petak, 18.05.2007.

iznenađenja, iznenađenja, i opet iznenađenja...

Kao prvo, moramo vas obavijestiti o nekim bitnim stvarima koje su se dogodile u zadnjih tjedan dana. Ponekad je tjedan doista dugačak period, a kod nas iznenađenja nikada dovoljno...


SLOBODNO KOMENTIRANJE

Na samom početku velika novost za svih. Komentirati od danas možete svi, kako registrirani korisnici Blog.hr-a, tako i oni neregistrirani. Pitajte, predlažite, ukažite nam na greške, pohvalite nas, pokudite, surađujmo… i idemo dalje, da budemo još bolji i nama i vama! Učinite da se, radeći svi zajedno, još više ponosimo ovim blogom, a kasnije, već poslije ljeta i našim portalom i udrugom. Predložite nam teme, pošaljite nam svoje postove. Ajmo, ekipa!


DALJE BEZ JOŠ JEDNE UREDNICE, ALI UZ DOSTOJNU ZAMJENU

Još jednu novost imamo. Manje lijepu. Naša Angie nam je, nažalost, odustala zbog osobnih problema, što nas uistinu rastužuje, i želimo joj da ih što brže i uspješnije riješi. Njen slogan Ustrajmo, ne posustajmo! svakako je bio više nego primjenjiv u našim životima kroz ove mjesece. Više puta. Ustrajali jesmo. Posustajali isto, priznajemo. Ali nakratko tek. Umijeće je valjda života baš u tome da se dignemo svaki put kad padnemo. Ajmo tako nastaviti i dalje.

Njenu živahnu i fit palicu već od slijedećeg tjedna preuzeti će jedan sjajan mladi bloger, Izazov, koji će, iskreno vjerujemo, predano odraditi svoj dio posla. Bit će to svakako osvježenje u našim redovima, ne samo zbog njegovih mladih godina, nego zato i što ćemo čuti i pogled na ovaj naš svijet iz apsolutno muškog ugla. Jer da je naš Izazov jedan pravi muškarac, i to “one of the kind”, već je tu u Klubu svima jasno.


ATKINS DIJETA

Image Hosted by ImageShack.us

Istina je, počeli smo kao grupa debeljuškastih koji su zajedno krenuli na UNdijetu, no ipak smo davno prestali biti samo to. Pokrivamo sve više i više tema, a o konkretnim projektima i planovima čut ćete jako skoro. Za sada ćemo još biti tajanstvene. Ja sam gora nego Wanda po tom pitanju, najradije bih se pojela od muke što se ne mogu odmah izblebetati, ali opareni prijašnjim iskustvima, ipak ćemo prvo “skočiti” pa onda reći “hop!”.

No kako je ljeto i kako je tema dijeta i dalje vrlo IN, a kako smo uglavnom žene i kako su nam neposredno prije sezone kupanja motivi i dalje vrlo prizemni i banalni, danas ćemo malo o dijeti koja je preko bare već godinama pravi hit. Kod nas se Atkinsova dijeta još zove i mesna ili proteinska dijeta. Iz nje su proizašle još mnoge dijete nazvane svakako, no baza im je uvijek smanjenje unosa ugljikohidrata, masnoće, te povećan unos proteina i povrća koje ne sadrži škrob.

Sama dijeta se sastoji od nekoliko faza. U prvoj fazi započinje dvojben proces ketoze, koji, kako tvrdi Atkinsonova dijeta, vodi gubljenju masnoće. Glavna ideja je da se ograniči unos ugljikohidrata u organizam, kako bi tijelo koristilo vlastite zalihe masnoće za preživljavanje. No, tijelo koristi zajedno i masnoću i proteine kao svoj izvor goriva. Ono ne koristi prvenstveno i samo masnoće, kako se u mnogo slučajeva implicira. Ovim načinom mršavljenja ograničavate unos uglljikohidrata u organizam na samo 20 gr dnevno, što je samo jedna petina minimalnog unosa ugljikohidrata koji preporučuju nutricionisti.
U ovoj fazi, koja traje 2 tjedna, zagovornici Atkinsonove dijete preporučuju unos ugljikohidrata iz povrća koje ne sadrži škrob i salata.

Dobra strana ove dijete je ograničavanje unosa namirnica koje su bogate lošim ugljikohidratima, kao i junk hrane i vrlo prerađene hrane. U drugoj fazi dijete, procesu gubljenja kilograma, dozvoljeno je unošenje svaki tjedan 5 grama više ugljikohidrata, sve dok ne dosegnete željenu težinu. Tako prvog tjedna dijete svaki dan smijete konzumirati 25 grama ugljikohidrata, drugi tjedan 30 grama, treći tjedan 35 i tako dalje redom. U renutku kad prestanete gubiti na težini, smanjujete unos ugljikohidrata i opet za 5 grama.

