petak, 08.06.2007.

Neobično za nas....

Danas ćemo krenuti malo neuobičajeno. Kada stignete do kraja posta, shvatit će te zbog čega..
Za početak, donosimo malo – pa malo muške krvi. Ne doslovno, naravno....mada....hm...

Dotični je bivši bloger. Nema smisla navoditi adresu bloga, obzirom da je svoj blog davno obrisao, iz njemu znanih razloga.
Sam post i nema veze sa dijetom. Ali ima sa karakterom. Danas ćemo se baviti upravo tim aspektom ovog bloga. Karakterclub, kao i naša neslužbena uzrečica (Tko izda p....), doista su primjenljivi u svakom segmentu života. Samo razmislite .....primjena neograničena...

Dakle, slijedi naš gost urednik, jedan u nizu....


Prvo ću izogovarati dvije svima poznate dame (Wanda i Ledena), a zatim pokušati napisati nešto suvislo o zadanoj mi temi.
Znaci, te dvije gospodje, koje se nisu opće vidjele (hvala b(L)ogu) a poznate su mi iz ril lajfa, jako su brbljave. Imaju slične interese i općenito su dvije kokoši. Čuju se 132,8999 puta na dan, pričaju, dopisuju se, a mislim da ni same ne kuže što su jedna drugoj govorile. No, usprkos tim njihovim uočenim nedostacima, jednog lijepog, dobrog muškarca sa iznimno blagim karakterom koji je pri tom u punoj zrelost, financijski neovisani i spreman za ozbiljna druženja sa damama suprotnog spola, koje moraju biti dugonoge, obdarene vrlinama i nimalo...NIMALO pametne, priznajem da su iznimno lijepe, dobre, pametne i...lagano punašne. Onako...egzotične, uzbudljive.
Eto, tol'ko o ogovaranju. Kao što vidite, pokušao sam ali nisam uspio. Jer, kako to obično biva u muškom svijetu, svaki pokušaj ogovaranja ili bilo kakvog razgovora se pretvori u samohvalu (u mom slučaju istinitu) pa zatim malo selfmarketinga i ako se koja „pametna“ zakači, pa još nešto i bude...ipak mi imamo dvije glave, a onom pametnijom razmišljamo...katkad.
Ipak, evo javno im priznajem: ŽENE VLADAJU!
A, nije ni čudo, ipak ženski mozak može percipirati dvije stvari istovremeno bez gubitka koncentracije i začudo, u isto vrijeme upravljati jezikom. Tim, tako mi dragim ženskim organom.

Image Hosted by ImageShack.us

Pokušaj suvislog opisa zadane mi teme.
Zadana tema: Okus Hrvatske

Image Hosted by ImageShack.us

Naravno, kao i uvijek već neko vrijeme pišem i brišem, brišem i pišem. Svaka misao koja mi sjevne i koju želim opisati...pa... ne mogu je izreći onako kako osjećam. Zašto? Zato što sam nešto stvorio i sada bih trebao paziti na izgovorene riječi, misli. Znate...možda će mi naštetiti katkad. Ali, ja tako jednostavno ne mogu, pa ću pisati onako iz duše, kako mi misli dolaze i riječnikom koji inače koristim. Možda i profulam Jebi ga, ako se netko ljuti, ko mu kriv.

Osjećate li se katkad poniženima? Manipuliranim? Izigranim? Osjećate li da Vam je netko ukrao mladost, budućnost, perspektivu koju ste nekada vidjeli?
Jeste li ratovali? Dok su drugi (vaša generacija) studirali? Možete li se zaposliti bez diplome? Gdje? Vjerujete li da zaista IMAMO HRVATSKU!?
Vjerujete li da su neki pojedinci toliko pametniji od Vas, od nas, da mogu izgraditi imperije u državi koja je nastala u ratu? Kako? Tko im je to omogućio?
Ima li pravde u životu?
Imate li djecu? Koja je njihova budućnost? Što im želite u životu?
Osjećate li se ponekad tako? Postavljate li si ikad takva pitanja?
Ako Vas slične stvari ne opterećuju, onda ovaj tekst nije za Vas, pa lijepo kliknite nekud dalje u prostranstva nula i jedinica.
Image Hosted by ImageShack.us
Uglavnom, to je jezgra razmišljanja iz koje je nastao Okus Hrvatske. Ta razmišljanja i moj jebeni karakter. Oduvijek sam želio mijenjati svijet i vjerovao u dobrotu. Što sam stariji, potrebu za mijenjanjem svijeta osjećam sve više, a u ljudsku dobrotu vjerujem sve manje.

Evo, za koju godinu trebamo ući u EU. Pametniji od mene lamentiraju na temu godinama i vjerujem da znate sve što znam i ja. Hrvatska je puna školovanih ljudi, doktora znanosti, ekonomista, politologa. Ljudi koji mogu i znaju voditi državu. Pa, jednostavno mi je nerazumljivo da već ne pušemo Švedskoj za vrat uz svu silu znanja i mogućnosti koje nam pružaju akademici i profesori sa fakulteta. Po pitanju društvenih i ekonomskih standarada. Trebali bi ovo, trebali bi ono. Ajde, ajde dragi moji umnici i sposobnjaci, poduzmite nešto, nešto konkretno i povedite svoje ovčice u ljepšu i bolju budućnost.
Onda se sjetim narodnih mudrosti od kojih su mi se dvije urezale u pamćenje. Podijelit ću ih sa Vama.

Nmbr 1:
Hrvati su kao vatra. Dobri sluge, loši gospodari.

Nmbr 2:
Gdje su dva Hrvata tu su tri stranke.

Ako uđemo u analizu tih misli, neumoljivo moramo razmišljati o iskustvima koji su doveli do ovakvih iskaza. Moja prajvat analiza je došla do razine prepoznavanja ljudske zloće i zadovoljenja sebe i samo sebe, pa onda još svoje obitelji pa tako...
Znate ono...sve po zakonu, a morala i poštenja nigdje.
Image Hosted by ImageShack.us
Kad razmišljam u EU uvijek se sjetim sela. Nisam siguran zašto, što sam stariji selo mi je sve draže. Vjerojatno zbog ljudi. Oni su navikli živjeti od svog težačkog rada. Oni nemaju sigurnu plaću, samo vjeru u sebe i nebo - da im neće donijeti sušu ili tuču, da će stoka imati što jesti i da će vrt i polja roditi plodovima. Neumoran rad, od jutra do mraka. A stoka su živa bića. Treba ih hraniti, svaki dan, čistiti, njegovati.
Sav njihov rad i i ono što stvaraju su pod znakom pitanja. Nikad ne znaju što donosi sutra. Selo je najčišći i najtvrđi oblik života.
Nemojte sada o poticajima, o blokadama, o njihovom nezadovoljstvu. Tko god nije iskusio takav način života nema pravo na upadice. Prvo probaj i iskusi, pa onda reci što misliš.

