Komentari

sveosvijetuprijenasiokonas.blog.hr

Dodaj komentar (50)

Marketing


  • Evora

    Dobro jutro.
    Dobro se vratio na blog. :-)
    Baš je zanimljivo ponoviti "gradivo", vratiću se i ja još dok savladam cijeli tekst. :*)
    Lp

    avatar

    22.09.2017. (08:44)    -   -   -   -  

  • Iva

    Rekli su "I poslije Tita Tito!", ma šta to značilo. ;)

    avatar

    22.09.2017. (08:46)    -   -   -   -  

  • Mirče

    https://blog.dnevnik.hr/mojimdragima

    Iznad je moj blog a ne mogu komentirati registrirano,neka zabrana...
    Drago mi je da si opet tu,dugo te nije bilo.
    Post ću pročitati kasnije a inače rado čitam političke postove.
    Srdačan pozdrav i dobrodošli na moj blog!

    avatar

    22.09.2017. (08:59)    -   -   -   -  

  • Mirče

    Pročitao sam post.Ježi mi se kad čitam ono o Špiljku i ubijenom njegovim zaslugama Đurekoviću.Povraća mi se kad se spomenu imena poput Miloševića,Stambolića ( ista bagra ),povraća mi se i na ong Mesića...
    Bog i Hrvati!
    Za dom spremni!

    avatar

    22.09.2017. (10:02)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Nije me bilo cijelo ljeto, ljeto sunce odmori, drago mi je da čim sam došao već 4 komentara. @ Evora ne sumljam da ćeš navratiti i pročitati. lijepo te vidjeti tu.
    @ Iva također blago meni u društvu dama, a poslije Tita Tito, ali ipak bilo je to malo drugačije rekao bih ljudi su neiskreni, to je parola iz straha i licemjerja, sve se raspalo kad je na scenu stupio Slobodan Milošević i počeo rušiti Ustav, antibirokratskom revolucijom. On je trebao biti nešto za Jugoslaviju kao Staljin za SSSR ako uzmemo Tita kao Lenjina za SSSR jer on je osnvao državu i ostavio je u nasljedstvo.
    @ Mirko hvala ti na srdačnim pozdravima posjetit ću tvoj blog,a ovi likovi koje spominješ svega je bilo, ali to je tako. Ja mislim da nije Milošević preuzeo SK Srbije da bi se mogli izvući bez rata. Naravno ne mislim da je Milošević bio idejni tvorac ideje velike Srbije, on je bio pragmatik, bankar, komunist nacionalist što god treba samo da vlada, on je vidjelo se kasnije vodio Srbiju u 4 rata jer se tako održavao na vlasti jer ekonomija nije postojala, da je bio netko drugi mogao je izvući puno više i za Srbiju i za Srbe. Svaki rat je izgubio i sa svakim novim ratom su mu šanse bile sve manje i manje. Međutim on je stalno tvrdio da Srbija nije u nikakvom ratu, jedini rat koji je vodio i naravno pobijedio je onaj zadnji protiv NATO pakta. On je proglasio pobjedu nad snagama NATO pakta. O posljedicama te pobjede i miroljubive politike 90 tih godina mogu danas pričati građani Srbije, ali prije rata se ne razmišlja o posljedicama pogotovo kada imaš moć i sve poluge vlasti. On je u biti bio oruđe SANU-a i Dobrice Ćosića koji su u njemu vidjeli priliku za oživotvorenje ideje velike Srbije i vraćanje moći Srbije na onu od prije 2 svjetskog rata. Njihov je brak bio iz interesa. Da je netko na čelu SK Srbije bio tko nije ovako odlučan i željan moći i vlasti kao Milošević i spreman se oduprijeti nacionalizmu kojeg je guraala ta grupa oko Ćosića, mogli bi smo se dogovoriti kao Česi i Slovaci bez rata i uz obnovu ekonomije jer smo svi imali potencijale da se nadmećemo u tržišnoj utakmici sa zemljama EU. Međutim ratovi osim što su unisštili postrojenja i tvornice, ugasili industriju omogućili sui privatizacijsku pljačku te ratno profiterstvo.

