kulerica

& svakodnevna spika

četvrtak, 27.11.2014.

Prvi ovogodišnji adventski kolačići

Danas se u školi mlađe nasljednice održao tradicionalni adventski sajam na kojem se prodaju rukotvorine učenika (što se uglavnom svodi na to da svaki klinac kupi ono što je sam napravio), a roditelji doniraju domaće božićne kolače i kekse. Rad je volonterski, naravno, a ukupan prihod uplaćuje se u humanitarne svrhe; ove godine lova ide jednom Caritasovom projektu u Africi.

Iako obično tom prigodom ispečem dvije-tri vrste muffina (jer ih djeca vole, daju se lijepo ukrasiti i samim tim su igra na sigurno), ove sam godine odlučila ispeći samo jednu vrstu muffina i uz njih napraviti paketiće klasičnih sitnih kolačića. Cijela stvar izgledala je ovako (ako želite vidjeti veću fotku, jednostavno kliknite na nju)...




Pa, idemo redom.

Muffini s čokoladnim mrvicama



Recept je nedavno objavljen na blogu, pronaći ćete ga ovdje. Nakon što su se posve ohladili, prelila sam ih glazurom od bijele čokolade, na nju stavila kupljene likove snjegovića, anđelaka i jelki od mliječne čokolade, dodala srebrne mrvice, zelene jelke i voilŕ, kako bi rekla mlađa nasljednica.


Keksi s obojanim staklom ili stained glass cookies



I oni su već bili na blogu. Za recept i vrlo detaljne upute kliknite ovdje.

Na žalost, nisam se na vrijeme sjetila da tamni bomboni mogu obojati svijetlo tijesto, pa se mjestimično vidi kako su se bomboni topili po tijestu. Idući put u smjesu za tijesto idu žlica-dvije kakaa i problem riješen.


Sitni keksi s čokoladnom glazurom



Ako ste pročitali prethodni recept, jasno vam je da su ovi keksi nusprodukt prethodnih te za njih nije potreban baš nikakav dodatni napor; da ispune svoju svečarsku zadaću, premazala sam ih klasičnom čokoladnom glazurom i posipala mrvicama u božićnim bojama - bijelom, crvenom i tamnozelenom.


Dvobojni zarolani keksi

E sad. Ideja iza ovih keksa bila je napraviti bijelo-crvene keksiće koji bi podsjećali na klasične božićne lizalice, znate one bijelo-crvene štapiće s blago savijenim vrhovima? E, baš te.

Na žalost, apsolutno bijelo tijesto prilično je teško dobiti, pa sam se pomirila sa žućkastim; što se pak crvene pruge tiče, koristila sam boju koja se u praksi pokazala intenzivnom, no očito je nisam stavila dovoljno, jer je u konačnici ispala poput boje lososa - ali nema veze, kolačići su ukusni i svima su se svidjeli.

Naravno, moguće je staviti koju god boju želite, tako da ovi keksi vrlo zahvalno nadopunjuju boje ukrasa na boru i dekoracije prostorije u kojoj ste ih odlučili ponuditi. I proždrijeti.


Potrebno vam je:

500 g glatkog brašna
paketić praška za pecivo
75 g šećera
paketić vanilin šećera
dva jaja
175 g maslaca (hladnog!)
5 jušnih žlica vode
(možete staviti i koju kap arome vanilije ako vam neće smetati tamnožuta boja tijesta)

bjelanjak i još mrvica vode


Postupak:

Tu nema baš nikakve filozofije; sve sastojke osim bjelanjka mijesite dok tijesto ne postane sasvim glatko. Tijesto zatim podijelite na dva dijela, od kojih jedan ostaje u svojoj izvornoj boji, a drugi ćete obojati u crvenu. Pripazite, prehrambene boje teško se ispiru pa ako ne želite izgledati kao netko tko je na vrlo okrutan način golim rukama ubio povelik broj ljudi, za ovaj korak navucite gumene rukavice.

Oba tijesta razvaljajte i oblikujte jednako debele i jednako velike četverokute. Ja sam od ove količine tijesta dobila dva bijela i dva crvena komada.

