić (8), M.Habijanić, H.E.Habijanić (6), Hegediš (3), Rep (2), Filipović, Kapitan (1), Petković (3), Janeš (3), Veličan i Mioč (5)), a u subotu dosadašnje drugoligašice rukometašice ŽRK «Vinkovci» sa 31:26 (Kovačić, Šimić (6), M.Habijanić (2), H.E.Habijanić (1), Hegediš (5), Rep (10), Filipović, Kapitan, Petković, Janeš (2), Veličan i Mioč (5)).
Ovim pobjedama pitomačke su rukometašice završile izuzetno uspješnu natjecateljsku sezonu i zajedno sa svojim trenerom Markom Bijukom odlaze na zasluženi ljetni odmor.
foto i tekst:Pitomača.hr

- 19:21 - Isprintaj - #

Crna kronika

Utopio se u Dravi
Na području Pitomače 8. lipnja oko 17.30 sati kod mjesta Križnica u rijeci Dravi utopio se D. V.
D. V. je plivao s jedne na drugu obalu rijeke, a na 50-ak metara od obale iznenada je potpuno nakon čega nije više izronio iz vode.
Tijelo nesretnog kupača mještani su pronašli u 18.34 sati i izvukli ga na obalu.
-------------------------------------------------------------
Motorist teško stradao u Starom Gradcu
U mjestu Stari Gradac kod Pitomače, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teške ozljede zadobio 50-godišnji motorist. Nesreća se dogodila oko 10.30 sati, kad je traktor kojim je upravljao 38-godišnji M.Ž. prilikom skretanja oduzeo prednost nadolazećem motoru.
Motor koji je dolazio iz suprotnog smjera, udario je u zadnji kotač traktora te je vozač motora pao i zadobio teške tjelesne ozljede. Vozač motora hitno je prevezen u OB Virovitica, gdje je utvrđeno da je slomio nekoliko rebara te je zadržan na liječenju.
Protiv vozača traktora policija će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti odgovarajuću kaznenu prijavu.
MUP

- 19:15 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008.-Dan astronomije


Utorak, 10. lipnja - DAN ASTRONOMIJE:

15:00sati PROMATRANJE POVRŠINE SUNCA TELESKOPOM, pozornica na Trgu kralja Tomislava

20:00sati PREDAVANJE O MISIJI PHOENIX MARS LANDER I PROJEKCIJA FILMA "OD ZEMLJE DO KRAJA SVEMIRA",dvorana u Općini Pitomača
,

21:30sati PROMATRANJE PLANETA, zvjezdarnica „Vila"

- 05:41 - Isprintaj - #

08.06.2008., nedjelja

Naši jahači na još jednoj utakmici u daljinskom jahanju

U subotu 07.lipnja održana je utakmica u daljinskom jahanju "Daruvar 2008." u organizaciji KK "Bilogora-Papuk 1991."Na kružnoj stazi duljine 40 kilometara sudjelovalo je 16 jahača u dvije kategorije.
Daruvar 2008.-utakmica u daljinskom jahanju

Nadomak Daruvara u maloj dolini u čijoj sredini se nalazi prekrasno jezerce sa kućom i drvenom terasom iznad vode imali smo startnu i ciljnu poziciju.Troje jahača iz Konjičkog kluba "Zlatni klas Otrovanec" Lidija i Carmen Keber te Branko Tkalčec u društvu naše logistike Ante,Klare,Petre,Domagoja te i vozača Milana bili smo oduševljeni prizorom.
Staza je vodila kroz prelijepu prirodu uglavnom šumskim putevima a nabujali šumski potoci su još dodatno dočaravali atmosferu.No preobilne kiše su jako raskvasille teren pa se može reći da je ovo jahanje bilo na razini ekstremnog sporta.Sve u svemu bilo je to jedno veliko iskustvo te su članovi KK "Zlatni klas Otrovanec" jako zadovoljni i zahvaljuju organizatoru KK "Bilogora-Papuk 1991." kao i ostalim učesnicima na solidarnom držanju tokom utakmice.