U slijedećoj, prijelaznoj fazi, stvaraju se doživotne navike za prehranu sa malo ugljikohidrata. Možete povećavati unos ugljikohidrata za 10 gr tjedno, sve dok je i dalje prisutan gubitak težine od ˝ kilograma tjedno. Ova faza se započinje u trenutku kada ste vrlo blizu svojoj željenoj težini, recimo 5 kilograma prije cilja.
Zagovornici Atkinsonove dijete preporučuju kada dostignete idealnu težinu i prestanete gubiti na kilaži, trebate zadržati tu kilažu nekoliko slijedećih mjeseci. Tada preporučuju postupno povećanje unosa ugljikohidrata, i opet za 10 grama tjedno, kako bi utvrdili koju količinu ugljikohidrata smijete dnevno pojesti, a da ne dobijete na kilaži. Kada počnete dobivati nazad kile, oduzmite 10 grama ugljikohidrata dnevno i tada imate svoju količinu koju možete dnevno pojesti, a da se više ne debljate.

Cilj je postići cjeloživotne navike s kojima se više nećete udebljati, a neće vas deprimirati ili ostavljati gladnima, te će se uklapati u rad vašeg metabolizma. No, u svakom slučaju, unos ugljikohidrata je još uvijek daleko ispod one razine koju preporučuju nutricionisti.
Osobno ne mislim da je potrebno konzumirati puno ugljikohidrata, ali mislim isto tako da se željeni cilj može postići na puno zdraviji način.
U Atkinsonovoj dijeti ne postoji ograničenje oko količine masnoća i proteina koje smijete konzumirati, ali se ipak preporučuje da se ne konzumira puno čvrstih masnoća, već da se uzimaju suplementi esencijalnih masnih kiselina kao i multivitamina. Moje mišljenje o nadomjescima koji nisu prirodnog podrijetla znate, mislim da ne moram ponovno piliti o tome
Ne postoji način da budete na Atkinsonovoj dijeti ako ste vegetarijanac. Nema načina. Atkinsonova dijeta pretpostavlja konzumiranje životinjskih proteina i životinjskih masti.


Image Hosted by ImageShack.us

Mnoge ozbiljne znanstvene, medicinske, zdravstvene institucije u svijetu, a osobito u Americi su dugo upozoravale na štetnost takvog načina prehrane i života. Ketoza koja se razvija u organizmu ozbiljno utječe na rad bubrega, kao i na rad jetre. Svi biokemijeki procesi vezani uz proteine, odnosno aminokiseline za posljedicu stvaraju ketonska tijela. Zbog nedostatka glukoze, mozak kao hranu koristi ketonska tijela, no tek nakon nekoliko dana gladovanja. Za to vrijeme ste, u najmanju ruku, glupi...A o štetnim utjecajima na funkcioniranje mozga da ne pričamo osobito. Svaki nedostatak ispravne i dobre hrane za moždane ćelije sigurno osigurava oštećenje istih, koja su ponekad i nepovratna.....

Wikipedia za Atkinsa kaže slijedeće, pročitajte ako vas zanima ovdje

Još nekoliko brzinskih, a zdravih obroka danas:


SALATA OD MLADOG ŠPINATA, JAJA I ROTKVICA
Image Hosted by ImageShack.us

Listove svježeg, mladog špinata dobro operite, isjeckajte na manje komadiće, dodajte rotkvice, tvrdo kuhana jaja i začinite sa soli, paprom, malo ulja i octa (ili limunovog soka). Brzo i fino.

Još jedno jelo od špinata i jaja.


PRŽENI ŠPINAT

Image Hosted by ImageShack.us

Na vrelo maslinovo ulje bacite očišćene i svježe oprane, još mokre listove špinata i posolite ih. U tren će splasnuti, tek kratko ih provrtite, da omekšaju, ali ne previše. Poslužite također uz tvrdo kuhana jaja. Po želji možete dodati malo octa. Brzo i fino againJ


SALATA OD ŠPINATA, ŠUNKE i JAJA

Image Hosted by ImageShack.us

POTREBNO:
-300 g svježeg špinata
-150 g kuhane šunke, isjeckane na kockice
-3-4 mlada luka
-10ak krupnih, ali tanko i lisnato nasjeckanih šampinjona
- 1 tvrdo kuhano jaje
sve preliti sa prethodno pripremljenim dressingom od:
-par žlica limunova soka
-malo maslinovog ulja
-2 češnja češnjaka
-papar
-sol


TJESTENINA SA ŠPINATOM

Image Hosted by ImageShack.us

1/2 kg špinata
1 kapula
malo češnjaka i peršina
2-3 srednje velike rajčice
Vegeta, sol, papar
tjestenina

Na malo maslinovog ulja prodinstajte kapulu, češnjak i nekoliko sitno nasjeckanih rajčica, dodajte prethodno skuhani i nasjeckani špinat, malo vegete ili soli, papra te kratko prokuhajte da se sastojci izmiješaju, te gotovom smjesom prelijte tjesteninu prema želji

Ugodan vikend želi vam vaša

Ledena,


NJEGA MASNE I AKNASTE KOZE

Zadnji put sam pocela pisati o svakodnevnoj njezi lica i to je ujedno bio uvod u njegu lica. Znamo da imamo nekoliko tipova koze, no vodece mjesto zauzima MASNA KOZA jer je danas upravo taj tip koze najrasireniji.