    LP i BB

    avatar

    22.09.2017. (22:50)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Dobro došao!
    Pročitala sam do životopisa predsjednika Predsjedništva i drago mi je da sam ponovila gradivo, kako veli @Evora. Sviđa mi se što pišeš hladne glave i iznosiš pretpostavku da je rješenje moglo bit i u radikalnoj federalizaciji, što je bio prijedlog Tuđmana i Kučana. Možda bi nakon toga ipak došlo do razlaza, ali bez krvi, kao što su učinili Česi i Slovaci.
    Ipak je najveći krivac za rat bilo tzv. "događanje naroda" pod Miloševićevom palicom, mada uvijek mogu bit u pozadini neke igre koje
    je teško definirati... Mi smo uvijek na vjetrometini zbivanja. Ili u novije vrijeme kad se vodi teroristički rat i nismo više (na sreću) "glavni"?!
    (Kad stignem pročitat ću i ostatak.)

    avatar

    23.09.2017. (10:03)    -   -   -   -  

  • milord55

    Lijepi pozdrav i tebi.
    Ako je povijest zaista učiteljica života, barem onoliko koliko jest sluga politici, onda ove tvoje rečenice: „Poznato je npr da sav prihod od turizma koji ostvaruje Hrvatska ide u Beograd, pa je jasno o kakvoj se nepravdi radi.“ i „To je anahrono i zaostalo razmišljanje da država mora biti centralizirana sa jednim sjedištem gdje se sve slijeva.“ i danas jednako bolno dobro označuju temelje naše stvarnosti.
    Znam da nije isto, ali jednako jest.
    Dao Bog da je privid da nikad pravo nismo ni izašli iz Jugoslavije i da nas se bez prekida i sve grublje tamo utiskuje.

    avatar

    23.09.2017. (14:38)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ sjećanje i osvrti

    hvala na lijepim riječima, drago mi je da si pročitala, a nadam se da ćeš stići i ostatak pročitati. Prijedlog Hrvatske i Slovenije je bio razuman i mogao je sačuvati ono najbolje, a dugoročno mogli smo funkcionirati kao EU danas, samostalne države ali zajedničko tržište, vansjke granice kao schengen, imali smo zajednički novac i to je to. A u pregovorima sa EU bi bili jak pregovarač. Ali problem je što smo mi za razliku od zapada 45 godina bili u komunizmu i trebalo se prebaciti na tržišni sustav jer je komunizam krahirao sam od sebe. A nitko se nije želio odreći privilegija i moći. Slobodan Milošević je odigrao na nacionalističku kartu, sve je pripremio i kad je bio suočen sa izborima pripremio je sve da ih dobije, tako da su za njega glasali i oni koji su htjeli veliku Srbiju i oni koji su htjeli Jugoslaviju. Da je bio netko drugi mogli smo se sve dogovoriti kao Česi i Slovaci. A položaj je takav da je bitan jer poznato je da tko kontrolira prostor od sredozemlja do sibira vlada svijetom. Rusi i Ameri igraju partiju šaha, sve su karte otvorene, a mogući pobjednik je Kina, zato se Trump otkako je došao na vlast pokušao naštetiti Kini a nekako se dogovoriti sa Rusijom.
    Ali vidjeti će mo što će biti, meni osobno je žao što smo mi američke sluge, nemamo svoju politiku, evo čak je premijer u govoru u UN poslao poruku Kimu predsjedniku sjeverne Koreje da se urazumi.

    @ milord55

    nije nama ni Austro Ugarska bila bolja. Kažu da je naš problem što uvijek tražimo novoga gazdu kojem će mo se klanjati. Jugoslavija je prošlost ali dobro si ovo izvukao, problem naše Hrvatske je centralizacija, pogledaj Zagreb u odnosu na Slavoniju npr. Treba biti pametan i poticati proizvodnju i život na rubnim krajevima naše domovine u provinciji. Dat ću ti primjer iz sporta, hrvatska nogometna reprezentacija je u zadnjih 20 godina odigrala 2 službene utakmice u Splitu koji ima najbloji stadion u državi, od toga je ova druga i zadnja bila kad je određeno da se igra pred praznim tribinama. Hrvatska je više puta igrala u Londonu nego u Splitu.

    LP i BB

    @

    @ milord

    avatar

    23.09.2017. (23:44)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Pročitala sam do kraja, nije mi bilo poznato ovo o Vanji Špiljaku, očito slabo pratim politiku! Često se događalo da su me iritirali neki političari pa nisam uvik gledala ni Dnevnik! (ali za povijesno bitne činjenice imamo tebe:-)))

    avatar

    24.09.2017. (09:49)    -   -   -   -  

  • Evora

    "Mada tradicionalni centralisti i unitaristi smatraju da je ovaj ustav razbio Jugoslaviju, moje je mišljenje da je stvar potpuno obrnuta, odnosno da je on pokušaj da se ta država spasi."