U manjoj posudi viljuškom razmutite što manji bjelanjak imate (zaista vam ga treba jako, jako malo), dodajte žlicu-dvije vode, pa razmutite ponovno. Komad tijesta stavite na aluminijsku foliju, kistom ga premažite razmućenim bjelanjkom i zatim pažljivo, vrlo pažljivo, na njega stavite tijesto druge boje. Bjelanjak će ih spojiti.



(Crveno tijesto jako sliči ogromnom sirovom odresku. Zanemarite taj dojam.)

Pazite da su ta dva komada tijesta uredno složena jedan na drugom. Zatim premažite bjelanjkom i gornji komad tijesta, pa cijelu stvar smotajte u roladu, a roladu pak umotajte u aluminijsku foliju i stavite je u hladnjak da se dobro, dobro ohladi (najmanje tri-četiri sata).


Kad se tijesto ohladi, izvadite ga iz hladnjaka. Dobit ćete dvije vrlo čvrste roladice; ja sam jednoj stavila crveno, a drugoj bijelo tijesto s vanjske strane, tako da su izgledale poput pozitiva i negativa.






Pleh obložite papirom za pečenje, ugrijte pećnicu na 180°C i oštrim nožem režite šnite široke 2-3 mm. Nemojte ih poslagati preblizu jedne drugima, jer će se keksi tijekom pečenja mrvicu raširiti.




Keksi se peku 10 do 12 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice, pustite ih da se ohlade na rešetki. Meni je od ove količine sastojaka ispalo 59 keksića - dakle, sasvim solidna količina. Iako crvena po mom mišljenju nije ispala dovoljno intenzivno, keksi stvarno izgledaju odlično, pogotovo kad ih se posluži s drugim kolačićima.





I to je to za ovaj put! A sad svi brzo klik... Lajk!

Oznake: recept, božićni kolačići, sitni kolačići, keksi, stained glass cookies, keksi s obojanim staklom, zarolani dvobojni keksi, muffini s čokoladnim mrvicama

27.11.2014. u 00:20 • 13 KomentaraPrint#

petak, 31.10.2014.

Straaaaašna hrana za straaaaašan dan - duhovi, vještičji prsti i vampirski muffini sa zgrušanom krvlju

Mi nekad nismo imali pojma što je to Halloween - zapravo, u našoj se popularnoj kulturi prvi put na velika vrata pojavio kultnim filmom "Noć vještica" - ali smo, sjećate li se, s bakama i djedovima dubli bundeve, trudili se napraviti strašne ili barem smiješne face, u njima palili svijeće i te svoje rukotvorine stavljali u prozor, nadajući se da će preplašiti nekog slučajnog prolaznika koji, eto, nema pojma koji je danas dan.

Današnja djeca bombardirana su drugačijom ikonografijom, pa što preostaje vrijednim roditeljima, nego da taj strašan dan svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju učine još strašnijim?

Evo što će sutra (danas?) ujutro dočekati moje nasljednice...


Duhovi

Riječ je, naravno, o najobičnijim puslicama napravljenima u obliku duhova. Recept je i više nego jednostavan - potrebno vam je nekoliko bjelanjaka, na svaki bjelanjak 70 g šećera i malo soli. Bjelanjke miksate dok ne dobijete tvrdi snijeg, zatim dodate sol te polako, malo po malo, dodajete šećer. Kad se šećer posve stopi sa snijegom, vaš je posao završen.

Oblikujte duhove (ja sam prva tri napravila s rukama, pa mi se učinilo da previše sliče anđelima i stoga sam za druga tri odustala od ruku - od dva bjelanjka dobila sam šest relativno velikih duhova) i stavite ih da se sat vremena suše u pećnici ugrijanoj na 100°C.

Nakon što ih izvadite, otopljenom čokoladom im nacrtajte oči i usta, po mogućnosti u obliku onih na slici Krik. Vjerujte Munchu, čovjek je znao što radi.




Vještičji prsti

Potrebno vam je:
150 g oštrog brašna
100 g hladnog maslaca
60 g šećera
paketić vanilin šećera
žumanjak
malo soli
25-30 cijelih badema
po želji neka crvena marmelada (jagode, maline...)