E, sad...EU.
Ajmo zamisliti EU kao gazdu u selu. Ajmo zamisliti Hrvatsku kao neku obitelj koja živi u selu.
Tko pametan može misliti da gazda u selu želi još jednog gazdu koji će mu konkurirati.
Gazda može željeti da mu ostali u selu, nadničari, dobro žive, da osjećaju sigurnost i budu lijepo plaćeni za svoj rad, da dobro odgajaju djecu, da školuju djecu onoliko koliko je potrebno da bi i ta djeca kasnije radila na njegovim posjedima, da seljaci imaju lijepe kuće i uređena dvorišta. Svaki gazda u selu želi idilu, ali onakvu kakva njemu odgovara. On želi da drugi rade za njega, a da njegova djeca završavaju fakultete, školuju se i žive od rada drugih.
Pa se pitam: Zašto EU financira uređenje katastarskih čestica u cijeloj nam Lijepoj Našoj i zašto EU financira srednje školstvo, a ne recimo visoko obrazovanje i znanost?
HHMM, zašto, zašto. To moj mali mozak ne može dokučiti, ili ipak može?
Svijet funkcionira po vrlo jednostavnim principima. Po principima jačeg. Pogledajte Ameriku. Guzi sve narode ovog svijeta . Koliko god se odmakli od srednjeg vijeka, još uvijek postoje robovlasnici i robovi.
A imam nekakav blesavi filing da robo ili bilo kakvi drugi vlasnici nismo. Čak ni svoje sudbine.
Ne shvatite me krivo, nisam EUfob, niti antiglobalist. Pokušavam doseći najviši oblik ljudske svijeti...biti realan.
Hauever, povijest kao učiteljica mudrosti nam daje servirane lekcije. Nije stvar u revolucijama, niti u nasilnom, niti u nenasilnom rušenju vlasti. Princip napretka ili nazatka je vrlo jednostavan.
Zove se samoorganiziranje. Zove se uočavanje mogućnosti i akcija da se ona kreira. Jer pametni su rekli: Budućnost se ne događa. Nju netko stvara.
I dok naša država hrli u potpisivanje sporazuma, ugovora, kredita, zaduženja, namjera i koje čega, ja se pitam razmišljaju li oni o meni, ili o mom djetetu ili o ovoj bakici što kopa po kontejneru? Ili razmišljaju onako učeno...globalno, makroekonomski?
Kad kažem država ja mislim na sebe, moju ženu, moju djecu, moju obitelj na tebe koji čitaš ove retke, na tvoju djecu i obitelji, prijatelje.
Svaki jebeni i nejebeni pojedinac koji ovdje živi i plaća porez, svi zajedno čine državu. Bar bi to tako trebalo biti.
I opet moj glupi filing da oni koje smo izabrali, obnašatelji vlasti, koji nas vode u budućnost i u naše ime potpisuju naš daljnji put ne gledaju to baš tako.
Nekako mi se čini da oni gledaju državu kao nešto imaginarno, kao neku formu koja je izdvojena i sama sebi svrha. A oni koji čine tu formu, eto, oni su tu da plaćaju porez, čkome, ne pitaju provokativna pitanja i da im se dive. Jer ipak su oni nadljudi. Oni su u stanju biti ministar, voditi cijeli resor, sjediti u raznim upravnim odborima, i sve to jednoj osobi.
A ja, ja sam glup ko kurac, očito. Ja npr. kad radim neki plan, treba mi bar deset dana, pa tone pročitane literature, pa iskustva drugih po toj temi i onda se pitam kako su ovi naši političari tako sposobni?
Očito da me je priroda zakinula po mom rođenju jer nemam takve kapacitete, ali s čim imaš s tim klimaš (mada ja IMAM, nije samohvala, i slabo se klima, više STOJI).

Eto, dragi moji ljudi to je Okus Hrvatske.
Ono što mi radimo na internetu je slaba slika naše namjere. Ipak, radimo danonoćno, tražimo investitore i cijeli projekt će ugledati svjetlo dana kad tad, ali će ga ugledati.

A kad bude gotovo...pa pružit će ljudima da razvijaju svoje biznise na najefektivniji način. Vidjet ćete.

Do tada, dobro mi „stojte“ i ostanite zdravi i debeli!

Imam parolu za majice:

Bolje se ljuljat neg' nažuljat!

Kak bi rekla moja b(l)ogovska kćer...pozzz & kiss.

Goran Vodopija


Zanimljivo?

Saznat ćemo. Doista nešto drugačije od onoga mna što smo ovdje navikli. Možda je malo neobičnosti ponekad i potrebno.
Tako slijedi još jedna neobičnost, neuobičajenost u Karakterclubu – imamo još jednog gosta. Ili bolje rečeno – gošću. Samozatajnu blogericu, jednu sa naše liste članica, inače školovanu šumarku i zaljubljenicu u prirodu, neni iz bajke.
Možda njezin post i nije toliko dugačak koliko smo navikli, no svakako u sebi sadrži dovoljno podataka koji će vas navesti na razmišljanje. I na poštovanje majčice Zemlje i prirode na njoj...


Šume, šume, najljepša vam hvala...
Uh, nije ovo lako. Nimalo, vjerujte mi. Kako, nakon silnih edukativno-poticajno-informativnih bravura, koje ste imali prilike čitati na ovom mjestu, koje je od samog nastanka bilo puno više od običnog bloga, napisati nešto novo i čitljivo?
Eto, i prethodna mi je rečenica spetljano zapetljana.
No, što sad?! Obećala sam i evo....

Pokušat ću vam dočarati i približiti veličinu i ljepotu skoro savršenog sustava, koji pokriva gotovo trećinu Zemljine kopnene površine i skoro 40% kopnene površine Lijepe naše.
Naravno, riječ je o šumama.
Osvrnite se malo lijevo i desno dok vozite cestom, zagledajte se u daljinu s vaših balkona, provirite kroz prozorčić dok letite avionom. I što vidite? Šuma, šuma, šuma....

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Šuma je jedino prirodno bogatstvo koje ima vrlo važno svojstvo samoobnove i neprocjenjivu ekološku vrijednost (ovaj puta namjerno ne spominjem gospodarsku).
A drvo je najveće živo biće na Zemlji, koje živi i opstaje već 370 milijuna godina.
Otkako je čovjeka, drveće i šuma bili su sastavni dio njegova života, pružajući mu sklonište i zaštitu, hranu, lijek, građevnu tvar, gorivo, sigurnost....
Pa i danas, kad živimo unutar betonsko-željezno-plastičnih nastambi, hranimo se ciljano uzgojenom i proizvedenom, više ili manje zdravom hranom i liječimo se sintetičkim lijekovima, šuma je naša zaštitnica i čuvarica.

Znate li da 1 hektar zdrave crnogorične šume (za neupućene - to je površina od 100x100 metara):
- isparava dnevno oko 47.000 litara vode i time regulira klimu na udaljenosti od 60 km
- uskladištava i filtrira godišnje oko 2.000.000 litara vode
- proizvodi godišnje 21 tonu kisika
- filtrira godišnje 68 tona tvorničke prašine.

Impresivno, zar ne? Ali, kud je krenuo ovaj ludi svijet, bojim se bit će malo, vrlo brzo.
A svijet smo i mi. I vi i ja. I zagađujemo i onečišćujemo i uništavamo svakodnevno, svjesno ili ne, namjerno ili ne. Razmislimo malo o tome.

Osim ovih zapanjujućih brojaka, koje sam, priznajem, prepisala, jer do njih su došli stručniji i pametniji od mene yes, šume nam pružaju i puno svega drugog, brojkama neiskazivog, ali jednako važnog i potrebnog.
Pokušajte jednom, što prije, ako već niste, kad ste umorni, tužni, ljuti, nervozni, umjesto zatvaranja i skrivanja unutar svoja četiri zida, uputiti se do najbliže šume, šumarka, gaja....
Vrijedi, vjerujte iskusnoj.
Jer, šuma odmara, šuma razgaljuje, šuma smiruje.

Ljepotu i osebujnost doživljaja šume teško je opisati. Treba ga doživjeti.

Kad nogom stupite u njeno okrilje, dočeka vas mir i organizirani nemir. I najmanji povjetarac dovoljan je da izmami čarobnu simfoniju lisnog orkestra u visinama. Svaki vaš korak proizvodi prateću šuškavu melodiju. Solo arije sakrivenih ptičjih primadona zvonko odjekuju svuda oko vas.
Vi se samo prepustite i uživajte.

A tek boje…. Nemoguće ih je sve upiti i zapamtiti. Mijenjaju se skoro svakodnevno. Od zimske snježne nevine bjeline, preko proljetnog napupalog mladog zelenila i jedre odrasle ljetne zrelosti, do jarke, razbuktale, vatrene jeseni, šuma opija i zavodi bojama.
Vi se samo prepustite i uživajte.

I dišite duboko, jer napisah već, šuma je naša tvornica kisika.

I hodajte lagano, ne žurite, upijajte ljepotu oko sebe, nahranite um, dušu i tijelo.