Osobno imam dosta zahvalnu i rekli bismo normalnu kozu. No ima jedan period zivota kada sam kratko vrijeme imala masnu i aknastu kozu, a sve zahvaljujuci nepravilnoj prehrani, koja je zaista jedan od cestih razloga takvoj kozi. Naime, kada se u Rijeci otvorio McDonalds bila sam jedna od onih koja je pohrlila na hamburgere, cheeseburgere, krumpirice i ostali junk. Kako se dragi Mc smjestio u blizinu mog salona, tako sam ja lijepo svaki dan hitala probati nesto novo kao da do tada nisam okusila hamburger. A znaju Rijecani koliko smo odlazili u "Hamby" i jeli nase "zdrave" velike hamburgere. Kako se u Hambyu nisam hranila bas cesto, tako mi pokoji hamburger nije smetao za ten, a jos manje se lijepio na mojih tada 45 kg ;). No vjerujte, nakon tjedan dana u McDonaldsu pocele su prve masnoce na licu, a kasnije i upalni procesi. Stvar je spasila prijateljica kozmeticarka takodjer, koja mi je uspjela dovesti lice u red temeljitim ciscenjem i pravilnom njegom, no i zaprijetila da ce me se odrec ako se i dalje budem druzila s McDonaldsom ;). Bila je u pravu. nakon mjesec dana lice sam uspjela dovesti u red, a junk food je morao otici u povijest. Mojim primjerom vam hocu skrenuti paznju da je nepravilna prehrana i pretjerano unosenje masne hrane, jedan od glavnih krivaca masnoj i aknastoj kozi.

Masnu kozu prepoznat cete po tome sto se jako sjaji zbog pretjeranog lucenja masnoca. Na opip je deblja od ostalih tipova koze. Npr. u usporedbi s masnom kozom, osjetljiva koza je tanka. A zbog upalnih procesa na pojedinim mjestima je i crvena, no obicno nema lijepu boju. Prednost joj je sto sporije stari, pa je najcesce bez bora. Pore su prosirene, sto je ujedno pravi magnet za komedone (crni pristici) i akne (upalni procesi). Najcesce je masna koza vidljiva u mladjoj, pubertetskoj dobi, cemu su hormonske promjene najcesci uzrok. No nisu samo hormoni i losa prehrana preduvjet za masnu kozu. Uzroci mogu biti i nasljednog karaktera, Zatim prilikom drzanja raznih dijeta, u trudnoci, pri uzimanju tableta protiv zaceca, kozmetika koju koristite moze biti uzrok, pa cak i vlaga i vruca voda. No mnogo ljudi cesto ima masnu kozu u takozvanoj T-zoni, celo, nos i brada, dok su im obrazi suhi, i tada vec govorimo o mjesovitom tipu koze.


NJEGA MASNE KOZE
Masna koza iziskuje specijalnu njegu i posebnu paznju, sto bi se pod svakodnevnom njegom smatralo da treba puno umivanja i ciscenja. Dakle, voda i mlijeko za ciscenje su prvi i osnovni alat u ovoj njezi. Nakon umivanja osjecaj ce biti zategnuta koza na licu i svakako je bitno odabrati pravilnu kremu za dnevnu i nocnu njegu.

Image Hosted by ImageShack.us

Danas na trzistu imamo siroku ponudu preparata za masnu kozu, i posebno onih za aknastu kozu. Ta je linija najcesce namjenja za mladju populaciju koji su skloni aknama. Dakako, kod njih nece biti potrebna nocna krema, vec su preparati vise bazirani na temeljito ciscenje i regularnu njegu da bi se koza normalizirala. Za ciscenje koristite proizvode na oil free bazi koji ce uspjedno dovesti masnocu lica u normalu. Pazite da vam koza uvijek bude cista. Minimalno dnevno ciscenje lica je dva do tri putna dnevno. Nikako ne vise od toga jer tada stimulirate jos vecu proizvodnju masnoce. Za ciscenje koristite ciste gelove bez dodataka aditiva. Tj., najbolji izbor ce biti antibakterijski losion za ciscenje lica. Nikako takodjer one prozivode i sredstva za ciscenje lica i tonike koji sadrze alkohol. Nakon ciscenja ne zaboravite nanesti odgovarajucu kremu, za normalizaciju koze.

Image Hosted by ImageShack.us

Ako vam je koza izrazito masna, 3-4 ciscenja dnevno ce biti neophodna do 30-te godine., uz minimalnu hidratizaciju koze. Nakon 30-te, koza oko ociju i usta, te koza na vratu, zahtjevat ce vise njege poput one nocne koju sam vec prije spomenula. Plus nesto vise hidratracije ujutro.
Kada cistite lice, izmasirajte si lice vrhovima prstiju, kruznim pokretima. Nakon toga dobro operite lice, jer sav visak sredstva za ciscenje ce uprotivnom zatvoriti pore i stvarati novo mjesto za razvoj bakterija.
Takodjer si jednom tjedno nanesite masku za lice. Najbolje u ovom slucaju su maske od blata koje daju najbolje rezultate tj., najbolje smire crvenilo i upalne procese. Takodjer i one maske koje u sebi imaju svojstvo ciscenja.
Prije nanosenja make-upa na lice nanesite antisepticku dnevnu kremu sa aktivnim sastojcima koji ce normalizirati vasu kozu, tj. lucenje masnoce.