    Dugo sam i ja tako mislila, sada bih samo dodala da Jugoslaviju ništa nije moglo spasiti jer nije postojalo, nije izgrađeno, istinsko jedinstvo između Srba i Hrvata koji su zajedno sa Slovencima kao narodi utemeljili Kraljevinu SHS i do razlaza je neminovno moralo doći, ovaj Ustav nam je pružio priliku ga se raziđemo kao ljudi, kao što su kako reče @sjećanja Česi i Slovaci, a to je mnogo više od toga da smo zadržali tu našu državu.

    avatar

    24.09.2017. (13:18)    -   -   -   -  

  • geomir

    Nažalost, malo njih je sluša onog koji, navodno, reče da smo svi braća i sestre,
    a još manje ovog o kome je ovdi rič koji reče:
    Čuvajte mi bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog!!
    Čuo ga ja na vlastite uši!

    avatar

    24.09.2017. (15:22)    -   -   -   -  

  • Aneta

    Kako je ko ušao a kako izašao iz Jugoslavije. To je pitanje važno ne da bi se gledalo je li neko drugi nešto naše uzeo, već da bi se sagledalo kakva je ta zajednica bila.
    Svi mi smo poslije toliko godina trebali izaći iz nje bogatiji i duhovno i materijalno. A nismo.

    Ustavom se narodima i republikama daje formalna ravnopravnost, Muslimani se imaju pravo zvati nacijom.
    To što su muslumani kao vjerska zajednica od malog m, preko velikog M dobili prvo naciju, a potom i državu, ne vidim kao problem, samo čudi da isto nisu dobili katolici i pravoslavni, kao vjerske zajednice. Onda bismo imali još dvije nacije. Još je čudnije da Muslimani u trenutku raspada države sada mijenjaju i naciju, teritorijalno se određujući kao Bošnjaci!? Ne sporeći ničije pravo na život i samoopredjeljenje, ne treba zaboraviti da su Bošnjaci samozvani dok su Muslimani kao nacija legitimna tekovina jugoslovenstva, uz pravno formalnu saglasnost svih.

    avatar

    24.09.2017. (16:19)    -   -   -   -  

  • Aneta

    Međutim, ono što sam htjela reći je da smo tu državu doživljavali kao sistem sa puno nepravdi. To je mislim zato što je sve rađeno po principu uravnilovke - "izokefalije" da sve glave stoje u istoj ravni, kao na slici, osim one jedne, koja je sve nadgledala. Sve što je štrčalo "sasjeći", a sve što nije doraslo "vući za uši" da naraste. Tako su svi napredniji bili ugroženi a svi nesposobni i lijeni nagrađeni "rastom".
    U tom smislu sagledavam i ovo za muslimane (kao uravnilovku, ko nema da mu se da a ko ima previše da mu se uzme) kao i to šta se dešavalo sa Srbima i Hrvatima u okviru nacionalnog pitanja ...
    Mi bi očekivali logiku, ali stvari se ne odvijaju logično već onako kako nalaže sila i moć, a moć je tamo gdje je novac...tako je došao i taj ustav...
    Sliku tog vremena po mom mišljenju je najbolje dao kultni jugoslovenski i srpski film Balkanski špijun, koji govori i o nama svima ali i o stereotipima kao što je:"CIA snajka, CIA, upropastili su pola svijeta!!!" (citat iz filma).
    Ili još bolje ovaj citat iako ne volim psovku u javnoj riječi, ali ne mogu izbjeći ako ću citirati:

    "Sto puta sam ti rekao da ne pričaš gluposti i budalaštine, Ti si pozvana da rešavaš državne probleme?"
    "Valjda me se tiće ovolika skupoća?" "Ceo narod ćuti i trpi samo ti laješ! Jebem li ti sunce žarko samo još jenom da te čujem!"


    Ako bih "ga" poslušala (citat), ne bih ni objavila komentar. Ali kako bih onda tebi objasnila zašto se nisam javila. :-)))

    avatar

    24.09.2017. (16:32)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ sjećanje i osvrti

    hvala na lijepim riječima, a svega i svačega ima u politici, milijuni se okreću, kad se prljavi novac opere onda postaju ugledni građani i biznismeni i imaju se sve veze u politici, kako nekada tako i danas. Evo linka koji pokazuje kako ugledni biznismen Vanja Špiljak ulaže u Hrvatsku.

