četvrtak, 27.12.2007.

Obrazac za prijavu za pohađanje Programa IT centra-Zadar preuzmite :

ovdje,
Naravno, ako to već niste učinili u jednoj od udruga osoba sa invaliditetom u Zadarskoj županiji(UTI-Zadar, Udruga osoba oštećena sluha, Društvo multiple skleroze-podružnica Zadar).....
Popunjeni obrazac dostavite osobno ili poštom u UTI- Zadar, Ul.obitelji Stratico1 ili ga pošaljite online na uti-zadar@zd.htnet.hr do 15. siječnja.

a o kakvim se Programima radi pogledajte ovdje:
PROGRAMI

(za one koji ne znaju engleski: kliknite gdje piše click here to start download)

- 20:18 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.12.2007.

Božićna priča

Ono što možeš učiniti danas- ne ostavljaj za sutra.
Život me naučio da je ova stara poslovica istinita i da ju treba slijediti. Tako lako je moguće da sutra uopće ne mora doći. Iako se to mnogima podrazumijeva, ali SUTRA je stvarno budućnost koju mnogi neće dočekati. Svakodnevni smo svjedoci brojnih nesreća i galopirajućih bolesti koje odnose živote. A onda SUTRA (ako smo mi ti sretnici koji smo dočekali sutra) samo čujemo: „Šteta, bio je dobar čovjek, a nisam mu stigao reći.,….!“.
Zato ja uvijek govorim istinu i činim ono u što vjerujem i mislim da je pravo.
Božićno je vrijeme.
Vrijeme je darivanja.
Vrijeme kad se prestaje ratovati i kad svi postajemo meka srca.
Mene se obavezno u ovo vrijeme (dakle, jednom na godinu) sjete rođaci i „prijatelji“ za koje sam i zaboravila da postoje, ali ako njih čini sretnim da me obraduju sa „Životinjskim“ i postavljaju glupava pitanja (tipa: kako je u školi??!!)- neka ih!
Tako i ja ovu godinu odlučih preduhitriti moje „bliske“ rođake i naći se u ulozi Posjetitelja te sjetih se obećanja datog prije dva mjeseca . Odlučih ja otkriti što je to-to što te ispunjava toliko sretnim da posjećuješ ljude baš u ove dane. I gle, stvarno- ima nešto u toj Božićnoj čaroliji darivanja i posjećivanja (osim što svi ove dane nastojimo biti čista i mirna srca).
Dakle, napokon sam posjetila Gogu-članicu naše Udruge koja živi u Zemuniku te joj kao OSI nije „baš na ruku“ dolaziti na naše susrete. Ali kako je izrazila želju da je mi iz Udruge posjetimo u njenom domu, to smo i učinile nas tri (ipak nismo prvi put u kuću mogli ići svi).
Ne pamtim da sam ikada vidjela toliku radost na licu samo zbog jedne male posjete i zbog „čašice razgovora“. Ja koja sam bila u ulozi Posjetitelja bila sam presretna što sam upoznala jednu predivnu mladu djevojku željnu druženja i pravih prijatelja i zbog divno provedenog dana .
A svega toga ne bi bilo da nije bilo samo malo dobre volje i dobre volonterke; JOSIPA; HVALA TI!!!!!

.........Goga i Bubi

........kavica, keksi i kolači,....

.........Goga i Iva

........seka Ivana žica kune.... (u svakoj kući isto zujo)

...........i mama nas ispraća uz želje za što skorijim ponovnim susretm!

wave

- 19:20 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 21.12.2007.

Sretan Božić svakome,...