DIJETA U BORBI PROTIV MASNE I AKNASTE KOZE

Image Hosted by ImageShack.us

Kada je masna i aknasta koza problem koji je nastao prilikom nepravilne prehrane, onda se svakako pravilnom dijetom, naravno uz ciscenje lica, mozemo takodjer rijesiti nezeljenih pristica i masnoce. Neka vam se ishrana bazira na hrani bogatoj proteinima ali smanjite unos secera i soli. Obogatite svoj jelovnik sa zelenim lisnatim povrcem, dakle sto vise salata i nek se na meniju nadje sto vise svjezeg voca. Vasem tijelu treba neophodan izvor vitamina i zeljeza. Vitamini B2 i B5 igraju veliku ulogu u ovoj prehrani. Vitamina B2 najvise ima u cjelovitim zitaricama, grahu, orasastom vocu. Npr. crni grah i cjelovita riza su veliki izvor zeljeza pa bi se sto ceste trebali naci u vasem jelovniku.
Nadalje, pijte puno voda da zadrzite vazu kozu dovoljno hidratantnom, a ujedno cete izbaciti visak toksina iz vaseg organizma.

Reducirajte isto tako, unos masnoca u vas organizam. Npr. svinjetinu i sve przeno zamjenite nekom laganom sezonskom hranom. Ne konzumirajte namirnice sa puno zivotinjske masnoce.
jedite uglavnom kuhanu hranu, a peceno znatno smanjite, no kad bas morate pripremite jelo na 1 zlicici maslinovog ulja, sto vrijedi i za salate.
Ne pijte gazirana i alkoholna pica. Izbacite secer, cokoladu i junk food, posebno majonezu.


ESENCIJALA ULJA I BILJKE KAO DODATAK PREPARATIMA

Image Hosted by ImageShack.us

Kada govorimo o njezi lica, onoj prirodnoj, koju odrzavamo kod kuce, skrenula bih paznju na esencijalna ulja koja ce nam svakako pomoci pri laganoj masazi lica, no i kao dodatak preparatima. Pa evo nekih koje cete zasigurno pronaci u sastavu vasih krema. Cedar, cempres, ruza geranija, lavanda i limun, su jedni od najrasirenijih.

Sto se biljaka tice pod obavezno je za spomenuti Aloa Veru, koja ima visoku svojstvenu ulogu u normalizaciji i lijecenju koze. Aloa vera gel stavite na upalni proces poput akne, sto ce pomoci u njenom isusivanju i dovodjenju koze u normalizaciju.
Kamilica ce dodatno umiriti kozu, dok je lavanda izuzetno dobra za masnu kozu. Pospricajte vasu kozu s vodom koja u sebi sadrzi lavandu nekoliko puta dnevno.


JOS NEKOLIKO SAVJETA:
- Ne pusite! Masna koza se karakterizira prosirenim porama sto znaci da pusenjem dajemo podlogu bakterijama da stvaraju upalne procese na nasoj kozi.
- Peeling lica radite redovito, kako bi sto vise skinuli mrtve stanice s povrsine koze.
- Spavajte dovoljno, kako bi koza imala dovoljno vremena regenerirati se i disati.
- Vjezbajte! Tako stimulirate brze kolanje krvi koje je neophodno potrebno da bi se stanice koze obnavljale.
- Ako kucna njega, i ona u kozmetickom salonu nikako ne pomazu, obavezno potrazite savjet dermatologa koji ce zasigurno testiranjem naci sto je uzrok masnoj i aknastoj kozi, i pravilnom terapijom normalizirati kozu.


Danasnji recepti iz mog kutka prilagodjeni za ugljikohidratni i vitaminski dan, i takodjer su lagani kao ljetni obroci.

SALATA OD BROKULE S TJESTENINOM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250g brokule
- 250g kuhane tjestenine u obliku skoljke (moze i neka druga)
- 2/3 salice mlijeka
- 1 zlicica maslinovog ulja
- 1 zlicica cesnjaka u prahu ili 2 cesnja cesnjaka (usitnjena)
- sir mozzarella (za one koji su zavrsili s dijetom)

Priprema: Tjesteninu skuhajte u blago slanoj vodi. Kad je kuhana, ocijedite i ostavite u nekoj zdjeli koju obicno koristite za salatu. U medjuvremenu u drugom manjem loncu zajedno skuhajte brokulu sa mlijekom, maslinovim uljem i cesnjakom, negdje oko 10 minuta ili dok brokula malo omeksa. Kad je kuhano prelijte preko tjestenine. Za one koji su zavrsili s dijetom: preko svega dodajte komadice mozzarelle.