    @ Evora

    A što to znači istinsko jedinstvo, dva smo naroda, svatko svoju državu ima, ali mogli smo imati zajedničke interese, znači vanjske granice držati čvrste a unutar ne bi bilo carina i duplog oporezivanja, ono kako danas funkcionira EU, znači stroga fiskalna kontrola bez tiskanja novca da se stvori inflacija, narodnu banku bi činile banke svih država, znači nema nametanja, Slobodan Miloševič je preuzeo narodnu banku i sve rezerve uzeo za Srbiju, poslije je išlo na sukcesiju i raspravu, ali to su te stvari bitne. Onda u pregovorima sa EU išli jedinstveni kao veliko tržište, nešto kao Velika Britanija, dobro nemamo toliko stanovništva i nije toliko jaka ekonomija ali je položaj geosttrateški. Francuzi i Englezi isto nisu stvorili istinsko jedinstvo, dvije su državce a opet su jedna EU. Oni su temelj EU. Ovo sve govorim o stvarima kako se moglo riješiti prije rata, sada je druga situacija i to sada neće ići. Problem i 1918 je bio što su Karađorđevići shvatili državiu kao proširenu Srbiju

    @ geomire
    da malo ih sluša, ali ajmo mi slušati, pa mi smo svi braća i sestre i čuvajmo to jedinstvo, nemojmo na brata čovjeka, ljubimo svakoga i Hrvata i Srbina, i ustašu i partizana, oprostimo svakome.

    @ Aneta

    Heheh dobar si citat iznijela to je klasični komunistički sindrom, šuti nemoj ništa govori, tako treba biti, nema tu slobode, a na papiru je sve lijepo. Ustav je na papiru riješio stvar, samo što je razlika između papira i stvarnosti. Hrvatska i Slovenija su po Ustavu proglasile nezavisnost, a Srbija je počela rušiti Ustav ukidanjem autonomije Vojvodini i Kosovu 1988 godine, a kasnije i nepoštivanjem volje građana Slovenije i Hrvatske. Da se Ustav provodio i poštovao do rata ne bi došlo a Kosovo bi bilo u sastavu Srbije. Za provedbu Ustava je bitno tko ima moć, a to je svakako bila JNA, a Milošević je to znao pa je preuzeo cijelu JNA, to je sve radio postepeno i pripremao se za rat, u tu svrhu je neposredno pred rat i razoružana teritorijalna obrana Hrvatske.
    A što se Muslimana tiče, dobro si rekla da je to tekovina jugoslavenstva, ali to je nova nacija koja se formirala. Nacije se u Europi formiraju u 18 i 19 stoljeću, Bosna je prije osmanske vlasti bila hrvatska zemlja, vladari su bili katolici, ono što je Srbija osvojila tu su postali pravoslavni.Onda je bilo nešto bogumila ali i oni nastaju od katolika. Za vrijeme Osmanlija SPC je dozvoljen rad i onda je SPC svakog kršćanina proglašava Srbinom, tako su potpuno asimilirali jedan narod Vlahe. Probali su to i sa Crnogorcima ali im nije uspjelo do kraja. Nakon kraja Osmanske vlasti muslimani su ostali grupa koju su svojatali i Srbi i Hrvati. Ali su oni neki osjećali da ne pripadaju ni jednim ni drugim. Za vrijeme NDH je bila posebna brigada u kojoj su bili muslimani, zvali su ih cvijeće hrvatskog naroda. Napisao sam već da se i Raif Dizdarević izjašnjavao kao Hrvat. Pa naš političar Zlatan Hasanbegović je muslimanske vjere ali se izjašnjava Hrvatom.
    Međutim oni su se formirali i imali su pravo da budu narod da im se to dozvoli, drugačiji su, ako se ne osjeća ni Hrvatom ni Srbinom, neki su se nazivali jugoslavenima. Ali kao što neki Srbi ni Crnogorcima ne priznaju da su nacija, tako ni Muslimanima Bošnjacima se ne priznaje. Mislim da to nije u redu. Nek se zovu kako žele, razlika između nacije i vjere je jer nisu svi pripadnici tog naroda muslimani, ima i ateista, Raif Dizdarević kada mu je Ustav dopustio se izjašnjavao Muslimanom, ali nije bio vjernik. Muslimani su od svih naroda najviše voljeli Jugoslaviju. Ovo je moje mišljene da ne bi sad tko tražio od mene da dokazujem to. Ni Makedoniji se ne priznaje da se zove svojim imenom. Mislim da to nije u redu. Muslimani su se u ratu preimenovali u Bošnjake i postali su narod, a prijetilo im je istrebljenje, to im je i najavio Radovan Karadžić.
    Ako može postojati američka nacija neka postoji onda i Bošnjačka. Ja nemam problema sa tim. Mislim da je dobro da nisu više pod tim da su vezani uz religiju, mislim da ima dosta Bošnjaka ateista, ali ima i komunista, razvijaju svoj jezik kulturu itd. Poštujmo to. Posebni su oni evo jedne njihove grupe koju sam dosta slušao i jedne pjesme i u kojoj se na kraju i vidi ta ljubav prema Jugoslaviji. Kliknite ovdje i slušajte A tek njihov humor, koji je karakterističan, eto vam Izeta Fazlinovića.