......pas će mačku pokloniti značku, sretan Božić svakome!!!! (upravo svira na radiju)......
pimp myspace profile


Dana 20. prosinca '07 u prostorijama Udruge održana je petnaesta sjednica Predsjedništva.
Naizgled je to bila samo obična sjednica, ali to je ustvari bila svečana sjednica na kojoj su se dodjeljivala priznanja najzaslužnijim članovima koji su na različit način doprinijeli razvoju, rastu i radu Udruge.
Od posebne je važnosti da naglasim da su od mojih Mosovaca priznanje dobili:
Dragan Šarić i Filip Jadrijev. Dečki, čestitam!
Kako sam prošlu godinu priznanjem nagrađena JA, nikako se ne bih uvrijedila da sam kao volonterka koja se nesebično daje u Udrugu, ovu godinu malko napredovala i dobila novčanu nagradu što mi nitko ne bi imao što zamjeriti i što mislim da sam ZASLUŽILA nakon dvije godine ne dobivene ni lipe od Udruge. Ali 'ko mi je kriv kad se na svečanoj sjednici nisam pojavila, a sigurno me Predsjedništvo imalo u vidu i zasigurno su me htjeli iznenaditi nagradom. To mi je škola za dogodine: „KOGA NEMA, BEZ NJEGA SE MOŽE!“.
Ili sam se možda ja precijenila, a Predsjedništvo procijenilo da dovoljno ne radim....
(Za one kojima treba tumačiti napisano: Stvarno nije u šoldima sve!!!! )


Sretan Božić svakome......



- 00:05 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.12.2007.

19.12.'07-održana tiskovna konferencija o otvaranju IT centra-Zadar i o realizaciji projekta "Obrazovanjem do socijalne uključenosti"



Zahvaljujem se svim predstavnicima različitih medija koji su se odazvali našem pozivu s ciljem kako bi se obavijestila javnost o mogućnosti besplatnog informatičkog educiranja i stjecanja svjetski priznatog certifikata te upisa zvanja u radnu knjižicu kao i o završetku educiranja Radionicom o proaktivnom traženju posla.
........prijave otvorene do 15. siječnja..........
Evo kako su vijest o otvaranju IT centra i o početku realizacije doživjeli 057 info:

o57 info o IT centru
tv vox
tv VOX

- 17:10 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.12.2007.

Programi koje nudi IT centar Zadar

1. Sistemski i mrežni administrator
2. Samostalni knjigovođa
3. Web dizajner
4. Microsoft MCSE akademija

.........prijave se zaprimaju do 15. siječnja

- 17:24 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

UVJETI NATJEČAJA IZ PROJEKTA

Ciljanu skupinu predstavljaju mlade osobe s invaliditetom s područja Republike Hrvatske koje zadovoljavaju ulazne kriterije koje će utvrditi stručna skupina za provedbu projekta.

Kriteriji koje će definirati stručna skupina bit će podijeljeni na:

OBVEZNI KRITERIJI:
1. osobe s invaliditetom (motorička oštećenja koja ne onemogućuju rad na računalu, ali ga smiju otežavati);
2. radno sposobne osobe.

DODATNI KRITERIJI (primjenjuju se prilikom izbora između više prijavljenih kandidata koji zadovoljavaju obvezne kriterije):
1. izraženi interes i motiviranost za program edukacije;
2. što manji broj godina starosti (iznad 18);
3. što viša stručna sprema

Unutar skupine dodatnih kriterija, uz nekoliko navedenih, bit će definirani i drugi kriteriji. Tipično, oni će biti uvjetovani:
A) godinama starosti;
B) stručnom spremom i završenim prethodnim školovanjem.
C) predznanjem (osnovna informatička pismenost, engleski jezik);
D) predispozicijama;
E) motivacijom za program;
F) ostalim kriterijima koje utvrdi stručna skupina za provedbu projekta.

U projektu će sudjelovati ukupno 348 osoba, predstavnika/ca ciljane skupine. Korisnike će iz ciljane skupine izabrati stručna skupina za provedbu projekta na temelju zadovoljenja ulaznih kriterija, objektivnim bodovanjem.

Struktura broja potencijalnih korisnika po centrima u kojima će se provoditi projekt:

Vukovar: 60
Osijek: 48
Zagreb: 84
Pula: 36
Zadar: 48
Split: 72


- 17:19 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.12.2007.