KONFETI OD POVRCA
Potrebno:
- 1 salica naribanog crvenog kupusa
- 1/2 salice naribane mrkve
- 1 salica tanko narezanih tikvica
- 2 zlicice maslinovog ulja
- 2 zlicice vinskog octa
- 1 zlicica secera
- 2 dl vode
- 1 cesanj cesnjaka
- sol, papar
- 1/4 zlicice limunovog soka
- 1 zlicica timijana

Priprema: U manji lonac stavite 2 dl vode, pa dodajte secer, crveni kupus, ocat i mrkvu. Kuhajte oko 2-3 minute, ocijedite i ostavite sa strane. Tikvice operite, osusite i narezite na tanke listice. Zagrijite u posudi maslinovo ulje i cesnjak. Dodajte tikvice, kupus, mrkvu, sol, papar, limunov sok i timijan. Pomijesajte dobro sve zajedno da se sastojci prozmu i posluzite odmah. Mozete jesti samostalno kao salatu na vitaminski dan ili kao prilog uz ribu.

Lijep pozdrav od vaše Lorraine, koja vas sljedeci put vodi na belly dancing! ;)


MUKE PO ORGANIZACIJI
Image Hosted by ImageShack.us

Ovih dana me jako muči jedno od velikih životnih pitanja, a to je organizacija.
Cijeli život sam bila kampanjac kako u školi, tako na faksu i na kraju ispada da sam takva i u poslu, a da se to odrazilo na moj duševni mir, istina je i to samo takva. Jasno je meni bilo oduvijek da sve ostavljam za zadnji čas, ali sam imala dovoljno vremena na raspolaganju i uz to jako veliku dozu sreće pa sam stizala na sve, međutim sustiglo me ono što je bilo neminovno; ponestalo je vremena.

Nećete vjerovati, ali se cijela priča može jasno preslikati čak i na moj način prehrane. Dugo mogu biti gladna, ali kad me obuzme manijakalna želja za hranom ne stignem niti razmisliti dok u sebe natrpam sve što mogu natrpati. Kampanjski odradim cijeli dan u jednom hipu. Doduše, mogu se utješiti da se to događa samo onih dana u mjesecu, ali ovaj put se to nešto odužilo, odnosno, malo je preuranilo. Poanta cijele priče je da sam se malo zategla na svim planovima, a onda se događa nešto što prezirem, obuzima me glad.
Kad podvučem crtu pod sve paralele u mom životu jedini im je nazivnik zbrka koju pošto-poto moram riješiti.

Svaki pokušaj da uredim oko sebe svoj vlastiti smisao postojanja, ne uspijem ukalkulirati onaj drugi ljudski faktor koji se nalazi izvan mojeg dometa utjecaja. Ne mogu kalkulirati, čak niti sa određenim rezerviranim postotkom mogućeg utjecaja, a onda su mi uzalud i svi moji planovi kad sam podložna utjecajima. Znači, trebala bih biti stijena da me ne dotakne ništa što ne želim da me dotakne.

Na žalost ili na radost, svi smo društvena bića i ne živimo radi sebe i samo sa sobom da bi mogli jasno odrediti svoju putanju i striktno je se držati. Navodno, ali samo navodno, postoje ljudi koji imaju planove i njih se drže.

O planovima bih mogla na dugo i široko, ali svi moji planovi za sada su se sveli na jednu debelu plavu bilježnicu u kojoj brižljivo zapisujem ono što se mora odraditi i ako me ikad budete bilo što trebali, uvjerit se nekako da je to zapisano tamo, jer ako nije, vjerujte da u mom mozgu to blijedi puno brže nego magla na automobilskom staklu nakon što se uključi ono što ja volim zvati puhalica.

Dakle, otpuhu mi se misli iz glave dok kažem seks. Mozak je u oskudici memorije tako da sam se stavila pred dilemu: ugraditi dodatnu memoriju ili jednostavno presložiti staru, a to znači: čistka.
Proljeće je i svi nešto pospremaju, luftaju, mršave, prave se ili zbilja rade na sebi, jednostavno vjeruju u bolje sutra, jer proljeće donosi život koji sad trenutačno prolazi pod mojim prozorom pa vjerujem da ću dobro odabrati ako izaberem čistku. Postoji li ipak neki čip?

Kad si čovjek poželi pospremiti život zaista treba dobro razmisliti gdje da krene tražiti početak, jer po staroj navadi treba početi ispočetka. Da, ali gdje je moj početak ne zna ni dragi naš Bogek, što znači da mogu birati sistemom "čorava-kokoš-zrno" ili "izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti".
Dok sam samo bila domaćica bilo je lako krenuti služiti, čak sam imala vremena peglati i čarape, a da ne pričam da sa kilogramima nisam imala problema. Računčići plaćeni, dijete čisto, suđe glanci-glanci, wc -lizati pod, odjeća po crti, mužek zadovoljan, a ja tumplavo-bespomoćno-ovisno-zadovoljna.
Pa je došlo drugo dijete, ali ujedno i posao. Bilo je malo grbavo, priznajem, ali opet se sve stizalo.
A onda je na kraju došao MOJ posao i onda je sve pošlo jednim potpuno drugim smjerom, nikako po zlu kako bi se moglo naslutiti, ali drugim putem definitivno da.
Svi planovi na kojima sam briljirala su pali u vodu, kao kosom pokošeni predali su život za boljitak. Moj boljitak.
Jedan boljitak za dvadeset i tri gubitka.
Računica se čini jasnom, zar ne. Bolje je da se sad fino okrenem na peti i vratim u svoj mali prosječni životić i glumim ženu gljivu. Hvala, ali ne hvala. Odlučila sam se organizirati, tako mi pomogao Bog.
Puno puta sam sebi dokazala da mogu ono što naumim tako sad imam novi naum.