    LP i BB

    avatar

    25.09.2017. (00:41)    -   -   -   -  

  • geomir

    @putniče, ja se držim zadnje parole, ....... oženih Makedonku.
    Po prvoj formuli, ne bih smio,..... sestre se ne smidu ženit!! :-)))

    avatar

    25.09.2017. (01:02)    -   -   -   -  

  • Evora

    Pa mogli smo ... ali to je razmišljanje iz kraja osamdesetih, a ja sam se, kad sam rekla istinsko jedinstvo, osvrnula na period prije Ustava iz '74 i tadašnje razmišljanje i shvatanje zvanične politike,ali ti se toga vremena ne sjećaš, kao ni toga koliko se insistiralo na jedinstvu svih naših naroda i narodnosti. Ustav jeste bio prvi korak u razgradnji države kao što si naveo da "tradicionalni centralisti i unitaristi smatraju", jer projekat kakvim ga je Tito zamislio stvarajući socijalističku Jugoslaviju nije uspio i država se raspala.
    Uostalom da Srbi i Hrvati nisu toliko držali do svojih nacija ni muslimanima ne bi ni padalo na pamet da traže svoju, već bi se sve stopilo u jugoslovenstvu, kojem su, kako si rekao sami muslimani bili najviše skloni i imali bi jugoslovensku naciju kao što si rekao isto kao što Amerilanci imaju američku. Srbi i Hrvati su se neprimjereno ponašali i prije II sv.rata, u Prvoj Jugoslaviji i u drugoj se među njima ništa promijenilo nije. Zato sam i rekla da nije došlo do "istinskog jedinstva", jer Srbi Hrvatima nisu oprostili pogrom iz II sv rata (kojim se inače dio Hrvata i danas ponosi), a znamo da bez opraštanja toga jedinstva nije moglo biti.
    Milošević očigledno jedini nije imao "sluha" za zvukove iz stvarnosti i slušao je samo sebe i svoju lepšu polovinu.
    Dakle, samo sam komentarisala jedno vrijeme sa stnovišta tadašnjeg razmišljanja, a nisam nikako u komentar projektovala nekakve svoje želje o toj državi kojih zapravo ni nema, kao što ni nje više nema. Za mene je to završena stvar. Ti pričaš o tome "šta je moglo biti". Da je moglo bilo bi. Znači, nije moglo biti!

    avatar

    25.09.2017. (08:41)    -   -   -   -  

  • Aneta

    "Muslimani su se u ratu preimenovali u Bošnjake i postali su narod, a prijetilo im je istrebljenje, to im je i najavio Radovan Karadžić. "

    Govorimo o Ustavu iz 1974. i njegovim posljedicama. S tim u vezi, Muslimani su prvo postali nacija u Jugoslaviji, a onda su se, tokom njenog raspadanja, sami po svojoj volji preimenovali u Bošnjake.
    Jugoslavija je priznala Muslimane za naciju.
    Ne znam šta je Karadžić govorio, ali vezano za "nestanak jednog naroda" moram reći da se to nije odnosilo na muslimane, već na Srbe kao cinična aluzija na Kremansko proročanstvo i to što su Tarabići tvrdili da će "Srbi stati pod jednu šljivu", odnosno to se govorilo da će se Srbija svesti na Užu Srbiju ili Šumadiju i da će Srbi praktično nestati. Koliko znam niko muslimanima nije prijetio istrebljenjem. Samo se Srbima prijetilo. Udruženo.