Projekt „Obrazovanjem do socijalne uključenosti“

Dana 21.11.2007. je pokrenut Nacionalni projekt informatičkog obrazovanja osoba sa invaliditetom koji se provodi u 6 centara u kojima će se opremiti specijalizirani IT edukacijski centri koji ostaju na korištenju udrugama osoba sa invaliditetom. Pokretanjem ovog projekta 348 osoba s invaliditetom dobivaju priliku potpuno besplatno steći specijalističko informatičko obrazovanje potrebno za zapošljavanje, okruniti ga svjetski priznatim certifikatom (za pojedine programe) i upisom zvanja u radnu knjižicu, te završiti radionicu o proaktivnom traženju posla. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Nositelj projekta je Zajednica saveza osoba sa invaliditetom Hrvatske – SOIH, a unutar projekta su postavljena 3 osnovna cilja:

- izgradnja samoodržive infrastrukture specijaliziranih IT edukacijskih centara unutar udruga osoba sa invaliditetom sa nacionalnom pokrivenošću u Vukovaru, Osijeku, Splitu, Zadru, Puli i Zagrebu
- izvođenje visokokvalitetne informatičke edukacije po svjetskim standardima i uz verifikaciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za stjecanje zvanja za 336 osoba sa invaliditetom
- provedba specijalizirane edukacije u obliku radionica za proaktivno traženje posla koje se odvijaju u učionici ali i kroz e-learning sustav

Za prijavljene koji budu uključeni u projekt osiguran je i specijalizirani edukacijski paket za samoučenje na CD mediju koji osigurava informatičko opismenjavanje po ECDL standardu.

Osobe sa invaliditetom mogu više informacija o projektu dobiti u udrugama osoba sa invaliditetom ili u SOIH-u a prvi korak je ispunjavanje obrasca prijave za program edukacije. Prijave su otvorene od 15.12.2007. do 15.01.2008. Po zaprimljenim prijavama biti će izvedeno testiranje predznanja i motivacije polaznika koje će se održati u siječnju 2008. i polaznici koji budu uključeni u projekt će biti podijeljeni u grupe. Odmah nakon toga kreće i edukacija za prve grupe. Edukacija, ovisno o programu, traje od 5 do 8 mjeseci i očekuje se čitavi projekt završiti do listopada 2008. godine. Raspored nastave za svaki od programa bit će završen do kraja perioda za prijave. Nastava se neće odvijati u dijelu srpnja i kolovoza 2008. godine radi ljetnih praznika.
Za sve dodatne informacije javiti se u Udrugu Tjelesnih Invalida Zadarske županije koja je izabrana kao nositelj projekta različitih udruga osoba s invaliditetom za Zadarsku županiju.
Očekujemo odaziv što većeg broja osoba s invaliditetom s obzirom na visokokvalitetnu informatičku edukaciju koja se potpuno besplatno nudi svim osobama s invaliditetom na području Županije koje imaju minimalno završenu srednju školu.
S poštovanjem,
Voditeljica IT centra:




- 18:11 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 15.12.2007.

Upravljanje projektima

.........naziv je teme kojom je održan drugi trening u sklopu Projekta Socijalnog i gospodarskog Oporavka (PSGO) koje provodi Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u hotelu "Kolovare" 13. i 14. prosinca.
Polaznici iz Zadarske..,Šibenske.., Splitske .. i Dubrovačke.. županije bili su izuzetno dobra ekipa koja puna novih saznanja i iskustava željno očekuje treći trening koji bi prema mojim skromnim željama trebao biti u Dubrovniku dead

Slika: Ne možeš dobro učiti bez dobre kavice

Slika: Sve držim pod kontrolom iz zadnje klupe


Slika: Božićno raspoloženje osjeća se i u predvorju Kolovara


Slika: Sklopljeno poznanstvo na relaciji Turistička zajednica Filip Jakov i UTI-Zadar

Slika: I jedna grupna...

- 10:48 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Isprika

Ovih dana blog.hr nije radio i došlo je do nekih poremečaja u samom blogu.
Kako NIKAKO ne mogu prikazati slike iz Splita u prošlom postu, naknadno to činim, ali bez teksta:









- 10:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.12.2007.