Kad se vratite u svakodnevno okruženje, bit će to napunjenih baterija, sigurna sam.
Ako susret sa šumom ponovite, osjećat ćete se sjajno.
Ako vam šetnje šumom postanu nešto «pod normalno», promijenit ćete život. Na bolje. I u fizičkom i u psihičkom smislu.
I zato krenite.

neni iz bajke


E, sad slijedi onaj najteži današnji dio.
Mogli ste primjetiti da su se vremenom promijenile stvari na ovom blogu. Ne strašno, ne na loše, ali naše uredništvo, ono početno, zanosno, polako se osipalo. I sad, spala knjiga na dva slova...
Nije da se žalimo, daleko od toga. Puno, puno postova je ovdje napisano, puno dobrih diskusija razvezeno, pozitivnih vibri prošireno, bilo je ovo jedno krasno druženje.
No, došlo je vrijeme još jedne promjene.
Kao prvo, dugo i često smo spominjale ovdje svoju udrugu. Trebalo je neko vrijeme da se ideja kristalizira, da dobije svoj oblik.
I ovo je rezultat:
Ne možemo zanemariti prve početke ovog bloga. Sve je krenulo zbog poveće guze, prvo jedne, a onda još nas mnogo debeloguzih.
Dakle, prvi i osnovni razlog je debljina. Nećemo uljepšavati i pričati o ugodnoj popunjenosti. Gruba stvarnost priča samo o debljini.
Žalosna je činjenica da debljina u Hrvatskoj, slijedeći jedan od rijetkih svjetskih trendova, polako prelazi u pandemiju. Više od polovice žena i oko dvije trećine muškaraca u Hrvatskoj imaju višak kila. Zabrinjavajuća činjenica je da se najveći porast debelih osoba vidi među djecom.
Ovdje smo u nekoliko navrata pokušavali ukazati na probleme koji su sveprisutni oko nas. Zbog ovih nekoliko činjenica, odlučile smo napraviti udrugu koja će se prvenstveno baviti edukacijom – i to osobito dječje populacije. Taj najosjetljiviji dio društva treba odgajati tako da na svijet gledaju nekm drugim očima. Naša je vizija edukacijom, utjecajem preko medija, bilo klasičnih, bilo ovih, tzv. alternativnih, udruživanjem sa ostalim udrugama, vašim doprinosom i aktivnim uključivanjem, anulirati, barem donekle, štetne učinke bezbrojnih reklama koje uče našu djecu da je ono što je otrov i štetno, da je to cool i in.
Željeli bi utjecati na tijela državne uprave, prvenstveno na Ministarstvo zdravlja, te na Ministarstvo prosvjete, školstva i sporta, da na drugačije načine pristupe djeci koja se od svojih najranijih nogu nalaze u okruženjima van roditeljske kuće, i tamo uče konzumirati i jesti hranu koja je opće prihvaćena, a daleko je od zdrave hrane. Tu mislimo i na vrtiće ( u kojima je, nedavno, ipak krenuo program prehrane koji je puno zdraviji od onog prijašnjeg sa paštetama i hrenovkama), i na osnovnoškolce, i na srednjoškolce.
Također nam je namjera, nekako pokrenuti lokalne zajednice da ulažu više u mjesta gdje se mogu okupljati mladi, pod stručnim vodstvom, da otvore sportske objekte u svom vlasništvu za javne potrebe, potrebe građana, a prvenstveno mladih.
Zašto bi se rekreativno bavljenje sportom moralo plaćati? Barem ne oni mlađi od 18 godina.

Kao što vidite, debela guzica je povod, ali ...mi bi krenule iz početka. Od onih kojima je najpotrebnije SADA usaditi pozitivne i dobre navike kretanja i ispravne prehrane. MI..nismo još za baciti. Ali...smatramo da je potrebno bajviše uložiti u djecu i mladost. Pokazalo se, uvijek, kao najisplativija investicija.

Slijedeće, i najteže – moram objaviti pauzu. Do jeseni.


Napravile smo vam blog sa uputama za drugih 90 dana Un dijete. Link je sa strane.
Također je u formiranju blog sa receptima Karakterkluba
koji su bili objavljeni na ovom blogu tokom svih ovih mjeseci. Recepti su razvrstani pojedinačno za proteinski, škrobni, ugljikohidratni i voćni dan, kako bi vam se olakšalo pretraživanje. Nije još do kraja uređen, ali se možete već poslužiti i potražiti inspiraciju. Link će biti stavljen sa strane.
Također je u nastajanju blog sa savjetima za njegu, koje je pisala naša Lorraine.

Evo, učinile smo sve da vam olakšamo daljnju borbu.
One koje su zainteresirane za članstvo u udruzi – čekamo. Sa aktivnim radom namjeravamo krenuti negdje u desetom mjesecu. Sada, trenutno – ne smijem vam jednostavno sve odati. Neke su stvari ipak slatka tajna. Trebamo nešto imati za iznenađenje i na jesen, zar ne?

Naš mail je i dalje otvoren za sve. Kako ovaj službeni, tako i naši privatni mailovi. Samo, molim vas, obratite pažnju na mail - od danas imamo dva maila, uz onaj stari još i karakterclub1@gmail.com.

Imate li kakvih nedoumica, potrebe za rječju utjehe, želite li se učlaniti u udrugu ili bi samo s nekim, ovako, virtualno porazgovarali . samo naprijed....Vidimo se na jesen!!!

Ne zaboravite i ovo: još stignete naruciti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzecem. Majice mogu naruciti apsolutno svi, kako clanovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznacujemo i cijene, koje ukljucuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (ukljucena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (ukljucena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proucite velicine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam velicina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL velicini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporucujemo svakih 15 dana, što znaci da ce prva narudžba krenuti za 15 dana pocevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELICINA I MODEL:
TOCNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:


I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas ocekujemo u velikom broju!



Pozdrav od Ledene!!!!

Image Hosted by ImageShack.us






- 08:00 - Dodaj komentar (38) - Print - #

petak, 01.06.2007.

PONESTO ZA SVAKOGA

Iskreno, ponekad je doista teško sjesti i napisati nešto što ce i dalje plijeniti vašu pažnju. Kolike smo samo teme do sada prošli i obradili...uuuu, ima toga, jako puno.
Iz pocetka, kako sam pocela pisati ovdje na karakterklubu, doista sam si dala truda. Ne znaci da je sada drugacije, barem ne u tom dijelu koji se tice truda..no, sadržaj se donekle promijenio. Iz pocetka sam imala užasnu tremu oko objavljivanja postova. Nisam ja blogerica od jucer, ali zbog nekih problema nisam širila svoju blogersku mrežu, niti sam bila nešto osobito poznata. Od tud trema...
Prvi tekstovi su bili poprilicno ukoceni (tu sam primjedbu dobila od uredništva, ah yes), no u svakom slucaju vrlo strucni. Uvijek mi je to pisanje bilo poprilicno naporno, prvenstveno iz razloga što sam htjela neku strucnu tematiku približiti što vecem broju ljudi, trudila sam se izbjegavati strucne i specificne izraze, pojednostaviti koješta i ne puno komplicirati.
Jedan od postova na koji sam osobito ponosna se odnosi na post o aditivima u prehrani. Tu sam doista puno radila, i moram priznati, i sama sam jako puno naucila. Znala sam dosta toga, ali malim istraživanjem, surfanjem, došla sam do doista razlicitih spoznaja.
U skladu s tim, ponekad, iznova, prosurfam nekim stranicama koje su imale odredene podatke, ili malo proguglam i tražim nove reference vezane uz tu temu. Osim toga, ovih dana iz puno medija bljeskaju naslovi koji su bazirani na istom izvoru kojeg sam i sama našla, a radi se o The Independentu. Ja navodim i izvor, slobodno procitajte izvorne tekstove OVDJE i OVDJE
Najnovije što se pojavilo je vezano uz aditiv E211, ili imenom natrij benzoat, koji se kao aditiv dodaje u mnoga soft pica (osobito se upozorava na Sprite, Pepsi Max, Cola Zero, Fanta, i osobito sva gazirana pica sa vocnom bazom).