Postupak:
Sve sastojke osim badema umijesite u tijesto (da, da... na početku će biti rahlo, raspadat će se i bit ćete uvjereni da ste nešto fulali, ali ne odustajte). Kad tijesto postane glatko, umotajte ga u prozirnu najlonsku foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.



Nakon što tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite papir za pečenje na pleh, ugrijte pećnicu na 180°C i od tijesta oblikujte rolice. S jedne strane trebaju biti oble, a s druge strane ih odrežite tako da se vidi oštri rez. Na oblu stranu utisnite bademe tako da izgledaju kao nokti, a na prstu nožem napravite par linija kako bi se dobio izgled zglobova.

Ako želite, mjesto na koje ide nokat najprije premažite tankim slojem marmelade, pa će prst izgledati prilično gadno, kao da ispod nokta krvari.



Pecite 15 minuta, a zatim ohladite na rešetki.

Još jedan način da dobijete fora efekt odrezanog prsta je da pečene keksiće onom stranom koja je "odrezana" umočite u marmeladu. Ja sam prošle godine isprobala varijante s marmeladom, ali nasljednicama se nisu svidjele, pa sam ove godine u potpunosti odustala od njih.


Vampirski muffini sa zgrušanom krvlju

Potrebno vam je:
200 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
100 g šećera
paketić vanilin šećera
125 g maslaca
2 jaja
5 žlica mlijeka
50 g čokoladnih kapljica (ili čokolade za kuhanje izlomljene na sitne komadiće - čokolada, naravno, glumi zgrušanu krv)

Postupak
1. Maslac izvadite iz hladnjaka, izrežite na kockice i ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi da posve omekša. Kalup za muffine obložite papirima ili namastite.

2. Jaja miksajte dok ne postanu sasvim pjenasta; zatim im dodajte maslac, pa šećer, mlijeko i konačno suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer). Na kraju umiješajte čokladne kapljice.



Pecite dvadesetak minuta u pećnici ugrijanoj na 160°C.


Što se tiče ukrašavanja, na muffine sam stavila klasičnu čokoladnu glazuru (100 g čokolade za kuhanje, 30 g maslaca, otopljeno na pari) te dio ukrasila figuricama bundeva i duhova od marcipana, a na drugi dio stavila gumene bombone u obliku šišmiša.





I cijela stvar na kraju, uz koju dekorativnu čoksu, izgleda ovako:








Što kažete?

I za kraj mali kutak sa zanimljivostima. Želite li znati kako su se blagdani Svih svetih i Dušni dan tradicionalno obilježavali krajem 19. i početkom 20. stoljeća?

"...ni folklor na Sve sveta i Dušni dan nije u nas obilat, kako se moglo očekivati kad se radi o podušju, čašćenju i štovanju pokojnika. Ta su dva datuma dobila u crkvenoj godini i tradicijama svoj današnji značaj tek u 9., dotično početkom 11. stoljeća, pače u mnogim katoličkim zemljama i znatno poslije. (...) I tako se na Dušni dan, dotično uoči njega bilježi tu i tamo običaj da su se pokojnicima nosila na grobove neka jela i tu ostavljala ili im se ostavio u kući kroz noć prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem) da blaguju; po jadranskim stranama mogu se spomenuti značajni doduše, ali zacijelo po stranom uzoru uobičajeni osobiti kolačići ili peciva za te dane (lumbija, umblija i sl.). A jedva bi trebalo spominjati kićenje grobova cvijećem ili vijencima, kropljenje posvećenom vodom, paljenje svjetla na grobovima..."

Ulomak iz knjige Milovana Gavazzija "Godina dana hrvatskih narodnih običaja", II. izdanje, Zagreb 1988., str. 111-112



A sad klik... Lajk!

Oznake: recepti, puslice, muffini s čokoladnim mrvicama, vještičji prsti, keksi s bademima, noć vještica, Halloween

31.10.2014. u 02:04 • 16 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< prosinac, 2015  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.