LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Picokijada 2008. - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

29.06.2008., nedjelja

Picokijada 2008.

Đurđevčani,Podravci i brojni gosti u zadnja tri dana okupili su se na Picokijadi gdje su mogli pogledati mnoge zanimljive događaje od kojih se najveći Legenda o picokima izvodi scenskim nastupom više stotina sudionika na orginalnom prostoru pored đurđevečkog Starog grada.

picokijada2008


Legendu o picokima Ministarstvo kulture RH proglasilo je nematerijalnim kulturnim dobrom, što se pokazalo kao dodatnom motivacijom u organizaciji jubilarne četrdesete Picokijade,manifestacije kojom se obilježava ovaj povijesni događaj.Tako će đurđevčani najesen u Francuskoj predstaviti svoje turističke i druge vrijednosti u borbi za prestižnu titulu europske destinacije izvrsnosti.


Picokijada2008.-štandovi

Picokijada 2008.

Ovogodišnja Picokijada započela je gastronomskom priredbom "Picoki po picekima",te se nastavila finalnim izborom "Model Hrvatske za Model Svijeta" gdje je u ženskoj konkurenciji pobijedila Andreja Čavlović iz Bjelovara, a u muškoj konkurenciji Krešimir Brebrić iz Ploća.
Podravina je poznata i po brojnim biciklističkim stazama te je i na Picokijadi održana biciklijada pod nazivom "Od Lackovića k Lackoviću". Predviđena staza je lagana, idealna za obiteljski izlet i rekreaciju. To je zanimljiva kružna biciklistička tura u dužini 30 kilometara, nije zahtjevna i predviđena je za najobičnije bicikle.
Otvorena je i izložba plakata proteklih Picokijada. Uz plakate su izložene i ulaznice, plakete, diplome, akreditacije... O izložbi i grafičkom dizajnu, govorio je gospodin Zdravko Šabarić, ujedno i autor nekoliko plakata, uz uvodnu riječ gospođe Edite Janković - Hapavel, direktorice Centra za kulturu. Predsjednik organizacijskog odbora Picokijade, gospodin Mladen Roštan, otvorio je izložbu, koja se može razgledati i nakon Picokijade.
Picokijada2008.-mušketiri iz Slovačke


Kao i svake godine, mali umjetnici iskazuju svoje viđenje Legende o Picokima. Djeca iz dječjeg vrtića Maslačak i pokoji veći "klinac" stvarali su svoja umjetnička djela. Vrlo pažljivo i strpljivo po svojim crtežima ljepili su perje koje je otpalo sa ispaljenog pijevca (picoka) na turke.
Na Trg sv. Jurja održana je i Večer folklora u organizaciji KUD-a "Petar Preradović" iz Đurđevca.
Izložba domaćih starinskih kolača(diganke,zlevanke,mazanice,pogačice i prkači) i ručnoga rada udruga žena, definitivno je najslađa i najšarenija priredba na Picokijadi. Toliko mirisa, oblika, boja i okusa ne možete nigdje drugdje vidjeti.
Picokijada2008.svečana povorka sudionika Legende

Priređena je i velika motoristička fešta na kojoj su se okupili motoristi na defileu od Đurđevca do Stare Drave.Glazbenih događanja također je bilo na pretek pa je tako održano i nekoliko koncerata (Marijan Ban,Black Tatoo,Angels,Zabranjeno pušenje,Trio Band,Kvartet Gubec te koncert Hrvatskog katoličkog glazbenog društva „Podstrana“ i Puhačkog orkestra DVD Đurđevac ).
Od sportskih događanja bilo je u Đurđevcu i teniskih i košarkaških turnira pa i penjanje na umjetnu stijenu sportsko-penjačke sekcije Planinarskog društva „Borik“ Đurđevac pod nazivom "Kam te vrag nosi".
Picokijada2008.-folklor

Tradicionalnu povorku aranžiranih kola "Podravina od leta do leta" vodili su Vid Balog, Davor Dretar i Krešimir Blažek.To je povorka kola sa tematikom života iz prošlosti, kako se živjelo, radilo i veselilo u đurđevečkoj Podravini.
Kao i prošle godine Picokijadu su posjetili i mušketiri iz Slovačke koji su izveli prikaz života iz doba mušketira.Slovačka povijesna grupa "Jago" sama šiva kostime i izrađuje oružje i rekvizite za svoje nastupe te su privukli veliku pažnju posjetioca.

U ulici koja povezuje centar Đurđevca sa Starim Gradom smjestili su se štandovi sa prodavačima suvenira i prikazom rada starih zanata.Prodavači su bili obučeni u starinske seljačke nošnje te tako vjerno prikazali život starih tržnica.Hrvatska pošta izdala je specijalnu dopisnicu i žig koji se mogao upotrijebiti samo na dan "Legende o picokima". Ekskluzivna serija izdana je u nakladi od samo tri tisuće komada tako da je bila prava poslastica za filateliste i posjetitelje.Svoj štand imao je i Marinko Ivanišević,autor nove knjige "San o močvari",koja se prodavala po promotivnoj cijeni.
Picokijada2008.-detalji iz Legende

Legenda

"A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će PICOKI!"

To je kletva koju je Ulama-beg, turski vojskovođa, bacio na Đurđevčane nakon što je odustao od dugotrajne opsade grada. No, kletva se s vremenom pretvorila u nešto sasvim drugo. Legendu o picokima Đurđevčani i danas ističu kao najsvjetliji trenutak svoje povijesti na kojoj su izgradili svoju najznačajniju kulturnu manifestaciju.
Naime, u svom nezaustavljivom pohodu ovim krajevima vojska Ulama-bega poraz je doživjela upravo ispred staroga đurđevačkog grada. Iako brojniju i bolje pripremljenu, vojsku Ulama-bega zaustavila je domišljatost Đurđevčana koji su se gotovo pri kraju zaliha hrane odlučili na očajnički potez - ispaliti na tursku vojsku posljednjeg živog piceka u gradu. Pomislivši kako u zalihama još imaju toliko hrane da se njome mogu i razbacivati, Ulama Beg se ljutito odlučio povući.

Mala fotogalerija
picok2008 picok2008
Ni jezična barijera nije bila prepreka gledanosti slovačkih mušketira.
picok2008 picok2008
Ovo je već druga godina da "Jago" skupina gostuje na Picokijadi.
picok2008 picok2008
Ivana (slika desno) bila je domaćin mušketirima.Prikaz kovačkog zanata(slika lijevo).
picok2008 picok2008
Do Starog grada dolazi se preko štandova koji prikazuju radove iz davnih vremena.
picok2008 picok2008
Gavran koji priča ali ga nitko nije čuo.Svečana povorka sudionika ovogodišnje "Legende o picokima".
picok2008 picok2008
Izvori teksta:Đurđevac.com,Đurđevac.hr,povratakPitomače

- 21:40 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.