Image Hosted by ImageShack.us

Natrij benzoat je i do danas bio predmet zabrinutosti, zbog povezanosti sa uzrokovanjem raka. Do uzrocnika raka dolazi prilikom miješanja natrij benzoata sa C vitaminom u soft picima, te nastaje benzen (aromatski ugljikovodik), koji je kancerogena tvar. Inace, ucinkovito ubija vecinu bakterija, kvasaca i plijesni koje se mogu zateci u samom pripravku, no njegovo djelovanje doseže i izvan toga.
Najnovija istraživanja strucnjaka za starenje Sveucilišta u Sheffildu, prvenstveno prof. Peter Pipera, a koji istražuju utjecaj natrij benzoata od 1999. godine, pokazala su poražavajuce rezultate: benzoat je oštetio važne dijelove DNA molekule u mitohondrijima stanice. Mitohondriji su, inace, dijelovi stanice u kojima se odvija i oksidacija i respiracija stanice, što je neophodno za stvaranje energije u organizmu, te su odgovorni za starenje organizma. Takoder, kod viših organizama (u koje, po genetickoj strukturi i mi pripadamo), geneticki materijal, odnosno DNA, se ne nalazi samo u jezgri stanice, vec se nalazi i u mitohondrijima. Otkriveno je da natrij benzoat ima sposobnost uzrokovanja ozbiljnih oštecenja mitohondrijske DNA do tocke da ju potpuno inaktivira. Mitohondriji dakle, pojednostavljeno, obavljaju stanicno disanje, te proizvode energiju kroz „kaskade respiratornog lanca“ i ako se ošteti – što se i dogada kod mnogih bolesnih stanja- stanica ne funkcionira. Cijela paleta ozbiljnih bolesti je povezana sa oštecenjima DNA u mitohondrijima – od Parkinsonove bolesti, te cijelog spektra neurodegenerativnih bolesti, kao i sa samim ubrzanjem procesa starenja.

E sad, s jedne strane stoji znanost, i bazicna istraživanja, a s druge velika i mocna industrija, agencije za hranu itd, itd. Oni kaži da natrij benzoat (kao i ostali benzoati, uostalom) u malim kolicinama nije opasan za zdravlje, te da se ništa ne može dogoditi. Pitanje je, koja je to doza koju bi se smjelo unijeti u organizam, i kako to kontrolirati? Niti na jednoj boci soka ne stoji koliko je to caša dnevno koje se mogu popiti, a da ne utjecu na zdravlje... Razumljivo je, i to upozorenje se odnosi na taj jedan proizvod, a koliko mi u toku dana razlicitih proizvoda konzumiramo i unašamo otrove u organizam?? Ne znamo, još uvijek ne...Bilo bi dobro imati mjeru, ali tko nam ju odreduje? Iz osobnog iskustva mogu reci ovo – granica je zato da ju se može pomaknuti. I nije, uvijek, to reverzibilan proces.

Cesto se, u kombinaciji sa raznim aditivima spominju i neurodegenerativne bolesti. Najcešce neurodegenerativne bolesti, a ciji broj je neprestano u porastu, te se pojavljuju kod sve veceg broja mladih ljudi, su Parkinsonova bolest i Alzheimerova bolest. Uzroci za te bolesti nisu poznati, ali se upire prstom u mnoge izvore koji mogu dovesti do ovakvih nepovratnih oštecenja...

Sad sam vas malo splašila. A sad cu vas pokušati barem malo animirati. Barem one koji žive u sjevernom dijelu Hrvatske, a imaju volje za isprobati i vidjeti nešto – drugacije. Neka to, ovaj put, bude preporuka, za izlet. Imate dovoljno vremena za planiranje, a sadržaja doista svakakvih i zanimljivih.
Naime, vec 10-ak godina, u Bjelovaru se sredinom lipnja odvija manifestacija Terezijana. Bjelovar
je relativno mlad gradic (prošle godine navršio 250 godina) i nastao je pod utjecajem i voljom carice Marije Terezije, pa je, obzirom na te cinjenica, napravljena jedna manifestacija koja bi trebala slaviti tu caricinu odluku.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvih godina je to slicilo na...šta da vam kažem, jedne su godine u parku, glavnom gradskom parku, pekli volaeek. Nakon par godina, taj je park proglašen za najljepši park na kontinentu...i tamo je bilo dozvoljeno postavljanje ražnja i pecenje vola. Ne smetaju me pucke veselice, rado ih posjetim (doduše što dalje, to manje, samo zbog glazbenog ukusa koji je danas izrazito naklonjen cajkama), ali vidjeti vola na sred parka u gradu koji bi htio biti grad – pa i nije neka scena.
No, godinama se ta manifestacija usavršava. Ove godine je program izuzetno bogat, i traje od 15. lipnja pa do 22. lipnja. I ima svega, od djecjeg festivala, nastupa Vlade Kalembera, Baruna i Maje Šuput, Retro festa „Ko nekad u osam“ sa izvodacima Anja Šovagovic, Jasna Bilušic, Goran Navojec, Igor Mešin....do nastupa Akademskog zbora ivan Goran Kovacic sa komornim orkestrom, koji ce nam pjevati Carmina Buranu od Carl Orffa... Uostalom, ovdje vam jeLINK na program, pa pogledajte...

I za kraj, koji receptic, jel, da ne bi slucajno nešto izostavili....

PEKARSKI KRUMPIR
Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
1 kg krumpira, narezan na tanke kriške
1 velika glavica luka, fino nasjeckana
Sol, svježe mljeveni crni papar
430 ml vruceg temeljca
60 gr maslaca

Zagrijte pecnicu na 180 C. Namažite putrom široku, plitku posudu za pecenje (narodski receno – tepsiju). Poslažite kriške krumpira na dno posude, posujte sa nešto luka, posolite i popaprite. Nastavite istim redom dok ne potrošite sve sastojke, završavajuci sa redom krumpira. Prelijte temeljcem, te po vrhu poslažite listice maslaca. Stavite posudu na najviši položaj u pecnici i pecite oko 45 minuta. Krumpir mora biti mekan kada ga se probode sa oštrim nožem, a po vrhu bi trebao biti zlatno – smedi.

RATATOUILLE
Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
3 patlidžana, ogulljena i narezan
4 tikvice, narezane
1 crvena paprika, ocišcena i narezana
1 zelena paprika, ocišcena i narezana
12 mladih lukova
4 velike rajcice, ocišcene od sjemenki i narezane
3 cešnja bijelog luka, sitno nasjeckanog
Timijan
1 lovorov listopad sol i svježe mljeveni crni papar
0,5 l maslinovog ulja (po potrebi i više)

Pripremite svo povrce, vodeci racuna da sacuvate sok od rajcice prilikom cišcenja sjemenki. Stavite ulje na grijanje u veliku tavu za prženje. Ispržite patlidžane u ulju dok ne posmede. Izvadite ga, i dobro ocijedite na kuhinjskom papiru. Isto ponovite pojedinacno sa tikvicama, paprikom, i lukkom.
Svo prženo povrce stavite u posudu za kuhanje zajedno sa bijelim lukom, rajcicom, sokom od rajcice, timijanom, lovorovim listom, soli i paprom, dodajte 2 žlice ulja od pecenja i 2 žlice vode. Pokrijte sa poklopcem i kuhajte 45 minuta do 1 satna vrlo visokoj temperaturi. S vremena na vrijeme promiješajte. Prije posluživanja uklonite timijan i lovorov list, te dodajte soli i papra po ukusu.

ODRESCI OD TUNE
Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
6 svježih odrezaka tune
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice svježe sjeckanog zacinskog bilja (bosiljak, timijan, peršun...)

Preljev:
1 rajcica
1 žlica vinskog octa
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica svježe sjeckanog zacinskog bilja
Sol, svježe mljeven crni papar

Odstranite kosti iz tune, oblikujte meso u krugove, te go uokolo ucvrstite po potrebi cackalicama. Stavite odrezak na plitki tanjur i prelijte sa maslinovim uljem, te posipajte sa mješavinom zacina.
Zagrijte roštilj, tavu za pecenje sve dok ne bude jako vruca. Stavite ribu i pecite ju sa iste strane sve dok ne bude hrskava izvana, a iznutra tek lagano ružicasta – to ce potrajati od 8 do 10 minuta.
Ogulite rajcicu te nasjeckajte na male kockice. Napravite vinaigrette umak mješajuci zajedno ocat, maslinovo ulje i zacinsko bilje. Dobro zacinite sa solju i paparom. Umiješajte u rajcicu, te servirajte uz ribu.