Rezultati naših jahača:
SENIORI-Branko Tkalčec(5. mjesto),Carmen Keber(6.mjesto)
JUNIORI-Lidija Keber(4.mjesto)

"Zlatni klas Otrovanec"

- 21:11 - Isprintaj - #

Pitomačani na Danu Univerzalne Športske Škole

majaK


Univerzalna športska škola namjenjena je dječacima i djevojčicama mlađe školske dobi, što znači od 6 do 10 godine. U nju se upisuju djeca koja imaju sportske afinitete i koja nisu uključena u sustavni klupski trening.

U ŠRC-u Mladost u Zagrebu, 07.06.2008. održana je smotra polaznika Univerzalne športske škole.
Okupilo se tu oko šestotinjak djece iz cijele Hrvatske. Iz naše županije sudjelovalo je tridesetak malih sportaša. Sa njihovom trenericom Majom Kirin bilo je i trinaest mališana iz Pitomače. Veselje, pjesma i sportski duh bio je dovoljan za prekrasan i odlično organiziran susret. Ispred Ministarstva znanosti obrazovanja i športa sudionicima se obratila državna tajnica dr. sc. Zrinka Kovačević.
U ime Hrvatskog školskog športskog saveza, sudionike je pozdravio bivši košarkaš Franjo Arapović, a nakon revijalno-natjecateljskog dijela, zabavi je pridonijela i pjevačica Lana Jurčević. Cijelu smotru vodio je naš Pitomačanin Zlatko Škrinjar.
majaK majaK
Svi sudionici kući su se vratili sa zlatnim medaljama i majicama koje im je darovao Hrvatski školski športski savez.
majaK majaK

majaK majaK
fotografije i tekst:S.Vukšan

- 13:34 - Isprintaj - #

07.06.2008., subota

VIDOVO 2008. D-day (Dan na Dravi) odgođen za dva tjedna

dDay


Zbog nestabilnog vremena i visokog vodostaja Drave odgađa se manifestacija D-day (Dan na Dravi) za dva tjedna. O novom terminu obavijestit ćemo naknadno.
Općina Pitomača

- 13:29 - Isprintaj - #

06.06.2008., petak

VIDOVO 2008. - Udruga PING organizirala dobrovoljno darivanje krvi

PING


Danas je u prostorijama kino sale u Pitomači, Udruga „PING“ (Udruga pitomačkih informatičara i network gamera) organizirala akciju dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica te transfuzijom Opće bolnice Virovitica. Akciji darivanja krvi je pristupilo 40-tak pretežno novih darovatelja krvi udruge „PING“, kao i ostali mještani Pitomače, a sve u sklopu proslave Dana Općine Pitomača.
PING PING
Ovom prilikom uz nešto odbijenih darovatelja krvi, svoju krv su darovali:
Ante Putnik,Danijel Lukavečki,Ivan Dravec,Ivan Grgačić,Manfred Kodžaga,Andi Kodžaga,Ines Giba,Davor Jakupec,Siniša Veličan,Mišel Begović,Perica Petricušić,Marijan Rengel,Danijel Begović,Josip Jakupec,Dragica Milovac,Maja Palić,Josip Badanjek,Branka Pintar,Branko Tišljarec,Marijan Lovreković,Željko Grgačić,Marinko Barčan,Marko Rengel,Tino Habijanić i Ivan Stanec.
PING PING
Darovati krv znači spasiti život neke osobe!
PING PING
Organizacijom ove humanitarne akcije članovi Udruge PING pokazali su svoju humanost i brižnost za sve kojima će ta dragocjena tekućina biti potrebna.
KOMPLETNA FOTOGALERIJA

- 21:47 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008.- Otvorenje izložbe slika polaznika tečaja crtanja

izložba


U četvrtak,05.lipnja u prostorijama pitomačke Knjižnice i čitaonice otvorena je izložba slika polaznika tečaja crtanja pod nazivom "Stara i nova Pitomača"............VIDEO..........
izložba izložba

