Danas se u školi mlađe nasljednice održao tradicionalni adventski sajam na kojem se prodaju rukotvorine učenika (što se uglavnom svodi na to da svaki klinac kupi ono što je sam napravio), a roditelji doniraju domaće božićne kolače i kekse. Rad je volonterski, naravno, a ukupan prihod uplaćuje se u humanitarne svrhe; ove godine lova ide jednom Caritasovom projektu u Africi.
Iako obično tom prigodom ispečem dvije-tri vrste muffina (jer ih djeca vole, daju se lijepo ukrasiti i samim tim su igra na sigurno), ove sam godine odlučila ispeći samo jednu vrstu muffina i uz njih napraviti paketiće klasičnih sitnih kolačića. Cijela stvar izgledala je ovako (ako želite vidjeti veću fotku, jednostavno kliknite na nju)...
Oznake: recept, božićni kolačići, sitni kolačići, keksi, stained glass cookies, keksi s obojanim staklom, zarolani dvobojni keksi, muffini s čokoladnim mrvicama
Neću vas više bombardirati ljetnim slikama i ignorirati činjenicu da je došao advent. Mi smo punom parom u adventskim zbivanjima, obilazimo božićne sajmove, pečemo kolačiće (što kod kuće, što u poznatoj dječjoj pekarskoj radionici u Vijećnici), dočekali smo svetog Nikolu, a nasljednice su čak i nešto sitno glumile u dječjem kazalištu "Dschungel". No, kao i obično kad se živi intenzivno, prije ili kasnije netko se razboli. Ovaj put mužić se prehladio, a mlađa nasljednica od ranog je jutra povraćala, tako da su oboje proveli nedjelju u krevetu, a starija nasljednica i ja tražile smo načine da se što bolje zabavimo; potapale smo brodove, kartale se i igrale Monopoly, no najbolje od svega bili su keksići s obojanim staklom (ovo je moj slobodni prijevod, inače se na engleskom zovu stained glass cookies) koje smo ispekle na opće zadovoljstvo. Mlađa nasljednica, doduše, još uvijek nema apetit i ne pada joj na pamet ni da ih gricne, ali zato su prošli strogi mužev sud.
Dakle, ako ih i sami poželite ispeći... Priprema je vrlo jednostavna, jedino vam je potrebno nešto više snage za staklo. Idemo redom.
Potrebno vam je:
250 g oštrog brašna
125 g šećera
paketić vanilin-šećera
veliko jaje
125 g maslaca
i paketić od 150-200 grama raznobojnih tvrdih voćnih bombona
Priprema:
1. Brašno, šećer, vanilin-šećer, jaje i maslac mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Kad tijesto postane glatko, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na otprilike sat vremena.
2. Dok se tijesto hladi, odmotajte bombone, razdvojite ih po bojama, bombone svake boje stavite u posebnu vrećicu i usitnite ih maljem za meso (pazite da ih ne pretvorite u prašinu). Zatim bombone stavite u zdjelice.
3. Protvanj(e) obložite papirom za pečenje, izvadite tijesto iz hladnjaka, još jednom ga dobro premijesite, razvaljajte na podlozi koju ste posuli brašnom i izrežite velike oblike.
4. Velike oblike pažljivo prebacite na protvanj te još pažljivije u sredini velikih izrežite male. Ako želite da keksići budu ukras za božićno drvce, probušite i manju rupicu kroz koju ćete kasnije provući traku.
5. Sredinu ispunite usitnjenim voćnim bombonima. Možete miješati boje, raditi šare, igrati se... Mi smo radili jednobojne.
Male keksiće (sredinu velikih) jednostavno ispecite zajedno s velikima, a ako imate volje i strpljenja, možete i njima u sredini napraviti rupicu i napuniti je bombonima.
6. Pecite u pećnici ugrijanoj na 180°C otprilike desetak minuta. Bitno je da se bomboni ravnomjerno otope, ali da se ne počnu stvarati mjehurići.
7. Nakon što izvadite protvanj iz pećnice, stavite ga na rešetku da se keksići ohlade. Kad su relativno hladni, maknite ih iz protvanja i zajedno s papirom za pečenje prebacite na rešetku, a od papira ih pažljivo odvojite tek nakon što se posve ohlade.
Dodatak prvi:
Ovo je recept za osnovno prhko tijesto. U njega još možete dodati različite arome (npr. vaniliju), malo cimeta, čokoladu, mljevene lješnjake, bademe ili orahe, koricu limuna ili naranče... Granica je vaša mašta.
Dodatak drugi:
Kad stavljate bombone u kekse, pazite na to da u sredinu stavite najveće komade, a sitnim komadićima i prašinom napunite rubne dijelove. Ako radite svijetle kekse, pazite da vam rubovi budu uredni, jer boja bombona prelazi na tijesto. Također, prije pečenja razina bombona mora biti barem milimetar-dva iznad razine keksa. Pečenjem se bomboni slegnu i ako ih stavite premalo, dobit ćete pretanki sloj (to se nama dogodilo s prvom rundom). Mislim, nije neka tragedija, nego čisto stvar estetike.
Dodatak treći:
Nikad ne pecite istodobno bombone različitih proizvođača, jer se može dogoditi da imaju različite temperature topljenja, pa se jedni keksići prepeku dok drugima bomboni još nisu posve otopljeni.
Mi smo ispekle kekse od dvije runde tijesta, prve s čokoladom, a druge točno po receptu, i za njih smo potrošile paketić od 200 g tvrdih bombona. Budući da u prvu, čokoladnu rundu nismo stavile dovoljno bombona, rekla bih da ćemo idući put uzeti barem 50 g više.
Iskustvo s bojama kaže da su u pečenoj verziji žuti i narančasti bomboni gotovo identični, isto kao i svijetlocrveni i tamnocrveni (ali okusi se i dalje razlikuju).
I, konačno, ovako izgledaju kad su pečeni... Pravi božićni kolačići, zar ne?
Oznake: božićni kolačići, vitraž keksi, recept, keksići s obojanim staklom
< | prosinac, 2015 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Brojim vas...
od ljeta 2010.!
NOVO!
Pratite me na fejsu!
Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!
Sezonski adventski kutak
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Pišite mi na
kulerica@hotmail.com
VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.
Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo.
© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.
Fotoputopisi:
Brno
Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio
Salzburg 2005.
Krumbach
Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio
Crikvenica
Sheffield
Nottingham
Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio
Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio
Faliraki
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio
Hallein
Bad Ischl
Preduskrsni Beč
Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis
München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)
Bratislava 2007.
Konakli, Turska
Alanya, Turska
Oldenburg
Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio
Metković i okolica
Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)
Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.
Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska
Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.
Sisak
Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.
Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)
Bratislava 2011.
Bled, 1. dio
Bled, 2. dio
Postojnska jama
Venecija
Poreč i Rovinj
Minimundus, Austrija
Petzen 2013.
Graz
Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero
Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio
Miramare, Italija
Trst, Italija
Styrassic Park, Austrija
Bad Vöslau, Austrija
Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka
Linz, Austrija
Željezno/Eisenstadt, Austrija
Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.