Lijepo nam se odmorite i uživajte. Do slijedeceg petka
Ledena



SUHA KOZA
Image Hosted by ImageShack.us

Suha koza ima smanjenu razinu masnoce i kao takva takodjer naginje ka osjetljivoj kozi. Koza ima osusen izgled zbog nemogucnosti obnavljanja vlage. Obicno je osjecaj kod takve koze, zategnuce i neugodan osjecaj nakon umivanja, sve dok na lice ne nanesemo odgovarajucu hidratantnu kremu. Pucanje i prekomjerna svrbez koze su znak ekstremnoj dehidriranosti i osusenosti koze. Suhocu mogu uzrokovati razni faktori poput vjetra, previsoke ili preniske temperature, klima uredjaji i sl., koji uzrokuju perutanje koze, svrbez i zategnutost. Ovaj tip koze je izgledom sumoran i bez sjaja, posebno na licu, oko ociju i usana, sto pogoduje brzem stvaranju bora nakon 30-te godine.


Uzroci nastajanja suhe koze
- Zlijezde lojnice ne luce dovoljno masnoce u kozu,
- Hladnoca, i vremenski uvjeti zimi pogoduju stvaranje dehidracije,
- Geneticke predispozicije,
- Losa dijeta, u kojoj je nedostatak vitamina A i B,
- Zagadjenje okolisa,
- Uporaba neprimjerene kozmetike,
- Neka kozna oboljenja kao dermatitis, ekcemi, psorijaza ili seboreja,
- Kod dijabetesa,
- Kod koristenja lijekova poput antispazmatika i antihistaminika.


Njega suhe koze
Suhu kozu nije dobro cistiti vodom sa umivaonika, niti koristiti jako vrucu vodu. Umivajte se mlakoj vodi, a kod ciscenja koristite mineralne vode u bocicama specijanima toj namjeni.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon umivanja ne brisite lice rucnikom, samo lagano upijte visak vode. Suha koza zahtjeva temeljita i njezna ciscenja, uz uporabu mlijeka za ciscenje lica koji imaju uravnotezenu vlagu i masnocu u svom sastavu. Takodjer, zahtjeva i veliku zastitu, sto znaci da morate koristiti hidratantne kreme s najmanjim faktorom 15. Svakodnevnom njegom i koristenjem hidratantne kreme, vase lice ce dobiti meksi i sjajniji izgled.
Mlijeka za ciscenje neka takodjer budu pH neutralna, a izbjegavajte koristenje onih komercijalnih namjenjenima za sve tipove koze. Za nocnu njegu odaberite neku hidratantnu ali hranjivu kremu.
Kod tusiranja, pored gela za tusiranje koji je namjenjen suhoj kozi, dodajte i nekoliko kapi baby ulja. Nakon tusiranja tijelo izmasirajte hidratantnim losionom, obogacenim bademom i vitaminom E. Evo i nekoliko savjeta za svakodnevnu kucnu njegu s prirodnim receptima.

Maska za regeneraciju suhe koze
- 1 zutanjak
- 1 zlicica narandjinog soka
- 1 zlicica maslinovog ulja
- par kapi ruzine vodice
- par kapi limunovog soka
Sastojke izmjesajte sve zajedno i nanesite na lice. Drzite na licu 15 minuta, zatim dobro isperite u mlakoj vodi, te kozu pospricajte mineralnom vodom u spreju.

Image Hosted by ImageShack.us

Beauty maska za suhu kozu
- 1 jaje
- 1 zlicica meda
- 1/2 zlicice maslinovog ulja
- par kapi ruzine vodice
Takodjer kao u prethodnom receptu, sve sastojke izmjesajte te nanesite na lice.

Kupka s mlijekom

Image Hosted by ImageShack.us

Ova kupka je iznimno dobra za suhu kozu tijela, a preporuca se koristiti jednom tjedno. Napunite kadu toplom vodom i u nju dodajte 250g mlijeka u prahu, pola zlice bademovog ulja i par kapi vaseg omiljenog parfema.


Jos nekoliko savjeta:

1. Ako imate izrazito ispucane usne onda ih lagano izmasirajte s par kapi mlijeka. Prije nego idete spavati, nanesite na usne malo limunovog soka. A prije nanosenja ruza, nanesite na usne malo vazelina. Tako ce vam usne izgledati mekse i ljepse.
2. Klonite se prezarijanih prostorija, a soba u kojoj spavate neka bude sto ugodnije temperature, nikako ne prezagrijana. Zastitite se od sunca i vjetra. Tekuci puder u vasoj boji koze ili svjetliji, nikad tamniji, je takodjer tu da ocuva vasu kozu, koja je, ne zaboravite, lako lomljiva.
3. Jednom tjednu koristite masku za lice, koja ce pomoci u regeneraciji lica.
4. Za ispucalu i suhu kozu ruku koristite kreme na bazi kalendule, vitamina E i aloa vere. Navecer prije spavanja nanesite kremu u debljem sloju na ruke i zamotajte u plasticne vrecice. Vjerujte, isplati se prespavati s time ;).
5. Ne pusite! Vecina pusaca ima izrazito suhu i bezivotnu kozu. Dim zatvara pore i tako onemogucuje bolju hidrataciju koze, bez obzira koliko vi pazili na svoje lice.
6. Klonite se jakog sunca ljeti i jake hladnoce zimi ako nemate odgovarajucu hidratantnu kremu sa zastitnim faktorom.


Biljke koje se koriste kod njege suhe koze

Image Hosted by ImageShack.us

Aloa vera umiruje, obnavlja i vlazi suhu kozu. Takodjer pomaze pri uklanjanju mrtvih stanica s povrsine koze. Gel aloa vere nanesite na ostecene dijelove koze. Npr. opekline od sunca.

Kalendula ima svojstvo omeksivanja koze. Reducira crvenilo koze, i moze se koristiti kao dodatak vapozonu kod tretmana suhe koze lica.

Kamilica, maslacak i pepermint koriste se u obliku cajeva, koje je korisno piti kod njege suhe koze.

Takodjer su tu i biljke poput ruze geranije, lavande, pacoulija, sandalovine, i ylang-ylanga koja se koriste u obliku esencijalnih ulja.


Preporucena dijeta za suhu kozu
- Jedite izbalansiranu hranu poput povrca, voca, sjemenki i orasastih plodova. Takodjer jedite proteine koje crpite iz povrca. Ne jedite neobradjenu hranu.
- Cesnjak, luk, jaja i sparoge su izvori kod poboljsanja vase koze.
- Jedite puno zutog i narancastog voca i povrca. Prepuni su visokog beta karotena i djeluju kao oksidansi. Mrkva je jedna od vaznijih namirnica u ovoj skupini.
- Dinja, marelice i mrkva su vazni u regeneraciji suhe koze, jer su bogati vitaminima A i C koji su neophodni za suhu kozu.
- Ne zaboravite svakodnevno jesti sireve, mlijeka i jogurte koji su obogaceni vitaminom B5.
- Pijte najmanje 2 litre vode dnevno, kako bi kozi vratili vlagu.
- Ne konzumirajte przenu hranu, masti zivotinjskog porijekla i biljna ulja. Pri kuhanju koristite maslinovo ulje.
- Ne pijte coca colu i slicna pica, ne jedite slatko i junk food.
- Smanjite unos alkohola i kave, zbog dijuretickog djelovanja, pri cemu ce vam koza gubiti hidrataciji.


Recepti za ovaj tjedan

Proteinski dan: Marinirani skampi s rostilja

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1kg skampi
- 3 cesnja cesnjaka
- sok od jednog limuna
- 2dl maslinovog ulja
- 1 grancica persina
- 1 zlica kecapa
- 1 zlica svjezeg ili suhog origana
- 1 zlicica soli
- 1 zlicica papra

Priprema: Skampe i sve sastojke pomijesajte zajedno u velikoj zdjeli. Prekrite folijom i ostavite u hladnjaku 2 sata. Nakon toga izvadite skampe i redajte ih na stapic za raznjice. Takve pecite na rostilju, uz povremeno kapanje preostalom marinadom.