Kao jedna od karakterki želim pred vama reći da ja mogu organizirati svoj život. Sve mi se čini da ako to kažem javno da to dobija na težini. Dakle, mogla sam pred vama smršaviti, a sad mogu organizirati svoj život.
To je mojih sljedećih 90 dana. Znam da će to biti bolan proces, ipak je tu 30 godina stjecanja krivih životnih navika, ali truditi ću se iz petnih žila. Sa hranom sam se mučila samo zadnjih pet, ali trideset je puno puno više tako da očekujem borbu.
Iako ne pušim upravo mi je od pomisli da se spremam na nešto veliko došla želja da zapalim.
Panika.
Držite mi fige da uspijem, a vi ustrajte da sredite svoj život na bilo kojem planu koji ste odabrali. Opet sam s vama, ali u jednom potpuno drugom svijetlu sa istom željom: uspjeti.

Za danas vam želim pokloniti bar jedan od bakinih recepata.
Vjerujem da sve vaše bake najbolje kuhaju, ali vjerujte mi da moja baka kuha najbolje.

KNEDLE SA ŠLJIVAMA

Image Hosted by ImageShack.us

Za 4 osobe potrebno je:

5 srednje velikih krumpira koji se skuhaju pod korom
Komadić maslaca ili par žličica ulja (ovisno o afinitetima)
malo soli
dva jaja
20 - 30 dkg brašna
12 šljiva (po mogućnosti iz svog vrta - pretjerujem-naravno)

10-tak dkg prezla (krušnih mrvica)
0,5 l ulja ili u istoj količini maslaca

Priprema:
Sa skuhanog krumpira guliti koru i protisnuti ga kroz ono što moja svekrva zove, pazi sad: štrukapatato, a ja ne zovem nego samo uzmem. U vrući krumpir dodati jaje, sol i maslac i na kraju postepeno miješajući (mijesiti) dodavati brašno da bi se dobila glatka smjesa koja se podijeli na 12 jednakih dijelova. U ruku se uzme svaki komadić prstom se izdubi rupa, ali pažljivo da se ne probije na drugu stranu, utisne šljiva (bez koštice), zatvori i ubaci u kipuću vodu i pusti kuhati dok ne ispliva na vrh.
Posebno u velikoj plitkoj posudi poprži se prezla na maslacu (ulju) i na to stave knedle okrećući ih na sve strane kako bi se potpuno prekrile prezlom.

Za posip se može koristit samo šećer, šećer i cimet, nekakav voćni sirup. U svakom slučaju, ovo je nešto što mi vraća miris iz djetinjstva.

Za danas toliko od vaše zbrkane

Demjan



Evo se sve nešto mislim. Danas će nam studena°°° pisati o hormonima. Baš da vidim zašto sam na rubu (ja), jer mi je kolegica s posla ostavila toliko zaostataka da padam u nesvijest, jer mi muž nije promijenio žarulju u hodniku pet dana, o drugim stvarima da ne pričam, jer moje mlađe Čudo (s velikim Č!) od djeteta u štramplicama i šišnjaku trči i vrišti raščupano po kući, unatoč tome što joj temperatura od upale grla divlja danima-( za neupućene: “šišnjak” je njen izraz za topić kojeg je proširila sve do Dalmacije, tako da Wanda kad nazove više ne pita di je moje malo Čudo, već “Di mi je moj Šišnjak?”, onda si na telefonu jedna drugoj tepaju: Ti si moj Šišnjak… ne, ne, ne, ti si moj Šišnjak… ne, ti si moj Šišnjak…

Mislim, a za što bi se Wanda mogla uhvatiti nego za nešto vezano za cice, makar te cice imale samo četiri godine?! Njeno objašnjenje: žensko je žensko, i premazano je svim mastima, makar i tako malo. Neka meni nje u šišnjaku i sa stavom. Uf. Djecu će mi pokvariti! naughty

Jesam li ja od svega toga skupa pošemerila (Wanda, to ti znači poludila!!!), ili mi je samo sparno…. ili mi je “samo” PMS? A zašto se moja mama i baka nisu nikad tužile na PMS? Nije to postojalo tada? I zašto u PMSu stalno jedem?! Zašto, zašto, zašto…

Da vidimo što nam o dobrim i zločestim hormonima kaže naša vjerna suradnica, današnji gost-urednik, studena°°°

UBITAČNO "KRATKI" PREGLED HORMONA

Image Hosted by ImageShack.us

Kad netko spomene hormone, najčešća asocijacija je: muški, ženski, seks, pubertet, menopauza. Ali hormoni jesu i mogu puno više. Ustvari, u našem tijelu se ništa ne odvija bez uplitanja hormona, jer oni su "glasnici" koji prenose "kemijske poruke" za pravilnu funkciju stanica i organa, oni su ti koji brinu da biološki proces u našem tijelu besprijekorno funkcionira.