    Kada spominješ istoriju i tvrdiš da je "Bosna prije osmanske vlasti bila hrvatska zemlja, vladari su bili katolici, ..." pitala bih te gde si našao taj podatak? Srednjevjekovna Bosna je bila samostalna država i to jaka država koja je bila bazirana na trgovinu sa Mletačkom Republikom ... a Franjevci su se držali autonomno i bili strogo distancirani prema Papskoj državi, što su ovi, nemajući kud nevoljko tolerisali . Oni su bili stranci u Bosni. Vikipedija kaže:
    Franjevci su u Bosnu došli potkraj 13. stoljeća (1291.) i nedugo potom u Srebrenici izgradili svoj prvi samostan po kojemu je kasnija redodržava nazvana Bosna Srebrenika ili Bosna Srebrena (lat. Bosna Argentina). U početku su pripadnici franjevačkoga reda bili uglavnom stranci (Nijemci, Mađari, Talijani). Nije Bosna bila hrvatska država, nije ni mogla biti kada Hrvati ni svoju državu tada nisu imali, već su Hrvati kao i ostalo stanovništvo bili pod uticajem novopridošlih Franjevaca i njihovog učenja i hrišćanskog propovijedanja ...
    Ali sve to nema veze sa temom. Ne bi bilo dobro misliti o svom narodu kao starijem od glinenih pločica i starijem od ameba, jer kako vidimo svi smo ovdje u nekom periodu došli ili nastali nekim proglasom i Ustavom, neko prije neko poslije. Sva prava koja su narodi crpili u tom istorijskom trenutku bila su iz tog Ustava a ne iz daleke prošlosti ... Zato sam i rekla da su Muslimani dobili naciju i postali nova realnost u Jugoslaviji i na njih se više nije moglo gledati kao na "novčić za potkusurivanje" kao što kažeš da su "Nakon kraja Osmanske vlasti muslimani ostali grupa koju su svojatali i Srbi i Hrvati."

    avatar

    25.09.2017. (09:40)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Čini mi se da ću se

    avatar

    25.09.2017. (09:49)    -   -   -   -  

  • Mirče

    Poslije Tita Tito,naslov posta je sve rekao.Dosta sam se puta u komentarima na političke postove izjasnio kako je taj prokleti titoizam,komunizam upravo u Hrvatskoj tako duboko ukorijenjen da će ga teško ili nikako biti moguće potamaniti.Zašto spominjem Hrvatsku?Zato jer je Lijepa Naša pod ovim zločinačkim režimom najviše ispaštala,onda pa i danas jer zemlju vode oni koji joj dobro ne žele.Domoljublje i hrvatstvo su im nepoznanica,mrski su im.Titoizam je bio i ostao genocidan,velikosrpska politika uperena kontra hrvatskog puka je po zlu nezaboravna i neoprostiva.Za to bratstvo i jedinstvo,tu umjetnu tvorevinu se znalo da neće zauvijek.Ne zaboravimo Bleiburg,ne zaboravimo DOMOVINSKI RAT devedesetih,zlo koje nam se tom prljavom politikom nanijelo i danas nanosi.Zar za vrijeme Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca sami Hrvati nisu bili tlačeni,obespravljeni?Zar četnički zločini nisu bili kudikamo masovniji,svirepiji od bilo kojih drugih na našem tlu?Zar Republika Srpska u Bosni i Hercegovini i onda samoproglašena SAO Krajina na hrvatskom tlu nisu bile stvorene na genocidu?I danas ti Srbi,nacionalna manjina,njih šačica u odnosu na broj Hrvata,rovari kontra hrvatskog domoljublja,vodi prljavu velikosrpsku politiku kontra zemlje u kojoj žive,traže prava iznad svih onih koja su im data...
    Pozivaju na BALVAN REVOLUCIJU.Nikad im dosta zla nad Hrvatima!
    https://blog.dnevnik.hr/mojimdragima

    avatar

    25.09.2017. (10:45)    -   -   -   -  

  • Mirče

    @ Aneta,po tvojim komentarima je vidljivo tko si i komu pripadaš.
    Budi tko jesi,nećeš mi naudit ali realna nisi u ovom pogledu.
    Imam dojam da ti je i dalje draga ova ispod :
    http://serbzone.com/baja-mali-knindza-vrati-se-vojvodo/

    avatar

    25.09.2017. (11:00)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Netko me prekinuo u pisanju komentara: Morat ću ufatit vrimena za pročitat komentare uz ovaj post, možda idućih dana. :-)))

    avatar

    25.09.2017. (13:22)    -   -   -   -  

  • Aneta

    Mirche
    Imamo različite muzičke ukuse - "došle su mi moje bube" :-)

    avatar

    26.09.2017. (00:17)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ geomir

    ajde neka ti bude, onda barem ako ti je draža druga parola drži se nje, nek ti budu braća i sestra svi ljudi osim žene.