Skrobni dan: Manestra od raznog povrca

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- manja glavica luka
- 200g mahuna
- 2 srednja krumpira
- 2 srednje velike mrkve
- manja limenka kukuruza (po zelji)
- korjen 1 celera
- 2-3 paradajza
- sol i papar po zelji
- grancica persina
- 1 cesanj cesnjaka
- zlica brasna (po potrebi)
- 1 zlica maslinovog ulja

Priprema:
Na maslinovom ulju kratko propirjajte luk dok ne pozuti, pa dodajte na kockice narezan krumpir, mrkvu, mahune, kukuruz i celer. Pirjajte oko 10 minuta, pa dodajte narezani paradajz. Kuhajte dok voda ne ispari, pa dodjte obilato vode i sve zacine i pustite u polupokrivenoj posudi da se kuha jedno pola sata. Po potrebi dodajte malo brasna pomijesanoj s vodom, da se manestra zgusne.


Ugljikohidratni dan: Pesto pizza

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 200g spinat
- 2 zlice svjezeg bosiljka
- 2 zlice umaka od paradajza
- 1 cesanj cesnjaka
- 2 paradajza
- 1 zlica maslinovog ulja
- pinjoli (po zelji)

Priprema: Tijesto za pizzu pripemite vec prema uobicajenom vasem receptu ili kupite gotovo. Spinat, bosiljak, cesnjak i umak od paradajza dobro izmiksajte u blenderu. Tijesto premazite maslinovim uljem, naslazite kolutove dva paradajza i preko toga prelijte smjesu koju ste prethodno izmiksali u blenderu (mikseru). Pecite oko 10 minuta, na 200C. Na kraju pospite pinjolima, no nije nuzno.


Vitaminski dan: Przene jabuke

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- zlica margarina
- 6 jabuka
- 1 zlicica limunovog soka
- 2 zlice smedjeg secera
- 1/2 zlicice soli
- 1 zlica cimeta

Priprema: Jabuke ogulite, ocistite i narezite na kolutove. U loncu otopite zlicu margarina pa dodajte jabuke. Zatim preko jabuka prelijte zlicu limunovog soka, pa smedji secer i na kraju malo soli. Poklopite i kuhajte 15 minuta ili dok jabuke ne omeksaju. Kada je gotovo, pospite sa zlicicom cimeta.


Lijep pozdrav svima,
Lorraine


Nas danasnji gost urednik Shinzo , vodi nas na malo putovanje po Aziji, pa procitaje o cemu je rijec.

U SRCU AZIJE

SOJA - ZDRAVLJE NA TANJURU
"Stari Kinezi tisucama su godina prije Krista soju nazivali hranom i lijekom, svrstavajuci je u red svetih biljaka".

Porijeklo - (Lat naziv: Glycinae max)

Soja je tisucljecima u mnogim azijskim zemljama predstavljala jednu od osnovnih živežnih namirnica, i zato ju je kineski imperator Sheng - nung uvrstio unutar svojih 5 svetih usjeva.

Soja je jednogodišnja biljka iz reda (Fabales), porodica (Fabaceae), koja naraste izmedu 67 cm i 2 metra, ovisno o sorti i uvjetima uspijevanja. Ima uspravnu i razgranatu stabljiku s dosta velikim trodijelnim listovima i bijelim do ljubicastim cvjetovima. Plod soje je mahuna, koja sadrži jednu do pet sjemenki žute, zelene, smede ili crne boje, a mogu biti i šarene, crvene ili plave. Velicina sjemenki je 5 do 6 mm. U kilogramu uzgojenih sorti može se nabrojati od 5000 do 7000 zrna.

Image Hosted by ImageShack.us


Opis i nutritivne vrijednosti

Soja je najpopularnija i jedna od najviše istraživanih mahunarki u svijetu. Ova ukusna namirnica uzgaja se preko 13 000 godina u Kini, a njena izvanredna svojstva tek su nedavno otkrivena na Zapadu. Jedina je biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih organizam ne može funkcionirati. Sojini su proteini po iskoristivosti potpuno jednaki proteinima životinjskog porijekla, pa upravo iz tih razloga soja može ravnopravno sudjelovati u izgradnji proteina u ljudskom organizmu. Sadrži više proteina od kravljeg mlijeka, ali bez zasicenih masnoca i kolesterola.

U 100 g ima 416 kcal / 1739 kJ, od toga 36,5% proteina, 19,9% masti i 30,2% ugljikohidrata. Proteini soje smatraju se jednako vrijedni kao i proteini mesa. Naime, jedna šalica soje ima 774 kalorije, a osigurava 108% dnevnih potreba proteina i 5,4 g zasicenih masti.

Karakteristicna je po povoljnom odnosu kalcija i fosfora, a isto tako je bogata kalijem, željezom, sumporom, manganom, natrijem, molibdenom, bakrom, borom, jodom, kobaltom i cinkom. Upravo zbog takvog sastava, soja je postala veoma važna biljka, jer ne postoji ni jedna biljka koja bi joj po svojoj vrijednosti i iskoristivosti mogla konkurirati.U sojinu zrnu ima 17,7% ulja, koje sadrži cak 85% nezasicenih masnih kiselina. Probavljivost sojina ulja iznosi oko 94%.

Soja omogucuje oblikovanje jelovnika koji bi uz sezonsko voce i povrce, žitarice, sjemenke, mlijecne proizvode i jaja -mogao sasvim istisnuti meso ili ga svesti na minimalne kolicine, a da budete savršeno zadovoljni raznovrsnošcu okusa.

U današnje vrijeme žurbe i instant obroka, gotovi proizvodi od soje iz trgovina zdrave hrane izvrsna su osnova za oblikovanje jelovnika. To je dakako skuplja varijanta kada su u pitanju namazi, dimljeni tofu, tempeh i slicno. Medaljoni, komadici i pahuljice smiješno su jeftini u odnosu na npr. meso a izdašno vas opskrbljuju bjelancevinama. Poželjno je u tjednom jelovniku planirati i kuhana jela od zrna soje i uzgojiti sojine izdanke. Ja je osobno jedem u mjesecu jedanput jer ne kuham, nego je kuhinja u maminim rukama pa je zato jedem rijetko ali dok odem na stan ili ti faks ove godine onda se prica oko cijele prehrane mijenja...

Image Hosted by ImageShack.us


Sojino meso

Sojini odresci, komadici, ljuspice i rezanci su proizvedeni iz teksturiranih sojinih bjelancevina, poznatih pod imenom sojino meso. Potrošaci su ih na pocetku prihvatili kao zamjenu za meso, no vremenom su postali ukusna i zdrava namirnica vrijedna sama po sebi, koja omogucava veliku raznovrsnost unutar jelovnika.

Proizvodnja sojinog "mesa" utemeljena je na naprednoj tehnologiji koja omogucava da se prilikom teksturiranja (fizikalne promjene strukture bjelancevina pod utjecajem visokog tlaka i temperature) unutar proizvoda zadrže važni hranjivi sastojci, koji se nalaze u izvornom sirovom sojinom zrnu. Jedino se mijenja kolicina masnoce, buduci da se za proizvodnju tih odrezaka koristi odmašcena soja.

Sojini odresci ne sadrže kemijske aditive. Gledajuci prehrambene vrijednosti, to su namirnice narocito bogate bjelancevinama, slicnog sastava kao i meso, kojem, ako se zacine i pripreme na pravilan nacin, nalikuju i izgledom i okusom. Imaju veliku sposobnost upijanja tekucine, masnoca i zacina, ali nakon pripreme zadržavaju prvobitni oblik odreska. No, za razliku od mesa, oni sadrže veoma malo masnoca i soli, i nemaju u sebi kolesterola (odlicno za sve nas.)

Mogu se upotrebljavati kao dijetalna zdrava hrana kod osoba s bolestima i funkcionalnim smetnjama probavnog trakta, kod dijabeticara, kod hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) i kod osoba s razvijenom aterosklerozom i ishemicnom koronarnom bolešcu te ostalim posljedicama ateroskleroze (cerebrovaskularna bolest, smetnje cirkulacije u ekstremitetima, i dr.)