Mosovci u Splitu na Radionici o zapošljavanju

Udruga za promicanje istih mogućnosti–članica HSUTI-ja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i ovu godinu je organizirala seriju jednodnevnih Radionica osnaživanja nezaposlenih OSI u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Bjelovar i Slavonski Brod). Na Radionici u Splitu, u utorak, 12.12.07 na Zavodu za Zapošljavanje, Bihaćka 2, sudjelovali su i nezaposleni Mosovci. Radionica je usmjerena ka poticanju nezaposlenih OSI da vlastitim snagama, ali uz stručnu potporu, pokrenu i ostvare promjene koje će pozitivno utjecati na kvalitetu njihovog tj. Našeg života. Predavači su bili stručnjaci i poznavatelji problematike zapošljavanja OSI, a i predstavnici Grada Splita.
Izuzetno zadovoljni Radionicom i prigodnim poklonima sudionicima, prikazujem Vam neke od fotografija uslikanih toga ugodno provedenog dana.

Slika; „Neradnici“ ispijaju kavu na novoj Splitskoj rivi




Slika: jedan od predavača je bila i G-đa Benc iz Fonda za prof. rehabilitaciju i zapošljavanje OSI

Slika: Mosovci s G-đom Mr. Dobranović-predsjednicom HSUTI-ja

Slika; Razgovor ugodni s Mr. Dobranović

Slika; Odmah po završetku Radionice nismo mogli odoljeti, a da ne navratimo na kolače.

Slika; I još jedno piće prije samog povratka u Zadar…..


………i zahvala našem strpljivom vozaču Draganu uz njegovu pjesmu
(izbrisano)

- 16:10 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.12.2007.

Prijatelji, mi častimo!


Već drugu godinu za redom Međunarodni dan osoba s invaliditetom proslavili smo u zadarskom Arsenalu što će nam, vjerujemo već dogodine preći u tradiciju. I ovaj put smo pokazali da smo Udruga koja ima stila! Mirno, dostojanstveno i bez ikakvih kukanja i žalopojki (kako nas mnogi vide) ovaj dan 3.12. obilježili smo baš onako kako to doliči Našem danu. Ujedno smo i ovaj put pokazali Gradu i našim sugrađanima da nikako ne tražimo sažalijevanje, nego samo jednaku priliku.
Želimo jednake mogućnosti.
Ovu 2007. godinu- Godinu jednakih mogućnosti uistinu vjerujemo da je došlo naše vrijeme.
Baš iz tog razloga odlučili smo se da ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježimo pod sloganom „Naš dan- naše vrijeme…“.
Svašta se može pročitati iz ovog slogana i svakakva pitanja se nameću. Odgovore jedino sami možemo dati. No, čvrsto vjerujem da je uistinu došlo naše vrijeme, koje je započelo s ovom 2007.god. u kojoj su doneseni važni dokumenti za osobe s invaliditetom i koje će, vjerujem trajati. Ali onda se opet javi ono ljudsko u meni i onaj crv sumnje pa sjetivši se svih problema i barijera na koje nailazim(o) u životu, zapitam se : komu ja to pričam bajke?
No, jedno je sigurno:
evo danas je 3.prosinac- Naš dan i baš ovo vrijeme u Arsenala samo je naše vrijeme.
Izuzetno mi je drago što sam sklopila nekoliko novih poznanstava i što će naš mladi Aktiv ojačati u punom smislu riječi.
Slike govore za sebe
pogodite tko je novi član?!!!


Slika nazvana "Bez komentara" (Filipe, jel' sad dobro?)


Još malo mladih


... i molim da mi se dostavi još slika i po mogućnosti kakav video zapis, hvala!wave

- 22:45 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

1.Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

2.Prigodom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se lijevom rukom ili dodirom kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.

3.Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, pratitelju ili prevoditelju.

4.Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: "Vidimo se", "Pozdravljam, trčim dalje", "Čujemo se" - bez obzira o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati krivih riječi.

5.Ako s osobom u invalidskim kolicima dulje razgovarate, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.

6.Usredotočite se na osobu koja ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.

7.Govorite polako i direktno prema osobi oštecena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, niste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

8.Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

9.Gluhoslijepe osobe vas mogu razumijeti jedino dodirom. Ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu.

10.Osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.

11.Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto ucine.

12.Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

13.Čekajuci u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

14.Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona...,

15.Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

16.Nemojte milovati psa vodiča dok "radi". Pitajte vlasnika za dozvolu.

17.Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno znakom invalida, povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Uvažite njihovu sporost u obavljanju radnji.

18.Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.