    @ Evora

    kada pričaš o razmišljanju tadašnjeg vremena, moramo uvijek reći da se radi o nametnutom razmišljanju. Ta država je bila komunistička diktatura u kojoj je Tito bio bog kojemu su se svi klanjali. Pisao sam o komunističkoj revoluciji koju je proveo i kako se obračunao sa neistomišljenicima, kako je izvršio pokolj na Bleiburgu po cijeloj Jugoslaviji na križnim putovima. Pisao sam o preko 600 ubijenih katoličkih svećenika, pisao sam i o obračunu sa Staljinom i onda je partijske drugove poslao na Goli otok. Bilo je stvari o kojima se nije smjelo pričati. Tako se htjela nametnuti jugoslovenska nacija. Kada se krajem šezdestih počelo slobodnije pisati i djelovati u Hrvatskoj se događa hrvatsko proljeće, slobodnije se izražava nacionalna svijest, ali taj pokret slobode se javlja i u drugim republikama. 70 ih Tito to nasilno guši, ali svjestan je da se silom ništa ne može nametnuti, svaka sila ima svoj rok trajanja. O tome sam pisao u ovome postu, nakon Titove smrti je trebalo da se nastavi ta država, taj Ustav je bio jedina šansa za spas života, da ne bude rata. Tj da ga se poštovalo. Pogrešan je tvoj zaključak da nije moglo biti drugačije. Česi i Slovaci su dokaz da je moglo biti drugačije. Problem je čitave države bio u Srbima, oni su je shvatili kao veliku Srbiju , to je bilo prije 2 svjetskog rata, Hrvati su imali svoju državnost od ranog srednjeg vijeka do 1918 kada je nasilno guše Srbi, bez volje hrvatskog naroda, ukida se Sabor i sve institucije hrvatske države koji su se održali kroz čitavu povijest. Kasnije je Milošević preuzeo tu ideju od ideologa Dorice Ćosića . Svaki narod ima pravo na slobodu, na pismo, na državu, vidiš postoje Baski, postoje Škoti, postoje Kurdi, razni narodi koji nemaju svoje države ali se nisu asimilirali, a primjer ti mogu biti i Židovi koji do kraja drugoga svjetskog rata također nisu imali državu. Međutim mnogi su narodi nestali, veliki narodi ih asimiliraju, asimilacija i uništenje jednog naroda je neprihvatljivo, zato nitko nema pravo ni hrvatskome narodu nametati da se asimilira, pokušali su to i Mađari i Austrijanci, te u 20 stoljeću Srbi. Ustaški pokret je nastao kao odgovor na teror kraljevog režima nad hrvatskim narodom. Isto kao što je ETA teroristička organizacija koja se borila atentatima za slobodu Baskije. Sad je trenutno primirje, a evo i Katalonci žele neovisnost. Dakle da zaključim ideološka je nebuloza pisanje o istinskome jedinstvu ili jednoj jugoslavenskoj naciji, ali o nekoj ravnopravnoj zajednici samostalnih država kao što je npr EU se moglo razmišljati bez rata. Muslimani su nacija koja se formirala tokom vremena i njihovo je pravo da se zovu kako žele, oni su jedan narod, istina najmlađi na Balkanu ali jesu, isto kao što su amerikanci. Pa i naša hrvatska i srpska nacija je u određenom povijesnom trenutku se razvila i nastala.