- 21:09 - Isprintaj - #

VIDOVO 2008. - Završna priredba dječjeg vrtića "Potočnica"

vrtić


U četvrtak 05.lipnja održana je u pitomačkoj Kino dvorani završna priredba dječjeg vrtića "Potočnica".
vrtić vrtić

vrtić vrtić

- 20:59 - Isprintaj - #

04.06.2008., srijeda

VIDOVO 2008.-Izložba slika,"Stara i nova Pitomača"

slike


05.lipanj,u 20 sati u Knjižnici i čitaonici Pitomača:IZLOŽBA SLIKA POLAZNIKA TEČAJA CRTANJA I SLIKANJA
slike slike

20 sati u Knjižnici i čitaonici Pitomača,VIDEO:bNovosel

Na tragu ljepote

U Pitomači je prije dvije godine zaživjela ova mala Škola crtanja i slikanja, mala možda po broju učenika, ali velika po njihovom talentu, napredovanju i usavršavanju vlastitog likovnog i kreativnog izričaja.
Ovo su ipak još uvijek njihovi prvi, ponekad nesigurni koraci, tek odškrinuta vrata u taj čudesni svijet boja i oblika, as vremenom će se ona i širom otvoriti, a njihove slike i izložbe još će nas više ispuniti ljepotom i divljenjem.
Zaželimo im svima od srca još mnogo lijepih slika, izložbi i uspjeha!

Profesionalni slikar Ivan Lovreković

- 20:07 - Isprintaj - #

Predstavljen program Vidova

Željko Grgačić predstavio program VIDOVO2008.,fotografija:ViroviticaOnline
Čelni ljudi Općine Pitomača danas su održali tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili desetodnevni program obilježavanja Dana općine Pitomača koji ove godine počinju sutrašnjom priredbom Dječjeg vrtića Pitomača u kino dvorani, a završavaju 15. lipnja koncertom popularne duhovne glazbe sastava 'Mirijam' na središnjem općinskom trgu kralja Tomislava.

Iz brojnih kulturno-zabavnih događanja koji će se održavati na prostoru cijele općine Pitomača, valja izdvojiti rock koncert Psihomodo popa na Križnici, te dvije večeri Glazbenog festivala 'Pjesme Podravine i podravlja' Pitomača 2008. na kojima će nastupiti 42 izvođača, dok će završnu večer izravno prenositi Hrvatska radio televizija.

U završnoj večeri festivala nastupiti će najeminentnija imena tamburaške i zabavne glazbe među kojima izdvajamo Najbolje hrvatske tamburaše, Zoran Jelenković i Licitari, Podravski mužikaši, Ćiro Gašparac te brojni drugi, a od 21 skladbe Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije pratiti će 11 izvođača. Dvostruki nosač zvuka sa skladbama prve i završne večeri izdat će Croatia records. (aj)
Virovitica online

- 20:01 - Isprintaj - #

02.06.2008., ponedjeljak

Održana 13. sjednica Općinskog vijeća

U utorak 27. svibnja, održana je 13. sjednica Općinskog vijeća naše općine, a iz dnevnog reda izdvajamo točke vezane uz donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Pitomača, te Odluke o imenovanju članova Savjeta mladih naše općine.

pitomača


Općinska priznanja laureatima će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 13. lipnja, a odlučeno je da će
Zlatnu plaketu «Grb Općine Pitomača» dobiti Josip Đakić za izniman doprinos razvitku općine Pitomača u svim područjima društvenog života,
Srebrnu plaketu «Grb Općine Pitomača» dr.sc. Ivan Sondi za postignute rezultate na području znanstvenih istraživanja u Republici Hrvatskoj u kategoriji prirodnih znanosti i matematike, polje geologija – oceanologija
i «Hrvatske šume» d.o.o. Uprava šuma podružnica Koprivnica, Šumarija Pitomača, za aktivno sudjelovanje u akcijama uređenja mjesta Pitomača i turističkih objekata na području općine Pitomača,
dok će «Povelju Općine Pitomača s likom Petra Preradovića» biti dodijeljena posthumno
dr. Veljku Maleševiću za njegov dugogodišnji doprinos zdravstvu i socijalnoj skrbi na području općine Pitomača,
Rekreacijskom društvu «Zeleno srce» za izniman doprinos razvoju rekreacijskog sporta, a posebice biciklizma na području općine Pitomača,
te Srednjoj školi Pitomača za aktivno sudjelovanje u manifestacijama održanim na području općine Pitomača.