Image Hosted by ImageShack.us

Sojini odresci se pripremaju za kuhanje tako da se svega natope kipucom posoljenom ili posebno zacinjenom vodom ili juhom (potrebno je 2-3 puta više vode nego odrezaka). Potom ih treba ostaviti da se natapaju oko 30 minuta, te ih izvaditi da se osuše ili istisnuti iz njih višak tekucine. (Pripremam ih na taj nacin uz dodatak zacina i ostaloga i mogu vam reci da je jako fino a citajte i zdravo.)

Postoje još kod nas u trgovinama i sve sam ih vecinom probao, a to su: Sojine ljuskice, sojina šunka, sojini komadici, pekinško meso te dr. Sve te vrste sojine hrane su takoder ukusne i to podosta s kuhanom rižom na razlicite nacine a vi ih morate samo otkriti kako.

Image Hosted by ImageShack.usIzgled soje kao biljke

Integralna soja je odlican izvor bjelancevina, a nakon kikirikija to je mahunarka koja je najbogatija uljem. Osim toga, soja je odlican izvor biljnih vlakana, kalcija, željeza, cinka, fosfora, magnezija, tiamina, riboflavina, niacina i folne kiseline.

Uzimajuci to u obzir nije ni cudo što su kinezi koji su živjeli na sjeveru zemlje i obilato se hranili sojom uvijek bili zdraviji i otporniji od njihovih zemljaka sa juga koji su se uglavnom hranili rižom. Vlakna iz soje su takoder veoma dragocjena buduci da pomažu boljoj i bržoj probavi, a istovremeno vežu na sebe višak kolesterola koji odnose iz tijela, tako da se smanjuje njegova razina u krvi. Integralno zrno soje, kao i njegovi proizvodi su, zahvaljujuci svom bogatom sastavu, odlicna zamjena za sve životinjske proizvode.


Sojini proizvodi

Evo nešto za što ste vecinom svi culi a možda niste probali "Tofu-sir, soja mlijeko, te soja umak".
Tradicionalana sojini proizvodi su - tofu sir, sojino mlijeko, miso i tempeh, te fermentirani sojini umaci -tamari i shoyu.

No, uz ta sojina jela, razvila se cijela paleta sojinih proizvoda nove generacije u vidu teksturiranih sojinih bjelancevina (sojini odresci, sojine ljuskice i komadici), koje danas u mnogim domacinstvima sve više zamjenjuju meso, mlijeko i njihove proizvode. U procesu pripreme tih teksturiranih bjelancevina soja se odmašcuje, a osim toga gubi i jedan dio svojih vlakana.

Iako su to zdravi proizvodi, dobro ih je umjereno koristiti radi visokog postotka bjelancevina koji oni sadrže, a s kojima nije dobro pretjerivati. Tamari i Shoyu su posebni sojini umaci nastali fermentacijom soje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


TAMARI - zacin od soje

Image Hosted by ImageShack.us

Tamari umak od soje izraden je od ciste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice. BIOVEGA tamari proizveden je u Japanu na tradicionalni nacin višemjesecnom fermentacijom u drvenim bacvama. Ne sadrži gluten, a nastaje kao «nus-proizvod» pri proizvodnji sojinog misoa. Tamari je tekucina koja se izlucuje iz soje procesom fermentacije. Ima iste hranjive vrijednosti kao i shoyu, ali tamniju boju i slaniji okus i stoga se koristi u dvostruko manjoj kolicini u odnosu na shoyu. Dobar je izvor bjelancevina i aminokiselina, a zbog mikroorganizama koje sadrži pospješuje prirodnu fermentaciju koja pomaže probavu. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrca, ali i u proizvodnji hrane.


SHOYU - soja sos

Image Hosted by ImageShack.us

Shoyu je tradicionalni japanski zacin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice. Koristi se svakodnevno u kuhanju za zacinjavanje jela. BIOVEGA shoyu pripravljen je u Japanu na tradicionalan nacin bez kemijskih dodataka. Ta prirodna metoda dopušta fermentaciju tijekom nekoliko dugih mjeseci u prisustvu milijuna mikroorganizama u prirodnom okolišu. S obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi. Takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvodaca. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrca itd. Upotrebljava se kao zamjena za sol i daje bogatiji i raznolikiji okus.

Na Dalekom Istoku ti se proizvodi koriste vec više od tisucu godina, i ponegdje u tim krajevima za lokalno stanovništvo predstavljaju osnovni izvor bjelancevina i vitamina, te jedini poznati nacin konzerviranja hrane.

Želimo vam ovom prilikom prezentirati dva najpoznatija sojina umaka: TAMARI i SHOYU. Fermentacija tih proizvoda traje oko godinu dana na normalnoj temperaruri u drvenim bacvama, a vrsta plijesni koja se koristi za taj proces naziva se Aspergillus oryzae (koji). Razlike u sastavu izmedu ova dva proizvoda, koje proizlaze iz razlicitih procesa proizvodnje, jesu te što tamari u sebi sadrži samo sojinu kašu i morsku sol, tako da mu je i okus nešto jaci i oštriji. Shoyu se proizvodi iz soje i morske soli, uz dodatak prepecene pšenice i blažeg je okusa.


Tofu - soja sir

Image Hosted by ImageShack.us

Tofu je prehranbeni proizvod (javanskog porijekla) dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slicna proizvodnji sira zbog cega tofu cesto nazivaju i sojinim sirom. Proces proizvodnje obuhvaca namakanje i mljevenje sojinog zrna zajedno s vodom u kašu (gô), kaša se zatim prokuhava kako bi se uništila štetna tvar koja se nalazi u sirovoj soji tripsin inhibitor. Iz prokuhane sojine kaše (gô) se zatim cijedenjem (ekstrahiranjem) odvaja sojino mlijeko i okara kao ostatak. Slijedi najbitniji dio u proizvodnji tofua, a to je zgrušavanje (koagulacija).

Tofu, sir od soje, u nas je popularan medu vegetarijancima i makrobioticarima, no u Aziji, gdje soja uz rižu tradicionalno predstavlja jednu od najvažnijih namirnica, tofu se može nabaviti u više oblika, a popisu slanih i slatkih jela s tofuom nema kraja... Kao ova na oko fina papica.

Image Hosted by ImageShack.us


Soja - mlijeko

Image Hosted by ImageShack.us

Puno je vitamina i minerala, a nema, ni kolesterola, ni laktoze. Uz to, sojino mlijeko prakticki nema ni zasicenih masnoca (0,34%). Može biti izvornog okusa, nezasladeno i zasladeno, okusa jednakog kravljem mlijeku, s raznim okusima kao npr, vanilije, cokolade, banane, jagode i slicno, sa dodatkom vitamina i minerala. Sojino mlijeko možemo kupiti i u obliku praha koji se miješa s vodom. Naravno postoje i druga biljna mlijeka poput rižinog, zobenog, kokosovog, kao mješavine sojinog mlijeka s ostalim vrstama, odnosno cijela paleta zdravih i ukusnih proizvoda.

Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije vec i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. «U usporedbi s našim proizvodima, rižino mlijeko ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoca, a sojino mlijeko manje ugljikohidrata», kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly. Osim toga Oatly-proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mlijecne i sojine bjelancevine i u potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi dorucak, za meduobrok ili u okviru dijetalne prehrane. Oatly–zobeni napitak, s okusom vanilije, s dodatkom kalcija te s okusom cokolade.

Zobeno, rižino i sojino mlijeko iz organskog uzgoja možete potražiti u bio&bio trgovinama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku i uvjeriti se u njihov doista jedinstven okus te unaprijediti vlastito zdravlje.


Sojine klice

Image Hosted by ImageShack.us

Usporedbom nutritivnih vrijednosti jednake kolicine sjemenki, klica i povrca odnosno žitarica dolazimo do zapanjujucih spoznaja. Klice imaju znatno viši udio vitamina C od sjemenki, pa cak i od povrca ili žitarica u koje bi se tek trebale pretvoriti. Njihova je energetska vrijednost niža nego sjemenki. Ujedno, sadrže viši udio proteina, vitamina B skupine i željeza od povrca ili žitarica.