Teško je napraviti selekciju važnijih i onih manje važnijih hormona, jer svi oni imaju bitnu ulogu i iako u vrlo malim količinama u krvi, svaki izostanak aktivnosti se primjećuje. Ipak, da ne bi zaspali nakon pete rečenice, napravit ću kratki (nadam se i jasan) pregled nekih poznatijih hormona. Ovo mi je inače, bila jedna od najdražih tema u cjelokupnom školovanju, uprkos bezbrojnim nazivima, fascinirao me (i
još me fascinira) taj besprijekorni hormonalni regulacijski krug.

Što su hormoni?

Kemijski gledano, hormoni su organski spojevi koje produciraju ili žlijezde, ili nastaju u tkivu, da bi zatim kroz krv dospjeli do ciljne stanice ili organa, gdje upravljaju pojedinim procesima, odnosno prenose informacije i tako javljaju organima što imaju za činiti. Iako u vrlo malim količinama i vremenski ograničeno, hormoni mogu značajno poboljšati, ali i blokirati rad organa. Kompletni proces podsjeća na dobro organizirano poduzeće: niti jedan hormon ne djeluje izolirano, produkcija i raspodjela su u perfektnom skladu (hormonalni regulacijski krug ), a kad sve štima onda je i u "kući" mir. Organi rade besprijekorno, a tijelo i psiha se osjećaju odlično.

Hormonske kemijske informacije sudjeluju (izmedju ostalog) u:

a) upravljanju reprodukcijskih aktivnosti, kao npr. stvaranju jajnih stanica i spermija, oplodnja, opskrba djeteta u maternici, regulaciji rodjenja, razvoj mliječnih žlijezda.
b) rastu i razvoju: regulacija izmjene tvari u mišićima, kostima i tkivu za vrijeme rasta
c) mobilizaciji imuniteta tijela kod emocionalnog stresa, žeđi, gladi, vrućine, hladnoće, ozljeda, infekcija
d) ravnoteži izmedju elektrolita, vode i hranjivih tvari
e) izmjeni tvari u stanicama i energetskoj ravnoteži: hormoni brinu o optimalnom korištenju hranjivih tvari i održavanju svih tjelesnih i staničnih funkcija

Image Hosted by ImageShack.us

Hijerarhija hormonalnih žlijezda:

1. Hipotalamus je mala moždana struktura koja nadzire važne životne funkcije i ima kompletan pregled nad svim hormonima u tijelu. Hipotalamus je u uskoj vezi sa moždanom korom odakle dobiva impulse u vezi sa toplinom, hladnoćom, osjetilima, osjećajima i mislima. U njemu se susreću svi spojevi vegetativnog živčanog sustava koji koordinira sve važne životne funkcije tijela: regulaciju topline, vode, sna, disanja, gladi, seksualnih potreba, etc.

2. Hipofiza je najvažnija hormonalna žlijezda, koja upravlja djelatnošću svih ostalih hormonalnih (endokrinih) žlijezda u tijelu. Njena zadaća je:

a) naredbe koje prima od hipotalamusa proslijedjuje dalje, na druge hormonalne žlijezde: producirajući "trope" hormone šalje ih putem krvi u odredjene organe i tako izdaje naredbu za produkciju traženog hormona
b) sama producira hormone (polipeptide):

1. Somatotropin, hormon rasta
2. Prolaktin, utječe na produkciju mlijeka u dojkama
3. Lipoprotein, funkcija još neistražena
4. Melanotropin (MSH), odgovaran za pigmentaciju kože
5. Oksitocin, ima zadaću da utječe na kontrakciju glatke muskulature maternice i vrlo je važan tijekom porođaja. Isto tako je važan i kod dojenja. Oksitocin, ustvari proizvodi hipotalamus, a hipofiza je "skladište".
6. Vazopresin ili antidiuretski hormon, odgovoran za regulaciju vode preko bubrega

Image Hosted by ImageShack.us

Endokrine žlijezde koje reagiraju na hormonalne informacije dobivene iz hipofize su:

1. Štitnjača proizvodi tiroksin (T3), trijodtironin (T4), kalcitonin (metabolizam kalcija).
Potpomaže razvoj topline, povećava potrošnju kisika, ubrzava preradu ugljikohidrata, podržava produkciju glukoze, aktivira oslobadjanje masnih tjelesnih stanica, ubrzava gradnju i razgradnju kolesterina, potpomaže sintezu proteina, utječe na vodu u tijelu i razmjenu tvari u kostima.
Njeni hormoni važni za rast i sazrijevanje skeleta i mozga su nezamjenjivi.
Manjak joda je jedan od najučestalijih uzroka za smetnje u radu štitnjače.