    LP i BB

    avatar

    28.09.2017. (01:24)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ Aneta

    nastavit ću na prethodni komentar gdje sam odgovorio @Evori jer se nadovezuju, došli smo do bošnjačkog naroda. Podsjetit ću na jedan post gdje sam pisao o armenskom genocidu, točnije o genocidu koji je Osmansko carstvo učinilo nad Armencima, oni su preživjele jednostavno prisilili da promijene imena u turska, a u zakonu je Turske i danas zabranjeno pričanje o genocidu koji su počinile turske vlasti. Tako su nestali Armenci iz Turske. Spominjao sam i pravoslavne Vlahe koje je SPC vremenom asimilirala u Srbe. Tako su pokušali i Crnogorce ali nisu uspjeli iako i danas mnogi misle da su isti narod. Ovo sa Hrvatima da su Srbi katoličke vjere ipak mislim da manjina smatra možda Šešelj i neki oko njega. Ali dok je postojala Jugoslavija postojala je ta indoktrinacija o jednom narodu. Bošnjaci su najmlađi narod. Oni nastaju kao treći etnitet nakon pada Osmanlija, muslimani koji se ne osjećaju ni Srbima ni Hrvatima traže svoj identitet, jednostavno drugi su narod, Tek im je Tito službeno priznao naciju, iako su oni postojali od prije, za vrijeme Osmanlija su oni vladali Bosnom, za razliku od kršćana imali su manji porez i razne povlastice, oni drže Bosnu svojom zemljom, iako je kao što sam rekao povijesno Bosna hrvatska zemlja. Pisao sam o crvenoj Hrvatskoj doseljavanju Hrvata pokrštavanju i onda asimiliranju i onda su Hrvati naselili i Bosnu i Srijem i Boku Kotorsku i današnju Crnu Goru, do Drača. Duklja je katolička zemlja, kasnije Zeta postaje pravoslavna pod utjecajem srpskih vladara, tako se kasnije formira crnogorska nacija i kasnije država.
    Hrvati su stigli u današnju Hrvatsku i BiH u 7. stoljeću. Također se smatra da su se doselile i druge, malobrojnije slavenske skupine koje su Hrvati vrlo brzo asimilirali. Hrvati su osnovali nekoliko kneževina: Posavsku Hrvatsku na sjeveru i Primorsku Hrvatsku na jugu i zapadu (u literaturi se također može naići na izraze Panonska Hrvatska i Dalmatinska Hrvatska). Te dvije su nazivane Bijelom Hrvatskom. Jugoistočno od njih, nalazile su se četiri državice, sklavinije: Neretvanska kneževina ili Paganija, Zahumlje, Travunja i Duklja. Skupni naziv za njih je bio Crvena Hrvatska. Teritorij BIH je bio u sastavu hrvatske kraljevine. Kako Hrvatska 1102. ulazi u personalnu uniju s Ugarskom, te tako ostaje bez kraljeva narodne krvi, na rubnim prostorima jačaju devolucijski procesi. Titula bana u Bosni spominje već i ranije, a prvi poznati ban je bio slavonski plemić ban Borić (1154.- 1164.), mlad vladar i vazal hrvatsko-ugarskog kralja. Svi vladari srednjovjekovne Bosne, svi bosanski banovi (samo Hrvati imaju banove!) i svi kraljevi Bosne (Kulin ban, ban Pavao I. Šubić, svi Kotromanići, kralj Tvrtko, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, bl. Katarina K., kralj Ostoja, Stjepan Tomašević), bili su etnički Hrvati, govorili su hrvatskim jezikom, u njima je tekla hrvatska krv, a bosansko kraljevstvo bilo je nakon pogibije Petra Svačića, posljednjeg hrvatskog narodnog vladara, ustvari nastavak hrvatskog kraljevstva. Niti jedan srednjovjekovni vladar Bosne nije bio ni musliman, a ni Srbin! Stoga je posljednji kralj hrvatske krvi Stjepan Tomašević, ubijen na prijevaru od Osmanlija 1463. godine. U Bosni prije Turskih osvajačkih ratova i uspostave osmanlijske vlasti (1463.) nema Srba. Nema ni pravoslavnih crkvi, niti srpskih manastira, a ne postoji ni pravoslavni vladika na tlu Bosne. Srednjovjekovna Bosna ne zna ni za pravoslavlje, a ni za Srbe. Srednjovjekovna Bosna također ne zna ni za muslimane. Muslimana u Bosni nema prije najezde Osmanlija. Pod Turcima mnogi su Hrvati-katolici i bosanski “krstjani” (bogumili) prešli na islam, neki milom, zbog privilegija ili samoodržanja, a mnogi silom zbog turskog zuluma. Nakon odlaska Osmanlija muslimana u BIH ima dosta i oni su narod kojeg nitko ne prizna. Nadam se da si i ti uvidjela iz ovoga što si sama napisala da su u Bosni bili katolici, a ovo o franjevcima da su oni bili distancirani od pape je tako nategnuto, ali je i tu činjenica da franjevci nisu pravoslavni ;)
    Napisao sam kako se formiraju nacije, Bošnjaci su najmlađi na Balkanu, ali i pokazao kako se mogu iskorijeniti ako se ima moć i sila, a to je znamo imao Slobodan Milošević kad je preuzeo JNA i preko svojih sluga je objavio Muslimanima što ih čeka ako mu se ne podčine.Nakon rata u Hrvatskoj bilo je jasno da Jugoslavija ne može opstati, ta tamnica naroda se raspala a Radovan Karađić je tada najavio istrebljenje muslimana, ako to netko nije čuo evo
    link


    LP i BB

    avatar

    28.09.2017. (02:20)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ Mirko

    Ja nastojim na ovome blogu ukazivati na zlo i lijepo je to što pišeš o komunističkim i četničkim zločinima, ja kad dođe vrijeme ukazujem i na ustaške zločine, ma na svijetu nema mjesta za nikakve zločine, svi smo mi braća i sestre, tako je i @ Aneta naša sestra i tako mi je drago kada dođe i napiše komentar, obogati blog, da drugu stranu i potakne me da pišem šire i više.. Nemam baš vremena za blog ali sam večeras ostao malo duže da napišem nešto ;)

    Hvala Vam svima koji pročitate

    @ sjećanje

    nadam se da ćeš uspjeti i komentare pročitati...

    Lp i BB

    avatar

    28.09.2017. (02:34)    -   -   -   -  

učitavam...