pitomača


Općinski su vijećnici u savjet mladih od predloženih devet izabrali sedam članova, koji će između sebe na konstituirajućoj sjednici Savjeta u nerednih trideset dana izabrati svog predsjednika. U Savjet mladih izabrani su: Simona Buri, Anita Ingola, Igor Novak-jembri, Ivančica Pavlović, Ivona Šakiri, Vedrana Šantek i Nevena Zadravec.

pitomača


Za v.d. ravnatelja pitomačke Knjižnice i čitaonice, općinski vijećnici imenovali su Slavicu Vitković jer se u dva kruga provedenog natječaja na iste nije javila niti jedna osoba koja zadovoljava zakonom propisane kriterije.
Uz navedeno, na sjednici je prihvaćena Analiza stanja sustava zaštite i spašavanja na području općine Pitomača u 2007. godini, te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja u 2008. godini, a donesene su u dvije odluke vezane uz prijenos djelatnosti distribucije plina sa «Komunalno Pitomača» d.o.o. na novoosnovano trgovačko društvo za distribucija plina «Plinkom» d.o.o.
Pitomača hr

- 19:40 - Isprintaj - #

01.06.2008., nedjelja

Sudjelovanje u 1.Rekreativnoj Turističkoj Ligi na Bilogori

kukavica


U organizaciji KU "Konji gizdavi“ i SRC "Kukavica“ održana je 1.Rekreativno Turistička Liga.
KK"Zlatni klas Otrovanec" na SRC"Kukavici"

Ta nova konjička manifestacija je zamišljena kao oblik sportsko-rekreativnog jahanja na osnovama pravilnika o daljinskom jahanju (endurance) Hrvatskog konjičkog saveza i Međunarodne konjičke organizacije (FEI).
Od 30.05.-01.06. SRC"Kukavica" okupila je ljubitelje konja,jahače i rekreativce u raznim sportskim,edukativnim,rekreativnim i zabavnim sadržajima.
Konjički klub "Zlatni klas Otrovanec" sa svojim članovima pridružio im se u subotu na otvaranju Eko-etno staze,bodrenju sudionika utakmice te zajedničkom druženju konjara iz cijele Hrvatske.
Ciljevi Rekreativno Turističke Lige su promicanje upotrebe konja u turizamu na ruralnom području,razvijanje mreže konjičkih staza s pripadajućim odmorištima i sadržajima te podizati ekološku svijest i kvalitetu života. Kroz RT Ligu sudionici sa manje stresa se educiraju o pravilima daljinskog jahanja, sportskom ponašanju i poštedi konja. Isto tako prateče osoblje uči o organizaciji utakmica u daljinskom jahanju.





kukavica kukavica
Planina Bilogora postaje sve popularnije mjesto za konjičku,biciklističku i drugu rekreaciju zbog velikog broja novih obilježenih staza.
kukavica kukavica
SRC „Kukavica“ smještena u okruženju livada i hrastove šume, na blagim obroncima Bilogore s 30 bokseva za konje, spavaonoma za 60 osoba, restoranom i kuhinjom te pratećim objektima i sportsko-rekreativnim sadržajima idealno je mjesto za konjički centar.
Udaljena je nekoliko kilometara od Velike Pisanice koja ovih dana slavi svoje Dane Općine.
kukavica kukavica
Zlatni klas Otrovanec

- 15:58 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.