Klice su bez sumnje dragocjena namirnica koja nije toliko cesta na našim stolovima. Ipak, kako bi uživali u svim blagodatima ovih, mnogima novih i egzoticnih namirnica, valja se pridržavati korisnih uputa o klijanju, cuvanju i pripremi. Klice moraju biti sasvim svježe i treba ih cuvati u hladnjaku. Moguce ih je kupiti svježe ili konzervirane, a ali i uzgojiti kod kuce, kao što nam je opisala Opaljena u prijašnjem postu, a pritom se treba strogo pridržavati uputstava kako bi doista uzgojili klice s adekvatnim nutritivnim i zdravstvenim karakteristikama.

Image Hosted by ImageShack.us

Zapadnjacima su klice postale privlacne tek u posljednjih tridesetak godina. Tijekom Drugog Svjetskog rata, interes za klicama u SAD-u pobudio je clanak dr. Clivea M. McKay-a, profesora nutricionizma s Cornell University, u kojemu je napisao: „Traži se! Povrce koje raste u svim klimatskim uvjetima, konkurira mesu po nutritivnoj vrijednosti, sazrijeva 3-5 dana, može se saditi bilo koji dan u godini, ne zahtjeva ni tlo niti sunce, posramljuje rajcicu sadržajem vitamina C, nema otpada prilikom pripreme, a kuhano je u trenutku.“

Klice predstavljaju hranu koja je vec djelomicno razgradena, zahvaljujuci bogatstvu enzima koje sadrže, a upravo to ih cini lako probavljivima. Tijekom klijanja dio škroba se pretvara u jednostavne šecere poput glukoze djelovanjem enzima amilaze. Proteini i masti se takoder pretvaraju u jednostavnije molekule djelovanjem odgovarajucih enzima.

Konzumiranje svježih klica stoga predstavlja iznimno jeftinu metodu osiguravanja bogatstva prirodnih vitamina, minerala i enzima.

Stoga jedite i sojine klice!


A sada malo recepata..

Pohani tofu

Evo kako se “pohu tofu” priprema u Japanu! U zdravoj japanskoj kuhinji nema mjesta krušnim mrvicama i gustom tijestu od brašna i jaja. Tofu se najprije marinira u aromaticnom umaku, a zatim prži uvaljan u kukuruzno brašno.

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 300 g tofu
- 3 žlice Kukuruznog brašna Podravka
- ulje za prženje
Za marinadu:
- 2 žlice mirina (japansko slatko vino od riže za kuhanje)
- 1 žlicica naribanog dumbira
- 50 ml japanskog soja umaka
- 1 cešanj cešnjaka
- 1/2 žlicice cayenne papra
Za posluživanje:
- 1 daikon (duga bijela rotkva)
- sezamove sjemenke

Priprema:
1. Mirin, naribani dumbir, soja umak, protisnuti cešnjak i cayenne papar izmiješajte u manjoj zdjelici.
2. Tofu narežite na kocke i prelijte pripremljenom marinadom te ostavite stajati 1 sat.
3. Marinirani tofu uvaljajte u kukuruzno brašno i pržite u dubokom ulju nekoliko minuta dok ne dobije lijepu svjetlosmedu boju.

Posluživanje: Topli tofu stavite na upijajuci papir, a zatim poslužite s naribanim daikonom i sjemenkama sezama.


Salata od crne soje

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 200 g crne soje
- 1 l vode
- sol
- 4 cm kombu alge
- 100 g kelja narezanog na rezance
- 80 g naribane mrkve
- 70 g Kukuruza šecerca Podravka
Za umak:
- 1 žlicica sezamova ulja
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica naribanog dumbira

Priprema:
1. Crnu soju dobro operite, a zatim namacite u lagano posoljenoj vodi zajedno s algom najmanje 4-6 sati ili ostavite preko noci.
2. Ocijedenu soju i algu stavite u posoljenu vodu i kuhajte u ekspres loncu. U pocetku kuhanja, kad zakipi, maknite pjenu, te poklopac od ekspres lonca zatvorite kasnije. Poklopljeno kuhajte oko 1 sat na laganoj vatri.
3. Na kraju otklopite i kuhajte kao da je u obicnom loncu dok sva tekucina ne ispari, posebno pazeci na kolicinu vode, da vam ne zagori. Kuhajte tako dugo dok zrna ne postanu potpuno mekana.
4. Narezani kelj kuhajte par minuta na pari.
5. Kuhani kelj, mrkvu, kukuruz i pripremljenu soju izmiješajte i prelijte pripremljenim umakom od ulja, soja umaka, octa i ocijedenog soka naribanog dumbira.

Posluživanje: Poslužite kao malo jelo ili prilog uz kuhanu integralnu rižu.
Savjet: Pri pripremi crne soje treba imati na umu da je to jedina mahunarka koja se kuha s (malo) soli od pocetka kuhanja.


Namaz od tempeha

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 200 g tempeha
- ulje za prženje
- 100 ml prirodne izvorske vode Studena
- 2 žlicice soka od limuna
- 1 žlica soja umaka shoyu
- 1 žlica maslinova ulja
- 80 g luka
- 1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:
1. Tempeh narežite na vece komade i kuhajte na pari 15 minuta.
2. Zatim ga pržite u dubokom ulju do zlatnožute boje.
3. Prženi tempeh, zajedno s uljem, vodom, sokom od limuna, soja umakom i maslinovim uljem, izmiješajte u elektricnoj sjeckalici dok ne dobijete kremasti namaz.
4. Umiješajte sitno nasjeckani luk i peršin.

Posluživanje: Ovaj ukusni namaz poslužite namazan na integralni kruh.
Savjet: Namaz možete poslužiti uz kuhano povrce, svježe salate i sl.


Pjenušavi vocni napitak sa sojinim mlijekom

Sojino mlijeko se vrlo lako zapjeni, a pritom stvara obilnu pjenu. Ako vam odgovaraju pjenušavi, vocni napitci, ovo ce vam mlijeko doci kao naruceno: samo mu, po želji, dodajte nasjeckanoga voca i uživajte!

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 300 g krušaka
- 200 g banana
- 800 ml mlijeka od soje

Priprema:
1. Oguljene i narezane kruške i banane stavite u elektricnu mješalicu i usitnite.
2. Dodajte mlijeko i miješajte tako dugo dok ne dobijete pjenušavi napitak.

Posluživanje: Poslužite u visokim cašama.
Savjet: Mlijeko od soje prethodno dobro rashladite.


Cappuccino sa sojinim mlijekom

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 2 žlicice instant jecmene kave
- 100 ml prirodne izvorske vode Studena
- 70 ml mlijeka od soje

Priprema:
1. U šalicu stavite kavu.
2. Zalijte ju vrelom vodom, pa promiješajte.
3. Na kraju dodajte umuceno mlijeko.

Posluživanje: Poslužite odmah.
Savjet: Sojino mlijeko umutite mješalicom za cappuccino. Dobit cete vrlo bogatu pjenu zbog obilja proteina u sojinom mlijeku.

Napomena: Recepti preuzeti s Coolinarike.


Image Hosted by ImageShack.us

Hranite se sojom i promijenite navike prehrane, ova dijeta vam je izvrsno opravdanje za takve odluke. Nadam se da ste svi uživali (ako ne, barem vecina) u mojem postu i ponešto naucili, ako vec ne koristite sojine proizvode pocnite vec od sutra jer necete zažalit...naprotiv!


Dobar tek i pozdrav od Shinze svima karakteristicnim ljudima!



Ne zaboravite i ovo: još stignete naruciti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzecem. Majice mogu naruciti apsolutno svi, kako clanovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznacujemo i cijene, koje ukljucuju i poštarinu. Prve narucene krecu na svoje adrese ovih dana. A obecajemo i ekskluzivne fotografije nekih poznatih dama u majicama..... samo još malo pricekajtenaughty

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (ukljucena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (ukljucena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proucite velicine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam velicina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL velicini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporucujemo svakih 15 dana, što znaci da ce prva narudžba krenuti za 15 dana pocevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELICINA I MODEL:
TOCNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:


I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas ocekujemo u velikom broju!




Ugodan vikend i lijep pozdrav, do slijedeceg petka, zeli vam
Urednistvo Karakter Kluba






- 08:00 - Dodaj komentar (22) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se