2. Nadbubrežne žlijezde (na svakom bubregu po jedna) su od životne važnosti. Sastoje se od srži (medula) i kore (korteks), ali ta dva dijela imaju potpuno različite funkcije i posmatraju se kao organi svaki za sebe.

U kori nadbubrežne žlijezde nastaju (izmedju ostalih), kortizol i aldosteron i uglavnom muški hormon androgen.
Aldosteron djeluje na rad bubrega, odnosno regulira količinu elektrolita i vode u tijelu.
Kompliciranije: povećavanjem resorpcije natrijskih iona u bubrezima povećava se količina natrija u krvi, a to iziskuje izbacivanje kalija i vodenih iona, zbog čega pada koncetracija kalija u krvi, istovremeno se voda zadržava. Tom funkcijom aldosteron utječe na tlak. Slično djeluje i na transport vode u crijevima, znojnim žlijezdama i žlijezdama za lučenje sline.

Kortizol i kortizon se još nazivaju i stres-hormoni, jer su neophodni za tijelo u momentima stresa.
Daljnje funkcije: razgradnja bjelančevina u mišićima, koži i masnim stanicama; razgradnja masnoće u perifernim masnim depoima; povećanje glukoze u krvi; spriječavanje upale pri ozljedama, spriječavanje alergija.
Poznati su i sintetički oblici kortizola koji se upotrebljavaju u terapetske svrhe kod reumatskih oboljenja ili alergija.

Image Hosted by ImageShack.us

3. Jajnici i testisi: ženske i muške spolne žlijezde
Testisi produciraju testosteron, odgovoran za sazrijevanje i funkciju muških spolnih organa.
Jajnici: kod nas, žena, sve je, naravno, malo kompliciranije. Estrogeni su skupni naziv za odprilike preko 30 različitih hormona koji su odgovorni ne samo za sazrijevanje ženskih spolnih organa, već i za jačanje kostiju, srca, stabilizaciju psihičke uravnoteženosti, djeluju na kožu, (ne)dlakavost, figuru.
Najteže razdoblje za ženu je klimakterij, godinu dana prije menopauze, kada jajnici lagano prestaju sa svojom funkcijom: izostaje menstruacija i završava razdoblje ženine plodnosti. Tijelo reagira prilično burno na te promjene (navodno postoje sretnice koje nemaju probleme), a u najtežim slučajevima mu ne uspijeva regulirati hormonalni krug, te dolazi do osteoporoze, inkontinentnosti, gubljenje kose, suhoće vaginalnog kanala, debljanja.

Danas su poznate metode umjetnog unošenja hormona koje, na žalost, nisu bezopasne. Ali postoje i biljni hormonalni preparati od soje i crvene djeteline, naročito kod ove potonje su znanstveni dokazi vrlo dobri.

Image Hosted by ImageShack.us

Žlijezde kojima hipofiza ne "zapovijeda" su:

1. Gušterača producira:
a) inzulin koji regulira koncentraciju glukoze (šećera) u krvi.
b) glukagon, stimulira razgradnju masnih stanica
c) somatostatin, koči glukagon i podržava somatotropin (hormon rasta)

2. Srž nadbubrežne žlijezde producira adrenalin, hormon koji se stvara u stresnim situacijama, pojačava rad srca, povisuje tlak, širi bronhije, oslobadja biosintezu glukoze, otvara energetske rezerve kroz razgradnju masnih stanica.

3. Pinealna žlijezda proizvodi melatonin koji utječe na spavanje i prozes starenja.

U mom prošlom postu ovdje, u Karakter Klubu, spomenula sam leptin, hormon koji se nalazi u masnim stanicama.
Postoji još jedan novootkriveni hormon, ghrelin, kojeg uglavnom stvaraju želučane endokrine žlijezde. Japanci (otkrivači tog hormona), do sad su uspjeli dokazati da ghrelin ima utjecaja na način prehrane odnosno odluku o tome što volimo, a što ne. Daljnja istraživanja bi mogla donijeti otkrića kako uspješno liječiti psihičke poremećaje u vezi s prehranom (bulimija etc...).

Nadam se da ste preživjeli ovaj post, ali ako vam je donio bar mali pregled u neizmjerni svijet hormona, onda se isplatilo i vašeg i mog vremena.
Ostajte mi zdravi i veseli :)

studena°°°



Ne zaboravite i ovo: još stignete naručiti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu. Prve naručene kreću na svoje adrese ovih dana. A obećajemo i ekskluzivne fotografije nekih poznatih dama u majicama..... samo još malo pričekajtenaughty

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL veličini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:


I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!


Za sve one koji su na UN dijeti, naši prijatelji iz TENE su pripremili poseban prilog u kojem će pronaći niz recepata i korisnih savjeta...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ugodan vikend i lijep pozdrav, do slijedeĆeg petka, želi vam
Uredništvo Karakter Kluba


- 08:00 - Dodaj komentar (45) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker